Avsnitt

 • "Om James Ellroy hävdar att han är världens bästa deckarförfattare, så får väl jag säga att jag är världens främste Ellroybeundrare", säger Jens Lapidus.

  En podd om böckerna som har lämnat djupa spår i livet, själen och skrivandet. Kulturredaktionens Lina Kalmteg och Anna Tullberg bjuder in en författare och tillsammans vågar de sig på en omläsning.Den här gången läser vi om "Den svarta dahlian" av James Ellroy, från 1987. Hur är den att läsa i dag? Anna Tullberg och författaren Jens Lapidus tar sig tillbaka till ett språk och en miljö som de en gång älskade. De blir uppslukade av läsningen, men hittar också saker som har börjat skava i dag.Ett samtal om stora förebilder, en ylande författare, bestialiska mord, besatthet och mjuka kärnor. Samtalsledare: Lina KalmtegJAMES ELLROY ÄR VÄRLDENS BÄSTA FÖRFATTARE......enligt honom själv. Och han älskar att odla myten om sig som outsidern, missbrukaren och caddien som till sist blev en världsberömd kriminalförfattare. Född 1948 i Los Angeles. När han var tio år gammal mördades hans mamma, Geneva Hilliker Ellroy. Mordet blev aldrig uppklarat och händelsen blev avgörande för den unge James och hans liv. Han hamnade i missbruk och kriminalitet. Men i slutet av 1970-talet började han i stället att skriva. James Ellroy debuterade 1981. "Den svarta dahlian" är hans sjunde kriminalroman och den första delen i den så kallade Los Angeles-kvartetten (tillsammans med "Den stora tomheten", "LA konfidentiellt" och "Vit jazz") och blev hans stora genombrott. Traumat med mordet på hans mamma finns inknådat i flera av Ellroys böcker, men alldeles särskilt i "Den svarta dahlian", som också bygger på ett historiskt mord i Los Angeles i slutet av 1940-talet. I den uppföljande trilogin om USA:s undre kriminella värld kom James Ellroy att utveckla sin korthuggna prosa och väva in historiska, nationella politiska intriger i sina berättelser. JENS LAPIDUS ÄR ELLROYS FRÄMSTE BEUNDRARE......och en av hans främsta efterföljare. "Utan James Ellroy hade jag inte blivit författare", säger han. Född 1974 i Stockholm och är förutom författare också jurist. Debuterade 2006 med succéthrillern "Snabba cash", om Stockholms undre värld. Hyllades och jämfördes med bland andra just James Ellroy och boken har sedan översatts till över 20 språk. "Snabba cash" följdes av "Aldrig fucka upp" (2008) och "Livet de luxe" (2011). Både "Snabba cash" och flera av hans andra böcker har filmatiserats. 2021 var det premiär för Netflixserien "Snabba cash", som är en fristående uppföljning som utspelar sig 10 år senare.Sedan 2020 är Jens Lapidus också barnboksförfattare, med serien om Dillstaligan. Senaste boken för vuxna är den dystopiska thrillern "Paradis city" (2021).Producenter och medverkande: Lina Kalmteg och Anna Tullberg, Kulturredaktionen P1.

 • "Känslan av att stå på tröskeln till en annan värld lockade mig, för jag var ett fegt barn som fick ångest av Pippi", säger Helena Dahlgren om varför "Agnes Cecilia" blev en så viktig bok för henne.

  En podd om böckerna som har lämnat djupa spår i livet, själen och skrivandet. Kulturredaktionens Lina Kalmteg och Anna Tullberg bjuder in en författare och tillsammans vågar de sig på en omläsning."Agnes Cecilia - en sällsam historia" från 1981 av Maria Gripe, som ges ut på nytt våren 2022, är en bok många bär med sig sedan första läsningen, ofta utförd i tidiga ungdomsår. Hur är den att läsa om som vuxen? Lina Kalmteg och författaren Helena Dahlgren träder in i en välbekant värld, men får också syn på nya saker.Samtalsledare Anna Tullberg lotsar genom en läsupplevelse i parallella världar. Det handlar om tröst och att livet är större än det vi bara ser omkring oss."AGNES CECILIA" BLEV MARIA GRIPES STORA GENOMBROTTMaria Gripe föddes i Vaxholm 1923. Död 2007. Debuterade 1954 med "I vår lilla stad". Skrev upp mot 40 böcker och översattes till 36 språk. Skrev bland annat böckerna om Hugo och Josefin och om Elvis Karlsson, men fick ett större genombrott med "Agnes Cecilia en sällsam historia", som utkom 1981. Den handlar om föräldralösa Nora som har flyttat till en stor, vacker, gammal våning tillsammans med sin fosterfamilj och snart upptäcker hur det börjar hända märkliga, övernaturliga saker. En klocka går baklänges, hon hör steg utanför dörren och telefonen ringer med okända röster. Stor uppmärksamhet fick Maria Gripe också med den så kallade Skuggserien, som inleddes med "Skuggan över stenbänken" 1982 och handlar om Carolin som kommer som hembiträde hem till en fin familj. Men vem är hon egentligen? 1989 blev de fyra böckerna i sviten tv-serie med titeln "Flickan vid stenbänken", i regi av Marianne Ahrne.HELENA DAHLGREN LÄSTE MARIA GRIPE I TORKSKÅPETHelena Dahlgren var tidig med att blogga om böcker i Sverige och är barn- och ungdomsboksförfattare, med till exempel fantasyserien "Ödesryttarna". Hon har också skrivit spänningsromanen "Skarp", om den fiktiva författaren Beata Skarp, som handlar just om gränserna mellan liv och litteratur. På mellanstadiet brukade Helena gömma sig i torkskåpet i korridoren för att få läsa Maria Gripes böcker i fred. "Utan Agnes Cecilia hade jag varit en mycket tråkigare författare", säger hon.Producenter och medverkande: Lina Kalmteg och Anna Tullberg, Kulturredaktionen P1.

 • Saknas det avsnitt?

  Klicka här för att uppdatera flödet manuellt.

 • "Jag blev lycklig av det här uppdraget", säger Christina Wahldén om att läsa om "Spionen som kom in från kylan".

  En podd om böckerna som har lämnat djupa spår i livet, själen och skrivandet. Kulturredaktionens Lina Kalmteg och Anna Tullberg bjuder in en författare och tillsammans vågar de sig på en omläsning.Hur håller "Spionen som kom in från kylan", John Le Carrés genombrott från 1963, att läsa i dag? Författaren Christina Wahldén och kulturredaktionens Anna Tullberg ger sig tillbaka in skildringen av spioner och det kalla kriget, och slås av hur skrämmande aktuell boken är just, just nu.Samtalsledare: Lina Kalmteg.JOHN LE CARRÉ ARBETADE SJÄLV SOM SPIONJohn Le Carré är född 1931, i Dorset, Storbritannien. Död 2020. Arbetade för den brittiska underrättelsetjänsten i Bonn och Hamburg 19591964. Debuterade med "Call for the dead" 1961 ("Telefon till den döde" 1966). Fick ett stort genombrott med "Spionen som kom in från kylan" 1963. Gav ut 25 böcker, varav många har filmatiserats, inte minst "Tinker Tailor Soldier Spy", av svenske regissören Tomas Alfredson 2011."Spionen som kom in från kylan" handlar om den brittiske agenten Alec Leamas och utspelar sig under det kalla kriget, i dåtidens Berlin som var uppdelat i ett väst- och ett östblock med muren som en skarp gräns. Boken kom i svensk nyöversättning av Hans-Jacob Nilsson, 2021.CHRISTINA WAHLDÉN SKRIVER DECKARE SOM UTSPELAR SIG I AUSTRALIENChristina Wahldén är född 1965, i Järfälla, Stockholm och bor i Uppsala. Tidigare kriminalreporter på Svenska Dagbladet. Debuterade 1998 med ungdomsromanen "Kort kjol", som fortfarande ges ut och diskuteras friskt i landets skolor. Har skrivit upp mot 70 böcker. På senare år har hon gett ut serien Darwindeckarna som utspelar sig i Australien, en viktig plats i hennes liv. Tredje delen, "Enbart kvinnor", gavs ut våren 2022.Producenter och medverkande: Lina Kalmteg och Anna Tullberg, Kulturredaktionen P1.

 • 'Den hemliga historien' var en jättestor läsupplevelse för mig. Detta att få stiga in i en förtrollad värld. Jag tvekade inte en sekund när jag fick frågan om jag ville läsa om, säger Lydia Sandgren.

  En podd om böckerna som har lämnat djupa spår i livet, själen och skrivandet. Kulturredaktionens Lina Kalmteg och Anna Tullberg bjuder in en författare och tillsammans vågar de sig på en omläsning. Hur håller Den hemliga historien, bästsäljaren från 1992? Författaren Lydia Sandgren och Lina Kalmteg ger sig tillbaka in i den förtrollade collegevärld de minns från sin första läsning. De kommer ut igen med en delvis ny syn på boken och dess huvudpersoner.Samtalsledare Anna Tullberg lotsar genom ett läslandskap av bladvändarkaraktär om identitetssökande ungdomar som suktar efter både bildning och droger.DONNA TARTT KULTFÖRFATTAREN SOM GER UT ROMANER VART TIONDE ÅRDonna Tartt är född 1963 i Mississippi, USA och har gett ut tre romaner hittills. "Den hemliga historien" från 1992 var hennes debut och blev ett enormt genombrott. Den översattes till över tjugo språk och såldes i miljontals exemplar. Senare kom "Den lille vännen" (2002) och "Steglitsan" (2013). Donna Tartt har alltid värnat sitt privatliv och därmed blivit en mytomspunnen författare. "Den hemliga historien" handlar om sex vänner studenter i grekiska på ett elitcollege i Vermont i nordöstra USA. Allt de gör tillsammans slutar i något som liknar en grekisk tragedi. Donna Tartt gick själv på ett liknande college tillsammans med en annan kultförfattare, Bret Easton Ellis ("American psycho"), och det spekuleras fortfarande i artiklar och poddar om deras dekadenta studietid tillsammans och hur mycket av den som kanske letade sig in i "Den hemliga historien".LYDIA SANDGREN HAR INSPIRERATS AV TARTTS BERÄTTARTEKNIKFörfattaren Lydia Sandgren är född 1987 och bor i Göteborg, där hon också är verksam som psykolog. 2020 tilldelades hon Augustpriset för debutromanen "Samlade verk". Det är en bok på nästan 700 sidor om de tre vännerna Martin, Cecilia och Gustav och konstens betydelse i livet.Om Donna Tartt säger Lydia Sandgren: "Jag har en själsfrände i kärleken till ett världsbygge".LYDIA SANDGRENS LÄSTIPS OM DU VILL HA MERI avsnittet tipsar Lydia Sandgren om följande böcker på temat "träda in i en förtrollad värld och få vistas där": "Alexandriakvartetten" av Lawrence Durrell. "En förlorad värld" av Evelyn Waugh.Producenter och medverkande: Lina Kalmteg och Anna Tullberg, Kulturredaktionen P1.