Siri Podcasts

  • Professor Stefan Einhorn är cancerläkare, överläkare vid Karolinska institutet & ordförande för Centrum för social hållbarhet vid KI. Folke Tersman, medförfattare till denna bok är professor i praktisk filosofi vid Uppsala universitet. Båda är verksamma som författare utöver sina andra gärningar. Etik, många intressanta erfarenheter och insikter i människans natur är ämnen som engagerar författarna. Även utifrån ett samhällsperspektiv är denna bok viktig. Boken belyser exempelvis politiska skeenden som påverkas av hur vi människor formar våra åsikter och dess eventuella konsekvenser för oss själva och vår omgivning. Våra åsikter formas utifrån emotionella eller praktiska utgångspunkter. Olika delar av hjärnan är aktiva i beslutsfattandet, beroende på vilka syften våra beslut fattas efter. Vidare lyfts också fenomenet: ”kognitiv dissonans” & dess betydelse för våra beslut att agera eller inte samt den inre stress detta kan skapa hos oss människor. Norrmalmstorgsdramat med gisslans reaktioner vid det kända bankrånet tas upp samt hur människans behov av trygghet till och med kan få oss att liera oss med dem som terroriserar oss och se yttre hjälpare som fienden (här poliserna). Även tillståndet ”Folie a deux” beskrivs i form av hur en sjuk människa kan överföra sina åsikter till en frisk familjemedlem. Slutligen får Stefan frågan om sin mentorsverksamhet under pandemin som var mycket betydelsefull för många människor & även för Stefan själv. Att hjälpa varandra, att alla kan göra en liten del för ett bättre samhälle & sina medmänniskors mående. Det ger även oss som behandlare värdefulla insikter & glädje. Avsnitt åskådliggör vidare problemlösning, också en mycket viktig faktor för ett liv i balans och glädje. Åter ett nöje att ha Stefan som gäst & ta del av denna utomordentligt
    intressanta bok som Stefan & Folke skrivit. Vi hoppas på återseende längre fram. Väl mött!

  • I dagens avsnitt så är det syskonen Siri 4 år och Nora 7 år från Kungsbacka som har önskat en saga om ett flygande hus och en rymmande garderob som bestämmer sig för att se världen. Men det blir inte riktigt som de har tänkt sig.

    Dessutom blir det fakta om kokosnötter. Så sätt på hörlurarna och följ med på en magisk resa där ett hus och en garderob upplever saker de aldrig kunnat drömma om.

    Stötta podden och få tillgång till nya sagor även lördagar och söndagar!⁠⁠ ⁠Gå med i ⁠⁠Magiska Godnattsagor-klubben! ⁠⁠ Skicka gärna in egna förslag på vad nästa saga ska handla om via ⁠⁠⁠⁠⁠www.magiskagodnattsagor.se⁠⁠⁠⁠⁠ Följ oss på ⁠⁠⁠⁠⁠Facebook⁠⁠⁠⁠⁠ & ⁠⁠⁠⁠⁠Instagram⁠⁠⁠⁠⁠.

    Sökord: magiska godnattsagor, godnattsaga, barn, läggdags, podcast för barn, barnlitteratur, ai, godnatt.

  • I dagens avsnitt åker Tobias och Niklas på semester så Magiska Godnattsagor leds av Charlie, en 13 årig praktikant med programledardrömmar. Lyssna och ge Charlie massa pepp! Dessutom så får ni höra den roliga godnattsagan "T-Rex och hans skateboard" som är önskad av Sixten, 6 år från Trollhättan, Sigge, 3 år från Västra Frölunda och Siri, 11 år från Karlskoga. Dessutom får ni veta lite intressant fakta om godis från Aida, poddens AI-assistent. Sätt på hörlurarna och följ med oss på en magisk godnattsaga!

    Vad vill du att nästa saga ska handla om? Skicka in ditt förslag via www.magiskagodnattsagor.se.

    Sökord: magiska godnattsagor, godnattsaga, barn, läggdags, podcast för barn, barnlitteratur, ai, godnatt.

  • Hur skapas en berättelse för scen och hur jobbar manusförfattaren för att bygga handling, spänning och levande karaktärer?


    Vi har träffat manusförfattaren Filip Alexanderson för att att prata mer om hur han utvecklar ett manus, bygger den dramatiska bågen och får till ett riktigt bra slut.


    Filip Alexandersons senaste pjäs “Siri på spänd lina”, på Soppteatern, utspelar sig i cirkusmiljö. Du kommer få höra mer om hur Filip Alexanderson jobbade med huvudpersonens drömmar och dilemma, de detaljerade miljöskildringarna från cirkusens värld och hur det är att skriva monolog. Vi pratar också om han balanserat mellan det kärleksfulla och det stereotypiska, vad han gör om han kör fast och varför det kan vara bra att inte försöka vara så originell.


    Filip Alexanderson har tidigare arbetat som skådespelare på Dramaten, gett ut ett antal romaner som översatts och blivit tv-serie samt skrivit och regisserat flera hyllade pjäser. Bland dem finns “Kafkas Arkiv” på Reaktorhallen KTH, “På jakt efter bibliotekstjuven” och “Siri på spänd lina”.


    Programledare: Beata Wickbom.

    Producent: Jens Back.

    Mixning: Stray Dog Studios.

    Podden görs med stöd av Kulturrådet.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Avsnitt 143 av Radio Rantorget, en go podd om kulturfenomenet GAIS!
    Vi snackar om träningspremiären, nya spelare, silly season, publikkonsult Siri, vi svarar på era frågor och kulturtips!

    Vill ni oss något finns vi på twitter under @rantorget samt på mejl, där når ni oss på [email protected].

  • Välkomna till årets sista avsnitt av Blindtech support podcast.
    I dessa juletider kommer här en fullmatad podd med detta innehåll.
     
    Mattias har blivit intervjuad i två poddar. Podden Synsätt som ges ut av Syncentralen Jönköping och även i SRF Göteborg Ögoncasten.
    Länk till avsnittet i synsätt: https://soundcloud.com/user-976403361/47-intervju-med-mattias-jag-har-aldrig-skamts-for-att-jag-forlorade-synen
    Länk till avsnittet i Ögoncasten: https://ogoncasten.podbean.com/e/avsnitt-10-december-2022-jultema/
     
    Soundscape försvinner från Appstore den 3 januari och appen slutar att fungera den 30 juni 2023. Appen görs om till öppen källkod.
    Vi pratar om hur Lisbeth upplever Applewatch serie 8 som helt ny användare.
    Träningsappen i applewatch, hur använder vi den och vad tycker vi om den.
    Linda demonstrerar nödlarmet i Applewatch Ultra.
    Linda berättar om en ny köksvåg hon köpt.
    Lyssnarfråga: tips på kökstermometer.
    Vi tipsar om Weber iGrill och Clas Ohlsson grillsmart samt termometrar från Iris Hjälpmedel.
    Termometern från Clas Ohlsson har tyvärr utgått.
    Vi tipsar om febertermometer Thermo från Withings.
    Linda tippsar om en tangentbordsapp för ios som heter Bigkeys som ger möjlighet till större symboler på tangenterna när man skriver på sin enhet.
    Lyssnarfråga om bluetooth tangentbord.
    Vi tipsar om tangentbord från Apple, Logitech samt Kjell och Cos eget märke Linocell.
    Lyssnarfråga Bra app för podcast på android.
    Vi tipsar om appen Pocketcast som finns för android, ios samt på Sonos. Vi tipsar också om Google podcast.
    Lyssnarfråga Vi pratar lite kring om man kan göra mer med röststyrning av iPhone än vad Siri erbjuder idag.
    Vi ger svaren på tävlingen och drar vinnare.
    Vi har gjort spellistor på s
    potify och apple music av det vi spelat mest av under 2022.
    Tonys lista på spotify
    Jacks spellista på spotify
    Lindas spellista på spotify
    Mattias lista på spotify
    Lindas lista på Apple music
    Tonys lista på Apple music
    Mattias lista på Apple music
    Jacks lista på Apple music
     
    Apple Homepod mini nu i sverige med Siri på svenska.
    Vad vill vi att tomten kommer med?
    Upptäckten med fördelen att använda taggar i anteckningar på mac.
     
    Vill ni kontakta oss så skriv gärna ett mail till [email protected]
    Ni hittar oss också på sociala medier.
    Facebook | instagram | linkedIn | youtube

  • Waxaa sii caadiyoobaysa iney xisbiyada Moderaterna iyo Socialdemokraterna ku midoobaan tiro intii hore ka badan ee hoggaanka maamullada degmooyinka. Haweenka siyaasiyiinta ayaa loo geeystaa naceyb iyo handdadaad ka badan, marka loo barbar dhigo dhiggooda ragga ah. Siri oo ahayd gabar labaatan jir ah oo ninkii ay nolosha wadaageen uu dilay iyadoo uu wiilkeeda ay dhawaan dhashay uu ag jiifo.

  • Hjärnan kan både hjälpa och stjälpa vår ekonomi. Vi gräver i det mänskliga psyket för att ta reda hur vi blir bättre investerare, maxar våra möjligheter till en god ekonomi och dessutom, den eviga frågan, blir vi lyckliga av pengar? Gäst är den prisbelönta psykologen Siri Helle som författar böcker, föreläser och framträder i media. Inspirerad av effektiv altruism skänker hon 10% av sin lön till välgörenhet varje månad, en handling Siri själv beskriver som en win-win. Psykologi och pengar, vilken gyllene kombo.


    Avsnittet är en repris från 2021.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • I veckans avsnitt försöker inte mindre än fyra av redaktionsmedlemmarna dela på podcasttiden. Ludde vill hävda att Marvel Snap är GOTY, Anders har kanske spelat sitt värsta Fifa-spel hittills, Niklas kämpar mot förkylningssymptom och Siri har helt glömt när hon poddat senast. Dessutom har alla gett sig in på den senaste heta potatisen som är God of War Ragnarrök. 

  • Händerna, och inte minst tummarna, har tjänat människan väl. Men den vår främsta väg in i världen på väg att förlora sin betydelse? Och vad händer då? Journalisten Anna Thulin reflekterar över saken.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Ursprungligen publicerad 2020-06-03. Essän är inläst av Sofia Strandberg.

    I en glasmonter på Paris naturhistoriska museum står hon, ett skelett under en oansenlig skylt med ordet ”primater”. Hon har något rätare ryggrad än sina närmaste släktingar som hukar bredvid, men annars tycks ganska få saker skilja henne från de andra. Förutom tiden så klart, miljontals år har utvecklat våra arter i olika riktning; en av oss fick en längre och rörligare tumme. Med tiden fick det stora konsekvenser.

    Jag fingrar på glaset trots att man inte får, kan inte motstå instinkten att sträcka ut handen och röra. Den känslan drabbar mig ofta. Att pilla och peta på okända ytor, dyra målningar och klibbiga, kvarglömda rester i kylen. Barnsligt, jag vet, men finns det inte något djupare i denna drift? Som barnet rör vid allt när hon upptäcker världen, för att tillägna sig existensen med känselminnet.

    På en annan plats i museet finns en skylt som informerar om tummen. Den är något alldeles exceptionellt och gemensam för de flesta primater. Det finns fem olika typer av leder i människokroppens skelett, och hos oss finns den två-axlade leden bara i tummen. Den gör att tummen går att vicka både fram och tillbaka och i sidled. En nätt liten rörelse som skapat djupgående vibrationer i mänsklighetens historia. Arkitektur, konst, nya uppfinningar… Allt vi har skapat och tagit oss för, har vi åstadkommit tack vare våra händer.

    ”I avsaknad av något annat bevis skulle tummen ensam övertyga mig om Guds existens”, ska Isaac Newton ha sagt, han som formulerade teorier om mycket större rörelser och universell gravitation. En tumme kan ha många innebörder, men i sociala medier ser vi den oftast som en stiliserad symbol. Tummen upp, gilla! Tummen ned, kommentarer överflödiga. Kanske är det snart våra egna händer, i hud och kött och blod, som blir överflödiga. Fler arbeten tas över av maskiner och blir automatiserade, vi tillägnar vi oss världen med ett enkelt tryck på skärmen. eller med rösten: Alexa, Siri, Google, vad blir det för väder idag?

    Vad händer med handen när dess roll förminskas och ersätts av ny teknik? Det frågar sig Göran Lundborg, handkirurg och forskare, i boken ”Handen i den digitala världen”. Han konstaterar att vår hjärna innehåller fler än hundra miljarder nervceller – ungefär hälften så många som de stjärnor som ryms i vår egen galax Vintergatan – och att en stor del av dessa nervceller står i direkt kontakt med känslosinnet, inte minst våra händer. Lundborg ser hur handen marginaliseras i skolan, i vården och inom kreativt skapande yrken. Vi har på kort tid fått tillgång till digitala hjälpmedel och ny teknik, men det finns ännu ganska lite forskning om hur det påverkar oss på sikt. Vad innebär det för minnet och lärandet att små barn lär sig läsa och skriva via skärmar? Att patienter undersöks på distans, utan den fysiska kontakten? Finns det en risk att delar av vårt kulturarv går förlorat när handskrift och traditionellt hantverk blir en kunskap för de få? Alla dessa spörsmål är berättigade, men den fråga som verkligen fångar mig handlar om hur själva beröringen förändras i en digital tid.

    Charles Spence, professor i experimentell psykologi vid Oxfords universitet, talar om att vi lever i en tid av beröringshunger. Vi är förvisso överstimulerade, men det gäller ögon, oljud, information. ”Allt är visuellt och auditivt, de rationella sinnena överstimulerar oss men de känslomässiga sinnena, känsel, doft och smak försummas.” Våra sinnen samspelar och när ett eller flera av dem förstärks, är det ofta på bekostnad av de andra. Det behöver inte vara av ondo. Blinda musiker kan utveckla ett makalöst ljudgehör. Läsare av punktskrift får en förfinad känsel. För den som har begränsad rörelseförmåga, till exempel i sina händer, är hjälpmedel såklart fantastiska. Men hur blir det för framtidens människor? Kommer vi att bli bättre på att avläsa bilder och tolka ljud när hörsel och syn premieras framför känsel? Eller kommer skaparna bakom den nya tekniken försöka omfamna fler sinnen i sina produkter?

    Jag tror kanske mer på det senare. Redan nu utvecklas skärmar med olika textur för att skapa en mer behaglig läs- och känselupplevelse. Göran Lundborg nämner robotsälar som ska lugna äldre och försöken att utveckla maskiner som visar känslor. Men man behöver inte vara en teknikfientlig bakåtsträvare för att tycka att det senare är ett fattigt substitut för mänsklig beröring. Även om vi försöker byta ut handens förmåga att uppfatta världen med artificiell känsel och elektriska impulser, så går det inte att jämföra med känslan av hud mot hud. Tänk en värld utan fingertopparnas fina känselspröt. En rörelse över en älskades arm som får huden att knottra sig. Den lätta elektriska stöten som sätter själva själen i gungning.

    Jag tänker på Sara Stridbergs roman ”Kärlekens Antarktis”, där huvudpersonen, en mördad kvinna, ständigt återkommer till två brytpunkter i sitt liv. Dels dödsögonblicket, där mördarens händer om halsen får en obehaglig och nästan intim känsla. Och dels när hon föder sina barn. Att få hålla själva livet i sina händer. Hud mot hud, möta den nyföddas suddiga blick.

    Men vad är det egentligen som händer i kroppen när vi rör vid varandra? I artikeln ”The Social Power of Touch”, skriver vetenskapsjournalisten Lydia Denworth om de nervtrådar som leder till vissa hårbeklädda hudpartier på kroppen, som handrygg, rygg och underarmar. Dessa specialiserade trådar kallas CT-nerver och går direkt till hjärnan och utsöndrar hormon som påverkar våra känslor och vårt välbefinnande. Alltså är beröringen en mycket direkt källa till närhet, intimitet och meningsskapande.

    Vårt virtuella sökande efter närhet tycks inte skapa samma goda känslor. Ungefär en fjärdedel av alla svenskar uppger att deras tid på sociala medier känns meningsfull, ändå är mobilen nästan en förlängning av oss själva, en hand i handen, som orsakar fantomsmärtor om man glömmer den i andra rummet.

    Exakt hur de kommer att förändras – vår kultur och kulturvärld, vårt minne och lärande – är som sagt ännu oklart. Men att de förändras vet vi, och vi vet också detta: Att värna om vårt taktila sinne handlar om att värna något som går djupare än det exklusivt mänskliga: förmågan att beröra och bli berörd.

    Jag sträcker ut handen mot museets monterglas – nej, inte röra. Där är benen, som jag tänker mig som både svala och sträva, hårda och mjuka. Och ovanför dem händerna, som skapar, smeker, skadar och håller när de rör sig genom tiden.

    Anna Thulin, journalist och författare


    Inläst av kulturredaktionens Sofia Strandberg

    Omnämnt i essän:

    ”Handen i den digitala världen” av Göran Lundborg, Carlsson Bokförlag, 2019.

    ”The Social Power of Touch” av Lydia Denworth, Scientific American Mind, 2015.

    ”Kärlekens Antarktis” av Sara Stridsberg, Albert Bonniers Förlag, 2018.

    ”Svenskarna och Internet”, Internetstiftelsen i Sverige, 2019. (Uppdaterade siffror finns på: https://svenskarnaochinternet.se/)

    Muséum national d’histoire naturelle ligger i den botaniska trädgården Jardin des Plantes i Paris.

  • Avsnitt 143 är här! Emma har blivit skrämd av Siri och vi har hängt på Jönköping Horse Show och blivit inspirerade av både hopptävlingar samt en clinic med Kyra Kyrklund. Vi pratar givetvis om våra hästars vecka också, minns tillbaka på en rolig cykelincident med Tage samt tar upp de ändringar i kommande TR som Svenska Ridsportförbundet gått ut med.


    Ni hittar oss på Instagram: @systrarnaelfstrand @emmaelfstrand @annaelfstrand 

    Vår Youtubekanal: https://www.youtube.com/user/EmmaElfstrand

    Vår webshop med häst- och ryttarartiklar: https://hasthuset.se/shop/frontpage.html

    Eftersnacksgruppen på Facebook: https://www.facebook.com/groups/2188017021356231


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • “Jag har ångest och var så orolig för allting. Jag förstod inte varför jag var det.”


    21-åriga Siri har vuxit upp med svår ångest och hjärntrötthet. Under tidiga tonåren sökte Siri vård för sina besvär, bland annat inom BUP - barn och ungdomspsykiatrin, men det var ingen som kopplade hennes svårigheter till hennes tidigare barncancer. Till slut gav Siri och hennes föräldrar upp. De hade inte kunskapen om vilka sena effekter som kunde uppstå och förstod därför inte att Siris mående hade med hennes barncancersjukdom att göra. För två år sedan fick Siri en panikångestattack och sökte akut vård. Då började en ny resa. Idag får Siri hjälp genom uppföljningsmottagningen i Lund, något som hade behövt ske betydligt tidigare.


    Barncancerfonden har i rapporten Vems ansvar är jag nu? intervjuat barncanceröverlevare som vittnar om att övergången från barn till vuxensjuk vård varit en turbulent tid utan struktur eller plan och där informationen om sena effekter ofta uteblivit. Barncancerfonden anser att det behövs nationella riktlinjer och en gemensam kraftsamling för att säkra en förbättrad övergångsprocess från barn- till vuxensjukvård, med syfte att stärka barncanceröverlevare och andra unga patienters självständighet och hälsa

    Medverkar i avsnittet gör också Elin Frisk, politisk sakkunnig på Barncancerfonden, Karin Skillner Cosic, specialistsjuksköterska barn och ungdom, processledare RCC barnonkologi.  Verksamhetschef vid Drottning Silvias barnsjukhus, Peter Almgren, tidigare utredare för statens offentliga utredning: Börja med barnen! Sammanhållen god och nära vård för barn och unga, är också intervjuad i programmet.


  • Ett av de mest lyssnande avsnitten av första säsongen av Hur är det med sexlivet? handlade om parrelationer och lust. Denna veckas avsnitt blir lite av en fortsättning på det och då med fokus på feedback och kommunikation när det kommer till sex. Med mig denna gång har jag psykologen Siri Helle med mig!


    Siri finner ni på: @psykologsiri

    Och mig, Kalle, finner ni på: @sexologkallenorwald

    Signa upp dig för Acast+ för att lyssna så passar du även på att stötta arbetet med podden. https://plus.acast.com/s/hur-ar-det-med-sexlivet.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Ett av de mest lyssnande avsnitten av första säsongen av Hur är det med sexlivet? handlade om parrelationer och lust. Denna veckas avsnitt blir lite av en fortsättning på det och då med fokus på feedback och kommunikation när det kommer till sex. Med mig denna gång har jag psykologen Siri Helle med mig! Siri finner ni på: @psykologsiriOch mig, Kalle, finner ni på: @sexologkallenorwald Signa upp dig för Acast+ för att lyssna så passar du även på att stötta arbetet med podden. https://plus.acast.com/s/hur-ar-det-med-sexlivet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • I veckans avsnitt av podcasten Ofiltrerat möter jag återigen psykologen Siri Helle. Hon lyfter det faktum att hon själv, och många andra, rusar igång direkt efter semestern - hur kan man göra istället? Vi pratar om att avsluta saker, hur man tar skav på allvar och hur man egentligen kan hantera en livsförändring. Siri berättar om vad som fick henne att våga gå mot sin dröm och när den misslyckades.


    Det och mycket mer i veckans avsnitt av Ofiltrerat!


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.