Högskolan Dalarna Podcasts
-
På författaren Maja Hagermans skrivbord ligger ofta filosofen Walter Benjamins "Passagearbetet", ett verk hon har med sig när hon skriver: "Jag tänker på hans sätt tänka, hur han tittar på världen."
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
WALTER BENJAMIN, EN AV 1900-TALETS VIKTIGASTE TÄNKAREWalter Benjamin (1892-1940) föddes i Berlin, Tyskland. Han anses vara en av dom mest inflytelserika kulturkritikerna under 1900-talet, en skarpsinnig och egensinnig filosof som skrev artiklar, essäer och litteratur och konstkritik. Under 1920-talet hörde han till dom vänsterradikala kretsarna i Berlin och blev bekant med Bertold Brecht. Han stod när Frankfurtskolans marxister, men men intresserade sig också för judisk mysticism Walter Benjamin var jude och flyttade 1933 till Paris från det nazistiska Tyskland. Han mest betydelsefulla verk anses vara "Konstverk i reproduktionsåldern" som gavs ut 1936, men även Passagearbetet, om Paris som 1800-talets huvudstad. Ett verk där han rekonstruerar historien för att förstå nutiden och som gavs ut postumt. När tyskarna ockuperade Frankrike 1940 försökte Walter Benjamin lämna Frankrike, men stoppades vid den spansk-franska gränsen. Hellre än tysk fångenskap, valde han att ta sitt liv. Walter Benjamin Han blev 48 år.
MAJA HAGERMAN – HYLLAD FÖRFATTARE MED FOKUS PÅ SVENSK HISTORIAMaja Hagerman är författare, dokumentärfilmare, konstnärlig lektor i bildproduktion vid Högskolan Dalarna och journalist. Hennes sakprosa, filmer och artiklar handlar om historia och hon har ägnat sig åt allt från medeltida madonnor till svensk rasforskning på 1800- och 1900-talen. Maja Hagerman har gett ut åtta böcker, bland annat "Spåren av kungens män", "Det rena landet", "Käraste Herman" och "Minnesbrunnen" 2022. För SVT har hon bland annat gjort tv-serien "Tusenårsresan" och "Hur gör man för att rädda ett folk". Hon har tilldelats flera priser, till exempel Augustpriset för "Spåren av kungens män" och Samfundet De Nios Särskilda pris för "Det rena landet". 2012 promoverades Maja Hagerman till hedersdoktor vid historisk-filosofiska institutionen vid Uppsala universitet.
I avsnittet medverkar också Magnus Florin, författare, kulturskribent och dramaturg..
GUNNAR BOLIN – KULTURJOURNALIST PÅ SVERIGES RADIOProgramledare Gunnar Bolin är mångårig medarbetare på Sveriges Radio och har arbetat på kulturredaktionen sedan 1989. Förutom otaliga radioinslag har han också skrivit två böcker: "Hovjuvelerarens barn" och "Bibliotekarien i Magdeburg".
Producent: Maria Götselius
-
Michail Tonkonogi är professor i medicinsk vetenskap med inriktning idrottsfysiologi vid Högskolan Dalarna. Han har flera olika uppdrag och arbeten men hjälper bland annat elitspelare i tennis med den fysiska träningen. Michail har tidigare haft uppdrag åt Svenska Tennisförbundet samt har även skrivit flertalet böcker, bland annat "Åldersanpassad fysisk träning för barn och ungdom".
I det här ärliga avsnittet avhandlar vi:
- idrotten tennis och dess fysiska karaktär
- aerob och anaerob träning
- fysisk träning för barn och ungdom före tillväxtspurten och efter
- när och hur man bäst lär ut tennisteknik
- tester, varför tester är extremt viktigt inom elitidrott och varför många tester är bortkastad tid
- varför det är sent att börja med styrketräning när ett barn är tre veckor gammalt
- hur styrketräning för barn och ungdom ska se ut
- stress och ohälsa kopplat till stress
- tidig specialisering
Ett magiskt avsnitt - håll i er, nu åker vi! -
Visste du att det är väldigt vanligt att många löpare äter alldeles för lite kolhydrater för att få ut maximalt av sin träning?
I detta avsnitt har Johanna Bäcklund och Petra Kindlund tagit ett snack om relativ energibrist med Maria Gräfnings som är universitetsadjunkt på Högskolan Dalarna och som nyligen gjort en spännande studie om just detta. Hon har även själv en lång elitkarriär bakom sig som skidåkare och delar med sig av både ny spännande forskning och egna erfarenheter. I avsnittet får du även många bra tips på hur du själv ska lägga upp din kost för att optimera hälsa så väl som prestation. -
I vad som var tänkt att bli en lättsmält reflektion på en färsk studie om tung träning vid fibromyalgi så fick Erwin istället åka på ännu en resa i kunskapslandet som gömmer sig i den ende och fantastiske Mathias Andersson.
Mathias är fysioterapeut, arbetar inom smärtrehabilitering, doktorand och forskar vid Högskolan Dalarna där han även är kursansvarig vid magisterprogrammet i Fysioterapi. Sedan är han också ordförande i Smärtsektionen inom Fysioterapeuternas fackförbund, där han också är ansvarig utgivare av facktidningen SENS.
Mathias tar oss med på en resa dels genom hans egen historia, fysioterapins historia, fysiologin bakom fysioterapi, SMÄRTA, hans forskning och arbete med fibromyalgi och hur fysioterapi faktiskt bidrar till planetens hållbarhet. Mina damer och herrar, det här är två timmar ni inte vill missa - åtminstone om ni vill höra Erwin låta helt lyrisk.
Nedan följer den lektyr som tas upp i avsnittet:
Smärtsektionen Fysioterapeuterna. Medlemstidningen SENS Smärtsektionen Fysioterapeuterna. Medlemstidningen SENS nr.3, 2021 med artikel om Max Mildenberger (OBS! Även Erwins magisteruppsats och Mathias fibromyalgistudie presenteras i detta nr) [PDF] Mathias artikel ”A call to include a perspective of sustainable development in physical therapy research”. Publicerad i Physical Therapy & Rehabilitation Journal 2021;101:1-4. Fysioterapi och hållbar utveckling. Hänger det ihop – och varför behöver vi engagera oss? [PDF] Mathias artikel ”Women with fibromyalgia prefer resistance exercise with heavy loads – A randomized crossover pilot study”. Publicerad i International Journal of environmental research and public health 2021För att stötta vår podcast på ett enkelt sätt så ta del av vårt samarbete med utbildningsplattformen TrustMe-Ed och deras prenumerationserbjudande:
Månadsprenumeration med 7 dagar gratis prövotid Helårsprenumeration med 7 dagar gratis prövotidFölj Tyngre Rehab och värdarna på Instagram: @Tyngrerehab, Daniel Andréasson, Kenneth Färnqvist, Erwin Lindén och Oskar Ek.
Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts - lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
-
Social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Hur kan de tre dimensionerna av hållbar utveckling bli konkreta i arbetet med barnen? I det här avsnittet samtalar två förskollärare och en forskare om sina erfarenheter av hållbarhetsarbete i förskolan.
Medverkande: Silvia Wiklund och Karin Gjerstad, förskollärare på Hindrikshedens förskola i Mora kommun och Farhana Borg, lektor i pedagogik vid Högskolan Dalarna. Samtalet leds av Erik Klarén. -
Antikonception: LOWE-studien - Larc fOrWard counsElling - strukturerad preventivmedelsrådgivning, det är vad dagens två MHV-podden gäster talar om. Karin Emtell Iwarsson, Leg barnmorska och doktorand vid KI och WHO-center. Niklas Envall, Leg barnmorska, Universitetslektor på Högskolan Dalarna med undervisning på barnmorskeprogrammet och fristående kurser inom sexuell, reproduktiv och perinatal hälsa. Intervjuar gör samordningsbarnmorska Emma Lilliehöök. Tips på länkar: https://ki.se/kbh/lowereal
https://www.youtube.com/watch?
v=Aw6VTplrHpM
-
Människan är energisparande till naturen. Det är naturligt för oss att i första hand använda huvudet istället för benen. Det ligger också i vår natur att försöka överleva så länge som möjligt. Hur gör man då för att få träning till att bli en naturlig del av livet?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Michail Tonkonogi, professor idrottsfysiologi Högskolan Dalarna, Mikael Nilsson, idrottspsykolog, Elin Bjärkstedt, fysioterapeut och personlig tränare, Karin Weman, universitetslektor Högskolan Halmstad.
Programledare: Ulrika Hjalmarson Neideman
Producent: Ninos Chamoun.
Programmet är direktsänt. -
Ensamhet bland äldre personer har beskrivits som ett stort samhällsproblem. Stämmer det och hur kan vi i så fall lösa problemet?
Gäster är Carin Lennartsson, docent i sociologi vid Aging research center på Karolinska institutet, och Lena Dahlberg, docent i socialt arbete vid Högskolan Dalarna.
– – –
Äldre i Centrum-podden belyser äldre- och åldrandeområdet med utgångspunkt i aktuell forskning och utveckling. Med hjälp av gästande experter går vi på djupet i ett ämne och förklarar hur (en del av) världen hänger ihop.
Programledare är Äldre i Centrums chefredaktör Jonas Nilsson.