Gregory H. Miller Podcasts

  • Hjulen på bussen snurrar runt, runt, runt. Idag vrider vi oss runt vår egen axel och snackar runt hjul, närmare bestämt whiskyhjul -- Smarta hjälpmedel för att sätta smaknoter och doftintryck. Ännu mera kul, men inte hjul, är vår lilla påhälsning på destilleriet Ailsa bay. Häng med!Vad var det i glaset?Mathias dubbeldrammade en Benromach 10 YO 100° Proof (inte just nu på Bolaget, en bra whisky!) och en Johnnie Walker Black:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/johnnie-walker-8849201/Jeroen körde med Cutty Sark Prohibition:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/cutty-sark-8537001/David hade denna bra Old Pulteney:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/192858/old-pulteney-2004…som förresten fortfarande finns att köpa för €185 från La maison du whisky:https://www.whisky.fr/en/old-pulteney-17-ans-2004-conquete-60263.htmlLyssnarfrågaDet där med temperaturer på whisky och hur det påverkar har beforskats mycket. Se till exempel:Jack, Frances, ”Development of guidelines for the preparation and handling of sensory samples in the Scotch whisky industry”, Journal of the Institute of Brewing 109, nr. 2 (2003), s. 114–119:https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/j.2050-0416.2003.tb00139.xDavids artikel om Mattias Klassons experiment med Bowmore Laimrig:https://scotchwhisky.com/magazine/features/18126/how-do-storage-conditions-affect-whisky/Här orden om den vidrigaste som David försökte minnas: ”On the nose, panellists found notes of bad grappa, glue and slightly rotting lemon; even gasoline and dirty laundry were mentioned. On the palate, a terrible bitterness, warm plastic and strange, aggressive spices.All panellists concurred that this whisky was basically undrinkable. On the never-ending finish, described as ’especially repulsive’ by one panellist, there was burnt plastic, fiery spices and soap.”Jättegott huh?Veckans ord: WhiskyhjulDavid läste Peter Høegs Fröken Smillas känsla för snö 1992 när den kom ut och har inte läst den sedan dess. Här är första meningen: ”Det är extremt kallt, minus arton grader, och det snöar, och på det språk som inte längre är mitt är snön qanik, stora, nästan tyngdlösa kristaller som faller i staplar och täcker marken med ett lager pulvriserad vit frost.”Är Davids hjärna normal? Tydligen inte. OK åter till whisky!Här finns det massor av litteratur och bra texter, men se till exempel:Broom, Dave, ”Is it time to reinvent the flavour wheel?”, 30/8 2017:https://scotchwhisky.com/magazine/from-the-editors/15840/is-it-time-to-reinvent-the-flavour-wheel/Lee, K.-Y. Monica, Alistair Paterson, John R. Piggott & Graeme D. Richardson, ”Origins of flavour in whiskies and a revised flavour wheel: a review”, Journal of The Institute of Brewing 107, nr. 5 (2001), s. 287–313: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/j.2050-0416.2001.tb00099.xMarcotte, Eric, ”Early attempts at flavour classification”, odaterad men senast 2016: https://whiskyanalysis.com/index.php/background/early-attempts-at-flavour-classification/Newton, Mark, ”Whisky flavour wheels and colour charts”, 10/9 2015:https://malt-review.com/2015/09/10/whisky-flavour-wheels-and-colour-charts/Strengell, Teemu, ”Flavour wheels”, 11/7 2011:http://whiskyscience.blogspot.se/2011/07/flavour-wheels.htmlHorst Luening skriver här mer om det närbesläktade men inte likadana spindeldiagram än whiskyhjul, men också värt att läsa:https://www.whisky.com/information/knowledge/tasting/tasting/the-nosing-wheel.htmlOch vi pratade faktiskt också väldigt kort om whiskyhjul redan i avsnitt 58, kolla här bara:https://www.entreawhisky.se/58Whisky Magazine:https://whiskymag.com/story/tasting-wheelScotch whisky research institutes hjul finns på sid 8 i den här pamfletten:https://www.scotch-whisky.org.uk/media/1714/swa-tasting-toolkit_2020.pdfDet där med catty förresten… Vi ger er ett citat från Gregory H. Millers bok Whisky Science (2019): ”The low-threshold catty defect 4-mercapto-4-methyl-2-pentanone is rapidly formed by interaction of mesityl oxide with hydrogen sulfide.” Mkay?Veckans destilleri: Ailsa bayHemsida:https://www.ailsabay.com/Kolla också här:https://scotchwhisky.com/whiskypedia/1805/ailsa-bay/http://tjederswhisky.se/ailsa-bay/De finns på bolaget i detta nu:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/ailsa-bay-1125501/Här provar Whisky weekly en Ailsa bay:https://whiskyweekly.se/whisky-weekly-9-balvenie-glenfiddich-och-ailsa-bay/371/

    Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960

  • Via samples i bajspåse går vi direkt på våra eminenta lyssnares frågor: Hur påverkas smaken under whiskyprovning, och kan irländsk whiskey lagras i en trälåda i ett mörkt rum försett med doftljus? Vi gastar ett snabbt "hej" till lilla gulliga gigantodestilleriet Tamnavulin och veckans ord är Rotation. Och David skryter, med viss rätt.Vad var det i glaset?David smuttade på Kilchoman Loch Gorm 2013 release, det första släppet: https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/43609/kilchoman-loch-gormMathias körde med Talisker Dark Storm, en klassiker som har dragit iväg lite i pris på sistone:https://shopping.tallink.com/sv/shop/product/drycker/starksprit/whisky/talisker-dark-storm-100-cl-221138Jeroen smuttade på Ceder & Tjeders Mortlach som de inköpte från The Maltman:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/73683/mortlach-1998-ctDavid skryter lite om Malt whisky yearbook…https://www.maltwhiskyyearbook.com/Melissa Horns tolkning av Parklands:https://open.spotify.com/track/0m5v12EQC534HqxD4WqP1Y?si=f183e8576d8e4008Lyssnarfråga: hur funkar smaklökarna egentligen, när man provar många whiskies?Här en intressant artikel: Reed, Danielle Renee & Antti Knaapila, ”Genetics of taste and smell: poisons and pleasures”, Progress in Molecular Biology and Translational Science 94 (2010), s. 213–240.Också läsvärd (fast David erkänner glatt att han inte alls gör som Serge gör): Serge Valentin, ”Tasting: how to make your inherent subjectivity a little more consistent”, 5/11 2011:http://www.whiskyfun.com/archivejanuary11-1.html#0501112En kanske lite väl nördig bok som innehåller en del om vad forskning säger om smaksinnet:Gregory H. Miller, Whisky science: A condensed distillation (Cham: Springer, 2019)Hasse Nilsson berättar förresten en rolig historia i sin senaste bok, om hur en whisky han fick prova i ett lagerhus som han då tyckte var bland det bästa han smakat visade sig vara överekad och rätt dålig när han satt med sitt sample från fatet hemma:https://www.adlibris.com/se/bok/historier-jag-hort-i-skottland-och-andra-berattelser-om-whisky-9789188397782Tamdhu batch strength som Mathias tog upp: https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/tamdhu-4062801/Den Mathias och David smakade där på Cinderella whisky fair var batch 1:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/125749/tamdhu-batch-strengthOld Pulteneyn som Frida Birkehede valde tillsammans med David för Allt om whisky:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/72573/old-pulteney-1997Mer om den där irländska whiskeyn…Igen, den där whiskeyn med den konstiga åldersbestämningen är denna:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/137085/an-irish-distillery-2006-caIrish whiskey technical fileDenna är daterad i oktober 2014 och återfinns här:https://www.gov.ie/pdf/?file=https://assets.gov.ie/91238/e4d51392-dcab-45af-a8e5-39bc0fc4de14.pdf#page=1Det finns mer om lagring på s. 9 som David inte läste förresten, kolla här: 4.1.4. Stage 4: MaturationIrish Whiskey/Uisce Beatha Eireannach /Irish Whisky” must be matured in wooden casks, such as oak, only on the island of Ireland, such maturation being for a minimum of three years. New casks as well as casks which may have been previously used to store other alcoholic beverages, for example Madeira, Sherry, Port or Bourbon, are used. The moderate Irish climate influences the rate of maturation and enables the development of particular flavour attributes. This even maturation creates a smooth tasting and mellow product. The use of seasoned casks means that the spirit is not overpowered by excessive wood extracts and tannins but delivers a complex but balanced character to the spirit and enables the development of particular flavour attributes. Colour development, which varies in colour from pale gold to dark amber, depends upon the maturation casks chosen. ”Irish Whiskey/Uisce Beatha Eireannach /Irish Whisky” shall not be exported from Ireland in wooden casks, such as oak or other wooden containers, which may result in further maturation.Det där med The larch, för de av er som inte sett så mycket Monty Python var det detta Mathias åsyftade:https://www.youtube.com/watch?v=H0zVsxUbbjMVeckans destilleri: TamnavulinHemsida: https://www.tamnavulinwhisky.com/Core range lanserades tydligen 2017. Tamnavulin grundades 1966 och ser ut såhär:Åren i malpåse som David nämnde var 1995–2007; länge, alltså! Den blindprovade Tamnavulin från Svenska whiskyakademien som David mindes var Red wine cask edition; Davids smaknoter här:https://tjederswhisky.se/tamnavulin-red-wine-cask-edition/

    Veckans ord: rotationSpringbanks 16/121 som David hittade på som exempel har jag inte hittat i whiskybase, men se här en 16/106, alltså rotation 106 år 2016:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/92592/springbank-10-year-oldHär når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhisky

  • Med svartkrut och sprit nördar vi in oss TOTALT och går igenom proof, det gamla måttet på alkoholhalt. Dessutom hälsar vi på Gotland Whisky och krafsar hemstampat jordgolv i veckans ord: dunnage warehouse. Mina damer och herrar, spänn fast era säkerhetsbälten, här ska nördas.

    Ingen hade något i glaset för vi spelade in på morgonen minsann.

    Det här med proof asså…
    En del saker kan en få från good old wikipedia:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Alcohol_proof
    Charles MacLean har skrivit en essä som heter ”The burden of proof” och som är tryckt både i hans MacLean’s miscellany of whisky och i Whisky tales.
    Det finns även en del om proof i Gregory H. Millers övernördiga bok Whisky science Miller (Cham: Springer, 2019).

    En jämförelsevis kort introduktion till proof hittar du här:
    https://scotchwhisky.com/magazine/ask-the-professor/25416/why-does-proof-have-multiple-meanings/

    Vad menade Jeroen med confuse a cat då? Jo detta:https://www.youtube.com/watch?v=1tsIxNci_dE

    Eftersom ni kära lyssnare förstås kräver att vi går ”above and beyond” har vi givetvis skakat fram stället där proof första gången fick en vetenskaplig definition. Vi ger er 1818 års så kallade Hydrometer Act:”[…] Proof Spirit [is] that which, at the Temperature of Fifty-one degrees by Fahrenheit’s Thermometer, weighs exactly Twelve Thirteenth Parts of an equal measure of Distilled Water, and also to determine the Strengths of all other Spirits, in proportion to the Quantity of such Proof Spirit which is contained therein […]”Vill ni kolla själva är referensen som följer: ”An Act to repeal an Act made in the Fifty sixth Year of His present Majesty’s Reign, for establishing the Use of an Hydrometer called Sike’s Hydrometer, in ascertaining the Strength of Spirits, instead of Clarke’s Hydrometer; and for making other Provisions in lieu thereof”, 23/5 1818, 58 Geo. III c. 28, i The Statutes of the United Kingdom of Great Britain and Ireland: with notes and references by John Raithby, vol. 7: From A. D. 1817; 57 George III–to A. D. 1819; 59 George III (London: George Eyre and Andrew Strahan, 1819), s. 408.

    Killed by nörderi yet? Nähä, du vill se citatet själv? OK då:
    https://books.google.se/books?id=XqZFAAAAcAAJ&pg=PA1037&dq=The+Statutes+of+the+United+Kingdom+of+Great+Britain+and+Ireland+vol.+7+1819&hl=sv&sa=X&ved=2ahUKEwjXruzBmsnxAhVp-ioKHTrbAh4Q6AEwAXoECBcQAg#v=onepage&q=twelve%20thirteenth&f=false
    Eller:
    https://play.google.com/books/reader?id=XqZFAAAAcAAJ&pg=GBS.PA406&hl=sv

    Gotland whisky
    Destilleriet kom i produktion 2012. Det lokalt odlade kornet golvmältas lika lokalt på Sigdes gård i Ronehamn.Här har ni en trevlig kort film om hur produktionen av whisky där går till:
    https://www.youtube.com/watch?v=aH8j7vGEqro
    Och här kan ni kolla in hur Thorslundkagge binder en speciell fattyp till dem, så kallad laup:
    https://www.youtube.com/watch?v=fDzurQhS1dQ
    Davids smaknoter på olika Isle of Lime här:http://tjederswhisky.se/tag/isle-of-lime/
    Hemsida:
    gotlandwisky.se

    Dunnage warehouseDet finns mycket skrivet i frågan men vi nöjer oss med denna:
    https://scotchwhisky.com/magazine/ask-the-professor/21776/do-dunnage-warehouses-create-better-whisky/


    Foto: Martyn Jenkins/Flickr

    Foto: Kilchoman Distillery