Karl IX Podcasts
-
Vilka var egentligen Karl I till Karl VIII i den svenska regentlängden? Och varför kom svedjefinnarna till Värmland?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Kungamakten har organiserat samhällen sedan det forntida Egypten för 5000 år sedan till modern tid. Trots industrialisering, förödande världskrig och demokratisering är en betydande andel av de mest demokratiska samhällena på jorden konstitutionella monarkier.
Att vara kung har varit ett av de farligaste yrkena på jorden. Kungamakten har ofta utmanats av äregiriga adelsmän, generaler, andra kungar eller folkliga uppror. Därför har det varit livsviktigt för kungamakten att skaffa sig legitimitet – ofta från gud – men också från traditionen, ritualer och symboler.
I den nymixade reprisen av avsnitt 106 av podden Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med historikerna Erik Petersson som bland annat skrivit biografier om Karl IX och Kristian II. Han aktuell med boken Kungar – En världshistoria - som tar in hela världshistorien med fokus på kungamakten.
Länge var historia kungarnas historia, ett perspektiv som fått ge vika för en bättre genomlysning av hela samhället. Samtidigt går det inte att blunda för hur central kungamakten varit för världshistorien i tusentals år.
När hövdingar utvecklades till kungar vilade fortfarande kungamakten på relationer mellan kungen och underlydande män och länsherrar. Senare i historien utvecklades en byråkrati och stående armé som blev stommen till en enväldig kungamakt i Europa och kejsardömet Kina.
Kungamakten har regelbundet utmanats från alla håll i samhällena, men den största utmaningen har visat sig vara stålet som i grunden förändrade krigsföringen i världen. De mest livskraftiga monarkierna var de som under 1900-talet hade förmågan att anpassa sig till ett mer demokratiskt samhälle.
Foto: Gabriella Eriksson
Bild: Nio kungar på Edward den VII:s begravning. Stående, från vänster till höger: kung Haakon VII av Norge, tsaren Ferdinand av Bulgarien, kung Manuel II av Portugal, Kaiser Wilhelm II av det tyska riket, kung George I av Grekland och kung Albert I av Belgien. Sittande, från vänster till höger: kung Alfonso XIII av Spanien, kung-kejsaren George V av Storbritannien och kung Frederick VIII av Danmark. Bilden är tagen 20 maj 1910.
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Om vasaprinsen som var satt att regera över två kungariken. Men en maktkamp han inte kunde segra i vred den svenska kronan ur hans händer och förpassade honom till historiens glömska.
Nya avsnitt från P3 Historia hittar du först i Sveriges Radio Play.
Redaktionen för detta avsnitt består av:
Cecilia Düringer – programledare och manus
Martin Abrahamsson – research och manus
Emilia Mellberg – producent
Zardasht Rad – scenuppläsare
Elias Klenell – ljuddesign och slutmix
Medverkar gör också Erik Petersson, historiker och författare.
Vill du veta mer om Sigismund? Här är några av de böcker som ligger till grund för avsnittet:
Östergren, Stefan – Sigismund. En biografi över den svensk-polske monarken
Larsson, Lars-Olof – Arvet efter Gustav Vasa.
Petersson, Erik – Den skoningslöse. En biografi över Karl IX
-
Ebba Stenbock (1550-1614) var slottsfru på Åbo slott år 1597 när Hertig Karls trupper belägrade slottet. Hertig Karls män imponerades av hennes mod när kanonerna talade, men hon tvingades betala ett högt pris för lojalitet med sin döde man Klas Fleming.
I en tid av våldsam maktkamp mellan Hertig Karl och kung Sigismund hamnade Ebba Stenbock på den förlorande sidan genom sitt giftermål med ståthållaren i Finland Klas Fleming, som var lojal med Sigismund. Ebba Stenbock och hennes överlevande barn berövades sin egendom och sonen Johan avrättades 1599.
I detta avsnitt samtalar programledaren Urban Lindstedt med Anu Lahtinen, biträdande professor i historia vid Helsingfors universitet och aktuell med boken Ebba Stenbock – I maktspelets skugga.
Ebba Stenbock är kanske mest känd från Albert Edelfelts målning från 1878 ”Hertig Karl skymfar Klas Flemings liks som bygger på en tradition där Ebba Stenbock står upp mot Hertig Karls kränkning av den döde Klas Fleming. Själva skäggdragningen har säkerligen aldrig ägt rum.
Ebba Stenbock (1550-1614) föddes in i den yppersta högadeln där pappan var riksråd och systern Katarina blev Gustav Vasas tredje fru. Ebba gifte sig 1573 med Klas Fleming – som kom att bli den mäktigaste mannen i den östra rikshalvan. Klas Fleming var var ökänd för sin brutalitet. Han slog ner bondeupproret Klubbekriget med stor grymhet och även hans ståndsbröder klagade på hans grymhet.
Efter Johan III:s död år 1592 drogs Ebba Stenbock och hennes familj in i maktkampen mellan den nye kungen Sigismund och hans farbror, hertig Karl (den blivande Karl IX). Hertigen fick snabbt grepp om makten i det egentliga Sverige, men Klas Fleming, som var riksmarsk, amiral och ståthållare över Finland, fortsatte att försvara kungen Sigismunds position i östra delen av riket.
Ebba Stenbock fungerade som rådgivare till Klas Fleming och hade troligtvis en mildrande effekt på sin brutale man. När Klas Fleming dog 1597, av sjukdom eller förgiftning, under striderna med Hertig Karl befanns sig Ebba Stenbock på Åbo slott som senare kapitulerade för Hertig Karl.
Hertig Karl, senare Karl IX, var hämndlysten mot Klas Flemings familj. Sonen Johan Fleming avrättades i Åbo 1599, inte så mycket för det han gjort utan snarare för det han kunde tänkas göra i framtiden. Ebba Stenbock fördes till fångenskap i Stockholm och berövades all sin egendom.
Lyssna också på Karl IX:s uppror, blodbad och näringspolitik samt Katarina Stenbocks liv mitt i striden mellan Vasasönerna.
Bild: Hertig Karl, skymfande Klas Flemings lik, målning av Albert Edelfelt från 1878, Finlands nationalgalleri, public domain.
Musik: When Bats Fly av Neil Cross, Soundblock Audio.
Klippare: Emanuel Lehtonen
Läs mer om Ebba Gustavsdotter (Stenbock) i Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Anu Lahtinen), hämtad 2022-09-17.
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Den sista Vasasonen som hamnade i skuggan av sina bröder men som genom enträget kämpande och slugt planerande erövrade Sveriges tron som kung Karl IX.
Nya avsnitt från P3 Historia hittar du först i Sveriges Radio Play.
Redaktionen för detta avsnitt består av:
Cecilia Düringer – programledare
Elina Perdahl – manus och research
Tove Palén – producent
Pablo Leiva Wenger – scenuppläsare
Peter Jonason – ljuddesign och slutmix
Medverkar gör också Erik Peterson, historiker och författare.Vill du veta mer om Karl IX? Här är några av de böcker som ligger till grund för avsnittet:
Karl IX - kampen om kronan av Erik Petersson
Den skoningslöse: en biografi över Karl IX av Erik Petersson
Karl IX - företagarfursten & envåldshärskaren av Lennart Hedberg
-
Äntligen tar vi ett helhetsgrepp på "den skoningslöse" Karl. Från hans tid i hertigdömet till slutet i Nyköping som kung 1611.Vill du stödja podden? Bli patron eller swisha en valfri summa till 123-2614618 Instagram: @kungarochkrigTwitter: @kungarochkrigFacebook: Kungar och krig Litteratur som använts:Den skoningslöse (2008) av Erik Peterson"Karl IX – en hänsynslös härskare" Populär historia
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
En av många saker Karl IX gjorde som kung var att han grundade det första Göteborg på Hisingen. Staden fanns bara i några år innan danskarna brände den i samband med Kalmarkriget. Vill du lyssna på veckans avsnitt så måste du blir patron. Instagram: @kungarochkrigTwitter: @kungarochkrigFacebook: Kungar och krigLitteratur"Karl IX:s Göteborg" Populär Historia
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Äntligen dags för hertig Karl att bli kung som Karl IX. Det beslutas i Norrköping 1604 i det som kommit att kallas Norrköpings arvförening 1604. Det blir en en arvförening som gäller fram till 1650 och som leder till att vi får Gustaf II Adolf som kung och Kristina som regerande drottning.
Vill du stödja podden? Bli patron eller swisha en valfri summa till 123-2614618
Instagram: @kungarochkrig
Twitter: @kungarochkrig
Facebook: Kungar och krig
Litteratur som använts:
Den skoningslöse (2008) av Erik Peterson
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
När vi närmar oss Sigismunds sista år vid makten och Karl IX:s första är det hög tid att bjuda in historikern och författaren Erik Petersson till podden. Han disputerade 2017 vid Linköpings universitet på avhandlingen Vadstena krigsmanshus: en studie av den svenska kronans inrättning för sårade och gamla soldater cirka 1640–1780 och har skrivit ett flertal böcker om svensk 1500- och 1600-tal. I veckans avsnitt tar vi oss fram till Slaget vid Stångebro 1598. Vill du stödja podden? Bli patron eller swisha en valfri summa till 123-2614618 Instagram: @kungarochkrig Twitter: @kungarochkrig Facebook: Kungar och krig
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I det första avsnittet av "Kungar och krig" tar sig Hamid Zafar och Mattias Axelsson an Sveriges historia från stenåldern till Karl IX.
- Stenåldern
- Bronsåldern
- Järnåldern/vikingatiden
- Medeltiden
- Vasatiden
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.