Pontus Mattsson Podcasts
-
Regeringen och Sverigedemokraterna har lovat sänkta skatter, kraftigt sänkta drivmedelspriser, bidragstak och slopat amorteringskrav. Men flera av förslagen kommer ta flera år att genomföra, om de ens blir av.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare:
Claes Aronsson
Röster och medverkande i programmet
Américo Fernández, privatekonom, SEB
Pontus Mattsson, politisk reporter Ekot
Jessica Alenius, vd, Drivkraft Sverige
Mikael Westberg, statlig utredare
Åke Bergmark, professor i socialt arbete, Stockholms universitet
Ulrika Vikman, forskare, arbetsmarknadsinstitutet IFAU
Mats Persson, tidigare ekonomisk-politisk talesperson (L)
Susanna Gideonsson, ordförande LO
Karin Johansson, vice vd Svenskt Näringsliv
Ebba Busch, partiledare (KD)
Producent:
Olof WijnbladhTekniker:
Stina Fagerberg -
Det blir Ulf Kristersson (M) som väntas få uppdraget att bilda en ny regering. Hör om hans långa politiska karriär.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Reportrar: Pontus Mattsson och Tobias Sandblad
Sändes i Studio Ett 15 september.
-
Tonen är hård och påhoppen många är 2022 den smutsigaste valrörelsen någonsin? Vi blickar också bakåt i jakten på skurken bakom de höga elpriserna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Proffstyckare och journalister har ställt sig frågan om årets valrörelse inte tar priset när det kommer till svartmålning av såväl motståndare som verkligheten. Men var det verkligen bättre förr?
Jakten på kärnkraftens fiende2022 har kallats för ett plånboksval, men frågan är om det egentligen inte är ett energival med tanken på den politiska potensen i de höga elpriserna. Orsaker och skuldfråga är komplicerade ämnen men vi backar bandet och reder ut vem som gjorde vad och vem som bär skulden för din elräkning.
Därför trixar partierna med donationerTV4:s Kalla Fakta har avslöjat en rad politiska partier med fingrarna i donationsburken. Man får inte ta emot anonyma bidrag över 24 150 kronor, men det visar sig att fem av åtta partier har kreativa förslag på hur man kan runda regelverket. Är vi förvånande? Hur upprörande är det egentligen?
Medverkande: Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator på Ekot och Pontus Mattsson, politikreporter på Ekot
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Tim Kellerman
-
Moderatledaren har ambitionen att leda en ny regering efter valet i höst. Men trots att partiets hjärtefrågor som brott och trygghet värderas högt bland väljarna lyfter inte partiet i opinionen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Så vilka chanser har Ulf Kristersson? Blir han statsministern som till slut får Turkiet att öppna dörren för ett svenskt Natomedlemskap – och hur långt ska Sverige vara berett att gå Turkiet till mötes?
Men i nuläget vill Moderatledaren inte lägga sig i hur regeringen sköter förhandlingarna om ett svenskt Nato-medlemskap.
"Jag tänker inte överhuvudtaget gå in i de samtalen som jag vet regeringen nu för."Han vill heller inte säga vad han tycker om Moderaternas tidigare krav på ett förbud mot vapenförsäljning till Turkiet.
Om Ulf Kristersson:
Namn: Ulf Kristersson, partiledare Moderaterna
Ålder: 58 år
Bakgrund: Född i Lund 1963 och uppvuxen i Torshälla utanför Eskilstuna. Ordförande i Moderata Ungdomsförbundet 1988–1992. Finanskommunalråd i Strängnäs och senare socialborgarråd i Stockholm. Socialförsäkringsminister åren 2010–2014 i Regeringen Reinfeldt. Blev partiledare för Moderaterna 2017.Gäst: Ulf Kristersson, partiledare Moderaterna
Kommentar: Tommy Möller, statsvetare Stockholms universitet
Programledare: Pontus Mattsson
Producent: Hansjörg Kissel
Tekniker: Christer Tjernell -
Den gröna omställningen med fossilfritt stål och batterifabriker i Norrland gör att det kan behövas ny kärnkraft, vid sidan av vattenkraft och vindkraft. Det säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Enligt Sveriges klimatmål ska vi inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären år 2045. I norra Sverige växer en omställningsindustri med bland annat batterifabriker och produktion av rostfritt stål. Industrierna kommer att kräva enorma mängder el när de ska ersätta fossil energi i produktionen. Karl-Petter Thorwaldsson säger att det kan behövas ny modulär kärnkraft för klara de nya projekten.
– Ja, det går iallafall inte att stänga dörren för ny kärnkraft. Enligt lag får man ju bygga ny kärnkraft i Sverige. Än så länge är det reglerat till de orter där vi har kärnkraft, det tror jag är en väldigt bra idé. Men vi har inte sett något seriöst företag som har sagt att de vill bygga för kostnaden är ungefär tre gånger så dyr som vindkraft.
När Karl-Petter Thorwaldsson just blivit utsedd till näringsminister sade han att Socialdemokraterna älskar gruvor. Flera omstridda gruvärenden låg då på hans bord för beslut. I veckan fick Thorwaldsson kritik för uttalandet av ett enigt Konstitutionsutskott som menar att sådana uttalanden under en pågående prövning kan ge upphov till tvivel om att regeringens prövning är saklig och opartisk.
"Jag lärde mig av det KU sade att jag ska vara försiktigare med orden, men jag gillar ju starkt gruvor även idag, jag kan inte ändra vem jag är."Även regeringens beslut tidigare i år att ge tillstånd till ett gruvbolag bearbetningskoncession för att gå vidare med planerna på en malmgruva i Kallak i Jokkmokk har fått kritik från flera håll, bland annat handlar det om samernas möjlighet att bedriva rennäring i området och om miljökonsekvenser.
– Det är så mycket som är på gång i norra Sverige att vi måste hitta ett bättre sätt att ha samtal mellan olika riksintressen, säger Karl-Petter Thorwaldsson.
Om Karl-Petter Thorwaldsson:Namn: Karl-Petter Thorwaldsson
Ålder: 57 år
Bakgrund: Var metallarbetare innan han gick in i politiken. Valdes till SSU-ordförande 1990 och satt på den posten i fem år, därefter var han bland annat ordförande i ABF och informationschef hos Socialdemokraterna. Mellan 2012–2020 var han LO:s ordförande. När Magdalena Andersson utsåg Karl-Petter Thorwaldsson till näringsminister i november 2021 var han senior rådgivare på stålbolaget SSAB.Gäst: Karl-Petter Thorwaldsson (S), näringsminister
Kommentar: Eva Lövbrand, biträdande professor vid Centrum för klimatpolitisk forskning, Linköpings universitet
Programledare: Pontus Mattsson
Producent: Maja Lagercrantz
Tekniker: Jesper Timan -
Nu är påsken här och i Ukraina rasar kriget och miljoner människor är på flykt. Vad kan påven och den katolska kyrkan spela för roll i försöken att stoppa kriget?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Ryssland står den rysk-ortodoxa kyrkans högste ledare patriarken Kirill Vladimir Putin nära.
Han har tidigare beskrivit Putins ledarskap som ett Guds mirakel och i samband med kriget har han välsignat de ryska trupperna.
Påven har tagit ställning mot kriget – men vill samtidigt ha möjlighet att medla i kriget och har sedan det bröt ut samtalat både med Kirill och Volodymyr Zelenskyj. Vilket inflytande har påven på Putin?
Om Anders ArboreliusNamn: Anders Arborelius, romersk-katolsk kardinal och biskop i Stockholms katolska stift sedan 1998
Ålder: 72
Bakgrund: karmelitmunk och författareGäst: Anders Arborelius, kardinal och biskop i Stockholm
Kommentar: Joel Halldorf, kyrkohistoriker och skribent på Expressen.
Programledare: Pontus Mattsson
Producent: Katarina von Arndt
Tekniker: Ludvig Widman -
Efter flyktingkrisen 2015 har Sveriges migrationspolitik varit historiskt åtstramad sedan blev det krig i Ukraina. Hör om de tvära kasten och de avgörande ögonblicken.
Kriget i Ukraina är orsaken till den största flyktingvågen i Europa sedan andra världskriget – och just nu är de som flyr välkomna till Sverige. Alla de svenska riksdagspartierna röstade för det stora masskyddsdirektivet från EU.
– Det är svårt att säga vart det här tar vägen på lång sikt. Just nu är ju famnen öppen hos både staten och kommunerna, säger Pontus Mattsson, politikreporter på Ekot.
En av de som kommit till Göteborg är ukrainska Julia.
– Min mamma sa till mig att åka, för en av oss måste leva, säger Julia till Sveriges Radio.
Flyktingkrisen 2015Under flyktingkrisen 2015 kom 163 000 personer till Sverige. Hör historien om Reinfeldts “öppna era hjärtan”-tal och Löfvens “mitt Europa bygger inga murar”.
Men pressen på regeringen blev för stor – man fattade beslut om id-kontroller vid gränsen. Även Miljöpartiet, det parti som har varit allra mest flyktingvänligt, tvingades gå med på det. Dåvarande språkröret Åsa Romson, som var vice statsminister, kunde inte hålla tårarna tillbaka.
Det är stor skillnad mellan hur det gick till 2015 och i dag, menar David Miliband, vd och ordförande för International Rescue Committee.
– Sverige och Tyskland tog ett stort ansvar 2015. I dag är EU beredda och även om det inte ännu finns på plats ett tydligt direktiv om omfördelning. Ironiskt nog är det de länder, Ungern och Polen, som blockerade i EU, som nu tar ett stort ansvar, säger David Miliband.
Ljud från: Filmarkivet, Ekots lördagsintervju, Reuters, SVT
Medverkande: Pontus Mattson, reporter på Ekot. David Miliband, International Rescue Committee.
Programledare: Marcus Nilsson
Producent: Dennis Jörnmark och Julia Juhlin Karlsson
-
Den ryska invasionen i Ukraina har fått Sverigedemokraterna att tänka i nya banor kring både sin försvars- och migrationspolitik. Hör partiledare Jimmie Åkesson i Ekots lördagsintervju.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Svensk inrikespolitik har sen den 24 februari dominerats av kriget i Ukraina och de politiska partierna har i mer än en gång fått lägga tidigare principer bakom sig.
I Ekots lördagsintervju frågar vi Sverigedemokraternas partiledare om några sådana exempel, till exempel partiets hållning i frågan om ett svenskt Natomedlemskap men också flyktingpolitiken.
SD säger ja till svensk NatooptionSverigedemokraterna har förflyttat sig från ett tydligt nej till ett Natomedlemskap till att nu säga ja till en så kallad Natooption. Frågan är om partiet kommer sträcka sig till att förespråka ett ja till försvarsalliansen. Inte minst har detta aktualiserats sedan Moderaterna nyligen meddelade att partiet kommer skicka in en Natoansökan vid ett eventuellt regeringsskifte i höst. Står Sverigedemokraterna bakom en Natoansökan som bortser från hur Finland agerar?
Sverigedemokraterna har tidigare förespråkat nettominus i asylinvandringen men har på grund av den pågående flyktingkrisen nu röstat för att aktivera det så kallade massflyktsdirektivet inom EU. Det innebär att ukrainska flyktingar får välja vilket EU-land de vill fly till och därmed också få tillgång till bland annat sjukvård och sociala rättigheter.
Hur resonerar Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna kring den nya flyktingsituationen och vad händer om kriget blir långvarigt?
Om Jimmie ÅkessonNamn: Jimmie Åkesson, partiledare Sverigedemokraterna
Ålder: 42
Bakgrund: Partiledare för Sverigedemokraterna sedan 2005, invald i riksdagen sedan 2010.Gäst: Jimmie Åkesson, partiledare Sverigedemokraterna
Kommentar: Pontus Mattsson, inrikespolitisk reporter på Ekot
Programledare: Johar Bendjelloul
Producent: Parisa Höglund
Tekniker: Tobias Carlsson -
De intensiva striderna i ukrainska hamnstaden Mariupol fortsätter. Förödelsen i staden jämförs nu med Stalingrad, Aleppo och Groznyj.
I kriget i Ukraina pågår intensiva strider i hamnstaden Mariopol. Staden har varit belägrad av ryska styrkor sen kriget inleddes.
I huvudstaden Kiev bombades ett köpcentrum under natten till måndag och minst åtta civila dödades. Borgmästaren Vitalij Klytjko har utlyst utegångsförbud igen, det gäller från måndag kväll till onsdag morgon.
Medverkande: Maria Persson Löfgren, Rysslandskorrespondent, Pontus Mattsson, reporter på plats i Norge, Samuel Larsson, Danmarkskorrespondent, Caroline Salzinger, Berlinkorrespondent och Stephanie Zakrisson, Londonkorrespondent.
Programledare: Marianne Hasslow
Producent: Helena Sjöholm
Tekniker: Maria Stillberg
Sändes i Lunchekot i P1 klockan 12:30 måndagen 21 mars.
-
Litauen har stått upp mot Ryssland och Kina på ett sätt som få andra länder vågat. Hur hotat är Litauen av Ryssland idag? Utrikesminister Gabrielius Landsbergis intervjuas i Vilnius av Pontus Mattsson.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Gäst: Gabrielius Landsbergis, Litauens utrikesminister
Kommentar: Li Bennich-Björkman, professor i statskunskap vid Uppsala universitet
Programledare: Pontus Mattsson
Producent: Maja Lagercrantz
Tekniker: Ludvig Widman -
Sverigedemokraterna får återigen frågor om partiets inställning till Ryssland, finns det fog för oro? Vi pratar också om uppstickarna Partiet Nyans och Klimatalliansen och huruvida de kan skaka om riksdagen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I samband med Ukrainakrisen får Sverigedemokraterna återigen kritik för att vara veka gentemot Ryssland. Hur välgrundad är kritiken och hur väl landar Jimmie Åkessons resonemang när han vägrar välja mellan Joe Biden och Vladimir Putin?
Utanför riksdagen växer två nya småpartier fram i form av Partiet Nyans och Klimatalliansen. De har helt olika profiler men hoppas ändå nå fram med samma medel: att fokusera stenhårt på en politisk fråga. Kommer de att lyckas?
Rättelse: I avsnittet uppges att Mikael Jansson uteslöts ur Sverigedemokraterna. Detta stämmer inte, han lämnade själv partiet och anslöt sig till Alternativ för Sverige.
Medverkande: Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator på Ekot och Pontus Mattsson, politikreporter på Ekot.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Christer Tjernell
-
Ryssland mobiliserar vid Ukrainas gräns och kräver säkerhetsgarantier. Putin talar om militärtekniska åtgärder. Vilka risker ser Hultqvist för Sveriges del och varför vill han inte ha en Nato-option?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Gäst: Försvarsminister Peter Hultqvist (S)
Kommentar: Thomas von Boguslawski, politikreporter på YLE
Programledare: Pontus Mattsson
Producent: Maja Lagercrantz
Tekniker: Joachim Persson -
Liberalerna vill sitta i en borgerlig regering efter nästa val. De kan samarbeta med Sverigedemokraterna men vill samtidigt stoppa deras inflytande. Hur ska det gå till, partiledare Nyamko Sabuni (L)?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Gäst: Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni
Kommentar: Fredrik Furtenbach
Programledare: Pontus Mattsson
Producent: Maja Lagercrantz
Tekniker: Christer Tjernell -
Makten över den egna tiden är en jämställdhetsfråga, menar psykologen Maria Farm som skrivit en ny bok om detta. Hur ska föräldrar göra för att undvika att fritiden blir ett slagfält?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I december förra året skickade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ut ett mejl till partiets riksdagsledamöter där han berättade att SD-ledningen skulle göra stora förändringar av vilka som är partiets talespersoner. Hur stor blev förändringen och vad berättar valet av nya talespersoner om vart Sverigedemokraterna är på väg? Gäst: Pontus Mattsson, politikreporter Sveriges Radio.
Vi tar också upp Österrikes nya satsning på kollektivtrafik: en specialbiljett som ger resenären rätt att resa obegränsat med kollektivtrafik, långdistansbussar och tåg. Varför har regeringen valt att lansera den nu? Gäst: Caroline Salzinger, Sveriges Radios korrespondent i Tyskland.
Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Daniel Alling
Producent: Amanda Rydman -
SD-ledaren om Lars Vilks eftermäle, stötestenarna med M och KD samt den interna utredningen gällande Göteborgspolitikern Jörgen Fogelklou.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är veckans gäst i Ekots lördagsintervju.
Kommentar: Pontus Mattsson, politikreporter på Ekot
Programledare: Monica Saarinen
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Tim KellermanEkots lördagsintervju
[email protected]