Nils van der Poel Podcasts
-
Vi kan stolt presentera Sveriges mest frenetiska framångsrika förmedlare av evidens kring träning -och näringslära. Jacob har genom åren demaskerat otaliga myter om träning/kost. Vi får reda på vad det är som driver honon att fortsätta informera och tolka forskningen till oss andra.
2021 blev Jacob utnämnd till "Årets folkbildare" av "Vetenskap och folkbildning" med motiveringen
"Genom att lotsa sina läsare/lyssnare genom för ämnet relevanta studier bidrar han till att orientera den träningsintresserade i vetenskapsmetodik. Gudiol är inte bara påläst, han har också ett skarpt öga för att finna brister i studier där slutsatserna inte alltid är så väl underbyggda. Hans arbete demonstrerar således vikten av att även akademiska publikationer skärskådas innan de får anses utgöra “evidens”.
HÅLLTIDER
00:00:00 Försnack med Totte & Mia 00:03:50 Jakob om sin bakgrund. Vad är hans största drivkraft. När började intresset för kost/träning? Om betydelsen om att bli vald till årets folkbildare, sitta i TV4-soffan etc. 00:21:30 Hypen kring blodsocker och varför det oftast är en kass idé för friska individer att ständigt mäta sitt blodsocker? Hur ska man tolka siffrorna? Vilka tester är relevanta? Om diabetes typ 2, pre-diabetes. Vem ligger i riskzonen? 00:32:55 Hur rädslan för tillfälliga toppar i blodsocker kan leda till andra problem för hälsan. 00:41:30 Övervikt i sig själv ökar risken för sjukdomar, förkortar både livslängd och påverkar livskvalité. Ökad livslängd genom ständigkalorirestriktion kontra livskvalité. Hur många år till får vi? Är det värt det? 00:43:30 Kaloristrestriktion, studier, på möss och människor. 00:48:12 Hur äter Jacob idag? 00:50:28 Periodisk fasta, fyra-dagars fasta vs kalorirestriktion. Finns det eventuella hälsovinster? 00:55:45 Nils van der Poel manifestet 00:59:10 Tottes reflektioner 01:03:30 Slut på del 1 -
Warar iyo Barnaamijyo Af Soomali ah
Nils van der Poel oo ah cayaar yahan dheelka cayaarta barafka lagu ordo ayaa saddex biladood ku guulaystay xaflad cayaareedkii xalay.
21 jirka Daniel Lönn oo ah Sverigedemokrat reer Borlänge ah ayaa noqonaya xildhibaanka ugu da'da yar baarlammaanka Sweden.
Madaxa xukuumadda Iswiidhen Ulf Kristersson ayaa maanta hortagay baarlamanka waddammada ku midoobay EU-da ee magaalada Strasbourg.
-
Kraftig explosion vid restaurang i Stockholm i natt Peter och Barbro fick åka båt från huset när det blev översvämning Idrottsgalans vinnare Nils van der Poel
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare Jenny Pejler. Reporter Jenny Toresson.
-
En sammanfattning av viktiga händelser i Sverige under året.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Först ska det handla om alla unga män som har dött i Sverige.
Det var många nyheter om våldet mellan kriminella gäng i år. Väldigt många unga män och pojkar blev mördade. Över 60 personer har dött när de blivit skjutna med vapen i år. Det är fler än alla andra år som det gjorts mätningar av det dödliga våldet med vapen. Ofta beror morden på bråk mellan kriminella gäng.
Flera av morden var i Södertälje. En person som bor där sa att hon var rädd.
– Alltså jag, jag har bott här i 48 år. Jag aldrig har varit så här rädd som de här senaste åren. Aldrig. Det... jag känner inte igen Sverige. Det är hemskt.
Det var många andra nyheter om våld under året. Under påskhelgen var det våldsamma bråk i flera svenska städer. Det var bråk i Linköping, Norrköping, Örebro, Stockholm och Malmö. Många människor kastade stenar mot poliser och förstörde polisbilar. Det kallas för upplopp. 300 poliser blev skadade. Bråken började för att högerextremisten Rasmus Paludan protesterade mot islam. Han skulle bränna upp koraner.
Mats Öhman är polis i Örebro. Han var rädd för att hans kollegor skulle dö när det var upplopp där. Han sa att upploppen var hemska i alla städer, men att det var värst i Örebro.
– Då var jag djupt oroad att jag skulle få meddelande om att det var döda eller riktigt svårt skadade arbetskamrater. Det var fruktansvärt det som hände i Norrköping. Fruktansvärt det som hände i Linköping. Stockholm, Malmö. Men den här attacken, den attacken som var här är den värsta svensk polis har upplevt.
Ungefär 40 personer har dömts till fängelse för brottet sabotage mot blåljusverksamhet efter upploppen. Det betyder att man attackerar polis, räddningstjänst eller ambulanser. Några har också dömts till utvisning.
Två mord fick särskilt mycket uppmärksamhet i år. Det ena mordet var i Malmö. En 18-årig elev dödade två lärare på sin skola. Han dömdes till livstids fängelse för morden. Det är det hårdaste straffet man kan få i Sverige. Det var första gången en så ung person fick det straffet i Sverige. Förut fick personer mellan 18 och 20 år alltid kortare straff. Det ändrades i början av året.
Det andra mordet var på Gotland under Almedalsveckan i Visby. Där samlas många politiker och andra personer för att prata om viktiga samhällsfrågor. En man som heter Theodor Engström dödade en kvinna som hette Ing-Marie Wieselgren. Hon var känd eftersom hon jobbade med psykisk hälsa på den stora organisationen SKR. Hon brukade vara med på radio och tv.
Theodor Engström åtalades för terroristbrott och mord. Han dömdes för mord. Han dömdes också för brottet förberedelse till terroristbrott, eftersom han planerade att mörda Centerpartiets ledare Annie Lööf. Han dömdes till rättspsykiatrisk vård, eftersom han var psykiskt sjuk vid mordet. Det betyder att han får vård i stället för fängelse.
Nu ska det handla om kriget i Ukraina, och hur det har påverkat Sverige.
Den 24:e februari invaderade Ryssland Ukraina. Det blev krig. Det har påverkat hela Europa och Sverige på många olika sätt.
Många ukrainare har flytt från kriget och kommit till Sverige. Nu bor ungefär 50 000 ukrainare här. Många ukrainska barn går i svenska skolor. Lev är en av dem. Han har lärt sig lite svenska.
– Jag pratar svenska i skolan.
Sverige har skickat vapen, pengar och utrustning för flera miljoner kronor till Ukraina för att hjälpa folket och soldaterna där. Svenska militärer har även utbildat nya ukrainska soldater.
Kriget gjorde att både politiker och vanliga människor i Sverige ändrade sig om Nato. Nato är en militär organisation som många västländer är med i. Före kriget ville den socialdemokratiska regeringen inte vara med i Nato. Men efter krigets början bestämde regeringen att Sverige skulle ansöka om att gå med. Nu vill nästan 70 procent av folket i Sverige också gå med i Nato. Det är många fler än före kriget.
Lilian Svensson tycker att det verkar bra att vara med i Nato. Sverige blir starkare då, säger hon.
– Vi är ju utanför annars. Och tillsammans med Finland och hela Skandinavien är vi jättestarka tror jag.
Sverige och Finland skickade in sina ansökningar tillsammans i maj. Sverige är inte med i Nato än för Turkiet har inte godkänt ansökan. Turkiet har flera krav för att släppa in Sverige i Nato.
Kriget påverkade även priset på bensin, diesel och el. Det blev mycket dyrare att tanka bilen och värma upp hus. Många personer fick svårt att betala sina elräkningar. Det blev även svårt för många företag.
Många andra saker blev också dyrare i år. Det var många nyheter om den ekonomiska krisen. Nyheterna handlade till exempel om inflation, dyr mat och höjd ränta.
Inflationen steg mycket i Sverige under året. Förra året var inflationen ungefär 2 procent. Det är normalt. I november i år var inflationen 9,5 procent.
Inflationen visar hur mycket priserna har ökat jämfört med för ett år sedan. Den höga inflationen beror bland annat på att el och mat är så dyrt. I början av året kostade ett paket smör ungefär 50 kronor. Nu kostar det nästan 70 kronor.
Vissa hade inte råd att köpa all mat de behövde i år. Fler personer än vanligt behövde hjälp för att klara sig. Antonio i Skövde fick mat av kyrkan.
– Det finns inga pengar kvar för att köpa mat. Tack och lov att det finns hjälp ifrån kyrkan så man kan ha lite mat.
Sveriges centralbank Riksbanken har försökt minska inflationen. Riksbanken har höjt sin ränta, som heter styrräntan. Då blir det dyrare för människor att låna pengar av vanliga banker. Det kan göra att folk handlar mindre, och då minskar inflationen. I år har Riksbanken höjt räntan till 2,50 procent. Det är den högsta räntan på 14 år.
Nu ska det handla om sjukdomar.
Det var inte lika många nyheter om coronapandemin i år som förra året. I februari slutade corona-reglerna att gälla. Då blev många glada. Man kunde till exempel ha fest och gå på fotbollsmatch eller konsert igen. Så här sa en tjej till P4 Halland.
– Jag tycker att det känns helt underbart att man äntligen får lov att vara fri till att göra vad man vill. Det jag menar är att om jag vill gå ut och dansa en lördag så kan jag gå och dansa. Eller om man vill gå på konsert.
I maj upptäcktes det första fallet av sjukdomen apkoppor i Sverige. Tidigare fanns sjukdomen mest i länder i Afrika. Det vanligaste var att djur smittade människor. Men i våras började sjukdomen spridas mellan människor i Europa.
Nu ska det handla om en gasläcka.
I september började det läcka gas från rör på botten av Östersjön. Rören heter Nord stream 1 och 2. De går från Ryssland till Europa. Experter märkte att det var explosioner i vattnet nära Sverige samtidigt som rören började läcka. Flera länder gjorde stora undersökningar i vattnet. Militärer åkte dit med båt och dykare fotograferade rören. Utredningarna visade att någon hade sprängt rören. Det är fortfarande ingen som vet vem som sprängde rören.
Sist ska det handla om sport.
Det har varit ett bra år för många svenska idrottare. Stavhopparen Armand Duplantis och skridskoåkaren Nils van der Poel slog världsrekord.
Armand Duplantis vann världsmästerskapen, VM, både inomhus och utomhus. Han slog nytt världsrekord när han hoppade 6,21 meter. Han hoppar högst stavhopp i hela världen.
Skridskoåkaren Nils van der Poel vann två OS-guld för Sverige. Han vann tävlingen på 5 000 meter och tävlingen på 10 000 meter. Han slog nytt världsrekord när han åkte 10 000 meter på 12 minuter och 30 sekunder. Det är snabbast i hela världen.
-
Det var Sveriges medaljmässigt bästa vinter-OS genom tiderna. Nils van der Poel utlovade guld, tog guld och slog dessutom världsrekord. De svenska skidskyttedamerna var för dåliga för att vara med 2014 men i Peking var de bäst av alla. I den här krönikan hör vi referaten och intervjuerna från guldglädje, missar och skandaler.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programmet är gjort av Martin Marhlo februari 2022.
-
Återupplev gulden under OS och Paralympics i Peking. Minns Nils van der Poel, Ebba Årsjö, Sandra Näslund och alla andra guldmedaljörer. I den här delen berättar Radiosportens profiler om hur det var att jobba under mycket svåra omständigheter, med kyla, covid och bussar som försvann. Programledare: Andreas Matz Medverkande: Susanna Andrén, Patric Ljunggren, Lasse Persson, Mattias Hadders
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
In this episode I talk to the man who has the ability to make gold out of gravel. He has a huge commitment and great passion for sports in general and biathlon in particular. Today's guest in Vintersportpodden is the living legend Wolfgang Pichler.
We talked about his childhood in Ruhpolding and why he became so interested in biathlon and endurance sports. He talks about his family and his own sports career.
Wolfgang gives a clear picture of his coaching career and how he looks back on it. He talks about what he would do differently today if he had it to do one more time. As you probably know, Wolfgang has a clear leadership style and a clear model that he knows works for success. He talks about how he, together with the biathlon association, has built a good and sustainable organization for the future.
Of course, we are talking about his training philosophy, which he is the only one with and which is rooted in Swedish biathlon. I asked the question if he discussed the training plan with the athletes, he had a good explanation and reasoning about that. He talks about the collaboration with Nils van der Poel and their journey together towards the 2022 Olympics.
Wolfgang talks about the future of Swedish sports and what we need to be competitive as a nation in the future.
An interesting topic for me is how talents should take the step from talent to established world star. Wolfgang could answer that question clearly and without complicating it. He also talk about earley specialization and work out many different sports as young.
We talk about this and much more. This episode was incredibly fun, educational and for me exciting as it was the first episode in English.
You can probably guess what Wolfgang answered the last question, "one success factor for being successful in sports?
Many thanks Wolfgang for sharing your experiences and your great knowledge with me and all the listeners of Vintersportpodden
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Efter meriterna med OS-guld på 5 000 och 10 000, Världsrekord och VM-guld i allround är folkära skridskoåkaren Nils van der Poel nunominerad till Jerringpriset. Men ska han byta ut skridskorna mot hästryggen?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Sporthuset #378 - När Fantomen talar Nils van der Poel mot ytterligare ett OS? Är det möjligt, trots att nyblivna bragdguldsvinnaren sagt att han avslutat elitkarriären? "Jag hoppas det”, säger mångårige tränaren Mattias Hadders i det här avsnittet. Lasse Granqvist, på plats i Qatar, listar sina åtta VM-turneringar som kommentator i radio och tv. 35-årige Lionel Messi håller just nu Maradonaklass och är lika bra som under sin storhetstid. Det visar siffrorna inför kvartsfinalerna från gästande ”Fantomen”, dataanalytikern Ola Lidmark Eriksson. Och Tommy Åström öser kärlek över Staffan Tapper, trots att hans namn hittades i Olyckspåsen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Välkomna till veckans avsnitt, del 2 av intervjun med Nils. Ni som lyssnar, Frida och en förväntansfull Oscar får träffa "superstjärnan" Nils van der Poel. Ett avsnitt som blev så sprängfyllt med skratt, reflektioner och mycket mer att vi var tvungna att dela upp det i två delar. Hoppas att ni njuter av denna och nästa veckas avsnitt, det gjorde vi!
TACK till veckans sponsorer ASICS, ODLO och LEKSANDS KNÄCKEBRÖD! www.asics.com www.odlo.com www.leksands.se
Konditionspodden produceras i samarbete med Fredag CBWP. www.fredag.se
Learn more about your ad choices. Visit megaphone.fm/adchoices -
Trots att Erik Olofsson bara varit aktiv inom ultralöpningen i mindre än ett år har han redan satt ett svenskt rekord på 24-timmarslöpning med 266 kilometer och 587 meter.
I somras var det dags för EM i 24-timmars i Verona och Erik satsade allt på att göra ett riktigt bra resultat. Veckorna före tävlingen värmetränade han och flera andra i det svenska landslaget och Erik misstänker att det var just värmeträningen som gjorde att han tidigt i loppet drabbades av rhabdomyolys. Johnny och Erik pratar också om hur Erik tar inspiration från Nils van der Poels träningsmetoder.
Rhabdomyolys i samband med ultralöpning https://www.irunfar.com/break-it-down-exertional-rhabdomyolysis-in-ultramarathons
Shoppa sköna vinterprylar i vår shop https://paceonearth.runon.se/sv/
Maratonlabbets podd https://maratonlabbet.podbean.com
Johnny gästar Maratonlabbet https://maratonlabbet.podbean.com/e/100-ultralopning-med-fokus-pa-24-timmars/
Erik Olofsson på instagram som @erik.olo -
Välkomna till veckans avsnitt där ni Frida och en förväntansfull Oscar får träffa "superstjärnan" Nils van der Poel. Ett avsnitt som blev så sprängfyllt med skratt, reflektioner och mycket mer att vi var tvungna att dela upp det i två delar. Hoppas att ni njuter av denna och nästa veckas avsnitt, det gjorde vi!
TACK till veckans sponsorer ASICS, ODLO och LEKSANDS KNÄCKEBRÖD! www.asics.com www.odlo.com www.leksands.se
Konditionspodden produceras i samarbete med Fredag CBWP. www.fredag.se
Learn more about your ad choices. Visit megaphone.fm/adchoices -
Nu är Jerringprisomröstningen igång för det heta sportåret 2022. Vem eller vilka tar hem Radiosportens pokal på Idrottsgalan? De nominerade ser du i en lista nedan och du kan webbrösta här. Ringrösta och rösta i Svt:s Duoapp går också bra.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
De nominerade, med telefonnummer, är:
Damstafettlaget, skidskytte 099-321 01
Armand Duplantis, friidrott 099-321 02
Lag Niklas Edin, curling 099-321 03
Marcus Ericsson, racing 099-321 04
Mattias Falck/Kristian Karlsson, bordtennis 099-321 05
Herrlandslaget, handboll 099-321 06
Sara Hector, alpint 099-321 07
Sandra Näslund, skicross 099-321 08
Sarah Sjöström, simning 099-321 09
Jonna Sundling, längdskidor 099-321 10
Nils van der Poel, skridsko 099-321 11
Henrik von Eckermann, ridsport 099-321 12
Walter Wallberg, puckelpist 099-321 13
Ebba Årsjö, alpint 099-321 14Vinnaren presenteras på Idrottsgalan 16 januari.
Nomineringarna och röstningsförfarandet på webben hittar du här.
Att ring-rösta kostar 9,90 kronor per samtal (plus ev trafikavgifter). 9,03 kr går till Idrottsgalans och Radiohjälpens insamling ”Idrott är mer än bara idrott” för att motverka psykisk ohälsa.
-
I det hundrafyrtiofemte avsnittet av ”Maratonlabbet - en podcast om löpning” pratar vi med Per Synnerman som är tränare för de båda landslagslöparna Hanna Lindholm och Camilla Elofsson. I intervjun pratar han om maratonträning för både elit och motionärer, skillnaden på hans träningsfilosofi under 90-talet och nu, hur han tränade själv som medeldistansare, hur Camilla Elofsson gått från nybörjare till EM-löpare på sex år och hur Hanna Lindholm ska få en formtopp till Valencia Marathon.
Erik har dessutom varit på löparkonferens och delar med sig av några lärdomar från föreläsningar med bland andra Nils van der Poel och Andreas Almgren.
Följ Maratonlabbet under hösten om ni vill höra om Erik lyckas hämta sig efter EM i 24-timmars och om Johan kan SM-kvala på maraton i december.
-
Han har kallats för sportens Garbo men för första gången öppnar han upp för att även prata om sina förluster."Jag har gjort mina riskanalyser, både på det privata planet och som elitidrottare, det värsta är när min analys över förluster slår in…"Det är lätt att glädjas över skridskotalangens makalösa prestationer, sin dedikation och motivation att slå sitt eget världsrekord i ett dubbelt världsmästerskap och vinna OS två gånger, men han har aldrig varit ute efter offentligheten."Jag är väl medveten om mitt varumärke men jag ger det ett år, sedan ska jag bygga något jag kan lägga hela mitt hjärta i."Hör Nils van der Poel i ett samtal om hemligheten bakom en viss centrifugalkraft i Trollhättan men också livet bortom prispallar och berömmelse.Bara i Hjärntillskott med Lydia.
- Visa fler