Judith Kiros Podcasts
-
Med jämna mellanrum dyker debatten upp. Vad är sant och vad är fiktion? Och får man skriva vad som helst om verkliga personer i skydd av romanen? Victor Malm, kulturchef på Expressen, och Mikaela Zabrodsky, vd på Förläggareföreningen, hjälper oss att reda ut.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Alex Schulmans berättelse om sin mormor och morfar fick fina recensioner och många läsare när den kom 2018. "Bränn alla mina brev" har ordet "roman" på framsidan – samtidigt som Schulman i intervjuer har framhållit att han har velat berätta den sanna historien om sina morföräldrar.
I tidskriften Kvartals granskning häromveckan ifrågasätts hur Schulman använt verkliga personer och händelser i en fiktiv berättelse – som på samma gång vill vara en roman med full konstnärlig frihet, och läsas som en autentisk beskrivning av verkligheten.
Det har lett till en förnyad debatt om vad en roman kan vara. Behöver vi ett nytt kontrakt mellan läsare och författare?
KRITIKSAMTAL: DANIEL SJÖLIN OM TRE AV VÅRENS VIKTIGASTE NYA DIKTSAMLINGARKulturredaktionens kritiker Daniel Sjölin har läst tre av vårens nyutkomna diktsamlingar – Judith Kiros "Det röda är det gränslösa", Ilya Kaminskys "Dansa i Odessa" (övers: Lars Gustaf Andersson) och Lars Håkan Svenssons "Snöns eftermäle". Tre sinsemellan olika diktsamlingar värda att uppmärksamma.
OCH DE NOMINERADE TILL SVERIGES RADIOS LYRIKPRIS ÄR...Fem poeter är nominerade till Sveriges Radios lyrikpris, som tillkännages under nästa veckas Litteraturveckan i P1. Under den här veckan får vi ta del av de nominerade diktsamlingarna, och först ut är Athena Farrokhzads "Åsnans år", i uppläsning av författaren själv, liksom Lennart Sjögrens "Det röda äpplet", i uppläsning av Stina Ekbladh.
MÖT BOKCIRKELN "SIRIS VÄNNER" – EN AV BOKCIRKLARNA I ÅRETS ROMANPRISJURYUtdelningen av Sveriges Radios romanpris är kulmen på Litteraturveckan i P1, och i år utgörs lyssnarjuryn av medlemmar från bokcirklar i Östergötland och på Gotland. Nästa vecka hör vi juryns överläggningar om de nominerade romanerna – men redan nu ska vi få lära känna årets bokcirklar lite mer.
Ett par mil utanför Linköping vid Göta kanal, ligger Bergs slussar och Vreta kloster. Här bor de fem medlemmarna i bokcirkeln "Siris vänner", en bokcirkel som har en given plats i vardagen och där alla har gångavstånd till varandra.
ESSÄ: 1600-TALETS KONSTNÄRER HAR NÅGOT ATT LÄRA OSS OM MÄNNISKANS KAMP MED NATUREN"Återställ våtmarker" har blivit ett slagord bland klimataktivister som kämpar för minskade koldioxidutsläpp. I Sverige försvann många av våra koldioxidbindande våtmarker vid de stora utdikningarna som gjordes under 1800-talet – en landskapsomvandling som Sara Lidman speglar i sitt jernbaneepos. Men också landskapsmålarna i 1600-talets Nederländerna fångade människans kamp med naturen. Det här är konstverk som vi idag kan betrakta i ett nytt ljus. Det menar författaren Erik Lindman Mata i dagens essä från OBS.
Programledare: Eskil Krogh Larsson
Producent: Felicia Frithiof -
Att översätta skönlitteratur om svarta människors liv väcker frågor. Hur läggs grunden för ett språk som beskriver svarta utan att förvränga, kategorisera eller utelämna kunskap? Ett språk som länge saknats i Sverige och som nu vill minnas och samtidigt rikta sig mot framtiden. Och vad är fantasins roll i det hela?
I detta avsnitt av RFÖ-podden samtalar kulturskribenten och översättaren Johanna Lundin med författaren Valerie Kyeyune Backström och poeten och översättaren Judith Kiros om de utmaningar och insatser som krävs för att göra den översatta litteraturens svarta röster rättvisa. -
I detta 20:e (!) avsnitt går de politiska diskussionerna på högvarv. Vi samtalar om arbetskritik, antirasism och klasstillhörighet (vad är egentligen en ”volta”? Och vad säger ditt svar om din position i samhällsordningen?). Det blir också blandade omdömen om två ungdomsböcker samt en liten rant om litteraturens besatthet av bröst. Välkommen att lyssna på vårt kanske bästa avsnitt hittills!
Läslista
Camila Astorga Díaz, Valerie Kyeyune Backstöm, Mireya Echeverría Quezada, Judith Kiros - Rummet
Moa Backe Åstot - Himlabrand
Bob Black - Avskaffa arbetet
Henrik Johansson - Brev från en cell
Mårten Melin - Förvandlingen
-
I dag blir det ett lite annorlunda avsnitt av Rak höger. Detta bonusavsnitt handlar om J R R Tolkien och den mytologi han skapade.
Anledningen till att det spelas in just nu är att podden Apans anatomi spelade in ett avsnitt på samma tema, där de gör en vänsterpolitisk läsning av Tolkien. Som De som deltar i det samtalet befinner sig ofta på motsatt sida från mig i politiska debatter. Judith Kiros grundade exempelvis rasseparatistiska Rummet, Mathias Wåg är en av grundarna till AFA och är en del av den utomparlamentariska vänstern och Nathan Hamelberg är föreläsare och vänsterskribent.
Jag ska inte vara orättvis, jag tycker att de gör ett bra jobb i sitt avsnitt – på det stora hela. Det märks att de värderar Tolkien lika mycket som jag gör. Och det är rätt fantastiskt, när man tänker lite på det, att kunna dela en tankevärld med sina politiska motståndare. Det visar också att Tolkiens myt lever vidare. Nästa debatt kommer vi med andra ord ha på alviska.
Men, och det är ett stort men, i sin podd så placerar de in bland annat mig i ett litet märkligt fack. Och deras politiska läsning av Tolkien är inkomplett. Därför bestämde jag mig för att spela in en poddreplik, men man behöver inte ha lyssnat på deras podd för att ha glädje av dagens avsnitt.
En annan av de som placeras i ett lite korkat kristet fack är Joel Halldorf som är kyrkohistoriker, författare och kulturskribent. Därför bjöd jag även in honom. Så att jag får Gud på min sida. Han är även aktuell med boken Kvällstidningsteologi som ges ut på Libris förlag. För den som vill förstå hur kristen tro blir relevant i vår tid är Halldorf rätt person att läsa, i min mening. Eller så kan man lyssna på honom i dagens podd, eftersom vi pratar mycket om tro och tvivel.
Min andra gäst är en av mina äldsta vänner. Hannes Westerlund och jag har haft ett pågående Tolkienseminarium sedan tonåren. Han är mitt facit vad gäller Tolkientolkningar, eftersom han läst nästan allt som går att läsa om Tolkiens värld minst en gång, i regel ett (alldeles för) stort antal gånger.
Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.enrakhoger.se/subscribe -
J.R.R. Tolkien avskydde att hans Sagan om ringen tolkades allergoriskt, som anspelningar på politiska händelser i vår värld. Hans böcker byggde enligt honom själv på teman som Döden, Fallet och Maskinen. Samtidigt är de genomsyrade av en maktkritisk syn, både på historiska myter och inom hans skapade värld. Kan man rätt av se hans egna mytskapande som en politisk handling? Var Tolkien konservativ eller rent av anarkist? Med Judith Kiros och Nathan Hammelberg tar vi oss an en oväntad resa att se vilka politiska tolkningar som görs av Tolkien.
Läs mer:
Brev från J.R.R. Tolkien - särskilt brev 52 till Christopher Tolkien och brev 131 till förläggaren Milton Waldman.
J.R.R. Tolkien - Ringens värld - särskilt Beorhtnoths hemkomst och Om sagor.
Om J.R.R. Tolkiens Mythopoeia
https://en.wikipedia.org/wiki/Mythopoeia_(poem)
Om mytskapande och mythopoesis
https://en.wikipedia.org/wiki/Mythopoeia
Wu ming 4: Diffendere La terra di mezzo:
https://www.wumingfoundation.com/giap/2018/01/scarica-difendere-la-terra-di-mezzo/
Nicholas Thoburn: To conquer the anonymous. Authorship and myth in the Wu ming foundation
https://www.wumingfoundation.com/english/ConquerTheAnonymous.pdf
Tim Colvin: Two Approaches to the Future of Conservatism
https://www.ethikapolitika.org/2020/12/24/two-approaches-conservatism -
Toni Morrison (1931-2019) kallas ibland för USA:s nationalförfattare. Från debuten 1970 odlade hon ett författarskap som många anser hör till den moderna litteraturens allra viktigaste. I bok efter bok gestaltade Morrison på ett banbrytande sätt den afrikan-amerikanska erfarenheten och historien. Romanen var Morrisons främsta uttrycksform, men hon skrev även noveller, poesi, litteraturkritik, barnböcker och till och med ett operalibretto. 1993 tilldelades hon Nobelpriset i litteratur.
Bildningspodden ger en introduktion till Toni Morrisons rika författargärning och fördjupar sig i romanen "Älskade" (Beloved, 1987), ofta ansedd som hennes stora mästerverk och av New York Times utsedd till det sena 1900-talets bästa amerikanska roman.
Gäster i studion är Judith Kiros och Alice Sundman. Judith Kiros är författare, litteraturkritiker och doktorand i litteraturvetenskap vid Karlstad universitet. Alice Sundman är fil. dr i engelsk litteratur vid Stockholms universitet, disputerad på en avhandling om Toni Morrison som inom kort utkommer som bok, "Toni Morrison and the Writing of Place" (Routledge, 2022).
Samtalsledare och producent: Magnus Bremmer.
Bildningspodden är en del av ANEKDOT – det digitala bildningsmagasinet, där Sveriges främsta humanioraforskare berättar, förklarar och fördjupar. Fler poddar, filmer och essäer hittar du på anekdot.se. -
Författaren Aase Berg är aktuell med sin senaste roman "En uppblåst liten fittas memoarer", en slags biografi om den fiktiva, helt kompromisslösa Aase Berg med orubblig självkänsla. Kristofer Folkhammar har utkommit med boken "Är det barnen, baby?" En närgången berättelse om föräldraskap, kärlek, vänskap och bögliv.
Aase Berg debuterade som 30-åring med diktsamlingen ”Hos Rådjur”. Sedan dess har hon prisats både som författare och som litteraturkritiker och det stora genombrottet kom med romanen ”Haggan” 2019. I sin senaste roman ”En uppblåst liten fittas memoarer” (Albert Bonniers Förlag), är bokens huvudperson den fiktiva, norsk-svenska Aase Berg med orubbligt stark självkänsla.
Kristofer Folkhammar är författare och kritiker och uppmärksammades stort 2015 med romanen ”Magisterlekarna”, som även filmatiserats. Nu är han aktuell med sitt femte skönlitterära verk ”Är det barnen, baby?” (Natur & Kultur). En bok om föräldraskap, vänskap, kärlek, bögliv och mycket mer.
Judith Kiros är poet och journalist och doktorand i litteratur från Karlstad Universitet. Hon debuterade 2019 med boken ”O”, en hybrid av poesi och essä med utgångspunkt i Shakespeares pjäs ”Othello”.
Från 1 september 2021
Jingel: Lucas Brar -
Expressens främste murvel Niklas Svensson bevakade för urminnes tider sedan dokusåpan Expedition Robinson, detta resulterade i en bok, samt en evighetslång bromance med poliskonstapel Martin Melin, som också skriver förordet till boken.
Här får panelen lära sig allt från vad som är Tengas farligaste djur, vilka arter som utrotades för att en svensk dokusåpa blev till samt huruvida timanställda av public service brukade droger på arbetstid. Boken kommer användas som grundläggande studiematerial för en högre mediekritik av en av svensk politiks största granskare och bästa kompisar. Kan vi förstå Niklas Svensson genom Expedition Robinson? Var finns likheterna mellan #Barpol och ett ö-råd? Och kan egentligen någon se skillnad på Niklas Svensson och Getingen?
Detta och mycket mer dryftas när de lärde i flum återigen samlas. Den här gången är det inge mindre än journalisten Henrik Torehammar, skribenten Judith Kiros och komikern Josefin Johansson som tar plats på Mosebacke Etablissemang.
Flumskolan är en...
-
Jonathan Unge, Judith Kiros och Åsa Linderstam gör allt vad man kan för att tyda höstens mest omtalade bok om Håkan Juholt. Studierektor är Johannes Klenell. Dessutom dyker Suhonen själv upp.
-
Moa Svan, Roger Wilson och Judith Kiros fnissar över ett tårfyllt politiskt testamente författat av en blott 23 år gammal man. Men vem dyker plötsligt upp under samtalet om inte författaren Gustav Fridolin? Inspelat live på Kägelbanan i Stockholm.
-
”Män som hatar Mattias Gardell”. Po Tidholm, Judith Kiros, och Ann Ighe har läst Axess-mannen Johan Lundbergs vänsterslakt ”Ljusets fiender” (2013). Inspelat live på Socialistiskt forum i Stockholm.