Vättern Podcasts
-
Temat för kvällen är: Vad har du haft på magen?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ett nyfiket och underhållande aktualitetsprogram med lyssnaren i fokus.
I kvällens avsnitt pratar vi med Agneta som fått en blodigel på magen. Kalle fick en näradödenupplevelse med en kokosnöt i magområdet. Och Bosse har tatuerat en råtta på magen där "gumpen" är naveln.
Vi pratar också om att det går att brygga öl på navelludd. Och Flygel och Fogde förbereder sig på att cykla runt Vättern.
-
Vad var det med ingenjör Andrée och hans tid som fick den idag utdömda ballongfärden till Nordpolen natt verka som en bra idé? Och vem var egentligen Andrée innan han blev den våghalsige polarfararen?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Andrée-expeditionen 1897, där tre män i en ballong gav sig av för att först av alla komma till Nordpolen verkar aldrig upphöra att fascinera. De tre männen som aldrig kom tillbaka men som hittades 33 år senare. Vad hände och varför gav sig expeditionsledaren S A Andrée alls iväg på en så våghalsig resa ut i det okända. Och vem var egentligen den gåtfulle ingenjör Andrée, finns det något mer att säga om honom än den gängse bilden av en högmodig och heroisk polarfarare? Mats Carlsson-Lenart träffar polarhistorikern Håkan Jorikson som just kommit ut med sin biografi över ingenjör Andrée. Jorikson har i mer än 30 år dagligen arbetat just med minnet av Andrée i egenskap av chef för Gränna Museum. Salomon August Andrée föddes nämligen i Gränna 1854 och växte upp i den lilla staden vid Vättern.
Medverkande: Håkan Jorikson, polarhistoriker och chef för Gränna Museum.
Reporter: Mats Carlsson-Lénart
Producent: Björn Gunér
[email protected] -
Vi snackar SM på landsväg och går igenom alla klasser som körde i Uppsala förra veckan, Daniel bjussar på en hot take kring hur damernas linje artade sig och så tar vi en titt på Touren som drar igång i Köpenhamn nu till helgen! Och Naturligtvis blir det lite Vätternsnack också! Avsnittet presenteras i samarbete med jaysheadphones.com omslagsbild: https://www.instagram.com/mbergstromphoto/
-
Hej hej! Här kommer ett lite lättare avsnitt om att vara på stranden. Att sola och bada är något som svenskar gillar mycket att göra, och eftersom det är säsong för det nu så tänkte jag att jag gör ett avsnitt med vokabulär relaterat till detta :)
--------------------
Om du vill stödja podden och få transkript till alla avsnitt kan du bli patron - det kostar bara 5€ per månad! Gå in på min hemsida www.swedishlinguist.com och klicka på länken till min Patreon-sida!
På min hemsida kan du också hitta information om kursen Strong Swedish! Kursen för dig som vill nå en avancerad nivå i svenska.
Instagram: swedish.linguistYouTube: Swedish Linguist
--------------------
If you want to support the podcast and get transcripts to all episodes, you can become a patron - it's only 5€ per month! Go to my website www.swedishlinguist.com and click the link to my Patreon page!
On my website you can also find information about the course Strong Swedish! The course for you who want to reach an advanced level in Swedish.
Instagram: swedish.linguistYouTube: Swedish Linguist
-------------------
Ett smakprov (sample) av transkriptet: (du kan också läsa det på min hemsida)
(Tänk på att detta är transkriberat talspråk, det ser inte ut som vanlig skriven svenska!)
Så ja, svenskar älskar sol och varmt väder, antagligen för att vi inte har så mycket av det i Sverige. Så, ja. Så svenskar älskar.. Vi kanske behöver kompensera för allt mörker, och kylan som är under vintern, och..inte bara vintern, utan också höst och vår. Så ja, det är vanligt att svenskar gillar att gå till stranden, att sola, bada, såna saker.
Och att sola, ja, det betyder helt enkelt att man ligger i solen för att bli brun, för att få en solbränna. Och en solbränna, det är ju då den här bruna färgen man får när man ligger mycket i solen – när man solar mycket. Så - att sola. Och att bada, det betyder då såklart att man är i vattnet. Man är i vattnet, man gör saker i vattnet, man simmar, leker, eller bara är i vattnet – det är att bada.
Och det här kan man göra vid havet. Havet, alltså, till exempel Atlanten, eller Östersjön. Så, om man bor i Sverige, då kan man åka till kusten. Till exempel västkusten, och man kan bada i havet, ligga på en strand eller på klipporna. Ibland finns det ingen strand, utan det kanske bara finns klippor. Ja, då får man ligga på klipporna.
Så man kan åka till..man kan också åka till en sjö. Och en sjö, det är liksom vatten som är inne i landet. Så till exempel Vänern och Vättern, dom är Sveriges största sjöar. Och sjöar är ofta sötvatten. Så, havet är saltvatten, men sjöar..i alla fall i Sverige så är sjöar sötvatten.
Och man kan också åka utomlands. Så, att vara utomlands betyder att man inte är i Sverige. Så man åker till nåt annat land – så man åker utomlands. För svenskar är det väldigt populärt att åka till till exempel Spanien.
...för hela transkriptet tillsammans med översättningar på svåra ord och uttryck, klicka här!
-
Ett vargpar drar sig 2021 söderut och bryter helt ny mark för den svenska vargstammen. Med det kommer reaktionerna från de som bor i området - oron, rädslan, men också nyfikenheten och spänningen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det ligger mossa och jord utkrafsat över stigar och vägar i skogarna mellan Ulricehamn och Mullsjö, sydväst om Vättern. Nelly Grönberg på länsstyrelsen i Västra Götaland vet vad det betyder. Ett vargpar har slagit sig ner vid sjön Brängen för att bilda ett nytt revir. Det är ett syskonpar som får sju valpar. Och reaktionerna låter inte vänta på sig.
P4 Story handlar om hästägaren som hörde vargarna yla i natten, om jägarna som oroas över sina hundar, om vargturisterna som tältar i skogen och vargmedlaren från EU som kallats in för att hjälpa till. Och vart ska valparna ta vägen?Programledare: Anna Engström
Reporter: Frida Nygård
Producent: Joel Wendle
Ljudmix: Martin Rydell
Kanal: P4 Sjuhärad
Ansvarig utgivare: Mats Ottosson
-
Sällsynta jordartsmetaller som behövs till elbilar och vindkraftverk finns i riklig mängd invid Vättern. Men naturmiljön riskerar att förstöras om metallerna ska kunna användas, enligt forskare.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I mer än tio år har ett kanadensiskt företag försökt få ensamrätten att bryta sällsynta jordartsmetaller i Norra Kärr vid Vättern. Här finns Europas främsta fyndighet av de här metallerna, som EU bedömer är kritiska för vårt samhälle och för välfärden.
Boende oroliga över gruvplaner vid Vättern
Metallerna behövs till dagens elbilar och vindkraftverk, och efterfrågan kan femdubblas inom 20-30 år. I nuläget finns ett starkt beroende av Kina för att få tillgång till sällsynta jordartsmetaller, och trycket är hårt på att Europa ska bli självförsörjande.Men boende kring Norra Kärr känner en stark oro, och miljöexperter varnar, för att vattnet i Vättern ska bli förorenat. Hittills har gruvbolaget fått nej till att börja bryta, men nu finns nya, omarbetade planer. Så kommer det att bli en gruva vid Vättern? Och hur mycket får klimatomställningen kosta för naturen?
Programledare: Niklas Zachrisson
Producent: Mona Hambraeus
-
Det händer massor i cykelvärlden. En backhoppare har vunnit Vueltan, Shimano har släppt nya värstinggrupper på landsväg och men vi svenskar vi vet. Vi vet att störst av allt, det är ändå Vätternrundan. Daniel rapporterar från vad som var hans hårdaste runda av de 8 han kört med Skoda CyclingTeam och vi snackar nya banan och vad den betyder för subgrupper och motionärer. Och som vanligt massor av annat! Avsnittet presenteras i stolt samarbete med Bravur och deras Grand Tour Chronograph Series. Superfina klockor med en snygg cykeltouch!
-
Åh herre! Den sportigaste gästen hittills är med i En Skånsk Klassiker, Lisa Dahlin! Hon har nästan grönt kort i golf och har blivit jagad av en mopedman genom hela lilla Göteborgsvarvet. Sen är Lisa Dahlin även självutnämnd expert kring allt som har med Sveriges näst största sjö och cykling att göra. Vilket är förbannat tur för Eva funderar på att gå med i stödgruppen "Hjälp! Jag ska cykla Vättern!".
-
Efter att ha tagit farväl av Bauer på Vätterns mörka botten tar vi oss vidare in i Teatern.
(12.21 bestämmer sig Christian för att ta en dusch - sponsra oss för duschfri ljudinspelning i studiomiljö!)
Moa har än en gång fastnat för ett vackert auktionsobjekt, denna gång från Dramaten. Hon håller dock fingrarna i styr och lägger istället vantarna på Stina Ekblads nyutkomna självbiografi. Med avstamp i den och kulturdebatten om kulturminister Amanda Linds vara och icke vara samt teaterns överlevnad i Coronan, diskuteras magin som uppstår i teatersalongen samt varför man bör leva sitt liv teatraliskt.
Väl bekomme!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Race report från Vätternrundan med lagom många sidospår. Shownotes på www.lagompod.com/blog/34
-
Nu är det dags att dyka i Vanån snart och för att göra Vansbrosimningen rättvisa har vi tagit hjälp av Klassikerns kanske flitigaste deltagare, Carina Hammarstrand. Matnyttiga tips om framförallt Vansbro men även mycket cykelsnack inför Vättern. Show notes -> www.lagompod.com/blog/32
-
I Östersjön är laxen och strömmingen så full av miljögifter att de är farliga att äta. I 30 år har myndigheterna kämpat för att få bort gifterna. I 30 år har de misslyckats. Nu vill regeringen att vi äter fisken ändå.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
I början av 80-talet började forskare upptäcka att det var något fel i svenska vatten. Från industrierna släpptes gifter rakt ut i Östersjön, Vänern och Vättern. Pappersindustrin som blekte pappret med klorgas pekades ut som den stora boven.
Miljökampen växte. Oberoende forskare kämpade sida vid sida med Greenpeace och konsumenternas köpbojkott fick industrin att backa. Men det var något som fanns kvar i vattnet och som inte försvann. Dioxiner och PCB:er fortsatte sippra ut till vattendragen. Och de finns kvar än idag.
Giftet samlas i de feta fiskarna, strömmingen och laxen, och när vi äter fisken följer giftet med. Forskarna varnar för att tusentals svenskar riskerar att drabbas av sjukdomar, barn kan få lägre intelligens och männen få försämrad fertilitet.
Men svenska regeringen har fattat ett beslut – fisken ska säljas ändå.
Det här är berättelsen om miljögifterna som gjort den svenska fisken farlig att äta och om det politiska spelet som gjort att den finns på menyn ändå. Trots att den är bannlyst i resten av Europa. Historien spinner över fem decennier. Från arseniktapparna i Rönnskärsverken i Skellefteå på 70-talet via Greenpeace-aktioner på 80-talet till 2010-talets lobbykampanjer i Rosenbads korridorer.
Producenter: Daniel Öhman och Malin Olofsson