Rowling Podcasts
-
Efter ett långt uppehåll, snart ett år, kommer här det första avsnittet i säsong två. Här kommer intervjun med fantastiskt härliga och inspirerande Anna Höök. Välkommen att lyssna!
Anna Höök, en naturälskande trebarnsmor, journaliststuderande Strängnäsbo. Nu är Anna högaktuell med två böcker. I somras debuterade hon med romanen Hon reste sig ur askan och för ett par veckor sedan kom boken Här: Guidade skogsbadsmeditationer och andra texter. Anna har en varm humor och lätt till skratt, hon gillar splatterböcker, John Ajvide Lindkvist och J.K. Rowling. Bland annat. Anna är också skribent i kulturtidskriften Trakten
Böcker och författare som nämns:
J.K. Rowling Harry Potter
Pema Chödrön, När allt rasar samman: innerliga råd för svåra stunder
Marguerite Duras Att skriva
Kirke Madeline Miller
Nina Tegar Aldrig nånsin någonstans förut
David Safier Dårlig Karma
Stephen King
John Ajvide Lindqvist
Lars Ahlin
Linn Ullman De oroliga
Burcu Sahin Broderier
Naturlagen Henrik Hallgren Pella LarsdotterThiel, Jonna Bornemark
Här kan du köpa Annas böcker och noveller Annas artiklar i kulturtidskriften Trakten
Musiken i avsnittet: Quantum jazz med låten All about the sun ur albumet End of line från 2011 -
Podcasten för dig som gillar "böcker som luktar lite gubbe" eller har "silvertryck på omslaget" är tillbaka med ett nytt starkt avsnitt. Med Johan Wanloo och Magnus Dahl!
Den här gången pratar vi om feelgoodromanen "Ärlighetsprojektet" av Clare Pooley, samt om Magnus glasögonkris och Johans vurm för iPod.
I nästa avsnitt...... tar vi tempen på brittiske humorgiganten P.G. Wodehouse! Vi läser varsin Wodehouse-bok och snackar sen om vad vi varit med om. Läs en du också!
Annat som nämnsBrisco County Jr, Joe Abercrombie, T Kingfisher "Illuminations", Kurt Vonnegut "Breakfast of Champions" + "Slakthus 5", The Simpsons, LÄS HÅRTs Signal-grupp, Ulf Lundell "Vardagar", Michel Houellebecq "Elementarpartiklarna", Stig Larsson, Carina Rydberg "Den högsta kasten", August Strindberg, Ravenloft, JK Rowling "Harry Potter", Star Wars, Johanna Schreiber "Det bästa som hänt mig", MsKingBean86 "All the young dudes", John Norman "Tarnsman of Gor"
-
I avsnitt 62 av Harry Potter-podden pratar vi varulvar. Vad är varulvar egentligen, och hur använder Rowling sig av dem? Detta, och mycket mycket mer i dagens avsnitt.
== == ==
Vi finns på sociala medier och har en mail ni kan nå oss på. Vi har också en patreonsida där ni gärna får stötta oss om ni gillar vad vi gör.
- Instagram: @harrypotterpodden
- Mail: [email protected]
- Patreon: Harry Potter-podden
-
Om du fick sätta dig ner med J.K Rowling och fråga vad du ville om Harry Potter-serien, vad hade du frågat då? Den lilla övningen gör vi i avsnitt 58, med den lilla detaljen att vi inte hade tillgång till Rowling, så istället fick vi själva spekulera i vad vi trodde hon skulle svara.
Trevlig lyssning.
== == ==
Vi finns på sociala medier och har en mail ni kan nå oss på. Vi har också en patreonsida där ni gärna får stötta oss om ni gillar vad vi gör.
- Instagram: @harrypotterpodden
- Mail: [email protected]
- Patreon: Harry Potter-podden
-
Världen blir synlig på nytt och det bekanta blir främmande och större. Barn- och ungdomslitteraturen är rik och egensinnig. Och den riktar sig också till dig som är vuxen, säger Karin Nykvist.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Denna essä sändes för första gången iden 17 april 2018.
Varje termin börjar ungefär femtio studenter läsa litteraturvetenskap i Lund. Och jag är den första lärare de träffar. Det är ett möte jag alltid ser fram emot – studenterna är både öppna och nyfikna, samtidigt som de så klart är erfarna läsare.
det enda socialt accepterade skälet för vuxna att få läsa barnböcker verkar vara nostalgi.
För att snabbt lära känna mina nya studenter ber jag dem alltid snabbt skriva namnet på deras livs största läsupplevelse. Svaren är överraskande konstanta: det är alltid någon som älskar Jane Austens böcker, en annan som diggar Kafka, en tredje som drämmer till med Sartre eller Shakespeare. Kanon lever och har hälsan – åtminstone bland dem som läser litteraturvetenskap. Men det är alltid också någon som svarar JK Rowling och Harry Potter. De första gångerna det hände minns jag att jag tänkte att ”den här studenten har inte börjat läsa böcker för vuxna än”.
Men varför skulle barnlitteratur vara något vi växer ifrån? Varför betrakta ett läsarliv som en trappklättring, där vi på första trappsteget möter det enkla för att sedan röra oss uppåt, mot det mer avancerade? Barnlitteraturen är ofta lika komplex som den för vuxna. Men på andra vis. Och den har mycket att erbjuda en vuxen läsare. Jag har sett det gång på gång, på seminarier där studenter lite glatt överraskade gått igång på Astrid Lindgrens ”Bröderna Lejonhjärta” som politisk text eller på Stian Holes ”Hermans sommar ” ur ett psykoanalytiskt perspektiv. ”Men den här boken rymmer ju så mycket!” har de utropat. ”Det såg jag inte förut! Och så vacker den är!”
De här seminarierna har flera gånger fått mig att fundera över de kriterier vi av tradition använder för att skilja mellan barnlitteratur och vuxenlitteratur- och vad dessa kriterier säger om hierarkier och makt i världen utanför litteraturen. Lite tillspetsat kan man säga att barnböcker slarvigt förstås som enkel litteratur för ofärdiga människor. Och det enda socialt accepterade skälet för vuxna att få läsa barnböcker verkar vara nostalgi. Flera nyutkomna böcker behandlar denna läsarnostalgi; som den amerikanska ”Wild things: The Joy of Reading Children’s Literature as an Adult” av Bruce Handy eller den engelska ”Bookworm – a Memoir of Childhood Reading” av Lucy Mangan – böcker fyllda av skimrande minnen av barnkammarmöten med Beatrix Potter, Dr Seuss och CS Lewis.
Och visst kan det vara härligt att läsa om älskade böcker från barndomen. Men det finns flera och mycket bättre skäl att våga sig in på barnavdelningen. Och här kommer mina topp-fem argument för att vi vuxna inte ska behöva något barn i knät – inte ens det svunna barn som vi själva en gång var – för att läsa det som kallas barnlitteratur.
läs barnlitteratur för att få syn på vuxenvärldens rädslor och begär
1. I barnboken pågår en ständig förhandling: vad är viktigt, hur vill vi att världen ska vara och hur fruktar vi att den faktiskt är? Det är inte en slump att dystopin är så stor inom ungdomslitteraturen just nu: det är klimatkatastrofer, krig och totalitarism vart man ser. Men dagens barnbok är också fylld av hopp och lyckliga slut. I nästan alla de böcker för barn om flykt som jag läst under den senaste tiden vinner de som vill ta emot och ta om hand, båtar kommer fram, familjer återförenas och de snälla och nyfikna kamraterna får med sig de misstänksamma. I Pija Lindenbaums ”Pudlar och pommes” är det den trångsynta och främlingsfientliga hunden som ändrar sig, inte de nyfikna och generösa. Så förvandlas vår ångest över nyhetsflödet till hanterbara sagor. Nästan alltid, som sagt. Ett spännande undantag är danska Morten Dürrs bok ”Zenobia”, som borde få hjärtat att brista på den mest cyniske försvarare av Fort Europa. Så anledning nummer ett: läs barnlitteratur för att få syn på vuxenvärldens rädslor och begär – och därmed också dig själv.
2. Läs för att få ett konkret perspektivskifte! Läs till exempel en bok av Eva Lindström, där livets vanlighet och underlighet skildras ur ett perspektiv som är i enmetershöjd snarare än en och sjuttio. Då ser du allt skrufs under soffan när du är på ett ganska ordinärt kalas och blir av med mössan i underbara ”Hit med våra mössor”. Eller läs Sara Lundbergs vackra bilderbok ”Fågeln i mig flyger vart den vill” och få svindel när du klättrar i träd och längtar bort. Världen blir helt enkelt synlig på nytt och det bekanta och invanda blir främmande och större. Lundbergs bok är förresten ett utmärkt exempel på den sinnliga upplevelse som barnboken ofta erbjuder.
3. Och just sinnligheten är mitt tredje argument: många av de bilderböcker som skrivs idag är helt enkelt uppslukande konstverk, där flera sinnen retas. Flickan som berättar i Lundbergs bok sitter i trädet och drömmer, i en färgmättad, gröndoftande illustration. Och texten lyder:
Om jag kryper ihop kan jag
se ut som en fågel som sover.
Som den jag gjort av blålera.
Den jag ska ge till mamma.
Det är poesi som gestaltar barnets upplevelse av världen.
Och munken – är det en person eller ett bakverk?
4. Och det fjärde argumentet då? Lekfullheten – så klart! Den filosofiska språkleken uppfanns inte i den språkmaterialistiska poesin utan i nonsensramsan. Så räcker Lennart Hellsings dikter hela livet. Som den om papegojan och munken, ni vet:
Dinkelidunkelidoja
heter en grön papegoja
dinkelidunk
heter en munk
som bor i en pepparkakskoja.
Visst får den oss att le? Här finns ljudleken, rytmen och språkglädjen. Men också språkfilosofin: papegojan är ju en ljudhärmare som pekar på språket som bara låter, ordet som kan fyllas med innehåll eller fortsätta vara tomt ljudmaterial. Och munken – är det en person eller ett bakverk? Textens pepparkaka får mig att tänka att den kanske är bägge delar, och i Poul Ströyers klassiska illustration av dikten äter en frodig munk givetvis munkar och språkleken fortsätter över till bildmediet. Det är skoj, javisst, men det är också en avancerad lek med utgångspunkt i ordets slumpmässiga förhållande till den värld det ska beskriva.
Skrattet i barnlitteraturen är allra oftast varmt och helt renons på distanserande ironi. Här räds ingen patetiken , de största känslorna eller de svåraste frågorna. Och det är faktiskt mitt femte argument.
Men vi är här nu. Och världen kommer att finnas kvar, utan oss. Kan det sägas bättre eller rakare?
5. Barnlitteraturen väjer inte, tassar inte runt. Den går rakt på. Som i Annica Hedins och Per Gustavssons bilderbok ”Stig”, där världen är full av hål där den döde brodern Stig skulle ha varit: på gungan, vid matbordet, vid tågbanan. Eller som i Barbro Lindgrens dikt om kärlek och vänskap, där slutklämmen lyder ”Den jag älskar heter Örjan men de kallar honom smörjan” och där både kärleken, världen och det korta livet ryms i raderna:
Och Örjans ögon lyste röda
Tänk, sa han
Om hundra år så är vi döda
Då finns det inga ögonSom små sjöar
Men riktigt vatten finns det
Med små gröna öar
Så är det. Snart ska vi dö och vår kärlek ta slut. Men vi är här nu. Och världen kommer att finnas kvar, utan oss. Kan det sägas bättre eller rakare?
Det finns alltså flera skäl till att du ska söka dig till barnavdelningen. Här har du bara fått fem. Givetvis kan du dela dina upplevelser med dina eller andras barn. Men du behöver inget alibi.
Karin Nykvist, litteraturvetare och kritiker
-
I det här avsnittet pratar Johan och Magnus om MsKingBean89s "All the Young Dudes". 500 000 ord Harry Potter-fanfiction som handlar om Remus Lupins, James Potters, Sirius Blacks och Peter Pettigrews äventyr som studenter på 70-talets Hogwarts.
OBS: Gå med i LÄS HÅRTs nya coola chatt på Signal och berätta vad du tycker om Harry Potter.
Annat som nämnsJonas Larsson Olander ”Tre saker familjer fruktar”, Peter Danielsson ”The year under the machine”, Shiv Ramdas ”Batha, P.I.”, Lightspeed Magazine, Naomi Novik ”Black powder war” + ”His majesty’s dragon” + ”Throne of Jade”, Ezekiel Boone ”Skitter”, Marvel, Harold Schechter & Eric Powell ”Did You Hear What Eddie Gein Done?”, Mats Jonsson, Liv Strömquist, Brian Keene, Jim Ross, ”Harry Potter”, JK Rowling, Taylor Swift, Star Wars, ”V”, Sherlock Holmes, Cthulhu, Jon Bon Jovi, Richie Sambora, X-Men, Wolverine, nyhetsbrevet Garbage Day, Doctor Who, James Bond, Gundam.
I nästa LÄS HÅRT...... läser vi om när James Bond mötte Doctor Who! Gazing Abyss "The Doctor and the Saboteur" beskrivs med orden My own take on how the "James Bond is a Timelord" theory could work.
-
Veckans avsnitt av Bögbibblan Podcast handlar om queera livslopp. Hur skildras queera liv i litteraturen? Vad har vi för förebilder? Hur föreställer vi oss queera liv om vi lever utanför heteronormen? Vad ska vi dagdrömma om när vi tänker på framtiden, vilka möjliga föreställda framtider väljer vi mellan?
____________________
Queera livslopp, del 3
00.14 Intervju med Linnéa Lundborg
29.16 Queera barn- och ungdomsböcker
35.10 Författarpresentation Leslie Feinberg
37.58 Boktips
45.30 Avslutning
____________________
Medverkande
Gäster: Bekim Aliji, Anna Siverskog, Pia Laskar och Linnéa Lundborg.
Programledare och producenter: Milla Leskinen och Makz Bjuggfält.
Teknik och klippning: Linus Ericsson och Makz Bjuggfält.
Musik: Anna Hed.
____________________
På https://bogbibblan.se finns en lista över alla verk vi nämner i avsnittet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Veckans avsnitt av Bögbibblan Podcast handlar om queera livslopp. Hur skildras queera liv i litteraturen? Vad har vi för förebilder? Hur föreställer vi oss queera liv om vi lever utanför heteronormen? Vad ska vi dagdrömma om när vi tänker på framtiden, vilka möjliga föreställda framtider väljer vi mellan?
____________________
Queera livslopp, del 2
00.15 Intervju med Anna Siverskog
37.03 Intervju med Pia Laskar
____________________
Medverkande
Gäster: Bekim Aliji, Anna Siverskog, Pia Laskar och Linnéa Lundborg.
Programledare och producenter: Milla Leskinen och Makz Bjuggfält.
Teknik och klippning: Linus Ericsson och Makz Bjuggfält.
Musik: Anna Hed.
____________________
På https://bogbibblan.se finns en lista över alla verk vi nämner i avsnittet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Veckans avsnitt av Bögbibblan Podcast handlar om queera livslopp. Hur skildras queera liv i litteraturen? Vad har vi för förebilder? Hur föreställer vi oss queera liv om vi lever utanför heteronormen? Vad ska vi dagdrömma om när vi tänker på framtiden, vilka möjliga föreställda framtider väljer vi mellan?
____________________
Queera livslopp, del 1
00.00 Makz och Milla funderar på det där med att bli äldre.
17.52 Milla ringer en kompis.
23.12 Utdrag ur texter om queera livslopp.
28.45 Vad är queera livslopp?
44.25 Studiebesök på Skogskyrkogården.
55.43 Queera livslopp i litteraturen.
____________________
Medverkande
Gäster: Bekim Aliji, Anna Siverskog, Pia Laskar och Linnéa Lundborg.
Programledare och producenter: Milla Leskinen och Makz Bjuggfält.
Teknik och klippning: Linus Ericsson och Makz Bjuggfält.
Musik: Anna Hed.
____________________
På https://bogbibblan.se finns en lista över alla verk vi nämner i avsnittet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Då var det dags för avsnitt 51, och vi skall gå igenom ett antal karaktärers namn (eller smeknamn). Hur väljer Rowling att namnge sin karaktärer? Kan man utläsa någonting om en karaktär bara genom dess namn? Detta, och mycket mer (inklusive en halvt felaktig beskrivning av Fort Boyard) i dagens avsnitt!
== == ==
Vi finns på sociala medier och har en mail ni kan nå oss på. Vi har också en patreonsida där ni gärna får stötta oss om ni gillar vad vi gör.
- Instagram: @harrypotterpodden
- Mail: [email protected]
- Patreon: Harry Potter-podden
-
Storypodden dyker ner i J. K. Rowlings författarskap och diskuterar karaktärer utifrån roman- och filmserien om Harry Potter. Hur har Rowling inspirerats i skapandet av sina fantastiska karaktärer och vilka olika slags arketyper inom berättarhistorien, mytologin och psykologin ligger som bakgrund? Lär känna Harry, Dumbledore och Voldemort lite bättre och följ med bland rebeller, magiker, tricksters och kungar. Håller Rowlings karaktärer egentligen hela vägen? Vi diskuterar hur spännande och levande karaktärer bör gestaltas. Hur är det egentligen med slutet på fantasysviten - kastar inte Voldemort sina trollformler lite väl snett helt plötsligt?
Trailer Youtube: https://youtu.be/ChmdyZte4-Y
Följ Storypodden på www.storypodden.se samt på Facebook och Instagram för fler nyheter, tips, avsnitt, trailers, artiklar, utbildningsmaterial, länkar och mer info!
https://m.facebook.com/storypodden
https://www.instagram.com/story_podden/
-
Storypodden dyker ner i J.K. Rowlings författarskap och diskuterar karaktärer utifrån roman- och filmserien om Harry Potter. Hur har Rowling inspirerats i skapandet av sina fantastiska karaktärer och vilka olika slags arketyper inom berättarhistorien, mytologin och psykologin ligger som bakgrund? Lär känna Harry, Dumbledore och Voldemort lite bättre och följ med bland rebeller, magiker, tricksters och kungar. Håller Rowlings karaktärer egentligen hela vägen? Vi diskuterar hur spännande och levande karaktärer bör gestaltas. Hur är det egentligen med slutet på fantasysviten - kastar inte Voldemort sina trollformler lite väl snett helt plötsligt?
Trailer Youtube: https://youtu.be/ChmdyZte4-Y
Följ Storypodden på www.storypodden.se samt på Facebook och Instagram för fler nyheter, tips, avsnitt, trailers, artiklar, utbildningsmaterial, länkar och mer info!
https://m.facebook.com/storypodden
https://www.instagram.com/story_podden/
-
Är Remus Lupin bisexuell? Är Harry Potter vit? Vad spelar det för roll om Rowling säger att Dumbledore är gay? Robin (från YouTube kanalen The Mischief Managers) pratar om normativa, queera och etniska representationer i Harry Potters magiska värld! Med kandidat i engelsk litteratur och ett livslångt intresse av Harry Potter i bagaget går Robin … Fortsätt läsa Sweconpoddar 77 – Representationer i Harry Potters magiska värld →