Charles MacLean Podcasts

  • Det lackar mot jul och vi bjuder på några usla nödrim till whiskygåvorna. Några bonusklapptips till whiskynördar och vanligt fölk. Veckans ord är Premiumisering och veckans destilleri Port Ellen. Tips: Om ni ser en Port Ellen Queens Visit från 1980 – drick den. Ho ho ho.Vad var det i glaset?Mathias pimplade den underbara Hazelburn 10 YO Rundlets & Kilderkins:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/51516/hazelburn-2003En rundlet är på 68 liter, en kilderkin på 82 liter.Jeroen Redbreast 15David drack fatprov från High Coast, den som snart är The Peat and PX Project I.Whamageddon!https://www.whamageddon.com/Julklappar!Cadenhead’s warehouse tasting glass lyckas vi inte googla fram tyvärr…Don Draper-glaset från Mad Men:https://filmandfurniture.com/2014/10/mad-men-tumblers/Whiskyböcker som funkar till jul…Man ska alltid alltid alltid ge bort Malt whisky yearbook till den som verkligen har ett rejält intresse för whisky:https://www.maltwhiskyyearbook.com/Annars, kolla namn som Gavin D. Smith, Nicholas Morgan, Ian Buxton och Charles MacLean. För inbitna nördar, Brian Townsends bok Scotch Missed. På svenska då? FÖr min del skulle jag starkast av allt rekommendera Pär Caldenbys bok Whisky! Tillverkning och avnjutning (beställes nog direkt från Smögen whisky tror jag). Med mera med mera med mera…Om The Six Classic Malts kan man läsa till exempel här:https://scotchwhisky.com/magazine/latest-news/21176/last-drop-distillers-tom-jago-dies-aged-93/Frida Birkehede om att vara inkluderande i sättet att bjuda in till whisky: https://www.anglarnasandel.se/?p=2134&lang=svDoftkit: om detta har David hört gott, men inte provat:https://www.lenez.com/en/kits/spirits/nez-du-whiskyGe oss era värsta nödrim! Kom igen! Veckans ord: premiumiseringDavid hittar inga vettiga länkar minsann!Veckans destilleri: Port Ellenhttps://en.wikipedia.org/wiki/PortEllendistilleryhttps://scotchwhisky.com/whiskypedia/2075/port-ellen/Tanken är att det nya destilleriet ska dra igång igen nästa år: https://spiritsnews.se/alex-ska-gora-port-ellen/Louis Reps om spritskåpens historia,”The history of spirit safes for discussion”, 12/2 2022:https://www.youtube.com/watch?v=34nT8yv4LcEDen jättebilliga Queen’s Visit (1980):https://onemoredram.com/2022/06/08/port-ellen-bottled-for-her-majesty-the-queens-visit-to-islay-in-1980-sells-for-100000/Tydligen buteljerades bara 40 flaskor…! https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/22838/port-ellen-12-year-oldHär når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960

  • FLOG THAT BUNG! David har gått High Coast whiskyakademi och pratar om det … rätt mycket faktiskt. Men vi hinner med underbara ordet bung flogger och en snabbvisit på Cardhu distillery också. Flogging a dead horse, som vi brukar i podden.Vad var det i glaset?Jeroen skulle återkomma till någon Glenmorangie. Mathias pimplade sin Stauning 4th edition: https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/73840/stauning-2010David smuttade på blenden Cutty Sark, men buteljerad omkring 1971/72 eller så; en variant av en sådan buteljering finns här (galet överprisad):https://www.whiskyantique.com/en/cutty-sark-bot-70-s-one-quart-860poof-us-berry-bros-rudd-blended-bl0344High Coast whiskyakademiDet är inte jättemycket information på HIgh Coasts hemsida precis men se här:https://highcoastwhisky.se/akademi/För många år sedan gick Martin Ahlquist akademin och skrev en rad texter om sin upplevelse. En hel del har ändrats men man hittar mycket relevant information här (David ber om ursäkt för att en massa bilder har hamnar på fel ledd sedan jag la upp dessa texter sist): https://tjederswhisky.se/box-whiskyakademi-dag-ett/https://tjederswhisky.se/box-whiskyakademi-dag-tva/https://tjederswhisky.se/box-whiskyakademi-dag-tre/https://tjederswhisky.se/box-whiskyakademi-dag-fyra/https://tjederswhisky.se/box-whiskyakademi-dag-fem/Vad menade Mathias med Bill från HR? Givetvis Bill från Steele’s Pots and Pans i Rocky Flinstones böcker om Belinda Blumenthal, känd från podden My dad wrote a porno: https://belinda-blinked.fandom.com/wiki/BillVeckans ord: bung floggerHär en bild på en med kortare skaft:https://twitter.com/ewangunn/status/460021911280705536På High Coast berättade de att de slagit sönder hur många som helst genom åren men här ett par bilder på över 100 år gamla bung floggers från ett museum:http://www.bullworks.net/virtual/infopages/bungfl.htmGoogla gärna bung flogger förresten, inte minst för att få titta på Googles föreslagna annonser.Här en kort pedagogisk video där Charles MacLean beskriver mognadsprocessen i faten kort. Vad håller han i handen? En bung flogger minsann! https://www.youtube.com/watch?v=tuUVcsCqb5UUttrycket "Flogging a dead horse"https://en.wikipedia.org/wiki/Floggingadead_horseVeckans destilleri: CardhuHemsida:https://www.malts.com/en-row/brands/cardhuSe också här:https://scotchwhisky.com/whiskypedia/1830/cardhu/Om the pure malt controversy kan man läsa till exempel här:https://www.theguardian.com/business/2003/dec/04/food.foodanddrinkhttps://www.reddit.com/r/HobbyDrama/comments/qa4ylz/whiskycardhupuremaltorhowamajorcompany/https://en.wikipedia.org/wiki/Cardhu_distillery

    Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960

  • Whisky på plast eller papp? I veckans avsnitt får du en kvick historielektion om flaskan som kärl för din whisky. När började man leverera whisky på flaska av glas och vilket kärl kommer du kunna köpa din whisky på framöver? Det är Sverige mot Norge i veckans destilleri: ett totalt Glencadam-beef! Dessutom får du inte mindre än två utsökta boktips på köpet. Prisvärt!

    Vad var det i glaset?
    David lyxade till det lite 20-årig Laphroaig, Lp9:
    https://islay.com/elements-of-islay/the-range/2207/lp9/Mathias drack vatten, medan Jeroen körde Johnnie Walker Black label, som är en 12 YO:
    https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/johnnie-walker-8849201/

    Ett boktips från David
    Kort om Masataka Taketsuru:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Masataka_Taketsuru
    Hans bok On the production methods of pot still whisky:
    https://www.adlibris.com/se/bok/on-the-production-methods-of-pot-still-whisky-9781846220739

    Ett boktips från Jeroen
    Som alltid måste man köpa Malt whisky yearbook och nu har Malt whisky yearbook 2022 kommit:
    https://www.maltwhiskyyearbook.com/

    Flaskor och en hel del whiskyhistoria
    När vi tipsar om whiskyhistoria blir det alltid samma underbara böcker vi tar upp:

    Charles MacLean, Whisky: a liquid history (London: Cassell Illustrated, 2003)
    Michael S. Moss & John R. Hume, The making of Scotch whisky: a history of the Scotch whisky distilling industry (Edinburgh: James & James, 1981)

    Man kan också slå ett slag för de här, ännu något torrare:
    Ronald B. Weir, The history of the Distillers Company, 1877–1939: Diversification and growth in whisky and chemicals (Oxford: Oxford University Press, 1999)
    Ross Wilson, ”The sources and nature of statistical information in special fields of statistics: The Scotch whisky industry”, Journal of the Royal Statistical Society, Series A, vol. 118 (1955), s. 345–362

    Boken Bad whisky som David nämnde är verkligen jätteintressant, om än den handlar om en skandal 1872 så David mindes fel med när i tiden skandalen var; den skandalen var dessutom aktivt medskapande i att göra flaskan som kärl för whisky oändligt mycket mer populär:
    Edwards Burns, Bad whisky: The scandal that created the world’s most successful spirit, 3 uppl. (1995; Glasgow: The angels’ share, 2009).
    Året när flaskor gick om fat i mängd i export var förresten så sent som 1917.
    Nicholas Morgans bok om Johnnie Walker heter A long stride: The story of the world’s No. 1 Scotch whisky (Edinburgh: Canongate, 2020).

    Vi pratade en hel del om PET-flaskor utan att David just då mindes det riktigt coola att Diageo faktiskt utvecklat en flaska av – papper! Jo, det är sant, kolla här!
    https://www.johnniewalker.com/en/nextsteps/pulp-future/
    https://www.businessinsider.com/johnnie-walker-to-launch-paper-based-bottles-next-year-2021-2020-7?r=US&IR=T

    Veckans destilleri: Glencadam
    Ägarna sedan 2003 är Angus Dundee Distillers, inte Ian Macleod Distillers som David drog till med när tiden började rinna ut. Produktionsstoppet David var inne på började 1999; ingen sprit alls kokades 2000–2002 och bara ytterst lite produktion hann göras under 2003.
    Hemsida: https://www.glencadamwhisky.com/
    Det nordiska whiskybeefet av episka proportioner:
    http://tjederswhisky.se/glencadam-10/
    http://www.theladiesshare.com/glencadam-10-yo/
    http://tjederswhisky.se/glencadam-15-yo/
    http://www.theladiesshare.com/glencadam-15-yo/
    Men Glencadam 14 satte faktiskt Tone högre än David minsann!
    https://tjederswhisky.se/glencadam-14-yo-oloroso-b-cirka-2015/
    http://www.theladiesshare.com/glencadam-14-yo/

    Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://ww.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)
  • Med svartkrut och sprit nördar vi in oss TOTALT och går igenom proof, det gamla måttet på alkoholhalt. Dessutom hälsar vi på Gotland Whisky och krafsar hemstampat jordgolv i veckans ord: dunnage warehouse. Mina damer och herrar, spänn fast era säkerhetsbälten, här ska nördas.

    Ingen hade något i glaset för vi spelade in på morgonen minsann.

    Det här med proof asså…
    En del saker kan en få från good old wikipedia:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Alcohol_proof
    Charles MacLean har skrivit en essä som heter ”The burden of proof” och som är tryckt både i hans MacLean’s miscellany of whisky och i Whisky tales.
    Det finns även en del om proof i Gregory H. Millers övernördiga bok Whisky science Miller (Cham: Springer, 2019).

    En jämförelsevis kort introduktion till proof hittar du här:
    https://scotchwhisky.com/magazine/ask-the-professor/25416/why-does-proof-have-multiple-meanings/

    Vad menade Jeroen med confuse a cat då? Jo detta:https://www.youtube.com/watch?v=1tsIxNci_dE

    Eftersom ni kära lyssnare förstås kräver att vi går ”above and beyond” har vi givetvis skakat fram stället där proof första gången fick en vetenskaplig definition. Vi ger er 1818 års så kallade Hydrometer Act:”[…] Proof Spirit [is] that which, at the Temperature of Fifty-one degrees by Fahrenheit’s Thermometer, weighs exactly Twelve Thirteenth Parts of an equal measure of Distilled Water, and also to determine the Strengths of all other Spirits, in proportion to the Quantity of such Proof Spirit which is contained therein […]”Vill ni kolla själva är referensen som följer: ”An Act to repeal an Act made in the Fifty sixth Year of His present Majesty’s Reign, for establishing the Use of an Hydrometer called Sike’s Hydrometer, in ascertaining the Strength of Spirits, instead of Clarke’s Hydrometer; and for making other Provisions in lieu thereof”, 23/5 1818, 58 Geo. III c. 28, i The Statutes of the United Kingdom of Great Britain and Ireland: with notes and references by John Raithby, vol. 7: From A. D. 1817; 57 George III–to A. D. 1819; 59 George III (London: George Eyre and Andrew Strahan, 1819), s. 408.

    Killed by nörderi yet? Nähä, du vill se citatet själv? OK då:
    https://books.google.se/books?id=XqZFAAAAcAAJ&pg=PA1037&dq=The+Statutes+of+the+United+Kingdom+of+Great+Britain+and+Ireland+vol.+7+1819&hl=sv&sa=X&ved=2ahUKEwjXruzBmsnxAhVp-ioKHTrbAh4Q6AEwAXoECBcQAg#v=onepage&q=twelve%20thirteenth&f=false
    Eller:
    https://play.google.com/books/reader?id=XqZFAAAAcAAJ&pg=GBS.PA406&hl=sv

    Gotland whisky
    Destilleriet kom i produktion 2012. Det lokalt odlade kornet golvmältas lika lokalt på Sigdes gård i Ronehamn.Här har ni en trevlig kort film om hur produktionen av whisky där går till:
    https://www.youtube.com/watch?v=aH8j7vGEqro
    Och här kan ni kolla in hur Thorslundkagge binder en speciell fattyp till dem, så kallad laup:
    https://www.youtube.com/watch?v=fDzurQhS1dQ
    Davids smaknoter på olika Isle of Lime här:http://tjederswhisky.se/tag/isle-of-lime/
    Hemsida:
    gotlandwisky.se

    Dunnage warehouseDet finns mycket skrivet i frågan men vi nöjer oss med denna:
    https://scotchwhisky.com/magazine/ask-the-professor/21776/do-dunnage-warehouses-create-better-whisky/


    Foto: Martyn Jenkins/Flickr

    Foto: Kilchoman Distillery