Tobias Andersson Åkerblom Podcasts
-
De senaste åren har främmande makter ökat sina aktiviteter i Sverige för att inhämta olika sorters önskvärd information. Det har inneburit mer arbete för Säkerhetspolisen. Men exakt vad det arbetet går ut på är sällan lätt att förstå.
Det kan man ju förstås förstå, sekretess och allt, men likväl blir man nyfiken. Vad gör de egentligen? För att ta reda på det bjöd jag in presschef Karl Melin till studion.
Det blev ett samtal om hoten mot Sverige, om skillnaden mellan säkerhetstjänst och underrättelsetjänst och hur deras analytiker arbetar för att ta reda på information. Och hur skapas egentligen en spion?
Melins rekommendationer:
Draken : när Kinas pengar och spioner kom till Sverige - Tobias Andersson Åkerblom
Drottninggatan - Åsa Erlansson
Spotify Dok: Säpos jakt på spionen från Borås - av Jill Eriksson
“Perspektiv” är en podd från Vad Vi Vet, tjänsten som gör dig allmänbildad inom aktuella ämnen - med minimal ansträngning. Ta del av tusentals förklaringar och quiz på vadvivet.se eller @vadvivet
Programledare: Per Grankvist @pergrankvist Producerare: Andrea von Essen. Klippning: Jens Back. Mixning: Stray Dog Studios.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.vadvivet.se/subscribe -
Fanny Wijk pratar om helgens demonstrationer till stöd för Folkteatern. Kalle Berg pratar om politikerskryt om att ha det kallt hemma. Sportreporter Robert Laul kommer förbi och ger en recap av gårdagens VM-final i fotboll. Och så kommer journalisten och författaren Tobias Andersson Åkerblom och berättar om sin nya bok om kinesiska spioner i Sverige.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I ”Draken: När Kinas pengar och spioner kom till Sverige” granskar journalisten Tobias Andersson Åkerblom hur den kinesiska staten med hjälp av flyktingspionage, mystiska affärsmän och företagsköp målmedvetet söker öka sitt inflytande över Sverige. Hur bör vi förstå Pekings stora intresse för vårt land och vad är det som ytterst står på spel? Tobias samtalar med Erik Thyselius.
-
Kina jobbar systematiskt för att påverka och öka sitt inflytande i bland annat Sverige. Hör om spioner, påverkansoperationer och strategiska företagsinvesteringar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Aktiviteter så som påverkansoperationer och spionage från Kinas sida har uppmärksammats allt oftare på senare år. Och på partikongressen nyligen betonade Xi Jinping "nationell säkerhet" mer än tidigare. En strategi för att skaffa sig inflytande i väst är företagsinvesteringar och investeringar i infrastruktur. Kinesiska Geelys köp av Volvo Cars är ett omdiskuterat exempel här i Sverige och inom EU diskuteras just nu kinesiska investeringar i hamnen i Hamburg.
Därför blir minoriteter måltavla för spionageEn organisation inom det kinesiska kommunistpartiet som jobbar med dolda operationer är den så kallade ”Enhetsfronten”. Hör om konkreta exempel på spionage som upptäckts i Sverige och om varför minoriteter utgör en måltavla. En målsättning med övervakningen syns vara att samla information som i senare led kan användas som en hållhake. En hållhake som vidare kan användas för att värva eller tysta personer som lever i exil.
Medverkande: Tobias Andersson Åkerblom, journalist Göteborgs-Posten och författare till boken ”Draken. När Kinas pengar och spioner kom till Sverige”. Björn Djurberg, Kinakorrespondent. Hanna Sahlberg, Kinakommentator.
Programledare: Axel Kronholm
Producent: Therese Rosenvinge
Tekniker: Tor Sigvardson -
"Shein, det kinesiska modeföretaget som tar västvärlden med storm" – Moa Kärnstrand, journalist med fokus på Kina och Asien.
Detta avsnitt handlar om Shein, vad vi vet och inte vet. Vilka är de, vad gör de och hur ska vi förstå deras oerhört snabba framväxt?
Vi pratar om varför det är så svårt för journalister att granska Shein och hur det kommer sig att så mycket är höljt i dunkel. Som tur är vet vi lite mer idag än vad vi gjorde när avsnittet spelades in tack vare den uppmärksammade och unika granskningen av Channel 4 som släpptes den 17 oktober. Läs gärna Moas kommentar till den här: https://www.svd.se/a/wAARLo/avslojande-om-arbetsvillkoren-pa-kinesiska-shein-luktar-bekant Men faktum kvarstår: Shein är ett allt annat än transparent företag och om det snackar vi mycket.
Vi dyker också in hur Shein kan vara så stora trots att många svenskar aldrig hört talas om dem. Har vi kanske helt missat hur den yngre generationen omfamnat dem för att vi varit så upptagna av Generation Greta?
Dessutom, vad är ultra fast fashion och vad är hållbarhets-konsekvenserna för det extremt snabba slit-och-släng-modet?! Vi pratar bl a om hur Shein inte behöver förhålla sig till europeisk kemikalielagstiftning och hur de kan ha helt andra spelregler än sina konkurrenter.
Och som alltid, avslutar vi hoppfullt!
I avsnittet nämner vi Moa:s bok:
Modeslavar: den globala jakten på billigare kläder, skriven tillsammans med Tobias Andersson Åkerblom. Rekommenderas varmt att läsa!
Klippning: Aylen Bertlin
OM PODDEN
En podcast om hållbart mode med Johanna Leymann.
Hemsida: johannaleymann.se
Instagram: @ johannaleymann.se
Om du gillar Slowfashionpodden får du mer än gärna lämna ett betyg i din poddapp samt tipsa vidare till andra. Tusen tack för att du lyssnar! -
Journalisterna Moa och Tobias har under flera års tid granskat textilindustrin i flera utvecklingsländer för att förstå kopplingarna mellan arbetsförhållandena där och de kläder vi bär här hemma.
Become a member at https://plus.acast.com/s/alltduvelatveta.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.