Angela Merkel Podcasts
-
Han har varit Italiens rikaste och mäktigaste man med stort inflytande över såväl politiken och medierna, som fotbollsvärlden. En historia om en underhållare och entreprenör som aldrig är uträknad.
Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.
När högernationalistiska Giorgia Meloni blir Italiens premiärminister 2022, är Silvio Berlusconi nästan 90 år gammal. Men han är fortfarande ledare för sitt egenstartade, liberalkonservativa parti Forza Italia – som ingår i regeringskoalitionen.
Under sina dryga 60 år som yrkesverksam i ett Italien där politiken många gånger präglas av kaos, har Berlusconi bland annat gjort Milan till en storklubb och stöpt om ett helt lands tv-kultur. Därtill har han varit inblandad i ett otaligt antal rättsprocesser, lekt tittut med både Vladimir Putin och Angela Merkel och gett uttrycket bunga bunga ett ansikte. Hur gick det till?
I avsnittet medverkar författaren och Italienkännaren Anders Bergman samt dokumentärfilmaren Erik Gandini.
Avsnittet gjordes av Studio Olga hösten och vintern 2022
Programledare: Carl-Johan Ulvenäs
Avsnittsmakare: Alice Dadgostar
Producent: Carl-Johan Ulvenäs & Vendela Lundberg
Ljudmix: Fredrik NilssonKlippen i avsnittet är hämtade från Sveriges Radio, AP Archive, CNN, CBS, Corriere della Sera, Youtube-kontot AC Milan, RAI, BBC, VICE, australiensiska Today, Silvio Berlusconis Twitter
Böckerna "Italienaren" av Kristina Kappelin och "Berlusconi – miljardären som skakade om världen" av Alan Friedman har varit till särskilt stor hjälp under researcharbetet.
-
Har Tyskland hittat sin internationella roll? Dessutom: hur blev filmen Top Gun (1986) en queerklassiker? Och hur starkt är det homoerotiska temat i den nya Top Gun: Maverick?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Daniel Alling är på upploppet som programledare för Nordegren & Epstein. För att uppdatera sig inför höstens flytt till Berlin och jobbet som korrespondent, bjuder han in nuvarande korren Caroline Salzinger och Jan Mosander som varit där i samma roll i två omgångar, och Thomas har ju också varit Tysklandskorrespondent. Vad präglades deras jobb där? Vad minns de starkast? Och vad har ändrats sen Daniel var där sist, förutom att Angela Merkel är borta?
Filmen "Top Gun" från 1986 blev en riktig queerklassiker. Filmen skildrar manlig vänskap. Tom Cruise, Val Kilmer och andra lättklädda, väloljade män spelar volleyboll på stranden, hänger i omklädningsrum och jobbar tätt ihop. Men hur står sig den nya "Top Gun: Maverick" i det här sammanhanget? Louise Wallenberg, professor i modevetenskap och doktor i filmvetenskap, tycker att kopplingarna är tydliga och ger tummen upp.
Programledare: Daniel Alling
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Olle Björkman -
The travel committee interviews Rafael Loss from the European Council on Foreign Relations in Berlin. They talk about Germanys role in the world after Angela Merkel and how the future may look like for the country in the international arena
-
Tut tut. Vad har du i tanken? Själva tänker vi på partiledarnas nya vrum för bensinpriser. Höga som låga. Lena och My tar en titt under parti-huvarna och reder ut om drivmedelsfrågan har tillräckliga hästkrafter för att kunna avgöra valet.
Dessutom: Varför ska Reinfeldt rädda Liberalerna? Och behöver Angela Merkel flytta till Småland och stötta Annie Lööf? Nytt avsnitt av En runda till – nu kör vi!
Bakom ratten: Soraya Hashim. Experter i framsätet: Lena Mellin och My Rohwedder. I verkstan: Olivia Svenson.
-
Tut tut. Vad har du i tanken? Själva tänker vi på partiledarnas nya vrum för bensinpriser. Höga som låga. Lena och My tar en titt under parti-huvarna och reder ut om drivmedelsfrågan har tillräckliga hästkrafter för att kunna avgöra valet. Dessutom: Varför ska Reinfeldt rädda Liberalerna? Och behöver Angela Merkel flytta till Småland och stötta Annie Lööf? Nytt avsnitt av En runda till – nu kör vi! Bakom ratten: Soraya Hashim. Experter i framsätet: Lena Mellin och My Rohwedder. I verkstan: Olivia Svenson.
-
Den relativt okända socialdemokraten Olaf Scholz tar över rodret i Tyskland, en av världens största ekonomier och en av Europas och EU:s absolut tyngsta hörnstenar. Han gör det dessutom efter sexton år av kristdemokratiskt styre med Angela Merkel som varit en av de viktigaste ledarna i europeisk politik på många år.
Det som många frågar sig är hur det nya Tyskland blir, och vilken roll det kommer att spela i världspolitiken - klarar man av att vara samma stabila punkt i Europa som landet ändå varit under Merkel?
Det här funderar Thomas Silén och Johnny Sjöblom, Svenska Yles medarbetare i Tyskland på i dagens Nyhetspodd. -
Angela Merkel är inte de känsloladdade talens politiker, men mobiltelefonen, och alldeles särskilt sms, passar hennes sätt att bedriva politik perfekt. Hör bland andra Stefan Löfven om Merkels sms.
-
Angela Merkel har varit Tysklands förbundskansler i 16 år och fört landet genom otaliga kriser, men nu ska socialdemokraten Olaf Scholz ta över. Följ med på en tidsresa genom epoken Merkel.
-
Angela Merkel poserar med papegojor och CSU:s Markus Söder har visst inte öl i sin sejdel. Vi summerar en ovanlig valrörelse och frågar oss vad Greta-effekten kan betyda för det tyska valet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Caroline Salzinger, Tysklands-korrespondent, Daniela Marquardt, tidigare Tysklands korrespondent, Caroline Kernen, korrespondent med fokus på unga.
Programledare: Claes Aronsson
Producent: Ulrika Bergqvist.
-
Hon har kallats för världens mäktigaste kvinna, Tysklands morsa, i 16 år har hon varit en av ledarna med mest makt i Europa. Snart är det slut på det.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Klara Askerup
Producent: Niklas JonssonMed ljud från: Sveriges Radio, CNBC, ABC, Europeiska Centralbanken
Juniornyheternas specialpodd gör varje vecka en djupdykning på sex minuter i veckans viktigaste nyhet eller ett ämne som är extra intressant och spännande.
-
Det blev dålig stämning när två 11-åriga journalister frågade ut CDU:s kanslerkandidat Armin Laschet. Roland Poirier Martinsson är gäst i vår serie om intellektuella (Ca 17 min in i avsnittet).
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Thomas Nordegren är på plats i Berlin och har med sig Sveriges Radios korrespondent Caroline Salzinger för att prata om det senaste i den tyska valspurten.
Författarna Lotta Lundberg och Mats O Svensson, både boende i Berlin, ger sina perspektiv på de tyska valkampanjerna: Varför har de tyska socialdemokraterna lyckats så bra med sin byråkratiska utopi? Och hur illa ute är CDU nu när Mutti, Angela Merkel, är ute ur leken?
Vi går också vidare med vår serie om Intellektuella i Sverige, i dag med författaren och filosofen Roland Poirier Martinsson.
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Olle Björkman -
Hur råder man bot på besökare som bryter lugnet på biblioteken? Thomas är på plats i Berlin för att ge det senaste inför det tyska valet och så undrar vi hur lugn SJ:s nya lugna tågklass kommer vara?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Idag är Thomas med från Berlin för att skildra slutspurten av den tyska valrörelsen. Angela Merkel har tidigare sagt att hon inte tänker vara med i valrörelsen men igår ryckte hon ut för att hjälpa CDU-kandidaten Armin Laschet. Är bra eller dåligt att få hjälp av "Mutti" på det här sättet?
Vi vill veta mer om SJ:s nya satsning "Klass 2 lugn" som ersätter den tysta vagnen. Hur ska SJ göra för att se till att passagerarna är tillräckligt tysta så att resenärerna upplever att de har fått det lugn de betalat för? Maria Hofberg, chef för produkt och koncept på SJ medverkar tillsammans med Robert Herpai, intendent för järnvägssamlingarna på Statens maritima och transporthistoriska muséer. Hur högt fick man prata på tågen under mellankrigstiden?
Dessutom pratar vi med Stockholms stadsbibliotekarie om det är rätt eller fel att porta störande personer från biblioteken. En majoritet av de biblioteksanställda tycker nämligen det. Stadsbibliotekarie i Stockholm stad, Daniel Forsman gästar programmet.
Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Ulrika Lindqvist
-
Ett ödesval väntar i Tyskland när förbundskansler Angela Merkel lämnar makten.
Opinionsmätningarna pekar åt medvind för Socialdemokraterna - men vem kommer de att bilda koalition med?
I Aftonbladet Utrikes pratar vi om allt det här med vår reporter Benjamin Ekroth, som bott och jobbat i Berlin i flera år.
Programledare är Jenny Ågren, utrikeskommentator är Nivette Dawod.
-
En av Europas och världens allra mäktigaste politiker lämnar snart sitt uppdrag. Förbundskansler Angela Merkel avgår efter 16 år vid makten. Hon har tagit Tyskland genom kriser och hon har också varit en av de mest tongivande ledarna i EU. I Nyhetspodden berättar förra tysklandskorrespondenten Dan Ekholm också om Merkels mera okända sidor, i samtal med Carin Göthelid.
-
Louise förstår inte varför det verkar råda prästbrist på vissa håll i Sverige. Behöver marknadsföringen styras upp? Dessutom: tysk politik och fönsterluckor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Nu är det bara knappt två veckor kvar till valet i Tyskland och det går bra i opinionen för de tyska socialdemokraterna trots att deras kansler-kandidat Olaf Scholz beskyllts för att vara fyrkantig och fått smeknamnet der Scholzomat. Hur ser hans framgångsfaktorer ut och kommer han att efterträda Angela Merkel?
Vi har också bjudit in SVT för att få reda på om de kommer att ta efter tysk public-service TV och låta vetenskapligt utvalda väljare ställa frågor till de svenska partiledarna i direktsändning. Gäster: Caroline Salzinger, Sveriges Radios korrespondent, och Helena Olsson, programbeställare på SVT.
I nybyggda hus är fönsterluckor mycket ovanliga. Men kanske är det så att rätt utformade luckor skulle kunna göra framtida bostäder, ljusare och mer behagligt tempererade även under heta somrar och kalla vintrar. Det ska vi prata om med Marja Lundgren, arkitekt och hållbarhetsspecialist på White.
Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Olle Björkman - Visa fler