Draken Podcasts

  • Kina jobbar systematiskt för att påverka och öka sitt inflytande i bland annat Sverige. Hör om spioner, påverkansoperationer och strategiska företagsinvesteringar.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Aktiviteter så som påverkansoperationer och spionage från Kinas sida har uppmärksammats allt oftare på senare år. Och på partikongressen nyligen betonade Xi Jinping "nationell säkerhet" mer än tidigare. En strategi för att skaffa sig inflytande i väst är företagsinvesteringar och investeringar i infrastruktur. Kinesiska Geelys köp av Volvo Cars är ett omdiskuterat exempel här i Sverige och inom EU diskuteras just nu kinesiska investeringar i hamnen i Hamburg.

    Därför blir minoriteter måltavla för spionage

    En organisation inom det kinesiska kommunistpartiet som jobbar med dolda operationer är den så kallade ”Enhetsfronten”. Hör om konkreta exempel på spionage som upptäckts i Sverige och om varför minoriteter utgör en måltavla. En målsättning med övervakningen syns vara att samla information som i senare led kan användas som en hållhake. En hållhake som vidare kan användas för att värva eller tysta personer som lever i exil.

    Medverkande: Tobias Andersson Åkerblom, journalist Göteborgs-Posten och författare till boken ”Draken. När Kinas pengar och spioner kom till Sverige”. Björn Djurberg, Kinakorrespondent. Hanna Sahlberg, Kinakommentator.

    Programledare: Axel Kronholm
    Producent: Therese Rosenvinge
    Tekniker: Tor Sigvardson

  • Om videotjänsten Tiktoks roll och situationen för de oberoende medierna i Ryssland sedan landet infört en strafflag. Hör författaren Andrij Lubka från Kiev om krogkvällen som övergick i krigshelvete

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Den kinesiskt ägda videotjänsten Tiktok stängde på söndagen ner möjligheten att livesända och publicera innehåll i Ryssland. Appen Tiktok används framförallt av barn och tonåringar har varit en av de stora plattformarna för att dela information under den nu 12 dagar långa invasionen i Ukraina. Vi pratar med SR Ekots IT-reporter Sven Carlsson om vad som ligger bakom Tiktoks beslut och vad det kan få för betydelse för hur information delas i Ryssland om invasionen i Ukraina.

    ETT RYSSLAND UTAN FRIA MEDIER

    Det har blivit omöjligt för oberoende medier att verka i Ryssland på grund av en ny strafflag som infördes i fredags. Den som rapporterar om invasionen i Ukraina på ett sätt som ogillas av den ryska regimen, riskerar 15 års fängelse. Lagen omfattar även utländska journalister som rapporterar från Ryssland. Så så gott som alla stora mediebolag inklusive Sveriges Radio har tagit hem sina korrespondenter. I förra veckan stängdes också Echo Moskvy, en av Rysslands äldsta oberoende radiostationer ned. Hör kulturredaktionens Fredrik Wadström, tidigare korrespondent i Ryssland för SR, om vad det innebär och vilka konsekvenserna blir.

    FRÅN KROGKVÄLL TILL KRIGSHELVETE - ANDRIJ LUBKA OM DET OBEGRIPLIGA

    "Den här texten tog en timme att skriva – och det har varit en underbar timme, för jag har inte läst några nyheter om bombangrepp och död. Att skriva är också allt jag kan göra. För jag är författare, det är det jobb jag råkar ha, vilket mest är en källa till skam i de omständigheter som råder." Det skriver den ukrainske poeten och essäisten Andrij Lubka i sin text "Vi har vaknat upp mitt i Alien", om krigets första sex skräckfilmsartade dagar. Ena dagen satt han på krogen med sina vänner och laddade för ett författarbesök i Vilnius, nästa dag föll bomberna. Hör hans berättelse om att vakna upp i en obegriplig verklighet, uppläst av Ludvig Josephson. Texten är beställd av tidskriften 20-tal och översatt till svenska av Nils Håkanson.

    UKRAINSKA FILMER DU KAN SE JUST NU

    Ett sätt att få fördjupad kunskap om situationen i Ukraina är att se film. Kulturredaktionens filmkritiker Emma Engström berättar om fyra filmer som går att se i Sverige just nu: "Maidan" (2014) finns på Youtube, "Winter on fire: Ukraine’s Fight for freedom" (2015) finns på Netflix och Youtube, "Olegs barndom" (2017) finns på SVT Play och strömningstjänsten Draken film, "Jorden är blå som en apelsin" (2020) finns på SVT Play och visas på Tempo filmfestival Stockholm, 7-13 mars, "A house made of splinters" (2022) finns på strömningstjänsten Draken film.

    HUR SÅG UKRAINAS KULTURLIV UT FÖRE INVASIONEN?

    Kulturredaktionens Fredrik Wadström arbetade i Kiev i Ukraina i somras och har under lång tid följt kulturlivet där, en väldigt aktiv scen inom alltifrån, film, till konst, teater, musik, och litteratur och populärkultur. Kiev var också en tillflyktsort för kulturutövare från Minsk i Belarus när regimen hårdnade där. Vad händer nu? Och hur hänger Ukrainas kulturliv ihop med Rysslands?

    Programledare: Cecilia Blomberg
    Producent: Anna Tullberg

  • Veckans mellansnack med Julle, Lollo och Draken (Maj-Lis). PMS är ämnet. Och vi gillar det INTE. Men vill man va helt utan den – tänk om man blir FÖR mysig?! Risken finns…

    Julia tycker att Patrik borde hitta en annan mamma till barnen och Louise inreder sin egna lägenhet – stökig och full med klätterväxter.

    Louise vill absolut inte störa Julia, speciellt inte på födelsedagen!! Är det så att Julia är arg på Louise…? Hur ska man annars tolka ”bäst” och ”hjärta”, va va va?!

    Vi snackar rens och släng och givetvis lite städ… och ljud. Om folk ba kan sluta andas, snyta sig och smaska när man har PMS tack!!

    Tack Lyko och LRF för att vi får göra denna podd! Soffhäng med Hejhejvardag! är en produktion av Poddagency
  • Framgångsrik företagsledare och entreprenör, var bland annat affärsängel i tv-programmet Draknästet. Om maktbalans i näringslivet och om två kvinnor som överlevde allt.

    Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

    Fattig historia med hedersförtryck möter en västerländsk framtid

    Företagsledaren Gunilla von Platen berättar om två kvinnor: farmor som hade överlevt ett folkmord och mamma som drömde om frihet och överlevde ett mordförsök.

    Gunilla berättar också och om den skeva maktbalansen och sexismen bland näringslivets toppar.

    -Mitt intresse för affärer började tidigt. Jag var den framgångsrika chefen som levererade varje dag och drabbades av avundsjuka.

    -Jag är inte bara kvinna, jag är invandrare, jag pratar för högt, jag går för snabbt och trycker med mina klackar över näringslivets glasgolv.

     -Jag förtjänar respekt och inte att bli behandlad som en prostituerad.

    Om Gunilla von Platen

    Företagsledare, entreprenör, 48 år. Född i Turkiet, bosatt i Stockholm. Tidigare Sommarvärd 2007.

    Framgångsrik affärskvinna som i år gett ut memoarboken Draken i rummet om ett händelserikt liv och vägen till toppen av svenskt näringsliv.

    Grundare av kundserviceföretaget Xzakt Kundrelation och idag delägare i det globala kundservicebolaget Transcom Worldwide med 27 000 anställda.

    Var affärsängel i tv-programmet Draknästet. Är idag vice ordförande i UN Woman Sverige och ambassadör för Prins Daniels Fellowship. Bygger nu ett barnhem i Syrien. Håller föredrag på skolor i landet för att inspirera unga att bli entreprenörer.

    Har fått Kungliga Patriotiska Sällskapets Näringslivsmedalj.

    Jag kommer framför allt att berätta om två kvinnor som överlevde allt och som på olika sätt satte sig upp mot den hederskultur som präglade min familj och min uppväxt. Jag kommer också ta vara på tillfället att prata om den skeva maktbalansen i näringslivet, hur du som kvinna inte kan räkna med stöd varken från män eller dina ”medsystrar”.

    Producent: Mustafa Can