Loch Lomond Group Podcasts

  • ÄR DET RÖKIGT PÅ GLEN MORDOR? Vår trio avslöjar tips från Stockholm Beer & Whisky festival 2022, kastar en snabb flukt på ordet quaffable för att landa i en mörk berättelse om det danska mörkerdestilleriet Roselajse, eller Glen Mordor. Vänta bara tills ni får veta vad mälteriet över gatan heter …Lovi did this: https://www.instagram.com/lovididthis/Vad var det i glaset?Jeroen körde på Ceder & Tjeders 12 YO Craigellachie på insmickrande 59,9%: https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/71038/craigellachie-2003-ctSerges ord om no oak pollution: http://www.whiskyfun.com/2016/Little-duets-today-Craigellachie.htmlDavid drack Miltonduff 15 YO:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/miltonduff-31801/Glenburgie 15 i den serien är suverän: https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/glenburgie-91101/Den David inte mindes var ju Glentauchers 15! Den här: https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/glentauchers-48001/Stockholm beer and whiskyhttp://www.stockholmbeer.se/Andreas Eliasson och Johan Blom och deras stipendieresa:https://www.alltomwhisky.se/2022/08/allt-om-whiskys-stipendieresa-2022/Vattudalen whisky, grundat av bröderna Stefan och Lars Rislund:https://www.vattudalenwhisky.com/Såhär tyckte David om deras första rye, släppt 2019:http://tjederswhisky.se/vattudalen-rye-whiskey/ Och deras andra rye, släppt året därpå:https://tjederswhisky.se/vattudalen-4-yo-single-cask-rye-whiskey/Sinnen och Nyanser:http://www.sinnenochnyanser.se/Loch Lomond Group, som äger Glen Scotia och Loch Lomond: https://www.lochlomondgroup.com/Läs också här:https://www.bbc.com/news/uk-scotland-scotland-business-48546306Whisky loch, revisited!Det har ännu inte skrivits rejält grundad historisk forskning om 1980-talets the whisky loch men vi tipsar om denna: Julie Bower, ”Scotch whisky: History, heritage and the stock cycle”, Beverages 2, nr. 2 (2016):https://www.mdpi.com/2306-5710/2/2/11Douglas Laing som David nämnde:https://www.douglaslaing.com/Duncan Taylor:https://www.duncantaylor.com/Veckans ord: quaffableAlldeles uppenbart kommer detta från vinvärlden. Termen används givetvis av SMWS i en av deras crazy whiskies: https://www.philipstorry.net/review/7157-eminently-quaffableSkryp finns inte i Svenska Akademiens ordlista, men väl i ordboken: https://www.saob.se/artikel/?unik=S_04977-0219.QsPJVeckans destilleri: RoseisleDestilleriet har ingen hemsida och nämns inte heller på Diageos hemsida malts.com. Här finns lite info: https://scotchwhisky.com/whiskypedia/1886/roseisle/Se också:https://www.whisky.com/whisky-database/distilleries/details/roseisle.htmlDavid hade fel i när de drog igång: produktion startade i smyg 2009 och det öppnades officiellt 2010. Han hade också fel i jäskarens storlek för de var ÄNNU större, på 115500 liter…! Dessutom heter inte mälteriet Roseisle maltings utan Burghead. Kan han någonting alls den där jävla Tjedern?Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960

  • HUNDRA AVSNITT BABY! Det firar vi med ett lite annorlunda hej, en riktigt matig lyssnarfråga i två delar OCH genom att hälsa på destilleriet Teaninich. Veckans ord är som när trädgårdsdags möter "här är din sallad": top dressing. Dessutom: Premiär för medlemsklubben En tjuga whisky! Blue cheese eller Rhode island? Valet är ditt!David vill ha första hejet JÄMT och fick det att låta som U2:s låt Zoo Station på Achtung Baby – låten som fick en hel värld att tro att deras högtalare var trasiga:https://www.youtube.com/watch?v=tkoEGVAHpZgVad var det i glaset?Mathias smuttade en 14 YO Port Charlotte privatfat som administrerades av Håkan Staaf; David hade helt galet råkat hälla upp samma whisky, nämligen denna: https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/125619/port-charlotte-2004Jeroen smuttade på en Nikka Coffey Malt:https://www.symposionhot.com/2021/10/11/nikka-coffey-malt/Lyssnarfråga i två steg: varför släpper många specialbuteljeringar från samma destilleri?Henrik Madsens Malter Magasin: https://www.maltermagasin.se/Henrik Aflodals The Spirits/Whisky News: https://spiritsnews.se/Klaus Bitschnaus Whiskykalendern:https://www.whiskykalendern.se/Loch Lomond Group:https://www.lochlomondgroup.com/The GlenAllachie:https://theglenallachie.com/Selected Malts:https://www.selectedmalts.se/Old Pulteney för Allt om whisky vald av David och Frida Birkehede:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/72573/old-pulteney-1997Liten utvikning om Billy Walker…Billy Walker har köpt och sålt, ihop med sina mindre kända medarbetare Trisha Savage och Graham Stevenson, följande destillerier: Benriach 2004 (sålt 2016), Glendronach 2008 (sålt 2016), Glenglassaugh 2013 (sålt 2016) och Glenallachie 2017 (inte sålt…än).Del två av lyssnarfrågan – kommer en ung whisky bli bättre med åren…?Här finns det inte riktigt några bra länkar annat än denna intressanta men lite generella:https://blog.thewhiskyexchange.com/2017/05/is-older-whisky-better/Är David verkligen som den Allvetande skräphögen hos Fragglarna? Kolla här:https://youtu.be/pOd3a3AintY?t=648Veckans destilleri: TeaninichDestilleriet grundades 1817 minsann. Hemsida:https://www.malts.com/en-row/brands/teaninichEn officiell buteljering finns det ju faktiskt, en 10 YO i Flora & Fauna-serien. Och den har ju David till och med bloggat om, för en sju år sedan:http://tjederswhisky.se/teaninich-flora-and-fauna/Veckans ord: top dressingVi hittar inga länkar som beskriver detta i detalj men uttrycket används till exempel här:https://scotchwhisky.com/magazine/features/6996/diy-whisky/Lansering: En tjuga whisky! Mein Gott vad rika vi ska bli!Som om vi inte sa länken tillräckligt många gånger:https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960Den Allvetande skräphögen (i en munter sång)https://www.youtube.com/watch?v=1DJ5rUjVefQHär når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem!https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960

  • Parfym eller sprit? Dyr eller billig whisky? Vi pratar både om High Coasts 10-åring och Glenlivets 80 yo. Men också om anrika destilleriet Glen Scotia, hur man utför en perfekt blank run och en kort men intensiv träff med Arga surgubben. Flaskdesign för miljonen – bra eller anus?

    Ja, hur många bultar är det egentligen i Ölandsbron? Här är facit:
    https://www.facebook.com/watch/?v=1444741522496453
    Här kan du köpa lite olika sorters Ölandstok:
    https://www.granngarden.se/tradgard/vaxter/hackplantor/olandstok

    Vad var det i glaset?
    Mathias pimplade rödtjut, David Arran 25 YO och Jeroen tog en Longmorn 16.

    Den där svindyra whiskyn då…
    Lite om whiskyn från Gordon & MacPhail:
    https://www.gordonandmacphail.com/generations/#
    …inklusive en film från dem:
    https://www.gordonandmacphail.com/generations/?vidid=sSoAVR8JFc
    Importören Symposions information om flaskan:
    https://www.symposionhot.com/2021/10/27/generations-glenlivet-80-years-old/
    Och så lite mer kring denna omtalade whisky då:
    https://www.alltomwhisky.se/2021/10/varldens-dyraste-whisky-billig-i-sverige/
    https://www.alltomwhisky.se/2021/10/vi-var-dar-allt-om-whisky-i-tv4-nyhetsmorgon/
    Från nyhetsmorgon, TV4 – kolla in storleken på den där lådan!
    https://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon/steffo-dricker-v%C3%A4rldens-%C3%A4ldsta-whisky-f%C3%B6r-en-miljon-ska-inte-smaka-s%C3%A5-h%C3%A4r/13724537?first=13724537
    Här ser ni lite bilder på tidigare Glenlivet 1940 från Gordon & MacPhail. Såhär tycker vi på ETW att buteljen skulle ha sett ut:
    https://whisky.auction/auctions/lot/31442/glenlivet-1940
    https://www.thewhiskyexchange.com/p/25484/glenlivet-1940-bot1970s-gordon-macphail
    https://www.thewhiskyvault.com/glenlivet-1940-gordon--macphail-eighties-bottling-2567-p.asp

    High Coasts The first ten years
    https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/the-first-ten-years-4103702/
    https://highcoastwhisky.se/high-coast-whisky-forsta-10-ar-buteljerade-pa-flaska-the-first-ten-years/
    https://highcoastwhisky.se/produkter/the-first-ten-years/
    Whisky weekly provar den ihop med Lars Karlsson här:
    https://www.youtube.com/watch?v=4-hVH664Dac
    Podden Whisky Weekly har koll på det senaste om nyheter på Systemet och whiskyvärlden.
    https://whiskyweekly.se/

    Blank run
    Google ger bara luddiga träffar rörande blank run så här blir det till att rekommendera en del hard-core whiskylitteratur och hoppas på att de tar upp blank run:

    Buxton, Ian, & Paul S. Hughes, The science and commerce of whisky (Cambridge: RSC Publishing, 2014).
    Russell, Inge, red., Whisky: Technology, production and marketing ([London]: Academic Press, 2003).
    Russell, Inge & Graham Stewart, red., Whisky: Technology, production and marketing, 2 uppl. (Oxford: Academic Press, 2014)
    Och så lite om trippeldestillering från ETW:s resident whisky anorak:
    https://tjederswhisky.se/the-enigma-of-triple-distillation/
    (Det finns en till betydelse av blank run som David inte tog upp i fyllan och villan. Vi kör lite copy paste ur den där boken av honom som aldrig verkar komma och ber om ursäkt för att nörderinivån skjuter genom taket:

    Blank run är (också) ”en misslyckad körning i spritpannan, där spriten på grund av kontaminering aldrig klarar dimtestet. Det beror normalt på en alltför hög alkoholhalt i LWFR (lågvinstanken). Om alkoholhalten där överskrider 30% börjar de tyngre oljorna och estrarna som lägger sig ovanpå alkoholen (i betydelsen etanolen) i tanken att lösa sig i alkoholen och därmed smutsa ned den. Det kan också hända att man tömmer hela LWFR och därmed får med oljorna och estrarna, istället för att bara tömma det undre lagret i den. Följden blir då smutsig sprit som det kan krävas flera körningar i för att helt tvätta bort ur både spritpanna och kylare. Börjar alkoholhalten i LWFR närma sig 30% bör man därför späda vätskan där med vatten. Råkar man ut för en blank run behöver spriten destilleras om eller kasseras. Det är ofta betydligt svårare att i sådana körningar få till skärningspunkterna i spritpannan vid omdestillering.”

    Hängde ni med så hängde ni med!

    Veckans destilleri: Glen Scotia
    https://www.glenscotia.com/
    Destilleriet har upplevt ovanligt många perioder av stängning, även i modern tid: 1928–1932, 1942–1945, 1984–1988 och från oktober 1994 till maj 1999. Det var 2014 som Loch Lomond Group köptes upp av Exponent Private Equity. Runt 10% av produktionen är lättrökig och hårt rökig, resten är orökig.

    Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://ww.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)