John le Carré Podcasts
-
När författaren John le Carré dog, läste regissören Tarik Saleh om böckerna och det fick stora konsekvenser: "Trots att allt var klart och alla sa nej, ändrade jag mitt färdiga manus till Boy from heaven!"
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
JOHN LE CARRÉ – EN AV DE FRÄMSTA THRILLERFÖRFATTARNAJohn le Carré (1931-2020) hette egentligen David Cornwell. Han föddes i England och hade en stökig barndom med en pappa som var bedragare och mamman lämnade familjen när David var fem år. Fadern lärde barnen överklassmanér och satte dom i internatskolor. David rymde från skolan när han var 16 år och studerade tyska i Bern och Oxford. Han undervisade ett tag, men började 1959 arbeta för den brittiska underrättelsetjänsten i Tyskland. Samtidigt började han skriva romaner, inspirerad av sitt arbete. En av le Carrés huvudkaraktärer, spionen George Smiley, är med redan i debuten "Telefon till den döde" 1961 och genombrottet kom två år senare med "Spionen som kom in från kylan". le Carré ägnade sig därefter enbart åt skrivandet och blev med tiden en av världens främsta thrillerförfattare med snillrika intriger och romanfigurer som brottas med moraliska frågor om sanning, lögner, svek. Han skrev över 20 romaner, av vilka flera har filmatiserats. 2020 dog John le Carré i lunginflammation, 89 år gammal.
I avsnittet medverkar också Mårten Blomkvist, filmkritiker, kulturjournalist och författare.
TARIK SALEH INSPIRERAS AV JOHN LE CARRÉS KARAKTÄRSBESKRIVNINGARTarik Saleh, filmregissör och manusförfattare, har bland annat gjort långfilmerna "Nile Hilton incident" 2017 och "Boy from heaven" 2022. "Nile Hilton incident" har vunnit flera priser och belönades med fem Guldbaggar 2018, däribland Bästa film. Både "Nile Hilton incident" och "Boy from heaven" har rosats av kritiker och publik, 2022 vann Tarik Saleh pris för Bästa manus på filmfestivalen i Cannes för "Boy from Heaven". Han har också gjort den animerade filmen "Metropia" och de uppmärksammade dokumentärerna "Sacrificio - Vem förrådde Che Guevara" och "Gitmo" tillsammans med Erik Gandini. Tarik Saleh är även journalist och har arbetet med olika SVT-produktioner.
GUNNAR BOLIN – KULTURJOURNALIST PÅ SVERIGES RADIOProgramledare Gunnar Bolin är mångårig medarbetare på Sveriges Radio och har arbetat på kulturredaktionen sedan 1989. Förutom otaliga radioinslag har han också skrivit två böcker: "Hovjuvelerarens barn" och "Bibliotekarien i Magdeburg".
Producent: Maria Götselius
-
"Jag blev lycklig av det här uppdraget", säger Christina Wahldén om att läsa om "Spionen som kom in från kylan".
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En podd om böckerna som har lämnat djupa spår i livet, själen och skrivandet. Kulturredaktionens Lina Kalmteg och Anna Tullberg bjuder in en författare och tillsammans vågar de sig på en omläsning.
Hur håller "Spionen som kom in från kylan", John Le Carrés genombrott från 1963, att läsa i dag? Författaren Christina Wahldén och kulturredaktionens Anna Tullberg ger sig tillbaka in skildringen av spioner och det kalla kriget, och slås av hur skrämmande aktuell boken är just, just nu.
Samtalsledare: Lina Kalmteg.
JOHN LE CARRÉ – ARBETADE SJÄLV SOM SPIONJohn Le Carré är född 1931, i Dorset, Storbritannien. Död 2020. Arbetade för den brittiska underrättelsetjänsten i Bonn och Hamburg 1959–1964. Debuterade med "Call for the dead" 1961 ("Telefon till den döde" 1966). Fick ett stort genombrott med "Spionen som kom in från kylan" 1963. Gav ut 25 böcker, varav många har filmatiserats, inte minst "Tinker Tailor Soldier Spy", av svenske regissören Tomas Alfredson 2011.
"Spionen som kom in från kylan" handlar om den brittiske agenten Alec Leamas och utspelar sig under det kalla kriget, i dåtidens Berlin som var uppdelat i ett väst- och ett östblock med muren som en skarp gräns. Boken kom i svensk nyöversättning av Hans-Jacob Nilsson, 2021.
CHRISTINA WAHLDÉN – SKRIVER DECKARE SOM UTSPELAR SIG I AUSTRALIENChristina Wahldén är född 1965, i Järfälla, Stockholm och bor i Uppsala. Tidigare kriminalreporter på Svenska Dagbladet. Debuterade 1998 med ungdomsromanen "Kort kjol", som fortfarande ges ut och diskuteras friskt i landets skolor. Har skrivit upp mot 70 böcker. På senare år har hon gett ut serien Darwindeckarna som utspelar sig i Australien, en viktig plats i hennes liv. Tredje delen, "Enbart kvinnor", gavs ut våren 2022.
Producenter och medverkande: Lina Kalmteg och Anna Tullberg, Kulturredaktionen P1.
-
Vi har kommit fram till den avslutande delen av bokcirkeln om John le Carrés agentroman Spionen som kom in från kylan. Det är en repris från 2014 då Marie Lundström fick besök i studion av författarna Kerstin Ekman och Christoffer Carlsson.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det här är den sista delen av tre i bokcirkeln om ”Spionen som kom in från kylan”.
Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
-
Vi är mitt uppe i bokcirkeln om John le Carrés agentroman Spionen som kom in från kylan. Det är en repris från 2014 då Marie Lundström gick in i kalla krigets känslostämning och underrättelsetjänsternas skuggvärld tillsammans med författarna Kerstin Ekman och Christoffer Carlsson.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I den andra delen av bokcirkeln om ”Spionen som kom in från kylan” läste vi fram till kapitel 15, ”Välkommen till festen!”. Slutorden lyder: Allt är i sin ordning.
Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
-
I december 2020 dog den brittiske författaren John le Carré, 89 år gammal. Han fick sitt stora genombrott 1963 med Spionen som kom in från kylan, en roman som Marie Lundström och författarna Kerstin Ekman och Christoffer Carlsson tog sig an i en bokcirkel 2014.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I den första delen av bokcirkeln om ”Spionen som kom in från kylan” läste vi fram till kapitel 8, ”Le Mirage!”. Slutorden lyder: Firman betalar.
Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
-
Vi gästas återigen av vår favorit Sebastian som är med och pratar om böcker i bokhörnan men innan det så går vi hastigt och lustigt genom vad vi har sett och spelat sen sist!
(01:20) Film: Tom Clancy's Without Remorse, The Mitchells vs. The Machines, Dune, Two Distant Strangers & Boss Level
(18:39) Tv-serier: Jupiter's Legacy
(24:27) Spel: Resident Evil: Village & Returnal
(35:11) Bokhörnan: Jerusalem av Selma Lagerlöf, Call for the Dead av John le Carré, Heavens River (Bobiverse #4) av Dennis E. Taylor, Outlander av Diana Gabaldon, The Guest List av Lucy Foley, The Shadow of What Was Lost (The Licanius Trilogy) av James Islington, Pesten av Albert Camus, The Vanishing Half av Brit Bennett, The Seven Husbands of Evelyn Hugo av Taylor Jenkins Reid, The House in the Cerulean Sea av T.J. Klune, Aniara av Harry Martinson
Här kan ni se kandidaterna till GOTY 2021
Här hittar ni vår lista på årets hittills bästa filmer
Tips eller eventuella frågor får gärna skickas till [email protected]
Instagram gotypodden
Vi vill skänka enorma tack till Emma Idberg för superklippning och våra vackra avsnittsbilder, till Sara Idberg för den fabulösa omslagsbilden samt till Hilda Axelsson och Otto Johansson för den fantastiska musiken.
-
I andra delen grottar Sara ned sig i sidenkatedralen som är landet England. Det är The Crown, Churchill och John le Carré. Solen går aldrig ned över det brittiska imperiet!
Edit: Det var inte alls 3 månader på hostel, snarare 1 och en halv, men mentalt absolut 3. /Sara
Tack för att ni lyssnar <3
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
FÖRFATTARE. Författaren Klas Östergren pratar i Sommar i P1 om språk och tid och om den tid vi tror oss minnas. Han inleder med ett minne från sitt första möte med publiken vid en författarträff...
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Östergren menar att författare i själva verket har ett av världens farligaste jobb. Kollegor runt om i världen fängslas och torteras och vissa har även ett pris på sitt huvud: ”Vi måste inse att orden betyder något.”
I sitt program reflekterar även Klas Östergren om alla svenska kriminalromaner: ”Sverige är kanske ett drömland för kriminalförfattare. För att ge legitimitet åt rätt taffliga deckare hävdas det envist att det är just i kriminallitteraturen som vi återfinner de bästa samhälls- och samtidsskildringarna. Ja, jag vet inte. Om några kolleger behöver denna illusion för att orka med sig själva, tänker inte jag ta den ifrån dem.”
Om Klas ÖstergrenInvald i Svenska Akademien 2014. Samma år kom senaste romanen Twist. Skrivit drygt ett 20-tal romaner, noveller och essäer. Har översatt Charles Baudelaire, Henrik Ibsen och John le Carré.
Flerfaldigt prisbelönad med bland annat De Nios Stora Pris, Selma Lagerlöf-priset, Piratenpriset, Sixten Heymans pris.
Skrivit manus till tv-serien Soldater i månsken och filmen Veranda för en tenor. Skrev även manus till filmen och tv-serien som bygger på de egna romanerna Gentlemen och Gangsters.
Har själv byggt gården han bor på. Böckerna skrivs på skrivmaskinen Facit Privat.
Klas Östergren har varit Sommarvärd 1980, 1981 och 2006.
Producent: Elisabeth Åsbrink