Robert Aschberg Podcasts
-
2022 lider mot sitt slut och PK-debatt samlas för att nagelfara det gångna årets journalistiska insatser och blicka framåt mot 2023. Det blir en kväll med ris, ros och förhoppningsvis en hel del humor.
Vad blev 2022 års snackis? Vilket avslöjande lämnade störst avtryck? Och vilket var årets stora journalistiska magplask? Frågorna är många när PK-debatt nagelfar det journalistiska året 2022 och siar om 2023 – vad har vi att vänta då?
PK-debatt 22 december 2022 på Kulturhuset i Stockholm.
I panelen:
Oisín Cantwell, kolumnist på Aftonbladet Karin Olsson, biträdande chefredaktör på Expressen Nanna Olasdotter Hallberg, programledare Janne Josefsson, frilansjournalistKvällen inleds med att Oisín Cantwell tilldelas Guldpennan 2022 för sina journalistiska insatser.
PK-debatt leds av Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.
-
Dansbanden tar över listan, men är det fusk eller riktig framgång? Vilken roll spelar Bert Karlsson och varför försvinner dansbanden från listan precis när de börjar anses trendiga? Går det inte att vara folklig och trendig samtidigt?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Historien om Svensktoppen – Bert Karlsson & dansbanden tar över | Del 3/5I det här avsnittet reder Carolina Norén ut sanningarna bakom rubrikerna och skandalerna på 90-och början av 2000-talet.
1990-talet har kallats för dansbandseran på Svensktoppen. Dansbanden dominerar nu listan totalt. Hur kunde det bli så mycket dansband? Var Lasse Stefanz, Streaplers och Vikingarnas musik så mycket bättre än all annan svensk musik? Vid den här tiden får ju artister som Ace of Base, Roxette och The Cardigans stora internationella genombrott, men är helt osynliga på Svensktoppen.
Och hur var det med alla anklagelser om att vissa dansband försökte att fuska sig in på listan? Kvällstidningarna skriver spaltmetrar och Robert Aschberg genomför i TV 3 en röstkupp mot Svensktoppen.
Vilken roll spelade kanalomläggningen i Sveriges Radio, när P3 skulle bli ungdomskanal och P4 rikta sig till en mognare publik?
Programmet avslutas med att Kent Finell chockar alla genom att sluta som programledare.
I programmet medverkar och hörs: Bert Karlsson, Robert Aschberg, Kent Finell, Lars Gurell, Mattias Lundberg, Annika Jankell, Lasse Anrell, Ebbe Nilsson, Olle Jönsson och Per Sinding-Larsen.
Svensktoppens fantastiska historia en dokumentärserie i fem avsnitt av Carolina NorénHör sanningen bakom rubrikerna och skandalerna genom åren. Återupplev genombrotten och långkörarna. Artister, tidigare programledare, psykologer, musikvetare, de som hyllar listan och de som kritiserat den hårdast talar ut. Hör gamla klipp och minns de älskade låtklassikerna. Högt och lågt blandas när Sveriges mest omtalade 60-åring ska firas och uppmärksammas i en dokumentärserie.
Carolina Norén är programledare för Svensktoppen och skapare av serien Svensktoppens fantastiska historia.
-
På onsdag den 16 november kan riksdagen fatta beslut om en ändring i grundlagen, som hotar både demokratin och yttrandefriheten. Med den kontroversiella lagen om utlandsspioneri riskerar graverande uppgifter att stanna i det fördolda – och journalisten bli spion.
Eller hur ska man egentligen förstå det som nu sker? Kan viss journalistik snart bli olaglig? I vilken utsträckning kan detta påverka möjligheterna att bevaka Sveriges internationella samarbeten och avslöja missförhållanden? Och vad händer med meddelarfriheten? Kommer ingen att våga vara visselblåsare längre?
Konstitutionsutskottet har redan sagt ja till lagändringen, och snart ligger förslaget på riksdagens bord ännu en gång. Våra folkvalda är på god väg att anta den nya spionlagen – men det får inte ske utan debatt om vilka konsekvenser det för med sig.
PK-debatt 14 november 2022 på Kulturhuset i Stockholm.
Medverkande:
Nils Funcke, journalist och debattör i yttrandefrihetsfrågor Stina Oscarson, författare och samhällsdebattör Tove Carlén, jurist på Journalistförbundet Ida Karkiainen (S), ordförande i Konstitutionsutskottet och tidigare civilminister Jan Riise (MP), ledamot KonstitutionsutskottetPK-debatt leds av Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.
Kvällen inleddes med ett samtal med den turkiske exiljournalisten och debattören Bülent Kenes. Han bor i Sverige och precis har pekats ut som "terrorist" av Turkiets president Erdogan, som vill se honom utlämnad.
-
Protesterna mot regimen i Teheran möts av urskillningslöst våld. I Sverige kämpar redaktionerna med att bevaka en revolt på avstånd. Vilka är de största utmaningarna?
Det har gått en dryg månad sedan 22-åriga Mahsa Amini dog efter att hon gripits av den iranska moralpolisen. Hennes död har utlöst en våg av protester som mötts av hård repression från regimens sida.
Hur lyckas svenska medier med sin rapportering av det som sker i Iran? Hur verifierar redaktionerna uppgifter som sprids via sociala medier? Och ligger det något i kritiken om att vi rapporterar för lite?
Journalistiskt arbete från diktaturer kan vara nästintill omöjligt. Hur lyckas man, och vilka fällor finns?
PK-debatt 17 oktober 2022 på Kulturhuset i Stockholm.
Medverkande:
Martin Schori, stf ansvarig utgivare på Aftonbladet Atefeh Sebdani, skribent och aktivist Paul Hansen, fotograf på Dagens Nyheter Pia Bernhardson, utrikeschef på SVTKvällen inleds med ett samtal med Cecilia Uddén, Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent.
PK-debatt leds av Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.
-
Valet är över och PK-debatt nagelfar den svenska politikbevakningen. Det blir en diskussion om och med de som kommenterar politiken.
Valet 2022 blev en riktig rysare och landets redaktioner har haft fullt upp med att beskriva alla utspel, attacker och strategier. Vi undrar vad några av våra mest namnkunniga kommentatorer tycker om valbevakningen. Vilket avslöjande vägde tyngst? Vilka frågor kom i skymundan? Och vad tycker de om sin egen insats?
PK-debatt 19 september 2022 på Kulturhuset i Stockholm.
Medverkande:
Viktor Barth-Kron, inrikespolitisk kommentator på Expressen Johannes Klenell, kulturredaktör på tidningen Arbetet Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator på Sveriges Radio Amilia Stapelfeldt, politikinfluencer Fouad Youcefi, reporter och programledare, SVTPK-debatt leds av Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.
-
Veckans recensioner: Enzo Tonning, dråplig hemmafest (igen), Vi eller aldrig (igen), att måla (igen), "Mjölgänget", nya ord med Robert Aschberg, att heta en sång och The Rehearsal på HBO.
-
Babs Drougge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: David Druid och Kodjo Akolor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det hettade till under Aftonbladets partiledardebatt i går, men inte bara mellan partiledarna. Moderatorn Robert Aschberg rök ihop med både SD:s Jimmie Åkesson och KD:s Ebba Busch, som Aschberg flera gånger bad att "sluta bjäbba".
Sen pratar vi om uthyrningstjänsten Airbnb, som tagit till ett nytt grepp för att stävja det olovliga festandet. I åratal har uthyrare fått betala multum för att städa upp spyor, använda kondomer och trashad inredning. Nu ska en speciell antiparty-teknologi få bukt med problemet.
-
Journalisten om vad det är som formar en människa.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Robert Aschberg var med och förändrade det svenska tv-landskapet på 90-talet när han med sin kaxiga stil ledde programmet ”Diskutabelt” på TV3. Han var även en av grundarna till produktionsbolaget Strix Television som hade stora framgångar med bland annat ”Expedition Robinson”.
Han har vunnit flera priser för sitt journalistiska arbete som t.ex. Stora Journalistpriset, Stora Radiopriset och tv-priset Kristallens hederspris.
Sedan 2017 programleder han det granskande samhällsprogrammet ”200 sekunder” som sänds på Aftonbladet.
Robert Aschberg är också ordförande för Publicistklubben
Robert Aschberg om sitt Sommarprogram:– Vad är det som formar en människa? Hur blir man den man är? Jag berättar om personer, platser och händelser som påverkat mig.
Producent: Shabnam Ayani Mahmoudkhan
Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play
-
Malin besöker en bar i Antibes och kissar bakom ett draperi. Louise åker på roadtrip med sina morföräldrar för att köpa riktigt stark vodka.
Har de två blondinerna spårat helt? Perfektionen är långt borta och tur är väl det. Eftersom BÅDE& sannerligen omfamnas i denna podd avhandlas även grupprocesser, ledarskap och föräldraskap.
Vi säger som Robert Aschberg sa ”Häng med”!
-
Karin Olsson åker till Järvaveckan och blir utskälld. Magnus Alselind levererar veckans mediesnackisar. Robert Aschberg berättar om hemligheten han aldrig kommer att avslöja i sitt sommarprat.
-
Valdagen närmar sig med stormsteg och den politiska journalistiken tar sig an den mest kritiska fasen av mandatperioden: valspurten. Hur väl sköter de svenska politikredaktionerna sitt uppdrag? Frågan går till de på andra sidan.
Hur mycket vet journalister om politik egentligen? Hur når man maximal spridning för sitt utspel? Vilka frågor glömmer vi att ställa?
PK-debatt 23 maj 2022 på Kulturhuset i Stockholm.
Medverkande:
Hanif Bali, moderat riksdagsledamot Fredrick Federley, tidigare centerpartistisk Europaparlamentariker Paula Bieler Eriksson, tidigare riksdagsledamot för SverigedemokraternaKvällens inleddes med ett samtal med Klas Wolf-Watz, chef på Ekot, om de hårt kritiserade översättningarna hos Radio Sweden. Samtalet med honom hittar du nedan.
PK-debatt leds av Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.
-
Vid katastrofer och kriser ställs journalister på svåra prov. Åsa Erlandsson, som skrivit böckerna om skolattentatet i Trollhättan och terrordådet på Drottninggatan, är kritisk till hur medierna släppt fram berättelser och detaljer som inte stämmer i jakten på ljus i mörkret.
Hur säkerställer vi etiken och det kritiska förhållningssättet mitt i en pågående kris? Vilka fällor finns det och hur ska de undvikas? Panelen har egna erfarenheter av att leda och bevaka, eller av att vara drabbade i de svåra lägen när nyhetsjournalistiken ställs för sin största utmaning.
PK-debatt 25 april 2022 på Kulturhuset i Stockholm.
Medverkande:
Åsa Erlandsson, journalist och författare Eshtar Faris, kusin till Lavin som mördades i skolattacken i Trollhättan Carina Bergfeldt, journalist SVT Diamant Salihu, reporter och författare Magnus Alselind, redaktionschef ExpressenDebatten leds av Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.
-
Det brukar sägas att krigets första offer är sanningen. Utifrån detta ställer vi oss frågan vad Rysslands attack mot Ukraina innebär för journalistiken och vilka utmaningar svenska publicister ställs inför.
Hur skildrar svenska medier kriget i Ukraina? Vilket ansvar tar mediehusen för säkerheten för sina medarbetare på plats? Hur stor är risken att desinformation tränger in i svensk nyhetsförmedling? Bevakar vi detta krig annorlunda jämfört med krig som inte äger rum i Europa?
PK-debatt 14 mars 2022 på Kulturhuset i Stockholm.
Medverkande:
Lubna El-Shanti, Östersjökorrespondent Sveriges Radio Per Enerud, senioranalytiker Myndigheten för psykologiskt försvar Charlotta Friborg, programchef SVT Riksnyheter Björn Löfdahl, programdirektör Sveriges Radio Karin Olsson, kulturchef och biträdande chefredaktör Expressen Kristina Riegert, professor i journalistik Södertörns högskola
Samtalet leds av Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.
-
I dagens avsnitt får Carl och Daniel det kända svenska mediet Jörgen Gustafsson att för första gången, publikt, uttala sig om händelserna med Robert Aschberg i programmet Insider för mer än 20 år sedan. Mycket fokus läggs också på det nyligen uppkomna uppropet från Teater Alandica. I slutet av avsnittet kommer information om den efterlängtade tävlingen där man kan vinna biljetter till The Rolling Stones. Programledare: Carl Lönndahl & Daniel Dahlén.
-
Säg Saida och alla visste vem det var. Sierskan från Boden tog hela svenska folket med storm under 90-talet, alla ville alla ha en bit Saida. Men att alltid vara tillgänglig hade ett pris.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
– Om man hade tappat bort något så var det till Saida man vände sig, det spelade ingen roll om man trodde på hennes förmåga eller inte, säger Madeleine Walles som jobbade på Hemmets journal när Saida hade en egen spalt i tidningen.
Året var 1988 och Saidas spalt blev startskottet för en intensiv karriär under 90-talet. Alla ville ha en bit av Saida; hon fick sin egen siarhörna i SVT:s Café Luleå, hon medverkade regelbunden i radions Efter tre, hon snackade till och med sex i Robert Aschbergs ”Diskutabelt”.
– Hon var väldigt färgstark och hon hade mycket ovanliga åsikter. På den tiden var hela redaktion svag för kufar, säger Robert Aschberg.
Hemmets Journal tog med Saida på turné och när man anordnare telefonväkteri brakade telenätet ihop. Alla ville ha tillgång till Saida. Men det hade ett pris.
– Det fanns en baksida som inte så många såg. Hon slet väldigt hårt och det fanns många öden som tog ganska hårt. Att folk med någon sorts självklarhet skulle ha tillgång till henne, det tror jag kunde störa henne. Att hon inte kunde dra ner gardinen, stänga dörren och vara i fred, säger Janne Walles, tidigare chefredaktör på Hemmets journal.
Programmet är ett samarbete med Svenska ikoner. Det är gjort 2019 av Peter Gropman på produktionsbolaget Iris media.
- Visa fler