Amazon Podcasts

  • Han är engelskaläraren som blev en av världens rikaste människor, men som gjorde sig ovän med makten i Kina och plockades ner på jorden igen.

    Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

    Den 11 november 2020 slår den kinesiska e-handelsjätten Alibabas årliga shoppinghögtid Singles Day ett svindlande försäljningsrekord.

    Företagets grundare Jack Ma har blivit synonym med framgång i Kina. Han är en världskändis som trivs i rampljuset, van vid att skaka hand med presidenter och vimla med Hollywoodstjärnor.

    Men när Alibabas kunder handlar varor för drygt 56 miljarder dollar den där novemberdagen 2020 är Jack Ma mystiskt försvunnen. Snart börjar det spekuleras i vad som egentligen har hänt med den kinesiske miljardären.

    I P3 ID om Jack Ma skildras historien om hans uppgång och fall. Efter att ha vuxit upp i fattigdom i ett Kina som trasats sönder av kulturrevolutionen blir han plötsligt det osannolika ansiktet utåt för en ny revolution i landet – IT-revolutionen i slutet av 90-talet.

    Hör berättelsen om hur en tanig kille från staden Hangzhou, som fick nej på varje jobb han sökte i sin ungdom, upptäckte internet och därefter tog sig an de amerikanska giganterna Ebay och Amazon – och segrade.

    Jack Ma har själv sagt att den fiktiva filmfiguren Forrest Gump är hans idol, och hans egen livshistoria ska visa sig ha flera likheter med Tom Hanks älskade rollprestation.

    För likt Gump blir Ma ständigt underskattad av sin omgivning – tills han råkar göra sig ovän med fel personer i den kinesiska maktsfären.

    Medverkar i avsnittet gör Kristina Sandklef, oberoende Kinaanalytiker, Johan Lagerkvist, professor i Kinas språk och kultur vid Stockholms universitet, och Duncan Clark, internetkonsult och vän till Jack Ma.

    Avsnittet gjordes av Studio Olga vintern 2023

    Programledare: Carl-Johan Ulvenäs

    Avsnittsförfattare och reporter: Patrick Stanelius

    Producent: Carl-Johan Ulvenäs

    Ljudmix: Fredrik Nilsson

    Ljudklippen i avsnittet är hämtade från: Sveriges Radio, ABC, NBC, Bloomberg, Youtube samt dokumentärfilmen "Crocodile in the Yangtze – The Alibaba story".

    Boken "Alibaba: The house that Jack Ma built", av Duncan Clark, har också varit till hjälp under arbetet med det här avsnittet.

  • The Last of Us har äntligen haft premiär på HBO Max! Spoilerfri diskussion om första avsnittet följer, men det blir också prat om de utmaningar som nästan alla streamingtjänster verkar brottas med för tillfället. Amazon går all-in på svensk reality-tv medan Netflix jagar lösenordsdelare - och nu är väl marknaden ändå mättad?

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Veckans avsnitt består av en timmes passionerat snack om vad ligger till grund för vinnande aktier över tid, och en genomgång som täcker allt du behöver veta om Amazon och Jeff Bezos.


    Tidstämplar:

    01:40 - Global outperformers och vad som ligger till grund för vinnande aktier

    14:00 - Amazon och Jeff Bezos


    Twitter: @AktiesnackPodd

    Magnus och Peter finns såklart också på Twitter: @analytikern1234 (Magnus) & @Matematikern3 (Peter).


    Kontakta oss på [email protected] eller +46700420134


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.


  • Det svajar i den svenska techbranschen. Bara under året så har över 3000 personer inom branschen varslats - och det kan komma att bli fler. Vi har tidigare här i Daily berättat om hur illa läget är för internationella techbolag som Meta, Twitter och Amazon, som sagt upp tusentals anställda världen över.

    Men den här trenden gäller även den svenska marknaden. Under året har vi sett hur bolag som Kry, Acast, Klarna och Storytel drar ner på personalen när techmarknaden under 2022 mött ett av sina tuffaste år någonsin. Vad händer med den techbolagen i Sverige? Hur är stämningen i branschen och vad händer med bolagen framöver?
    Gäst: Åsa Johansson, reporter på Breakit.
    Programledare: Jenny Ågren.
    Kontakt: [email protected]

  • Det femte och avslutade avsnittet av poddserien som görs i samarbete med Conversionista där vi utforskar fem områden inom CRO. Både nuläget och vart vi är på väg.

    I det här avsnittet pratar jag med Daniel Lundkvist som är head of analytics om kvantitativ analys. Allt från vad det är och olika typer av kvantitativ analys till hur man arbetar smartare genom att tänka tvärtom.

    Och hur man ser till att aktivera de insikter man får fram.

    För kvantitativ analys handlar i grunden om beslutsfattande och att bygga förståelse kring något. Så att vi kan ta bra besult som baseras på data och inte på gissningar.

    Det här är ett bra avsnitt för dig som vill få en bättre förståelse för vad kvantitativ analys innebär i praktiken för såväl marknadsföring som konverteringsoptimering. Och varför det inte är samma sak som rapportering.

    Om gästen
    Daniel Lundkvist är head of analytics och leder analytics-teamet på Conversionista. Ett team som består av ca 20 personer i Stockholm, Göteborg och Malmö. De hjälper företag med att ta data och förvandla den till insikter och saker som går att ta action på.

    Daniel har lång erfarenhet som konsult och har arbetat med allt från implementation och datakvalitet till analys som är hans kärnkompetens. Han föreläser även såväl internt som externt på olika skolor och utbildningar.

    Och har bland annat hållit i analytics-delarna i Conversionistas utbildningsprogram, Conversion Manager.

    Om avsnittet
    Daniel och jag pratar i avsnittet om vad kvantitativ analys är och dess roll inom både marknadsföring och konverteringsoptimering. Och reder ut skillnaden mellan kvantitativ analys och rapportering.

    Vi pratar bland annat om det växande ekosystemet av analysverktyg och varför det är så viktigt att bryta ner silos mellan datakällor. Samt hur man kan göra det även på enkla sätt.

    Daniel ger också inblick i hans process för den kvantitativa analysen. Och varför han tänker tvärtom och börjar med målet.

    Du får dessutom höra om:

    De tre typerna av kvantitativ analys
    Vanliga misstag många gör i sitt analysarbete
    Hur man undviker dashboards-kyrkogården
    Varför datakvalitet är så viktig att tänka på
    Ramverk Daniel använder i sin arbetsprocess
    Triangulering och dess roll i kvantitativ analys
    Mängder med konkreta exempel

    Plus en massa mer…

    Daniel förklarar också varför det är så avgörande att ha ett actionorienterat förhållningssätt till sin analys och vad det innebär i praktiken. Han delar även vad han anser är de främsta trenderna inom kvantitativ analys framöver.

    Samt vad han ser är på väg från USA.

    Du hittar precis som vanligt länkar till allt vi nämnde här i poddinlägget. Plus några extra länkar med bra läsning.

    Efter länkarna hittar du även tidsstämplar till olika sektioner i avsnittet.

    Länkar
    Daniel Lundkvist på LinkedIn
    Conversionista (webbsida)
    Conversionista (LinkedIn)
    Conversion Manager (utbildning)

    Google Analytics (verktyg)
    Adobe Analytics (verktyg)
    Mixpanel (verktyg)
    Amplitude (verktyg)
    Power BI (verktyg)
    Tableau (verktyg)
    BigQuery (verktyg)
    Snowflake (verktyg)
    Jupyter (verktyg)
    R Studio (verktyg)
    Hex (verktyg)
    Census (verktyg)
    Hightouch (verktyg)

    Unbundling the CDP - Hightouch (artikel)

    What is Reverse ETL? The Definitive Guid - Hightouch (artikel)

    5 Whys: The Ultimate Root Cause Analysis Tool - Kanbanize (artikel)

    So what technique från boken Think Smarter av Michael Kallet (artikel)

    Turning Numbers into Knowledge av Jonathan Garo Koomey (bok)
    Adlibris / Amazon

    Storytelling with Data av Cole Nussbaumer Knaflic (bok)
    Adlibris / Amazon

    Web Analytics 2.0 av Avinash Kaushik (bok)
    Adlibris / Amazon

    Tidsstämplar
    [4:00] Inleder med att prata om vad kvantitativ analys är och varför det är så viktigt idag. Samt de tre typerna av kvantitativ analys och skillnaden mellan analys och rapportering.

    [8:03] Om hur Daniel ser på den kvantitativa analysens roll inom marknadsföring.

  • Detta avsnitt handlar försvarsindustrin och de tre megatrender som bolagen har i ryggen. Dessutom bjuds det på en analys av svenska $MilDef. Utöver detta snackas det FTX, Amazon och makro!


    ----

    Är du aktieintresserad? Ladda ned appen Axyer på https://axyer.com/ 


    ----

    Tidsstämplar och eventuella länkar som nämndes i avsnittet:

    04:05 Amhult 2 $AMH2 B06:40 FTX uppföljning14:00 Amazon Alexa17:50 Positionering och sentiment på börsen20:15 Försvarsindustrin & Mildef $MILDEF

    -----

    Twitter: https://twitter.com/marketmakerspod 

    Kontakt: [email protected] 

    Hemsida: https://www.marketmakers.se/ 


    Niklas och Fabian finns förstås också på Twitter:

    https://twitter.com/alden_niklas 

    https://twitter.com/franzen_fabian


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.


  • Det har varit deppiga nyheter för de stora techbolagen den senaste tiden. Under pandemin, så var det flera av de stora giganterna som växte. Världens börser hurrade och bolagen anställde.

    Men 2022 så har något hänt. Det här året är inte de stora techbolagens år. Bara de senaste veckorna har vi hört nyheterna om att både Meta, som äger Facebook, Twitter och Amazon kommer avskeda tusentals anställda.
    Dagens kids är helt ointresserade av Facebook och Instagram, de använder sig av Snapchat och TikTok. Vad betyder det för de stora bolagen - hur ska de vinna över ungdomarna? Har de här bolagen haft hybris? Är techboomen över? Finns det ens en framtid för stora techbolag?
    Gäst: Åsa Johansson, reporter på Breakit.
    Programledare: Jenny Ågren.
    Kontakt: [email protected]

  • Big tech är inte lika big längre.

    Det var den skoningslösa slutsatsen under hösten 2022, sedan mer än 1.000 miljarder dollar rakats av börsvärdet på den amerikanska techsektorn. Bolag som Apple, Amazon, Google och Facebook-ägaren Meta Platforms hade varit bärande för det senaste decenniets brutala uppvärdering i aktiemarknaden men nu tycktes framgångssagan ha kollapsat i ett lika brutalt uppvaknande.

    Affärsidéerna bakom techbolagen, som skulle säkra den ekonomiska framtiden med hjälp av smarta lösningar som kunde möjliggöra att de besparingar som inte längre var möjliga i insatsvaruled i stället skulle kompenseras av en kraftigt ökande effektivitet och produktivitet mot en närmast evig tillväxt i en ändlig värld, stod nu på kant med verkligheten.

    Vad var det som hänt, och varför var kalabaliken så total i den mest futuristiska sektorn som väl därmed inte kunde varsla om annat än en mörk framtid? Hade det bara med stundande lågkonjunktur och övertro på teknik att göra eller fanns det något i utvecklingen som faktiskt borde leda till ett omtänk om nytänkandets techsektor?

    Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med IG:s marknadsanalytiker Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.

  • Veckans avsnitt är fuilspäckat med reflektioner från Q3. Hur går det egentligen med inflationen? Hur mår techbranschen? Är Google på väg att dö? Och har Zuckerberg fått hybris med Meta?


    Dessutom rapportgenomgång av Alphabet, Meta, Apple, Microsoft och Amazon.


    Allt detta och mycket mer i veckans avsnitt!


    —-

    Skaffa marknadens bästa VPN på https://nordvpn.com/marketmakers 


    ----

    Är du aktieintresserad? Ladda ned appen Axyer på https://axyer.com/ 


    ----

    Tidsstämplar och eventuella länkar som nämndes i avsnittet:

    18:30 Alphabet $GOOG $GOOGL

    34:00 Meta Plattforms / Facebook $META’

    42:05 Apple $AAPL

    45:45 Microsoft $MSFT

    46:45 Amazon $AMZN


    -----

    Twitter: https://twitter.com/marketmakerspod 

    Kontakt: [email protected] 

    Hemsida: https://www.marketmakers.se/ 


    Niklas och Fabian finns förstås också på Twitter:

    https://twitter.com/alden_niklas 

    https://twitter.com/franzen_fabian


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Vi är fortfarande mitt i rapportperioden. I veckans avsnitt går vi igenom rapporterna för de mest inflytelserika bolagen i världen, nämligen FAANG-bolagen. FAANG består utav Facebook (numera Meta), Apple, Amazon, Netflix och Google (Alphabet). Bland dessa bolag hittar vi både ris och ros. Vilka är köpvärda idag och vilka ska man avvakta med? Utöver detta pratar vi även om relevanta makronyheter och Evolution.


    Glöm inte att gå in på https://pinpointestimates.com och lämna estimat på dina aktier och bolagen du följer. Då får du se vad andra investerare har för estimat på bolagen du äger!


    Pinpoint har just nu en tävling där du kan vinna en (digital) årsprenumeration av Affärsvärlden. Allt du behöver göra att lämna ett estimat på ett bolag på deras plattform samt retweeta denna tweet: https://bit.ly/3DLVMpJ


    Tidsstämplar:

    03:55 – Spaningar

    05:20 – Evolution

    08:20 – Makronyheter

    12:35 – Elon Musk har köpt Twitter

    14:30 – Amazon

    22:25 – Meta

    31:30 – Apple

    36:50 – Alphabet

    40:25 – Summering


    Twitter: @AktiesnackPodd

    Magnus och Peter finns såklart också på Twitter: @analytikern1234 (Magnus) & @Matematikern3 (Peter).


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Jonathan Lundberg är journalist, författare och aktuell med den otroligt grymma boken Från Världskring Till Nätkrig som handlar om internet och internetkulturens historia. Jonathan har snabbt blivit en av mina favoritjournalister i Sverige och är en unik röst när det kommer till skärningspunkten mellan internet, kultur och politik.

    I vårt samtal lyckas Jonathan beskriva kopplingen mellan amerikanska radioprataren, och propagandisten, Charles Coughlin på 30-talet och Joseph Goebbels inspiration till Nazitysklands Propagandaministerie. Hur svampmolnen i Hiroshima och Nagasaki, efter andra världskriget ledde till hippierörelsens inspiration till det som kom att bli internet. Var de frihetliga tankarna föddes och varför psykadelika är så vanligt förekommande i Silicon Valley. Vi får veta allt om internethistorians fascinerande utveckling, kulturen kring Anonymous, 4chan, Qanon och hur alla dessa rörelser vällde ut i sociala medier i samband med Trumps framväxt. Vi pratar också om podcastens födelse.

    Hur kunde några få företag som Facebook, Amazon, Twitter, Googles moderbolag Alphabet och andra blivit större än de flesta stater i världen? Var det meningen? Vad betyder det? Hur ska vi förhålla oss till den verkligheten? Vad innebär ytrrandefrihet på internet och varför är den svår att diskutera på ett neutralt plan?

    Det var ett riktigt nöje att få sitta ner och prata med Jonathan Lundberg om detta. Jag hoppas ni vill sprida avsnittet till vänner och på sociala medier.

    Gillar du LoungePodden?

    Stötta gärna på Patreon:

    https://www.patreon.com/taimaz

    Swish: 0761 401 401

    ❤️ Tack för ditt stöd! ❤️

    Mer info på https://www.loungepodden.se

    Följ Taimaz

    Instagram: https://www.instagram.com/taimazghaffari/

    Linkedin: https://se.linkedin.com/in/taimaz-ghaffari-22789b21

    Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCLKiCeQSPOfRmhXA_1m9M2A

  • Hela Juntan är åter samlad på svensk mark för att ge dig de riktigt djupa insikterna om allt som händer där ute i den så kallade spelvärlden. Bland veckans visdomar finns bland annat några idéer om konsekvenserna av det massiva GTA 6-hacket, rika erfarenheter från youtoubern Dunkeys nystartade spelförlag och en skärskådning om hur storföretaget Amazon har skjutit sin streamingplattform Twitch i foten. Dessutom har Elisabeth och Anton skjutit i takt med hård rock i Metal: Hellsinger och Tobias har sett spelvärldens Rolling Stones i Return to Monkey Island.

    Spel som nämns i avsnittet: Grand Theft Auto, Half-Life 2, Metal: Hellsinger och Return to Monkey Island.

    Den 6 november kör Speljuntan live på Comic-Con i Stockholm. Om du inte har möjlighet att komma dit kan du istället stötta Juntan på http://www.speljuntan.se

    Tidskoder
    (01:16) Veckans personliga fråga
    (05:03) GTA 6-hacket
    (18:14) Dunkey startar spelförlag
    (30:38) Twitch väcker ont blod
    (36:29) Comic-Con-reklam
    (37:09) Spelsvepet

  • Han har jobbat med annonser inom det digitala men såg efter ett tag storheten med annonsering på Amazon och har de sista åren helt fokuserat på e-handelsjätten.

    Med det blev han en pionjär när det gäller annonsering på Amazon och har varit med om hela resan och utvecklingen från när man bara fick göra automatiska annonser, till videoannonser och DSP (Amazon Demand Side Platform).

    Han har sålt för över 10 miljarder kronor med hjälp av annonser på Amazon och då räknar han inte in DSP, som är en avskild modul när det gäller annonsering på Amazon.

    I dagens avsnitt av Amazon-podden så får vi höra om George Meressas spännande framgångssaga när det gäller annonsering på Amazon, hur viktiga video-annonser på Amazon är och varför Amazons Demand Side Platform är så viktig, samt vilka resultat du kan få med DSP.

    Han går också in på de största utmaningarna med annonsering på Amazon och vad du behöver för att lyckas.

    George är en av talarna på amaNordic den 7 oktober och kommer i detalj att visa exakt vad de gör som är så framgångsrikt med Amazon DSP, så att du som deltar på eventet kan lära dig från Georges framgångar och implementera det i din egen Amazon-affär.

    Han kommer visa hur du med DSP kan ta fram din kund-avatar, vad dina kunder gillar för typ av produkter och hur du kan tillvara på den informationen för att annonsera mot helt rätt målgrupp i helt rätt tid, för en extremt hög konvertering.

    Han kommer också visa hur du faktiskt kan göra DSP genom vanliga annonser på Amazon (Sponsored Ads) och därmed öka dina marginaler med 4%.

    George är oerhört generös med den information han delar med sig av och är en väldigt uppskattad talare på de stora Amazon-event han talar på.

    Han kommer också visa på hur framtiden inom annonser på Amazon kommer att se ut.

    Som du märker finns det otroligt många anledningar att skaffa en biljett till amaNordic, fysisk eller digital.

    Och George är bara en av talarna som kommer sprida en enorm kunskap på amaNordic.

    Se till att du tar del av den kunskapen genom att säkra din plats på: https://amanordic.com/tickets/

  • Publicerad 6 okt 2020 i Expressen...

    Nätjättarnas serverhallar kan leda till elbrist, rapporterar Aftonbladet.
    Elmarknadsinspektionen listar flera regioner som hotas, och vissa av hallarna drar upp till *500 megawatt.

    – Man kan säga att det är i storleksordningen ett halvt kärnkraftverk, säger Lennart Söder,

    *professor i elkraft på KTH, till tidningen.

    Storbolagen Google, Amazon och Facebook fortsätter sin etablering av serverhallar i Sverige.

    I en ny rapport som Elmarknadsinspektionen skickat till regeringen, och som Aftonbladet tagit del av, konstaterar myndigheten att det kan leda till stora problem med elförsörjningen.

    Det kan bli akut kapacitetsbrist, enligt myndigheten, eftersom serverhallarna slukar så pass mycket el.

    En av ansökningarna som fick godkänt handlar om en serverhall som drar 461 megawatt, och en annan 500 megawatt. Det är *nästan dubbelt så mycket el som Uppsala förbrukar, skriver Aftonbladet.

    Svenska kraftnät har just nu inneliggande ansökningar på 2 015 megawatt, bland annat Google, Amazon och Microsoft. Amazons nya serverhallar i Eskilstuna, Västerås och Katrineholm väntas dra 420 megawatt.

    – Det låter väldigt mycket. Det är ungefär tre gånger Enköpings maximala förbrukning som ska få plats i nätet, på varje hall, säger Elon Axberg, analytiker på Energimarknadsinspektionen, till Aftonbladet.

    Enligt Energimarknadsinspektionens väntas inte problemet vara löst innan 2030 då överföringskapaciteten i näten ska vara fullt utbyggd.

    Det säger ju en hel del om den omfattande datainhämtning som pågår i skydd bakom FRA-lagen och detta till kraftigt subventionerade priser...

    Sverige är fanatiskt!

    #Elslukhål #CarlNorberg #DeFria

    https://www.expressen.se/.../natjattarnas-serverhallar.../

    De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!

    Stöd oss:
    SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
    PATREON: https://patreon.com/defria_se

    HEMSIDA: https://defria.se
    FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

  • Publicerad 6 okt 2020 i Expressen... Nätjättarnas serverhallar kan leda till elbrist, rapporterar Aftonbladet. Elmarknadsinspektionen listar flera regioner som hotas, och vissa av hallarna drar upp till *500 megawatt. – Man kan säga att det är i storleksordningen ett halvt kärnkraftverk, säger Lennart Söder, *professor i elkraft på KTH, till tidningen. Storbolagen Google, Amazon och Facebook fortsätter sin etablering av serverhallar i Sverige. I en ny rapport som Elmarknadsinspektionen skickat till regeringen, och som Aftonbladet tagit del av, konstaterar myndigheten att det kan leda till stora problem med elförsörjningen. Det kan bli akut kapacitetsbrist, enligt myndigheten, eftersom serverhallarna slukar så pass mycket el. En av ansökningarna som fick godkänt handlar om en serverhall som drar 461 megawatt, och en annan 500 megawatt. Det är *nästan dubbelt så mycket el som Uppsala förbrukar, skriver Aftonbladet. Svenska kraftnät har just nu inneliggande ansökningar på 2 015 megawatt, bland annat Google, Amazon och Microsoft. Amazons nya serverhallar i Eskilstuna, Västerås och Katrineholm väntas dra 420 megawatt. – Det låter väldigt mycket. Det är ungefär tre gånger Enköpings maximala förbrukning som ska få plats i nätet, på varje hall, säger Elon Axberg, analytiker på Energimarknadsinspektionen, till Aftonbladet. Enligt Energimarknadsinspektionens väntas inte problemet vara löst innan 2030 då överföringskapaciteten i näten ska vara fullt utbyggd. Det säger ju en hel del om den omfattande datainhämtning som pågår i skydd bakom FRA-lagen och detta till kraftigt subventionerade priser... Sverige är fanatiskt! #Elslukhål #CarlNorberg #DeFria https://www.expressen.se/.../natjattarnas-serverhallar.../ De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se