Miljödepartementet Podcasts
-
Planetärt perspektiv på hälsa!
Nu släpper vi på Svenska Global Hälsa-podden en serie avsnitt om planetär hälsa! Planetär hälsa beskriver människans störande inverkan på jordens klimat och olika ekosystem samt vilka följder den får för den globala folkhälsan.
Första gästen att bli intervjuad i serien är Tom Arnbom, Senior Advisor på WWF. Tom är expert på Arktis, hav och arter. Han är Docent i ekologi och har doktorerat om sjöelefanter i Arktis. Tom har även en bred erfarenhet från tidigare jobb på Miljödepartementet, som producent, filmfotograf, researcher och manusskrivare inom naturfilmsindustrin. Har har bland annat varit ansvarig för innehållet i barnprogrammet Myror i Brallan. Läs mer om Tom Arnbom: https://www.wwf.se/personer/tom-arnbom/
Avsnitten spelades in i samband med Svenska Läkaresällskapets (SLS) Berzelius-symposium i planetär hälsa i höstas som anordnades av SLS Klimatgrupp. Vill du veta mer om det, kolla in SLS hemsida: https://www.sls.se/om-oss/aktuellt/kalendarium/berzelius-symposium-105/
Vi som intervjuar i dagens avsnitt av podden är Hanna Jerndal, legitimerad läkare och doktorand samt Hedda Ottesen, AT-läkare och doktorand.
Vid frågor om podden eller tips för framtida avsnitt så kan du höra av dig till [email protected] -
Det ser inte ljust ut för klimatet. 1,5 gradersmålet som sattes i och med Parisavtalet verkar faktiskt helt gå i stöpet. Istället är jorden på väg mot 2,5 eller 3 graders uppvärmning innan århundradets slut. Skogsbränder, översvämningar, smältande isar och extrem hetta kommer alltså bara att bli vanligare. Finns det någon chans att vi kan stoppa uppvärmningen? Vad är egentligen bäst att göra? Hur blir Sveriges klimatarbete när regeringen har lagt ner miljödepartementet och klimatet istället inordnas under klimat- och näringslivsdepartementet? Klimataktivister som kastar soppa på tavlor, är det en effektiv väg att gå? I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om 1,5 gradersmålet som allt mer framstår som en utopi.
Gäst: Jonathan Jeppsson, klimatkolumnist Aftonbladet
Programledare: Vilma Ljunggren
Kontakt: [email protected]
-
Cecilia Hermansson som är ordförande i Klimatpolitiska rådet säger att sänkt reduktionsplikt kommer att göra det svårt för Sverige att minska växthusutsläppen tillräckligt snabbt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Regeringen har presenterat delar av sin klimatpolitik i Tidöavtalet. Av det framgår bland annat att regering och SD ska satsa på kärnkraft och minska reduktionsplikten, alltså tvingande inblandning av biobränslen i bensin och diesel. Miljödepartementet tas bort och klimatpolitiken flyttar in på Klimat- och näringslivsdepartementet. Vad betyder det för de svenska utsläppen på lång och kort sikt?
Enligt Sveriges klimatmål ska Sverige inte ha några nettoutsläpp år 2045. Då ska utsläppen ha minskat med minst 85 procent från 1990. Resterande 15 procent ska kompenseras av koldioxidlagring. Utsläppen från inrikes transporter, utom inrikes flyg, ska minska med minst 70 procent senast år 2030 jämfört med 2010.
Om regeringen minskar reduktionsplikten till EU:s lägstanivå kommer det målet inte att nås. Enligt Naturvårdsverket kommer det leda till att Sveriges utsläpp ökar med ca 10 procent.
Övriga satsningar kompenserar inte utsläppsökningar"Om man tar bort reduktionsplikten hamnar man i ett läge där man inte hinner fasa in de övriga åtgärderna, och vi riskerar då att inte nå 2030-målen", säger Cecilia Hermansson. Hon ser inte heller att andra klimatåtgärder i Tidöavtalet eller i regeringsförklaringen skulle kunna sänka utsläppen för att kompensera för de ökningar som ändrad reduktionsplikt kommer att orsaka.
Klimatpolitiska rådet inrättades 2017 och är en del av det klimatpolitiska ramverket, där även de svenska miljömålen och klimatlagen ingår.
Ekots lördagsintervju har bjudit in den nya klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari (L), och en rad andra statsråd, som alla avböjt. Intervjun spelades in 21 oktober 2022.
Gäst: Cecilia Hermansson, ordförande Klimatpolitiska rådet
Programledare: Cecilia Strömberg Wallin
Kommentar: Annika Digréus, Ekots miljöreporter
Producent: Maja Lagercrantz
Tekniker: Elin Hagman -
Ring P1 från Stockholm om bland annat eftervård för missbrukare som varit på behandlingshem, nedläggningen av miljödepartementet och kraftledningar. Programledare: Katherine Zimmerman, ansvarig utgivare: Sofia Söderholm
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Regeringen borde nu satsa på välfärden istället för att kompensera för elkostnader. Det menar Karin Pilsäter, TCO, som också berättar om hur en budget blir till och hur det funkar i regeringskansliet.
Varför blev Johan Pehrson arbetsmarknadsminister? Vad innebär det att miljödepartementet ingår i näringsdepartementet? Och hur tajt är Tidö-laget? Karin Pilsäter guidar till vad som är troligt och möjligt för den nya regeringen utifrån sin bakgrund som statssekreterare, ekonomisk-politisk talesperson och erfarenhet av finansutskottet och näringsutskottet.
Välkommen till ett nytt avsnitt av Arbetsvärldens podd Arbete och fritid. Programledare är Arbetsvärldens chefredaktör Mikael Feldbaum. -
Miljödepartementet skrotas och hamnar under Näringsdepartementet i den nya regeringsbildningen, något som fått kritiker att reagera. Och Forskningsministern lyser med sin frånvaro.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vad gäller just miljöfrågor så ska strömmingfisket i centrala Östersjön öka, menar EU, trots forskarvarningar om utfiske av den för ekologin så viktiga strömmingen.
Dessutom hör vi om barnen som för första gången i Sverige fått genterapi mot den svåra muskelsjukdomen Spinal muskelatrofi, SMA. Föräldrar är positiva än så länge, och den behandlande läkaren pratar om en revolution i behandlingen av den här livshotande sjukdomen.
I podden hörs: Katarina Sundberg, Vetenskapsradions nyhetschef, Ulrika Björkstén, Sveriges radios vetenskapskommentator, och vetenskapsreportern Sara Sällström.
Poddledare
Gustaf Klarin
Producent
Peter Normark
[email protected] -
Efter ett kortare uppehåll är Politikens frågepodd tillbaka med extra många frågor. Kan den nya regeringen verkligen skrota miljödepartementet? Vem är landets nya idrottsminister? Det har även kommit in en fråga från Jonatan Unge. Maggie Strömberg, Torbjörn Nilsson och Henrik Torehammar har svaren.
-
Ulf Kristersson har presenterat sin regering. Alice och Maria diskuterar vad politiken innebär, varför högern valt att lägga ner miljödepartementet och hur den rasistiska retoriken är livsfarlig. En allvarlig tid kräver ett allvarligt avsnitt, men det får så klart plats med lite trams också!
-
26-åriga Romina Pourmokhtari (L) är Sveriges nya klimatminister, men kommer jobba på departementet för energi- och näringsfrågor. Till årsskiftet försvinner miljödepartementet. Hör Klimatkorrespondenten Marie-Louise Kristola.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Marie-Louise Kristola, Sveriges Radios klimatkorrespondent
Programledare: Niklas Zachrisson
Sändes i Klotet i P1 19 oktober
-
Om vätgasteknikens utveckling men också om Romina Pourmokhtari som är Sveriges nya klimat- och miljöminister och fram till nyår chef för miljödepartementet som 2023 uppgår i Klimat- och näringslivsdepartementet. Klimatkorrespondent Marie-Louise Kristola kommenterar. Sen en återutsändning från april om vätgasen som i decennier låtit tala om sig bland forskare, politiker och näringsliv som en möjlighet mot ett mer fossilfritt samhälle.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det går att tillverka fossilfritt stål och att bara låta det komma vatten ur bilarnas avgasrör. Men att i stor skala få igång produktionen har tagit tid.
Utvecklingen av vätgas börjar ta fart.Klotet skingrar dimmorna kring hur långt gasprojekten kommit idag, hur antalet ansökningar till Klimatklivet om produktion ökar och berättar om både stora och små planer som ska minska avståndet till framtiden.
Programmet sändes första gången i april i år.
Medverkande: Åsa Bäcklin, kommunikatör på Hybrit i Luleå, Kristoffer Nordekvist, kemilärare i Luleå Gymnasieby, Naturvetarklassen Na2a i Luleå, Martin Pei, teknisk direktör på SSAB, Frans Timmermans, EU-kommissionens vice ordförande, Mats Smedberg och Åke Smedberg som söker ekonomiskt stöd av Klimatklivet för att starta vätgasproduktion i Grängesberg, Nanna Wikholm, enhetschef för Klimatklivet Transport på Naturvårdsverket, Per Bondemark, vd för Maserfrakt i Borlänge som beviljats pengar ur Klimatklivet till en vätgastankstation, Rikard Gebart professor i energiteknik vid Luleå tekniska högskola. Marie-Louise Kristola, klimatkorrespondent.
Skriv till oss! [email protected]
Reporter: Anna-Karin Ivarsson
Programledare: Niklas Zachrisson
Producent: Anders Wennersten
-
Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Torbjörn Averås Skorup, Kodjo Akolor och Linnéa Wikblad.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
För första gången på 35 år kommer Sverige stå utan ett renodlat miljödepartement, vilket väckt kritik från såväl klimatforskare som Naturskyddsföreningen. Men departementet har inte lagts ner, enligt den nya miljö- och klimatministern Romina Pourmokhtari (L), som menar att det är naturligt att miljön bakas in i näringslivsdepartementet.
Sen pratar vi om att folk som flyttat till storstäderna fortfarande inte kan boka några tågbiljetter hem till julen. Bakgrunden till de försenade julbiljetterna är att Trafikverket slutat använda papper och penna när de planerar för banarbeten, och SJ kan inte ge något besked om när biljetterna släpps.
-
Ulf Kristersson har presenterat sin regering. Alice och Maria diskuterar vad politiken innebär, varför högern valt att lägga ner miljödepartementet och hur den rasistiska retoriken är livsfarlig. En allvarlig tid kräver ett allvarligt avsnitt, men det får så klart plats med lite trams också!
-
Ronie Berggren och Björn Norström om det senaste i USA: Flykt från liberala städer till konservativa delstater; Biden fortsätter med sina retoriska grodor; Hunter Biden i nytt blåsväder; Ivana Trump avliden vid 73 års ålder; A.O.C rasande över ”trakasseri”; Pete Buttigieg helt frånkopplad verkligheten; Den illegala invandringen fortsätter vara massiv under Bidens presidentskap; 10-årig flicka i Ohio våldtagen av illegal invandrare; Domare stoppar Bidens direktiv om att låta trans-genders välja badrum; Joe Manchin vägrar ställa upp på Demokraternas klimat- och skatteförslag; Video visar passiv polis från skolskjutningen i Uvalde, Texas; Woke-kulturen fungerar inte längre för filmindustrin; NBA-stjärnan Enes Kanter Freedom kritiserar woke-stjärnan LeBron James; USA dödar ISIS senaste ledare i Syrien; Jill Biden i hetluften efter jämförelse mellan latinamerikaner och frukost-tacos; Fler avhopp från Kamala Harris kontor; Majoriteten av Demokraterna vill inte se Biden kandidera 2024; Trump har bestämt sig om eventuellt presidentkandidatur; Kalifornien lägger mer energi på att diversifiera personalen på miljödepartementet än pengar på hemlösa.
-------
STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER: http://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html -
Ronie Berggren och Björn Norström om det senaste i USA: Vänsterns hycklande syn på individers rättigheter; HD-dom väntas om Miljödepartementet; Mayra Flores säger att Nancy Pelosi knuffade hennes dotter vid fototillfälle; Rudy Giuliani överfalls i det offentliga; Disney ber Johnny Depp komma tillbaka; HD i New York förbjuder icke-medborgare från att rösta; Vuxen transgender-man vinner skateboard-tävling för flickor; En miljon väljare har bytt från demokraterna till republikanerna; HD ger kristen amerikansk fotbollstränare rätt att be på fotbollsplanen; HD dömer att man inte längre kan stämma poliser som inte läser Miranda-rights; HD-domarna visar på det positivt unika med USA:s författning.
----------
STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER: http://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html