Kungliga Vetenskapsakademien Podcasts
-
Under de senaste åren har allt fler högskolor omvandlats till universitet. När ett lärosäte får universitetsstatus tilldelas bland annat ett generellt tillstånd att utfärda forskarexamina och anslag för att bedriva forskning ökar. Hur påverkas vetenskaplig produktion av ökade resurser, vilka forskare är mest produktiva och går det att säga något om kvalitet?
MedverkandeOlof Ejermo, professor i ekonomisk historia vid Lunds universitet och forskare vid Ratio
Hans Ellegren, ständig sekreterare, Kungliga Vetenskapsakademien
Fredrik Malm (L), ordförande, Utbildningsutskottet
Annika Pontén, tf generaldirektör, UKÄ
Eva Schelin, vd, KK-stiftelsen
Yotam Sofer, doktorand i strategi och innovation, Copenhagen Business School
Mats Wiking (S), ledamot, Utbildningsutskottet
Samtalet modereras av Anna Norén, forskningsledare på SNS
-
I valet mellan att bli författare eller läkare var Lars Gyllensten den självklara förebilden för den unge PC Jersild: "Han var både medicinare och författare, så jag satsade på det."
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
LARS GYLLENSTEN – LÄKARE OCH STRIDBAR FÖRFATTARELars Gyllensten (1921-2006) föddes i Stockholm. Han utbildade sig till läkare och blev på 50-talet professor i vävnadslära, men ägnade sig redan tidigt åt att skriva. 1946 gav han och en studiekamrat under pseudonym ut diktsamlingen Camera Obscura som var en parodi på 40-talisternas lyrik. Gyllensten blev känd för att vara frispråkig och inte rädd för att ta strid om sådant han ogillade. "Moderna myter" 1949 var hans första bok under eget namn och den skulle följas över nästan 40 böcker, mest romaner. Han skrev också essäer och debattartiklar, engagerad bland annat i kärnvapenmotstånd och miljöfrågor. Gyllenstens författande rör sig kring de existentiella frågorna, ett sökande och prövande av olika livshållningar inför dödens ofrånkomlighet. 1966 valdes han in i Svenska Akademien och var under en period dess ständige sekreterare, men lämnade den1989, kritisk till att Akademien inte stöttade den dödshotade Salman Rushdie. Lars Gyllensten dog 2006, 84 år gammal.
PC JERSILD LÄSTE GYLLENSTEN FÖR FÖRSTA GÅNGEN 1952Författaren och läkaren PC Jersild debuterade med novellsamlingen "Räknelära" 1960. Samma år publicerade han tillsammans med bland annat Sonja Åkesson ett litterärt manifest i Dagens Nyheter med rubriken "Front mot formens tyranni". Jersild har gett ut ett fyrtiotal romaner, flera har blivit läsarsuccéer, som t ex "Grisjakten", "Barnens ö", "Babels hus", "En levande själ" och "Efter floden". 1989 kom hans självbiografiska "Fem hjärtan i en tändsticksask". Flera av romanerna har filmatiserats som till exempel är "Barnens ö" som hade premiär 1980 i regi av Kay Pollak, en film som överlag fick fin kritik och belönades med Guldbaggar för bästa film, bästa regi och bästa manliga huvudroll. PC Jersilds författarskap har prisats många gånger om med bland annat De Nios stora pris och Övralidspriset. Han är ledamot av Kungliga vetenskapsakademien och hedersdoktor vid Uppsala universitet och Kungliga Tekniska högskolan.
I avsnittet medverkar och författaren och kulturskribenten Ulrika Knutson.
GUNNAR BOLIN – KULTURJOURNALIST PÅ SVERIGES RADIOProgramledare Gunnar Bolin är mångårig medarbetare på Sveriges Radio och har arbetat på kulturredaktionen sedan 1989. Förutom otaliga radioinslag har han också skrivit två böcker: "Hovjuvelerarens barn" och "Bibliotekarien i Magdeburg".
Producent: Maria Götselius
-
Ja men då är väl cirkeln sluten, och inte kommer det betraktas som en merit framöver...
”Årets ekonomipristagare, Ben Bernanke, Douglas Diamond och Philip Dybvig har väsentligt förbättrat vår förståelse av bankernas roll för ekonomin, särskilt vid finanskriser. Deras forskning visar bland annat varför det är så viktigt att undvika att banker kollapsar”, skriver Kungliga vetenskapsakademien.
Deras analyser har fått stor praktisk betydelse för finansmarknadsreglering och hantering av finanskriser, skriver Kungliga vetenskapsakademien vidare.
Douglas W. Diamond blir uppringd under presskonferensen.
– Det kom som en överraskning, folk säger alltid så, men jag sov väldigt gott innan jag vaknade av samtalet.
Diamond får frågan om han har några råd för att förebygga finanskriser.
– Finansiella kriser blir värre när folk börjar förlora förtroende för systemets stabilitet. Det hela är relaterat till hur lönsamma och stabila de bedömer bankerna att vara. När saker sker oväntat, som de snabbt stigande nominella räntorna gör nu, sprids en rädsla i systemet. Mitt bästa råd till finansiella aktörer är att man ska vara förberedd genom att både uppfattas som välskött och vara välskött, säger Diamond.
Ben Bernanke var chef för amerikanska centralbanken Federal Reserve när finanskrisen bröt ut och blev akut i samband med investmentbanken Lehman Brothers krasch i september 2008. Ihop med regeringen Bush deltog han i flera räddningsaktioner av andra banker för att undvika en kollaps i det internationella finanssystemet. Han skriver också i sin bok ”The courage to act” från 2015 att världsekonomin kom mycket nära en kollaps under finanskrisen 2007–2008.
Bernanke uppmärksammas för sin forskning kring den stora ekonomiska krisen på 30-talet, som förvärrades av så kallade bankrusningar, där många sparade ville få ut sina pengar samtidigt.
Diamond och Dybvig har visat i sin forskning att bankerna är den optimala mellanhanden för att kanalisera sparande till investeringar, men de visade också hur viktigt förtroende är för att det systemet ska fungera. Till exempel kan bankkundernas sparande till stor del vara låst i bankens utstående lån, vilket gör att bankerna får stora problem om många kunder samtidigt vill få ut sina besparingar.
Om tillräckligt många tappar förtroende för banken och beslutar att ta ut sina pengar, kan banken kollapsa. Deras forskning har visat att den farliga dynamiken kan förebyggas genom statliga insättningsgarantier och beredskap för nödlån till krisande banker."
#CarlNorberg #DeFria
De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!
Stöd oss:
SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
PATREON: https://patreon.com/defria_se
HEMSIDA: https://defria.se
FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se -
Nu är det klart att tidigare chefen för USA:s Federal Reserve Ben Bernanke får årets Ekonomipris till Alfred Nobels minne, tillsammans med Douglas Diamond och Philip Dybvig.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Dom har forskat på och tagit fram teorier om hur banker kan användas och missbrukas i ekonomiska kristider.
Vetenskapsradion sänder från Kungliga Vetenskapsakademien, tillsammans med Ekots ekonomikommentator Kristian Åström.
I programmet hörs: Camilla Widebeck, Vetenskapsradion, Kristian Åström, Ekots ekonomikommentator, Per Strömberg, ledamot Ekonomipriset till minne av Alfred Nobel, Stefan Nordberg, reporter Vetenskapsradion.
Programledare
Camilla Widebeck
Tekniker
David Hellgren
Producent
Peter Normark
[email protected] -
Ja men då är väl cirkeln sluten, och inte kommer det betraktas som en merit framöver... ”Årets ekonomipristagare, Ben Bernanke, Douglas Diamond och Philip Dybvig har väsentligt förbättrat vår förståelse av bankernas roll för ekonomin, särskilt vid finanskriser. Deras forskning visar bland annat varför det är så viktigt att undvika att banker kollapsar”, skriver Kungliga vetenskapsakademien. Deras analyser har fått stor praktisk betydelse för finansmarknadsreglering och hantering av finanskriser, skriver Kungliga vetenskapsakademien vidare. Douglas W. Diamond blir uppringd under presskonferensen. – Det kom som en överraskning, folk säger alltid så, men jag sov väldigt gott innan jag vaknade av samtalet. Diamond får frågan om han har några råd för att förebygga finanskriser. – Finansiella kriser blir värre när folk börjar förlora förtroende för systemets stabilitet. Det hela är relaterat till hur lönsamma och stabila de bedömer bankerna att vara. När saker sker oväntat, som de snabbt stigande nominella räntorna gör nu, sprids en rädsla i systemet. Mitt bästa råd till finansiella aktörer är att man ska vara förberedd genom att både uppfattas som välskött och vara välskött, säger Diamond. Ben Bernanke var chef för amerikanska centralbanken Federal Reserve när finanskrisen bröt ut och blev akut i samband med investmentbanken Lehman Brothers krasch i september 2008. Ihop med regeringen Bush deltog han i flera räddningsaktioner av andra banker för att undvika en kollaps i det internationella finanssystemet. Han skriver också i sin bok ”The courage to act” från 2015 att världsekonomin kom mycket nära en kollaps under finanskrisen 2007–2008. Bernanke uppmärksammas för sin forskning kring den stora ekonomiska krisen på 30-talet, som förvärrades av så kallade bankrusningar, där många sparade ville få ut sina pengar samtidigt. Diamond och Dybvig har visat i sin forskning att bankerna är den optimala mellanhanden för att kanalisera sparande till investeringar, men de visade också hur viktigt förtroende är för att det systemet ska fungera. Till exempel kan bankkundernas sparande till stor del vara låst i bankens utstående lån, vilket gör att bankerna får stora problem om många kunder samtidigt vill få ut sina besparingar. Om tillräckligt många tappar förtroende för banken och beslutar att ta ut sina pengar, kan banken kollapsa. Deras forskning har visat att den farliga dynamiken kan förebyggas genom statliga insättningsgarantier och beredskap för nödlån till krisande banker." #CarlNorberg #DeFria De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se
-
Dan Larhammar är apotekare och professor i molekylär cellbiologi och har skrivit över 200 vetenskapliga artiklar inom en bredd av ämnen. Han är ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien sedan 2007, och dess ordförande sedan 2018.
Via föreningen Vetenskap och folkbildning, som bland annat utser Årets förvillare resp. Årets folkbildare varje år, för han en viktig kamp mot desinformation och pseudovetenskap, och under våren 2022 fick han, för sina ”förtjänstfulla insatser inom svenskt akademiväsen”, H.M. Konungens medalj i guld av 12:e storleken med serafimerordens band.
I avsnittet gör vi en djupdykning i begrepp som vetenskaplig evidens, faktaresistens och ”forskarens tredje uppgift” och funderar kring vad det är som gör att kost, dricksvatten, klimat och miljö är områden som är särskilt utsatta för självutnämnda "experter".
Podden ges ut av Fresenius Kabi AB.
www.fresenius-kabi.com -
I detta avsnitt talar vi med Anna Dreber Almenberg, som är professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm och ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien. Tillsammans med henne pratar vi om det som kan kallas forskning om forskning, det vill säga forskning som handlar om hur pålitliga forskningsresultat inom olika områden är, om hur statistiska metoder används och ibland felanvänds inom olika vetenskaper, och om hur praxis kan förbättras för att göra vetenskapen mer pålitlig
-
Åsa Wikforss är professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet, ledamot i såväl Svenska Akademien som Kungliga Vetenskapsakademien, och mottagare av 2020 års Årets folkbildare-pris. I detta avsnitt pratar vi med henne om demokrati- och samhällsfrågor med utgångspunkt från hennes nya bok "Därför demokrati: om kunskapen och folkstyret".
-
Författaren talar om sambandet mellan det stora och det lilla och om sina upptäcktsresor.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Nina Burton kom förra året ut med den hyllade essäboken ”Livets tunna väggar”, en poetisk betraktelse över biologins mångfald.
2016 tilldelades hon Augustpriset i fackboksklassen för ”Gutenberggalaxens nova ”.
Nina Burton har gett ut flera faktafyllda essäböcker, egna lyriksamlingar och även tolkat andra diktare. Hon är ledamot av Samfundet De Nio och Kungliga Vetenskapsakademien och har fått flera litterära priser, senast Övralidspriset.
I sitt Sommar talar Nina Burton om sina upptäcktsresor, både nära och långt borta.
- Det är så mycket i livet som hör ihop, ungefär som en närgången mygga och solen femton miljoner mil bort. Fågelungar som äter myggor kan till exempel bli starka nog att flyga till andra sidan jorden, så det lilla och det stora har samband.
Om Nina Burton:Poet, författare, essäist, 74 år.
Född och bosatt i Stockholm.
Tidigare Sommarvärd 1995.
Producent: Jon Jordås.
Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play
-
Professor i global miljövetenskap, forskare, föreläsare, 54 år. Född i Finspång, uppvuxen i Brasilien, Italien och Karlskrona, bosatt på Rindö. Sommarvärd 2015 och Vintervärd 2015.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Johan Rockström menar att 2020 är ett sanningens år för klimatet.
Om Johan Rockström
– Det handlar om mina och dina barns och deras barns framtid.
– Allt över två graders uppvärmning är sannolikt att betrakta som permanent skada för våra möjligheter på jorden. Och just nu rör vi oss längs en väg som tar oss till mellan 3-4 grader om 80 år, säger Johan Rockström. Han menar att planeten befinner sig i ett akutläge.
– Ska vi ha en chans att klara det här måste de globala utsläppen böja i år, och sedan halveras till 2030, för att sedan halveras igen till 2040 och sedan nå noll 2050. Rockström pekar på att vi nu ser de första offren för den globala uppvärmningen: Arktis som kommer att vara ett öppet hav på sommaren om 30 år vilket påverkar vädret i Norden. Glaciärerna på Västantarktis där flera kan ha korsat en tröskel som innebär att de ofrånkomligen glider ut i havet med global havsytehöjning som följd. Och de tropiska korallreven, där hälften av stora Barriärrevet i Australien redan är förlorat, vilket påverkar fisk och inkomster för ett par hundra miljoner människor.
– Fönstret för att undvika de stora katastroferna är fortfarande öppet, men bara på glänt… Därav ett planetärt nödläge, säger Johan Rockström.Leder ett av världens främsta klimatforskningsinstitut, Potsdaminstitutet i Tyskland. Menar att läget för miljön är akut men tycker inte att man ska känna klimatångest.
Global miljöforskare som flitigt debatterar miljö- och klimatfrågor. Har utnämnts till miljömäktigast i Sverige två år i rad. Varit chef både för Stockholm Environment Institute och Stockholm Resilience Centre.
Ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien, Ingenjörsvetenskapsakademien och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien. Skrivit flera böcker och mängder med akademiska publikationer.
– Jag välkomnar alla som lyssnar - till Sanningens år 2020. Fem år efter att vi i Paris lovade att lösa klimatkrisen och antog FNs Agenda 2030, rör vi oss fortfarande längs katastrofens väg. Nu har vi nått året då världen måste öka takten, vilket går för lösningarna finns där. Det blir en vetenskaplig resa där jag också biktar mig, utlyser planetärt nödläge och uppmuntrar till revolution.
Producent: John Swartling