Skeppsholmen Podcasts
-
Chris Bendz pratar sång med den sjungande, funkiga och romantiska Nisse Landgren. Den folkkära trombonisten... one of a kind! 30e juli 2022 kommer han till Fasching in bloom på Skeppsholmen i Stockholm tillsammans med sitt Funk Unit. Vi pratar om att sjunga med och utan trombon och om att utveckla sitt eget sound. Och så berättar Nisse om hur allt startade: vill man få något gjort så får man fixa det själv.... Lyssna!
-
I veckan var pianisten Leo Lindberg på besök i Jazzagenturens Pontus de Wolfe:s studio på Skeppsholmen. Här berättar de om skivan 'Swedish Songbook Series vol.1' och lite från Leo:s musikhistoria i stort. Vi hinner oss igenom första sidan av vinylen, nästa tar vi i avsnittet som kommer ut vid Midsommar. Hjärtligt välkomna!
Lyssna gärna på Leo Lindberg Trio & Jazzagenturens skiva 'Swedish Songbook Series vol.1' på Spotify också: https://open.spotify.com/album/68iYL3YbJBxhm8pGHptXW5?si=FkFenXmnT5ubO0amMxAcyA -
Ormen Friskes undergång på Nordsjön 1950 är en tragedi i Kalla krigets skugga. Nu lyfts berättelsen fram och frågetecknen rätas ut. Dessutom undersöker vi tjusningen med att bygga gamla träbåtar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sommaren 1950 gick vikingaskeppet Ormen Friske under i Nordsjöns stormiga vågor. 15 man följde henne i djupet, och i Vetenskapsradion Historia undersöker vi den gripande och märkliga händelsen, en fartygskatastrof och en nationell tragedi i Kalla krigets skugga. Jack Werner är aktuell med boken Ormen Friske och berättar om människorna bakom frisksportprojektet att återskapa ett vikingaskepp och det misslyckade försöket att segla det ut i Europa.
Dessutom besöker vi skeppsbyggarskolan på Skeppsholmen i Stockholm, där återskapade galeasen Förlig Vind nu tar form. Nyligen utsågs det traditionella nordiska skeppsbyggeriet till ett immateriellt världsarv, men vad är det egentligen som lockar med att återskapa gamla träfartyg?
Programledare är Tobias Svanelid.
-
Japp, det stämmer.
Drygt hälften av all konst som säljs på den internationella marknaden är förfalskningar.
Det är en uppskattning som görs i en ny bok av konstpolisen Peter Lloyd.
Vilka är då dessa förfalskare?
Vi fördjupar oss i Han van Meegeren som sålde förfalskningar till Göring och Wolfgang Beltracci som var bättre på att göra Max Ernst än Max Ernst själv och så ger vi lite konkreta tips på hur man tillverkar fejkat rysk 1800-talsmåleri.
Dessutom ställer vi oss frågan om Fotografiska i Stockholm visar äkta eller falsk konst? Fotografierna skrivs ut på en printer i källaren och ägarna bryr sig inte riktigt om vilket som är vilket.
Nu har ägarna öppnat en ny ”location” i Stockholm – Paradox museum. Men vad är det ens? En sorts lekpark med konsttema?
Vi recenserar utställningen med Björn Lövin på Moderna museet – en pionjär som idag är helt bortglömd, om man inte råkar snubbla över hans Leninmonument på Skeppsholmen. Ja, det är Isabella Lövins pappa, förresten.
Men inte ens den utställningen är ”äkta”. Alla Lövins installationer är borta sedan länge. Det som visas är rekonstruktioner.
Ett avsnitt om sant och falskt i konsten som vi avrundar med att berätta om en amatörkonstnär på Instagram som lyckades på riktigt.
Med Ulrika Stahre och Clemens Poellinger, konstredaktörer på Aftonbladet och Svenska Dagbladet
Producent: Martin Aagård
-
Den 8 november 1993 klättrar två personer upp på Moderna Museets tak. De sågar hål i taket och firar försiktigt ner sig i mörkret. Klockan 8.45 på morgonen kommer larmet till polisen - då är verk från både Picasso och Braque försvunna från museet på Skeppsholmen. Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
Facebook släpper Horizon Workrooms där du istället för videomöten blir en risigt animerad figur i en 3d-värld i era möten. Spoiler alert: det blir en sågning av det konceptet. Men vi resonerar också kring just den virtuella världen och hur vi själva tänker om kombinationen av den digitala/fysiska världen.
I "Lilia funderar" ringer Robin Lilia in med en tanke om att vissa städer börjar få fart på sin innovation, både i norr och söder. Hur gör man för att som stad behålla relevansen för sina medborgare i innovationsarbetet?
Veckans Goodiebag innehåller ett tips om en fantastisk yta på Skeppsholmen. Arkdes - som är ett center för arkitektur och design.Spännande ställe för att kunna delta och få en inblick i framtidens städer, arkitekter, design och medborgarskap. Ta och besök det om/när ni är i Stockholm. -> arkdes.se
Honeypot Podcast med Fredrik Heghammar & Alexander Wennerberg Larsson
Producerat av hives.co
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Den 2a augusti 2014 spelar Peter LeMarc sin sista konsert inför publik. Vi tar ett långt snack med matchhjälten Andreas Dahlbäck som spelade trummor på spelningen som kallats för Skeppsholmen eller Den sista valsen. Vi dissekerar även spelningen i sig: Vilka befann sig i publiken? Hur var försnacket inför spelningen? Hur var repetitionerna? Vilka låtar var höjdpunkterna? Vad saknar vi i setlisten? Om ni lyssnar får ni svar.
Peter LePod finns på twitter, instagram och facebook. Maila oss på [email protected]
Intro- och outromusik av Kristoffer Hedberg från Easy October.
Kolla in Andreas Dahlbäcks minst sagt imponerande CV på discogs….
Keep the evil spirits away!
-
I säsongen näst sista avsnitt gästar skådespelaren Anna Sise Äkta känner äkta.Anna är utbildad via scenstudion & Teaterhögskolan i Stockholm, hon tog examen 2000. Anna har en lång erfarenhet av skådespel och har arbetat både framför kameran och på scen.Hon har medverkat i föreställningar på Dramaten, Stockholms stadsteater, Teater tribunalen och Uppsala stadsteater. Hon har medverkat i produktioner som Stora och små män, Skeppsholmen, Hamilton, Solsidan, Äkta människor och sist men absolut inte minst Tunna blå linjen.
Detta är ett varmt samtal om musik, Vems blick vems berättelser, teaterhögskolan i Stockholm, uppväxt, sociala medier, Zanzibar och sist men inte minst Tunna blå linjen.
Som vanligt gästar en tidigare gäst avsnittet på ett litet hörn.
Detta är en podcast från Göteborgs studentradio K103.
-
Möt kompositören och ljudkonstnären som porträtterat Skeppsholmen snett underifrån genom fältinspelningar med hydrofoner.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En resa i Kajsa Lindgrens gränsland mellan konst och musik. Om ljudskulpturer och musik i en klangkupol i form av fältinspelningar från grottor och vattenfall. Och om ljudet som minnesgnista och längtan efter barndomens rikliga rus av att få höra något för första gången igen.
Ett program av Nils Eklund & Joseph Knevel, hör av dig till programmet på [email protected]
-
Gärningsmännen vaknar till nyheten om vad de gjort under natten. Inte sedan mordet på Olof Palme har en händelse i Sverige gett så stort eko utomlands: nyheten toppar nyheterna över sex kontinenter. En väktare hör av sig till polisen och berättar att han sett en röd Fiat parkerad vid Skeppsholmen under brottsnatten. Och han skrev ner registreringsnumret. En enorm polisinsats drar igång. Spaningarna leder polisen till en vind på Södermalm i Stockholm. Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices