Sotji Podcasts
-
Aktivisten om resan från Pussy Riot i Ryssland till exilkonstnär i Sverige.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
När Lusine Djanyan, iförd färgstark balaklava, misshandlades av kosacker under vinter-OS i Sotji spreds bilderna över hela världen. Pussy Riots protestaktion mot Putinsystemet blev en av de mest kända händelserna under detta OS.
Efter förföljelser i hemlandet tvingades Lusine Djanyan att lämna Ryssland och lever sedan några år i Sverige. Det är inte hennes första flykt. Som barn i en armenisk familj tvingades hon lämna Azerbajdzjan i slutet av 80-talet i samband med krigsutbrottet i regionen.
Lusine Djanyan om sitt Sommarprat:– I mitt Sommar berättar jag om hur viktigt det är att kämpa mot diktaturen, trots riskerna det innebär.
Producent: Fredrik Wadström
Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play
-
I detta avsnitt pratar jag med Lars "Lord" Nelson. Smeknamnet Lord fick han efter sin enorma förstasträcka på OS i Sotji 2014 då herrarna tog guld. Lars tappade skidan men lyckades ändå växla i topp. Lars är en intressant man som lade skidorna på hyllan tidigt, dock åker han fortfarande mycket skidor på motionsnivå. Han driver idag ett eget företag där han kan nyttja sitt stora intresse programmering med sina kunskaper och kontakter inom skidåkningen och idrotten. Lars berättar att han haft intresse för programmering lång tid och är något av en uppfinnarjocke. När lagkamraterna analyserade teknik på kvällarna satt Lars och programmerade träningsdagböcker, väderstationer mm.
Avsnittet handlar en hel del om att klara övergången från att vara elitidrottare till ett mer normalt liv och arbete. För många elitidrottare kan det bli tomt efter karriären samt att man förlorar sin identitet vilket kan vara jobbigt. Lars berättar om sin utbildning under karriären och drivet och entreprenörskapet efter karriären.
Lars ger också sin syn på det aktuella ämnet kring landslaget och den modell man har idag samt de avhopp som skett. Tycker det blev en intressant diskussion.
Mycket bra avsnitt med en ödmjuk entreprenör som jobbar för bättre digitala möjligheter.
Stort tack Lars för det härliga avsnittet och stort lycka till med dina utmaningar i framtiden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hon är 26 år och en av OS absolut största stjärnor. Den amerikanska dominanten Mikaela Shiffrin har två OS-guld och sex VM-guld i alpint. 2014 i Sotji blev hon den yngsta olympiska mästaren genom tiderna i slalom 18 år och 345 dagar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Mikael Kingsbury har dominerat herrarnas puckelpist de senaste åren. 29-åringen från Kanada vann guld i Pyeongchang 2018 och silver i Sotji 2014. Han har dessutom tre VM-guld i puckel och beskrivs av många som den största stjärnan i puckelpist genom tiderna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
I detta avsnitt samtalar jag med en av Sveriges och världens bästa friåkare inom alpint. Jacob berättar om sin kärlek till skidåkningen och hur det började i Väsjöbacken i Sollentuna. Han tävlade upp till 12-års åldern i alpint för Sollentuna Slalomklubb. Men han upptäckte ganska tidigt att han tyckte jibbing och friåkning var roligare. Han började med big jump tävlingar och blev ganska snart inbjuden till stora tävlingar och visade framfötterna. Jacob berättar om sammanhållningen mellan de tävlande på dessa tävlingar vilket tilltalar honom. Han stod sedan inför ett val när OS kom på programmet 2014 i Sotji. Han beslutade efter att ha inlett en satsning att han avslutade tävlingskarriären för att satsa fullt ut på att skapa skidfilmer. Idag producerar han filmer för fullt tillsammans med sin fru vilket måste vara ett fantastiskt yrke. Hör Jacob berätta om detta och mycket mer i detta avsnitt.
Då Jacob har varit med i denna bransch länge och var med redan när friåkningen slog igenom på riktigt med filmen Free Radicals. Den filmen var verkligen det som fick Jacob att bestämma sig för att köra fullt ut på jibbing och friåkning!
Vi pratar också en del om hur han tänker på miljön och hur han är med och utvecklar kläder och skidor för sin sponsor Rossignol.
Detta är verkligen ett härligt avsnitt med en fantastisk kille som älskar skidåkning. Jag fick stor inspiration under samtalet att våga leva sin dröm och gå sin egen väg. Bra för alla yngre att lyssna på detta och få lite tips om hur de kan leva på sin skidåkning och sin stora passion.
Tack Jacob för att du var gäst i Vintersportpodden och stort lycka till med dina framtida projekt!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
När den ryska ubåten 141-Kursk sjönk till botten den 12 augusti år tjugohundra var det en av historiens värsta ubåtsolyckor. Kanske hade det gått att rädda en del av besättningen om den ryska marinen i tid accepterat utländsk hjälp. Kursk blev en symbol för Rysslands förlorade styrka och förnedring.Alla kan känna ångest bara av tanken att vara instängd i en förolyckad ubåt på 108 meters djup i iskalla vatten.
När ryssarna och världen våndades över de ryska besättningsmännens öden valde den nytillträdde president Vladimir Putin att stanna i sin sommarstuga i Sotji. När den brunbrände presidenten i kortärmad skjorta senare svarade på frågan om vad som hänt – med orden att den sjunkit var det en PR-blunder folket aldrig riktigt förlåtit honom för.
I ett nymixat avsnitt 38 av podden Historia Nu samtalar programledare Urban Lindstedt med Gunnar Åselius som är professor i militärhistoria vid Försvarshögskolan i Stockholm. Han har forskat om den sovjetiska marinen och utgett ett flertal böcker.
En defekt övningstorped som drevs av det instabila bränslet vätesuperoxid utlöste den första explosionen på Kursk som senare resulterade i flera explosioner. På en mätstation i Norge registrerar seismografer skakningarna motsvarade ett mindre jordskalv. Sedan sjönk ubåten till 108 meters djup norr om Kolahalvön i Barents hav och hela besättningen på 118 man följde med ner i djupet. 141-Kursk som byggt 1995 var en av den ryska flottans största och modernaste ubåtar med en längd på motsvarande 1,5 fotbollsplan och hög som ett fyravåningshus. Världens största attackubåt drevs av två kärnkraftsreaktorer. Med sina dubbla skrov ansågs den vara osänkbar. Men under 1980-talet genomgick den sovjetiska flottan stora nedskärningar och underhåll av materiel blev eftersatt. Lönerna till besättningarna kunde vara flera månader försenad.Direkt efter att ubåten gått till botten hade 23 besättningsmän överlevt.
När den ryska flottan senfärdigt inledde sitt räddningsarbete levde fortfarande besättningsmän längst bak i ubåten. Fortfarande 15 timmar efter olyckan levde några av männen. Men den ryska räddningsfarkosten lyckades inte ansluta sig till Kursk pga dåliga batterier. Fem dagar efter olyckan godkände president Vladimir Putin att flottan fick ta emot hjälp från Norge och Storbritannien. Men först den 20 augusti fick den britterna tillstånd att försöka bistå männen på Kursk, men då var alla redan döda på grund av kolmonoxid-förgiftning efter ytterligare en mindre explosion ombord på ubåten.
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I detta samtal med André Myhrer pratar jag om hans uppväxt i trygga Bergsjö, hans resa genom karriären, Mästarnas mästare och hans framtidsplaner.
André är en mycket ödmjuk person som har båda fötterna på jorden, dock vet han vad han vill och är mycket målmedveten som han ser som en viktig ingrediens för att nå dit man vill. Han höll på med många olika idrotter under sin uppväxt vilket han bedömer som en framgångsfaktor för att lyckas med idrott. Det visade sig också vara mycket framgångsrikt när han fullständigt krossade sitt motstånd i Mästarnas Mästare. Han tror verkligen på mångsidighet, han var med i en kampanj för detta genom Riksidrottsförbundet i syfte att få fler barn att utöva fler sporter och röra på sig i större utsträckning.
Vi kommer sedan in på Andrés fina resultat genom åren där Guldmedaljen på OS i Korea 2018 naturligtvis var en höjdpunkt. Dock rankar han totalsegern i slalomcupen högt då det var ett bevis på att han under en hel säsong var världens bästa slalomåkare. Han berättar vidare om uppladdningen till OS i Sotji och VM i St:Moritz där han hade stora problem med skador. Det var intressant att höra hur han berättade om målmedvetenheten och beslutsamheten att göra allt som stod i hans makt för att kunna starta i dessa mästerskap. Den medalj som André saknar är en individuell VM medalj, det kan han sakna, dock kan han inte säga varför han inte lyckades med en VM medalj då han har två individuella OS medaljer.
André berättar också lagets inverkan på resultatet. Under delar av hans karriär hade Sverige världens bästa slalomlag vilket gjorde att de pushade varandra framåt som gav mycket bra resultat både topp och bredd.
Han avslutar programmet med att berätta om vad han gör nu och hur han ser på sin framtid.
Avsnittet är mycket bra och trevligt. Att få chansen att prata med André i drygt en timme var härligt, han är en harmonisk människa som verkligen delar med sig av sin erfarenhet.
Tack André för avsnittet och lycka till med allt!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Inte en dag utan ett nytt coronafall, men Hockeystudion snurrar på med full kraft. Vecka efter vecka. Precis som vanligt tar Tomas Ros och Hans Abrahamsson upp det hetaste ssom hänt under den senaste hockeyveckan. Som att Corona skjuter upp ännu fler SHL-matcher, som att Ville Nieminen fått sparken av Modo. Som att flera SHL-klubbar trots rådande läge värvat under landslagsuppehållet, ett uppehåll som Tre Kronor använde till att förlora tre matcher i Karjala Tournament. Sotji har under den senaste veckan sparkat tre svenskar, vart tar de vägen nu?
Dessutom rasas det över Brendan Mikkelsons avstängning och Hockeystudion får ”Colliton-vibbar” av en allsvensk tränare.
-
Artist, låtskrivare, 44 år. Född i Holmsund, bosatt i Umeå. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
"Någon sa: vad alla barn i grunden vill är att bli älskade och vara till lags…De har bara så väldigt olika förutsättningar. Att se skillnad mellan personlighetsdrag, arv och diagnos har tagit mig lång tid att förstå. Musiken har funnits där som min bästa vän och hjälp när det känts mörkt och hopplöst, men också då glädjen varit som störst… och musiken har fått vänta."
Lisa Miskovsky berättar i sitt Sommarprat också om hur det är att vara förälder till ett barn som brottas med en funktionsnedsättning som sitter på insidan, och som prövat hennes egen förmåga att kliva in i en annan värld.
"Många vuxna runt omkring förstår inte. Jag förväntar mig inte att få förståelse, ibland kan jag tycka mig avläsa andras tankar 'hon den där artisten kan ju inte uppfostra sina barn.'"
Lisa berättar om hur musiken kom in i hennes liv, om hur hon som 11-åring satt hopkrupen i tvättstugan med sin första elgitarr och lärde sig spela. Vi får höra hur hon tog steget från snowboardåkare till en etablerad låtskrivare och artist.
Om Lisa MiskovskyGör en efterlängtad comeback med första skivan på sex år. Slog igenom med albumet Lisa Miskovsky som belönades med två Rockbjörnar. Har gett ut fem album, och belönats med ytterligare två Rockbjörnar och två Grammisar. Skrev musiken till Backstreet Boys hitlåt Shape Of My Heart samt komponerade och framförde temalåten i dataspelet Mirror’s Edge.
Varit med i landslaget i snowboard. Medverkade som kommentator och programledare under OS i Sotji och Rio de Janeiro. Är bra på att spela poker.Producent: Karin Grönberg
-
Artisten Lisa Miskovsky gästade det svåra trehundrasextioandra avsnittet av Värvet. Vi pratade om Umeå, programledarhaveri, Jocke Berg, snowboardens dragningskraft, writer’s camp, Meshuggah, Dennis Lyxzwen, OS i Sotji, den första låten, och givetvis en hel del om att spela discgolf med Umeås popartister.
Samtalsledare: Kristoffer Triumf
Producent: Clara Åström O’Månsson
Distribution: Acast
Kontakt: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Artisten Lisa Miskovsky gästade det svåra trehundrasextioandra avsnittet av Värvet. Vi pratade om Umeå, programledarhaveri, Jocke Berg, känslolös bokföring, nya plattan, kärleken till ved, writer’s camp, snowboarden, Meshuggah, att bli trött på sitt egna sällskap snabbt, OS i Sotji, musiken, och givetvis en hel del om att tänka klart i bastun.
Samtalsledare: Kristoffer Triumf
Producent: Clara Åström O’Månsson
Distribution: Acast
Kontakt: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.