Susanne Martinsson Podcasts
-
Hans Rosenfeldt med en klocka och en pratglad panel.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den andra av två inspelningar av På minuten i Berwaldhallen den 12 december.Programledare: Hans Rosenfeldt
I panelen: Pia Johansson, Fredrik Lindström, Helena Lindegren och Olof Wretling.
Musik: Erland von Heijne
Inspelning: Susanne Martinsson och Fredrik von Der Pahlen
Redigering: Susanne Martinsson
Producent: Mette Göthberg
Vi drog in 59 000 kr till Musikhjälpen den här kvällen!
-
Hans Rosenfeldt med en klocka och en pratglad panel.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den första av två inspelningar av På minuten i Berwaldhallen den 12 december.Programledare: Hans Rosenfeldt
I panelen: Pia Johansson, Fredrik Lindström, Helena Lindegren och Olof Wretling.
Musik: Erland von Heijne
Inspelning: Susanne Martinsson och Fredrik von Der Pahlen
Redigering: Susanne Martinsson
Producent: Mette Göthberg
Vi drog in 59 000 kr till Musikhjälpen den här kvällen!
Priset i form av massage skänktes av lyssnaren Martin Forstner.
-
Matpriserna har skjutit i höjden, och många har ägnat julhandeln åt att hitta röda prislappar. Varför är maten så dyr, och när blir den billigare igen? Plus, gör det här att Sverige blir mer som Norge?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare:
Claes Aronsson
Röster och medverkande i programmet
Torbjörn Jansson, docent i nationalekonomi Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala
Carl Eckerdal, chefekonom Livsmedelsföretagen
Karin Brynell, vd Svensk Dagligvaruhandel
Mikael Jeppsson, spannmålschef Lantmännen
Joakim Wirén, analytiker HUI
Producent:
Philip RamqvistTekniker:
Susanne Martinsson
[email protected] -
En annorlunda bokcirkel med Thella Johnson och Lollo Collmar. Best Of-avsnitt med höjdpunkter från säsong 1. Gäster: Thomas Kazen, Björn Wiman, Sara Parkman, Sara Abdollahi, Robert Fux.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
DEL 8 - BEST OF säsong 1
*Hon ska heta maninna - ty av man är hon tagen. Thella återupplever ett tonårsminne av skapelseberättelsen och dess historia om hur Gud skapar Eva av ett av Adams revben. Men vad står det egentligen i den ursprungliga texten?
*Normativt, Formativt eller So What - olika sätt att läsa Bibeln. Lollo och Thella vill närläsa och utgå från det som faktiskt står skrivet på sidorna. Pastorn och bibelvetaren Thomas Kazen komplicerar bilden och ger exempel på olika vanliga läsningar.
*Varför finns det inga katter i Bibeln? Författaren Ola Larsmo har sökt svar men är inte nöjd med de förklaringar han fått.
*Noas ark. Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter, tycker att vi ska fråga oss vad Noa hade gjort med vetskapen om dagens klimathot.
*Gudar som tröttnat på de jobbiga människorna. Berättelser om Den Stora Floden florerade redan flera tusen år före Bibelns tillkomst. Bibelvetaren Thomas Kazen berättar om föregångarna till historien om Noa och syndafloden.
*Inget är nytt under solen! Folkmusikern och artisten Sara Parkman älskar Predikaren. Men är Predikaren optimist eller cyniker? Och var det verkligen kung Salomo som skrev texten? Thomas Kazen, professor i bibelvetenskap, reder ut.
*Mörkret är ljus, ljus är mörker. Sara Abdollahi, skribent och litteraturkritiker, väljer ut några av de många ljus- och mörkertexterna ur Bibeln och uppmanar oss att se ljus och mörker mer som två komplement i en helhet och mindre som motsatser. Och mindre som att det ena är gott och det andra ont.
*Hej apokalyps! Skådespelaren och dragshowartisten Robert Fux älskar dramat när basunerna ljuder och världen går under i Uppenbarelseboken.
Bibelavsnitt: 1 Mosebok 6, Predikaren 1, Matteus 6:1, Jesaja 16:3, Uppenbarelseboken 8, 1 Mosebok 2
Citat ur filmerna På heder och Samvete (A Few Good Men) och Det sjunde inseglet och tv-serien Girls, S1E7, "Welcome to Bushwick a.k.a. the Crackcident"
Musikcitat i avsnittet:
Kanye West - Jesus Walks
Madonna - Like A Prayer
Prince - God (Love Theme From Purple Rain)Medverkande i avsnittet:
Thomas Kazen, Björn Wiman, Sara Parkman, Sara Abdollahi, Robert FuxProgramledare: Thella Johnson
Bisittare: Lollo Collmar
Ljudtekniker: Monica Bergmark, Lisa Abrahamsson, Susanne Martinsson -
För att förstår hur Brasiliens president Jair Bolsonaro förändrat landet ger sig Konflikt ut på en resa. Hör om hotet mot demokratin, rädslan kopplat till nya vapenlagar och skövlingen i Amazonas.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Anklagelser om valfusk och hotet mot demokratin
På söndag hålls den andra och avgörande omgången i presidentvalet i Brasilien, då Jair Bolsonaro ställs mot den tidigare presidenten, vänsterpolitikern Lula da Silva. I opinionsmätningarna är det jämt. Men liksom Donald Trump i USA så har Bolsonaro spridit rykten om att motståndarsidan kommer att försöka fuska och han har antytt att han inte tänker acceptera valresultatet ifall han förlorar. Konflikt träffar hans anhängare i huvudstaden Brasilia. Hör också Sylvia Costa, chefredaktör för politiktidningen Congresso Em Foco, som bevakat Bolsonaro ända sen han gjorde entré i politiken på 80-talet, och Oswaldo Eustaquilo, som brukar kallas Bolsonaros främste bloggare.
Rädslan och Bolsonaros nya vapenlagar
Sedan Bolsonaro blev president för fyra år sedan har det blivit mycket enklare att skaffa ett vapen. I vapenaffären Mil Armas i förorten Nova Iguacu utanför Rio de Janeiro, träffar Konflikt en grupp nya vapenägare, som gick den korta kurs som krävs för att få en vapenlicens nu.
Skövlingen av Amazonas
Rondonia i Amazonas är en delstat i Brasilien där Bolsonaro har väldigt starkt stöd. Men det är också en plats där den mest påtagliga fysiska förändringen av Brasilien under Bolsonaro tagit fart – det är här frontlinjen i skövlingen av regnskogen nu går.
Reporter och producent: Lotten Collin
[email protected]Tekniker: Susanne Martinsson och Joar Jonsson
Programledare: Robin Olin
[email protected] -
Få grupper har så mycket politiskt inflytande som den evangelikala rörelsen. Hur blev det så?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I årtionden har den kristna högern påverkat den politiska debatten i USA och Högsta domstolens abortbeslut var en monumental seger för denna inflytelserika rörelse.
Men var har rörelsen egentligen sina rötter, och hur kom den att få så mycket inflytande? Vi djupdyker i den kristna högerns historia tillsammans med kyrkohistorikern Joel Halldorf.
Stödet för Ukraina vacklar liteRepublikanernas ledare i representanthuset Kevin McCarthy har skickat tydliga signaler om att han vill se en annorlunda politik gällande stödet till Ukraina. Samtidigt pågår det en debatt inom Demokraterna om USA:s hantering av konflikten. Är det en förändring i stödet för Ukraina på gång?
Allas blickar mot PennsylvaniaDet tycks allt mer som att ekonomin och delstaten Pennsylvania är de två ingredienser som kommer att avgöra mellanårsvalet 2022. Republikanerna har medvind, har Demokraterna något att sätta emot?
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Cecilia Khavar, USA-korrespondent och Joel Halldorf, professor i kyrkohistoria vid Enskilda Högskolan Stockholm.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Susanne Martinsson
-
President Biden skärper tonen men kommer Putin att lyssna?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
USA varnar Ryssland för att fortsätta sitt krig in på områden som tillhör Natoallierade och tidigare CIA-chefen och armégeneralen David Petraeus säger att USA står redo att svara med full kraft om Putin använder sig av kärnvapen. Har vi närmat oss ett krig mellan USA och Ryssland?
Guvernörsvalet i Texas hettade till när Greg Abbott och Beto O'Rourke drabbades samman i en enda debatt inför valet i november. Vi tittar närmare på detta rafflande race och tipsar även om fler guvernörsval att hålla koll på i höst.
HD samlas igen efter abortbeslutetHögsta domstolen samlas återigen efter sommaruppehållet och frågan är om dammet nu lagt sig efter alla protester i samband med beslutet att riva upp den grundlagsskyddade rätten till abort. Fler uppmärksammade fall står på tur och många kommer följa HD:s arbete med stor spänning i höst.
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator Ekot, Roger Wilson, USA-korrespondent, Kajsa Boglind, programledare P4 Världen och Johanna Melén, utrikesreporter Ekot.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Susanne Martinsson
-
Nya massgravar upptäcks när de ryska styrkorna drivs ut. Hör hur Ukraina samlar bevis mot förövarna och hur stora chanserna är att Rysslands president Putin kan ställas till svars för krigsbrott.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Efter att Putins trupper tvingats retirera från platser som Butja, Irpin och Izium hittas massgravar med döda människor. Kropparna bär spår av våld eller tortyr. Samtidigt som Ukraina sörjer sina döda pågår nu ett arbete med att dokumentera skador och försöka bevisa vem som har stått för våldet. Det långsiktiga målet är att få förövarna fällda för krigsbrott.
Möjligheterna att få Putin fälld för krigsbrottDet var Rysslands president som deklarerade att det han kallar en ”militär specialoperation” inletts mot Ukraina. Som president har han det yttersta ansvaret, men hur stora är chanserna att bevisa Putins ansvar för våldet i Ukraina? President Putin och andra ledande politiker i Ryssland förnekar att krigsbrott begåtts och hävdar i stället att det är Ukraina som står för krigsförbrytelser. Hör om arbetet att fälla någon för krigsbrott som inte erkänner att brotten begåtts.
Medverkande: Lubna El-Shanti, korrespondent i Ukraina, Maria Persson Löfgren, Rysslandskorrespondent, Peter Lidén överstelöjtnant
Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Katja Magnusson
Tekniker: Susanne Martinsson
-
Rysslands president Putin har hållit tal till nationen för första gången sen kriget mot Ukraina inleddes. Hör varför Putin mobiliserar fler män, om nya kärnvapenhot och varför Putin talar just nu.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sista gången Putin höll tal till det ryska folket om kriget var när han deklarerade att det som i rysk retorik kallas ”en militär specialoperation" – det vill säga att den fullskaliga invasionen inletts mot Ukraina. Kriget har nu pågått i snart sju månader och Vladimir Putin har hållit ett nytt inspelat tal till nationen. I talet sa Putin att Ryssland har ”olika sorters vapen att använda” vilket ses som ett förtäckt kärnvapenhot. Putin la även till att han inte bluffar när det gäller dessa vapen. Dessutom sa försvarsminister Sergej Sjoigu att 300 000 reservister kallas in i det Putin beskriver som en partiell mobilisering. Hör varför Putin talar vid den här tidpunkten och varför han upprepar hotet om kärnvapen.
Omröstningar i ryskkontrollerade områdenRyssland har deklarerat att det ska hållas det som i rysk propaganda kallas folkomröstningar i Donbas och andra områden som ockuperas av ryska styrkor. Det här är ingen ny företeelse, redan år 2014 genomfördes lokala folkomröstningar som enligt oberoende bedömare inte uppfyllde kriterierna för fria och oberoende val.
Hör analysen av Putins senaste tal och vad som blir hans nästa drag i Ukraina.
Medverkande: Peter Lidén, överstelöjtnant och lärare vid Försvarshögskolan, Johanna Melén tidigare Rysslandskorrespondent, Lubna El-Shanti korrespondent som bevakar Ukraina
Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Katja Magnusson
Tekniker: Susanne Martinsson
-
I familjeprogrammet Melodikrysset gäller det att vara musikdetektiv! I Melodikrysset ställs olika frågor kring musik och artister. Fyll i kryssplanen för att vinna äran och de fina priserna som presenteras i programmet. Den här veckan är det dessutom premiär för Annika Jankell att för första gången guida dig som lyssnar i kryssandet på egen hand. Visst hänger du med?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Var med och tävla om Melodikryssets priserFör att din lösning ska räknas måste du skicka in krysset antingen via Melodikryssets app, per post eller via formuläret här på vår sajt enligt anvisningar. Senast onsdag vill vi ha ditt svar för att du ska komma med i dragningen.
Du har lika stor chans att vinna oavsett hur du skickar in din krysslösning. Vill du läsa mer om hur det går till kan du klicka dig vidare via länkarna här nedanför.
Skicka in din lösning med post till MelodikryssetOBS! Du kan INTE mejla in ditt svar vare sig med länkar eller bilder. Då är du tyvärr inte med i dragningen.
Melodikrysset
Sveriges Radio P4
109 12 StockholmFrån och med lördag 20 augusti i vecka 33 är det Annika Jankell och Anna Charlotta Gunnarson som är programledare för Melodikrysset. Första programmet gör de tillsammans för att därefter under kommande veckor leda programmet varannan vecka på egen hand.
Melodikrysset 34:
Programledare och krysskonstruktör: Annika Jankell
Tekniker: Susanne Martinsson
Teknisk producent: Ronnie Ritterland -
Som fan läser Bibeln - en annorlunda bokcirkel med Thella Johnson och Lollo Collmar. Gäst: Sara Parkman, folkmusiker och artist
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
DEL 2.
*Den heliga vreden. Artisten Sara Parkman konsulterade sin pappa prästen när hon skrev musik till hyllade albumet Vesper.
*Inget är nytt under solen! Var Predikaren optimist eller cyniker? Och var det verkligen kung Salomo som skrev texten? Thomas Kazen, professor i bibelvetenskap, reder ut.
*Öga för öga, tand för tand - var människan ondare förr? Thella har problem med Jesus retorik i Bergspredikan.
Dessutom:
*BONUSÄMNE! Kroppshat och kroppen som metafor för samhället. Elin Wägner, Paulus och nutidsmänniskans konflikt mellan kropp och huvud.
Bibelstycken: Predikaren 1, Matteus 5:38, 2 Mosebok 21:22, 1 Korinthierbrevet 12
Filmcitat ur På heder och Samvete (A Few Good Men), Intromusik ur TV4:s Fångarna på fortet
Musikcitat i avsnittet:
Sara Parkman - Vreden
Kanye West - Jesus Walks
Madonna - Like A Prayer
Prince - God (Love Theme From Purple Rain)
Leonard Cohen - You Want It DarkerMedverkande i avsnittet:
Sara Parkman, folkmusiker och artist
Thomas Kazen, professor i bibelvetenskap vid Enskilda Högskolan Stockholm, pastor i EqumeniakyrkanProgramledare: Thella Johnson
Bisittare: Lollo Collmar
Ljudtekniker: Monica Bergmark, Susanne Martinsson, Alma Segeholm -
Kina har mer av allt förutom kärnvapen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kinapodden gör en djupdykning i den kinesiska militärens förmåga med hjälp av Ekots David Carlqvist. Dessutom återvänder vi till en av de saker som det stormat mest om på senare tid på kinesiska sociala medier: historien om den kedjade kvinnan.
Med Hanna Sahlberg, Kinakommentator och Björn Djurberg, Pekingkorrespondent.
Programledare: Helene Benno
Producent: Kajsa Boglind
Tekniker: Susanne Martinsson
-
Joe Biden kallar Vladimir Putin för krigsförbrytare och varnar för kemiska attacker i Ukraina. Vi pratar också senatsutfrågningarna av Ketanji Brown Jackson och nya abortlagar i flera delstater.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Natomöte i BrysselI veckans samlas världens Natoledare för ett toppmöte i Bryssel. USA:s president Joe Biden ska närvara och vi undrar vad han kommer att ha för budskap till sina europeiska allierade och Ukraina.
Historisk nominering till HDKetanji Brown Jackson har skrivit historia som den första svarta kvinnan att nomineras till USA:s högsta domstol. I veckan hålls utfrågningar i senaten där det ska avgöras om hon får tillträda ämbetet.
Nya kontroversiella lagarFlera delstater har stiftat mer restriktiva abortlagar och i Florida har man förbjudit skolor att diskutera sexuell läggning eller könsidentitet med skolelever upp till en viss ålder. Varför då?
Medverkande: Roger Wilson, San Francisco-korrespondent och Sanna Torén Björling, tidigare Washingtonkorrespondent för Dagens Nyheter.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Susanne Martinsson
-
Priserna på el, bensin och diesel har ökat kraftigt i vinter. Hur mycket ska regeringen kompensera konsumenterna? Och varför stoppar inte Sverige import av rysk olja med tanke på kriget i Ukraina?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Gäst: Khashayar Farmanbar, energi- och digitaliseringsminister
Kommentar: Björn Sandén, professor i innovation och hållbarhet på Chalmers
Programledare: Mikael Kulle
Producent: Maja Lagercrantz
Tekniker: Susanne Martinsson -
Om cyberattacken som drabbade Coop. Hör röster inifrån om vår tids pirater som från rysk mark likt välorganiserade företag opererar i det dunkla och lyckas dra in enorma summor pengar på utpressning. Programmet sändes första gången 28 augusti 2021.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Anna Wennerstrand, Kommunikationschef på det Kooperativa Förbund, KF, som äger Coop, Marcus Murray, grundare Truesec, Staffan Truvé, teknikchef och grundare av Recorded Future, Dmitry Smilyanets, före detta hackare från Ryssland, numera analytiker på Recorded Future, Eduard Rubin, ukrainsk IT-analytiker, Denys Smyrnov och Anatolij Kotjetov, på Sigma Software i Ukraina, David Lindahl, IT-säkerhetsexpert på FOI.
Programledare: Ivar Ekman
[email protected]Reporter: Fredrik Wadström
Tekniker: Susanne Martinsson
Producent: Anja Sahlberg
[email protected] - Visa fler