Xinjiang Podcasts
-
Varför är grönt en känslig färg i Kina? Vilka yrken är mest attraktiva? Hur brutal är den kinesiska polisen? Hör svaret på dessa och många andra lyssnarfrågor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Nollcovidpolitiken, personkulten runt Xi Jinping, maktspelet inför folkkongressen och övergreppen i Xinjiang är några av de ämnen som vi har valt att dyka ned i under det här året med Kinapodden. Men nu är det dags för lyssnarna att bestämma vad Ekots Kinakorrespondent Björn Djurberg och Kinakommentator Hanna Sahlberg ska prata om.
Vad händer om de internationella storföretagen bestämmer sig för att lämna Kina? Vilken färg gifter sig kineser i och varför ska man se upp med gröna mössor? Vad menar Hanna med uttrycket "fuskkapitalism"?
I den här frågespecialen av Kinapodden får du svaren.
Programledare: Axel Kronholm
Producent: Therese Rosenvinge
Tekniker: Adam Alvin -
Konflikt möter de unga kineserna som vågar stå upp mot regimen och trotsa censuren. Hur stort hot är de egentligen för kommunistpartiets auktoritära styre?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Bilden av Kinas nollcovidpolitik krackelerar
Sedan coronavirusets utbrott har kommunistpartiet förmedlat bilden av nollcovidpolitiken som en framgångssaga i förhållande till hur övriga världen hanterade smittspridningen. Men parallellt med att den smittsamma Omikron-varianten började spridas i början av året så började bilden av Kinas strategi krackelera. När Omikron nådde Kinas största stad och ekonomiska centrum, Shanghai, infördes en extremt hård och lång lockdown, och la grunden för ett växande missnöje med nollcovidpolitiken.Protesterna tar fart efter tragedi i Ürümqi
Efter en brand i ett bostadshus i Ürümqi i Xinjiang, där vittnen talar om att dörrar låsts med hänglås och blockerats i covidpolitikens spår, uutbröt protester på flera håll i Kina. En av de mest högljudda protesterna hölls i Shanghai, Konflikt får unika röster inifrån protesten, där en av de mest högljudda demonstranterna greps av polis.Regimkritiker och tidigare protestledare i exil känner hopp
"Det känns som en revolution" säger Zhou Fengsuo, som var med och ledde protesterna vid Himmelska Fridens torg 1989. Nathan Law, som hade en framträdande i demokratiprotesterna i Hongkong, pekar på vikten att demonstranterna är teknikkunniga för att kunna undgå censuren och hålla liv i motståndet mot Xi Jinping och kommunistpartiet. Men han vet också att det kostar att stå upp mot regimen, det är hans egen berättelse ett bevis på.Uigurer i Sverige hoppas på att uigurernas förtryck inte glöms bort
Konflikt träffar Ahmed Tursun i Sverige vars syster bodde i det bostadshus som började brinna i Ürümqi och som blev den tändande gnistan till protesterna. Uigurer i Sverige hoppas att uigurerna inte glöms bort när kineser i andra regioner kräver mer frihet.I Peking vågar få prata om protesterna
När radions korrespondent försöker prata med Pekingbor om protesterna är de flesta väldigt försiktiga. Det finns ett visst missnöje med nollcovidpolitiken, men också förståelse.Medverkande: Zhou Fengsuo, en av ledarna i protesterna vid Himmelska Fridens torg, Nathan Law, regimkritiker från Hongkong i exil, Björn Cappelin, Utrikespolitiska Institutet, "Thomas", demonstrant som greps i Shanghai, Ahmed Tursun, uigur vars syster bodde i bostadshuset som började brinna i Ürümqi, Nijat Turcun, ordförande för uiguriska utbildningsföreningen, "Amina", uigur i Sverige, Pekingbor mfl
Programledare: Robin Olin
[email protected]Reportrar: Fernando Arias, Lotten Collin, Hanna Sahlberg, Björn Djurberg, Simon Leplâtre
Tekniker: Jacob Gustavsson
Producent: Anja Sahlberg
[email protected] -
"Vi kan inte prata om hållbarhet men fortfarande tjäna pengar på människors lidande" – Louise Xin, couture-designer och människorättsaktivist, www.louisexin.com
Detta avsnitt handlar om lika delar vackra klänningar som mänskliga rättigheter och hur det kommer sig att en självlärd designer blev aktivist över en natt. Vi pratar om behovet av hårdare lagstiftning mot modernt slaveri och vad som faktiskt är på gång inom politiken. Dessutom riktar vi särskilt fokus mot det pågående folkmordet på uigurer i den kinesiska provinsen Xinjiang, och dess koppling till textilindustrin.
I avsnittet nämner vi följande saker:
Länk till bra sida: https://enduyghurforcedlabour.org/
Bok: Made in China av Amelia Pang
Louises modevisning: https://www.youtube.com/watch?v=ooRmzQ07A30
Klippning: Aylen Bertlin
OM PODDEN
En podcast om hållbart mode med Johanna Leymann.
Hemsida: johannaleymann.se
Instagram: @ johannaleymann.se
Om du gillar Slowfashionpodden får du mer än gärna lämna ett betyg i din poddapp samt tipsa vidare till andra. Tusen tack för att du lyssnar! -
I sista sekund kom den FN:s rapport om övergrepp mot uigurer i Xinjiang. Men kommer FN-rapporten att kunna förändra något? Kina gick till omedelbar motattack och avfärdar alltihop som lögn.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
FN:s rapport om övergrepp och människorättsbrott mot minoriteter i Xinjiang har föregåtts av ett omfattande spel. Kina har försökt stoppa rapporten och trycket på FN:s avgående högkommissarie för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet, har varit enormt. Så hur skarpa formuleringar blev det i slutändan? Och vilken tyngd kan rapporten få? Kinapoddens gäster har läst och analyserar.
Kina kontrar med motrapport och samlar allieradeFN tar upp tvångsarbete, tvångssteriliseringar, interneringsläger och övervakning i Xinjiang. Kina kan ha begått brott mot mänskligheten, enligt rapporten. Det kinesiska kommunistpartiet kallar FN-rapporten för "desinformation" och "lögn" och kontrar med en egen omfattande motrapport. Och i FN samlar Kina sina allierade för att få stöd. Kommer Kina att lyckas sopa undan den graverande kritiken? Vilka formella vägar finns för att nu agera mot Kina? Hör också om hur stadens Kashgar och levnadsvillkoren för uigurer i Xinjiang förändrats över tid.
Medverkande:
Axel Kronholm, programledare
Hanna Sahlberg, Ekots Kinakommentator
Fredrik Fällman, sinolog vid Göteborgs universitet
Maja Åberg, sakkunnig på internationella organisationer på Amnesty
-
USA backar ut från Mellanöstern, och Kina kliver in. Man har byggt och driver två stora hamnar i regionen, i Haifa och Dubai. Samtidigt förföljer man sin muslimska befolkning i Xinjiang, utan att arabländernas ledare vågar reagera. På samma gång har man en nära relation till deras fiende, Iran. Jay Solomon hjälper oss förstå Pekings komplexa roll i regionen.
Stöd gärna podden genom en insättning via:
Swish: 123-6790943
Bg-nummer: 5528-2834Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
FNs högkommissarie för mänskliga rättigheter är på ingång till Kina, men vad kommer hon få se egentligen?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En förtrupp har anlänt och snart är det dags för Michelle Bachelet, högkommissarie för mänskliga rättigheter att besöka Xinjiangprovinsen i Kina - en provins där staten anklagas för att begå upprepade människorättsbrott mot befolkningsgruppen uigurer. Men redan innan hon kommit dit kommer kritik från människorättsorganisationer som ifrågasätter vad de kinesiska myndigheterna kommer låta henne se. Malin Oud, chef för Raul Wallenberginstitutets Stockholmskontor med lång erfarenhet av Kina samtalar med Pekingkorrespondent Björn Djurberg om vad den kinesiska staten lägger i begreppet mänskliga rättigheter.
Programledare: Helene Benno
Producent:Kajsa Boglind
Tekniker: Joar Johansson
-
Gaokao och högskoleprovet- vad har dom gemensamt? Varför stämmer inte myten om den asiatiska plugghästen? Hur är det på ett föräldramöte i Peking? Och så fler vittnesmål från Xinjiang.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare Helene Benno
Medverkande Hanna Sahlberg Ekots Kinakommentator och Björn Djurberg Kinakorrespondent
-
Korrespondent Björn Djurberg besökte den omtalade regionen Xinjiang i nordvästra Kina i veckan, men blev förföljd var han än gick. Hör hans unika inblick från den hårt kontrollerade regionen. Om körsbärsblomningen som gör sig minst lika bra i Kina som Japan, om man ska tro den kinesiska statspropagandan. Och så en lyssnarfråga om den högaktuella geopolitiska konflikten i sydkinesiska havet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande i podden: Kinakommentator Hanna Sahlberg, Björn Djurberg, korrespondent i Peking, Asienkorrespondent Peder Gustafsson och programledare Hélène Benno.
Producent: Cecilia Zabin Tengmark
Tekniker: Elvira Björnfot
-
Bojkottningskampanjen mot svenska H&M har fortsatt i Kina. Men samtidigt vill det styrande kommunistpartiet se till att protesterna inte går över styr. I veckans avsnitt djupdyker vi i det så kallade bomullsbråket, där bomullsplockares situation i den kinesiska regionen Xinjiang står i fokus.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande i podden: Kinakommentator Hanna Sahlberg, Björn Djurberg, korrespondent i Peking och programledare Lasse Johansson.
Producent: Cecilia Zabin Tengmark
Tekniker: Ove Smedberg
-
Xi Jinping har en plan för hur Kina ska bli en ny stormakt inom fotboll och man suktar efter att få arrangera fotbolls-VM 2030 för herrar. Klädföretaget H&M har blivit föremål för en bojkottningskampanj i Kina. Och så om svensk solcellsproduktion som har kopplingar till misstänkt tvångsarbete i Xinjiang.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande i podden: Kinakommentator Hanna Sahlberg, Björn Djurberg, korrespondent i Peking, Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson och programledare Lasse Johansson.
Producent: Cecilia Zabin Tengmark
Tekniker: Tobias Karlsson
-
Ett nytt slags samhälle är på väg att formas i Kina: en värld utan fattigdom eller nöd där ny teknik låter staten övervaka alla medborgare i realtid och förutspå allt som kommer att hända.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Många trodde att Kinas ekonomiska tillväxt skulle leda till politisk frihet. Istället har motsatsen skett. Befolkningen får det bättre samtidigt som kontrollen och övervakningen ökar. Finns det en risk att vi också inspireras av den kinesiska modellen?
Vad är "Smart Cities"? Vad är det som pågår i Xinjiang? Och varför menar vissa att ansiktsigenkänning i realtid måste förbjudas - innan det är för sent?
P3 Dystopia försöker ta reda på vad som händer i Kina. -
Frilansjournalisten Jojje Olsson gästar vår serie om Kinas historia. I tre delar målar vi upp utvecklingen i Mittens rike, som har en både fascinerande och våldsam historia. Idag är Kina en ekonomisk supermakt, men under den nuvarande presidenten Xi Jinping har landet utvecklats i en alltmer auktoritär riktning. Vi pratar om situationen i Hongkong, behandlingen av uigurerna i Xinjiang och kidnappningen av den svenske förläggaren Gui Minhai.
Mer om Jojje kan du läsa på hans hemsida: www.inbeijing.se
Programledare: Fritte Fritzson
Producent: Ida Wahlström
Klippning: Gustav Wulff
Signaturmelodi: Vacaciones - av Svantana i arrangemang av Daniel Aldermark
Facebook: https://www.facebook.com/alltduvelatveta/
Instagram: @alltduvelatveta / @frittefritzson
Twitter: @frittefritzson
Foto Jojje Olsson: Mela Pan
Become a member at https://plus.acast.com/s/alltduvelatveta.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.