Lehman Brothers Podcasts

  • Ja men då är väl cirkeln sluten, och inte kommer det betraktas som en merit framöver...

    ”Årets ekonomipristagare, Ben Bernanke, Douglas Diamond och Philip Dybvig har väsentligt förbättrat vår förståelse av bankernas roll för ekonomin, särskilt vid finanskriser. Deras forskning visar bland annat varför det är så viktigt att undvika att banker kollapsar”, skriver Kungliga vetenskapsakademien.

    Deras analyser har fått stor praktisk betydelse för finansmarknadsreglering och hantering av finanskriser, skriver Kungliga vetenskapsakademien vidare.

    Douglas W. Diamond blir uppringd under presskonferensen.
    – Det kom som en överraskning, folk säger alltid så, men jag sov väldigt gott innan jag vaknade av samtalet.

    Diamond får frågan om han har några råd för att förebygga finanskriser.
    – Finansiella kriser blir värre när folk börjar förlora förtroende för systemets stabilitet. Det hela är relaterat till hur lönsamma och stabila de bedömer bankerna att vara. När saker sker oväntat, som de snabbt stigande nominella räntorna gör nu, sprids en rädsla i systemet. Mitt bästa råd till finansiella aktörer är att man ska vara förberedd genom att både uppfattas som välskött och vara välskött, säger Diamond.

    Ben Bernanke var chef för amerikanska centralbanken Federal Reserve när finanskrisen bröt ut och blev akut i samband med investmentbanken Lehman Brothers krasch i september 2008. Ihop med regeringen Bush deltog han i flera räddningsaktioner av andra banker för att undvika en kollaps i det internationella finanssystemet. Han skriver också i sin bok ”The courage to act” från 2015 att världsekonomin kom mycket nära en kollaps under finanskrisen 2007–2008.

    Bernanke uppmärksammas för sin forskning kring den stora ekonomiska krisen på 30-talet, som förvärrades av så kallade bankrusningar, där många sparade ville få ut sina pengar samtidigt.

    Diamond och Dybvig har visat i sin forskning att bankerna är den optimala mellanhanden för att kanalisera sparande till investeringar, men de visade också hur viktigt förtroende är för att det systemet ska fungera. Till exempel kan bankkundernas sparande till stor del vara låst i bankens utstående lån, vilket gör att bankerna får stora problem om många kunder samtidigt vill få ut sina besparingar.

    Om tillräckligt många tappar förtroende för banken och beslutar att ta ut sina pengar, kan banken kollapsa. Deras forskning har visat att den farliga dynamiken kan förebyggas genom statliga insättningsgarantier och beredskap för nödlån till krisande banker."

    #CarlNorberg #DeFria

    De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!

    Stöd oss:
    SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
    PATREON: https://patreon.com/defria_se

    HEMSIDA: https://defria.se
    FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

  • Ja men då är väl cirkeln sluten, och inte kommer det betraktas som en merit framöver... ”Årets ekonomipristagare, Ben Bernanke, Douglas Diamond och Philip Dybvig har väsentligt förbättrat vår förståelse av bankernas roll för ekonomin, särskilt vid finanskriser. Deras forskning visar bland annat varför det är så viktigt att undvika att banker kollapsar”, skriver Kungliga vetenskapsakademien. Deras analyser har fått stor praktisk betydelse för finansmarknadsreglering och hantering av finanskriser, skriver Kungliga vetenskapsakademien vidare. Douglas W. Diamond blir uppringd under presskonferensen. – Det kom som en överraskning, folk säger alltid så, men jag sov väldigt gott innan jag vaknade av samtalet. Diamond får frågan om han har några råd för att förebygga finanskriser. – Finansiella kriser blir värre när folk börjar förlora förtroende för systemets stabilitet. Det hela är relaterat till hur lönsamma och stabila de bedömer bankerna att vara. När saker sker oväntat, som de snabbt stigande nominella räntorna gör nu, sprids en rädsla i systemet. Mitt bästa råd till finansiella aktörer är att man ska vara förberedd genom att både uppfattas som välskött och vara välskött, säger Diamond. Ben Bernanke var chef för amerikanska centralbanken Federal Reserve när finanskrisen bröt ut och blev akut i samband med investmentbanken Lehman Brothers krasch i september 2008. Ihop med regeringen Bush deltog han i flera räddningsaktioner av andra banker för att undvika en kollaps i det internationella finanssystemet. Han skriver också i sin bok ”The courage to act” från 2015 att världsekonomin kom mycket nära en kollaps under finanskrisen 2007–2008. Bernanke uppmärksammas för sin forskning kring den stora ekonomiska krisen på 30-talet, som förvärrades av så kallade bankrusningar, där många sparade ville få ut sina pengar samtidigt. Diamond och Dybvig har visat i sin forskning att bankerna är den optimala mellanhanden för att kanalisera sparande till investeringar, men de visade också hur viktigt förtroende är för att det systemet ska fungera. Till exempel kan bankkundernas sparande till stor del vara låst i bankens utstående lån, vilket gör att bankerna får stora problem om många kunder samtidigt vill få ut sina besparingar. Om tillräckligt många tappar förtroende för banken och beslutar att ta ut sina pengar, kan banken kollapsa. Deras forskning har visat att den farliga dynamiken kan förebyggas genom statliga insättningsgarantier och beredskap för nödlån till krisande banker." #CarlNorberg #DeFria De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

  • Mikael Åbom träffar Johan Andersson, VD för investeringsbolaget och familjekoncernen Mellby Gård. Johan som började sin karriär med ett sommarjobb på Lehman Brothers berättar om hur det varit att ta över VD-uppdraget för familjeföretaget, och om att ha sin pappa som styrelseordförande. Det blir ett intressant samtal om att drivkraften att skapa något nytt och samtidigt bygga vidare på det man har. Johan pratar också om att information är makt som bör demokratiseras och om att aldrig låta jobbet gå ut över privatlivet!

  • Dagens finanskris sägs vara den värsta sen 30-talets depression. Den slog till hårt och snabbt efter Lehman Brothers konkurs den 15 september 2008. Konkursen satte skräck i finansvärlden.

    Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

    Banker och företag kraschade och många förlorade sina jobb och hem. Det här är historien om året som har gått, om de stora händelserna och om några personer som fick sin vardag helt förändrad.

    New York-bon Linda Keil gick i personlig konkurs, blev arbetslös och var tvungen att flytta på grund av krisen. Lettiska studenten Inese Slivka, pluggar nu i Stockholm och berättar om en befolkning som förlorat framtidstro, när landet gick från att vara EUs snabbast växande ekonomi till att vara det EU-land som drabbades hårdast av krisen. Isländska Sólveig Ýr Sigurgeirsdóttir blev tvungen att flytta när hon förlorade jobbet på it-avdelningen på Landsbanki, en av de isländska bankerna som orsakade krisen där. Hoforsbon Daniel Ramström, är en av många unga i Gästrikland som förlorat jobbet i stål- och verkstadsindustrin.

    I dokumentären intervjuas också börsmäklaren Hill Creekmore från New York Stock Exchange, som berättar om de kaotiska dagarna för ett år sen, Johan Norberg och Lars Ahnland, som båda skrivit varsin bok om finanskrisen berättar om superbubblan som sprack.

    Producerat av: Daniel Varjö
    Sändes första gången: 4 oktober 2009