Glen Scotia Podcasts
-
ÄR DET RÖKIGT PÅ GLEN MORDOR? Vår trio avslöjar tips från Stockholm Beer & Whisky festival 2022, kastar en snabb flukt på ordet quaffable för att landa i en mörk berättelse om det danska mörkerdestilleriet Roselajse, eller Glen Mordor. Vänta bara tills ni får veta vad mälteriet över gatan heter …Lovi did this: https://www.instagram.com/lovididthis/Vad var det i glaset?Jeroen körde på Ceder & Tjeders 12 YO Craigellachie på insmickrande 59,9%: https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/71038/craigellachie-2003-ctSerges ord om no oak pollution: http://www.whiskyfun.com/2016/Little-duets-today-Craigellachie.htmlDavid drack Miltonduff 15 YO:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/miltonduff-31801/Glenburgie 15 i den serien är suverän: https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/glenburgie-91101/Den David inte mindes var ju Glentauchers 15! Den här: https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/glentauchers-48001/Stockholm beer and whiskyhttp://www.stockholmbeer.se/Andreas Eliasson och Johan Blom och deras stipendieresa:https://www.alltomwhisky.se/2022/08/allt-om-whiskys-stipendieresa-2022/Vattudalen whisky, grundat av bröderna Stefan och Lars Rislund:https://www.vattudalenwhisky.com/Såhär tyckte David om deras första rye, släppt 2019:http://tjederswhisky.se/vattudalen-rye-whiskey/ Och deras andra rye, släppt året därpå:https://tjederswhisky.se/vattudalen-4-yo-single-cask-rye-whiskey/Sinnen och Nyanser:http://www.sinnenochnyanser.se/Loch Lomond Group, som äger Glen Scotia och Loch Lomond: https://www.lochlomondgroup.com/Läs också här:https://www.bbc.com/news/uk-scotland-scotland-business-48546306Whisky loch, revisited!Det har ännu inte skrivits rejält grundad historisk forskning om 1980-talets the whisky loch men vi tipsar om denna: Julie Bower, ”Scotch whisky: History, heritage and the stock cycle”, Beverages 2, nr. 2 (2016):https://www.mdpi.com/2306-5710/2/2/11Douglas Laing som David nämnde:https://www.douglaslaing.com/Duncan Taylor:https://www.duncantaylor.com/Veckans ord: quaffableAlldeles uppenbart kommer detta från vinvärlden. Termen används givetvis av SMWS i en av deras crazy whiskies: https://www.philipstorry.net/review/7157-eminently-quaffableSkryp finns inte i Svenska Akademiens ordlista, men väl i ordboken: https://www.saob.se/artikel/?unik=S_04977-0219.QsPJVeckans destilleri: RoseisleDestilleriet har ingen hemsida och nämns inte heller på Diageos hemsida malts.com. Här finns lite info: https://scotchwhisky.com/whiskypedia/1886/roseisle/Se också:https://www.whisky.com/whisky-database/distilleries/details/roseisle.htmlDavid hade fel i när de drog igång: produktion startade i smyg 2009 och det öppnades officiellt 2010. Han hade också fel i jäskarens storlek för de var ÄNNU större, på 115500 liter…! Dessutom heter inte mälteriet Roseisle maltings utan Burghead. Kan han någonting alls den där jävla Tjedern?Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960
-
Stockholm beer and whisky festival (SBWF) har precis rundat av sin första helg, så vad passar inte bättre inför den avslutande helgen än att hänga med när Daniel botaniserar fritt på mässgolvet. Det blir massa skönt whiskysnack med diverse profiler och naturligtvis så dricks det god whisky!
Förra veckans avsnitt hittar ni här
Hemsida för SBWF
0:00 Intro
00:20 Besök hos High Coast med Lars Karlsson - Vi provar Doubles
05:57 Besök hos Loch Lomond med David Lind - Vi provar Inchmurrin och Glen Scotia 22yo
11:34 Besök hos Mackmyra med Markus - Vi provar deras ny recept Extra Rök 2.0
19:00 Besök hos Glenlivet med Olof Noreus - Vi provar en rökig Caperdonich 21 -
EN RASK KAFFEKASK. Snygga eller fula flarror? Vi kollar lyssnarnas tips. David hoppar ned i kaninhålet och berättar om Grange distillery. Veckans ord är Clear Worts. Rimmar inte på farts. Inte alls faktiskt. Nej, säger vi.Precis ingen hade något i glaset minsann. Kaffekask à la tradition:https://www.koket.se/kaffekaskKaffekask à la look at this fucking hipster:https://kafferosterietkoppar.se/info/proffsets-kaffekask-recept/Design på etiketterLoch Lomond:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/loch-lomond-original-59701/https://www.wolfers.se/wp-content/uploads/2022/06/ETW_lochlomond.jpgGlen Scotia:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/glen-scotia-4101001/https://www.wolfers.se/wp-content/uploads/2022/06/ETW_glen_scotia.jpgThompson Bros. och deras etiketter kan kollas in här: https://www.thompsonbrosdistillers.com/https://www.wolfers.se/wp-content/uploads/2022/06/ETW-thomsonbros.jpgOch här i whiskybase:https://www.whiskybase.com/whiskies/bottler/87049/phil-simon-thompsonWatt whisky:https://wattwhisky.com/https://www.whiskybase.com/whiskies/bottler/91841/campbeltown-whisky-company-ltdhttps://www.wolfers.se/wp-content/uploads/2022/06/ETW_wattwhisky.jpgElectric Coo:http://tjederswhisky.se/electric-coo-sex-single-casks/https://www.wolfers.se/wp-content/uploads/2022/06/ETW_electric_coo.jpgBlack & White från förr:https://www.thewhiskyexchange.com/p/44571/black-white-bot1960sGordon & MacPhails Strathisla:https://www.thewhiskyexchange.com/p/29044/strathisla-1963-bot2007-gordon-macphailhttps://www.wolfers.se/wp-content/uploads/2022/06/ETW_strathisla_bucanans.jpgEn av de enligt David lite för många gånger de senaste åren som SMWS ändrat på sin originaldesign:https://scotchwhisky.com/magazine/latest-news/12867/smws-makeover-champions-age-and-flavour/Grange distillery och gammal skotsk whiskyhistoriahttps://www.burntisland.net/distillery.htmhttps://foodanddrink.scotsman.com/distilleries/the-story-of-burntislands-lost-grange-distillery/En gammal ritning av Grange distillery:https://scotlandsplaces.gov.uk/record/nrs/RHP252/plan-grange-distillery-burntisland-fife/nrsEn reklamskylt från runt 1900 kallt:https://www.pinterest.co.uk/pin/214343263488565870/Grange distillery house har till och med sin egen Facebooksida:https://www.facebook.com/grangedistilleryhouseHär är destillerichefens hus på Google maps
Den härliga boken Scotch Missed av Brian Townsend, där du får lära dig massor om de gamla nedlagda destillerierna:https://www.bokus.com/bok/9781906000820/scotch-missed/Huset The Pineapple i närheten av där destilleriet Kennetpans en gång låg:https://www.nts.org.uk/visit/places/the-pineappleClear wortsGraham G. Stewarts och Stephen A. Martins artikel ”Wort clarity: Effects on Fermentation” är en lagom nördig start :) https://community.mbaa.com/HigherLogic/System/DownloadDocumentFile.ashx?DocumentFileKey=693255f9-af77-4ffa-b012-cc7e7f76e661&forceDialog=0Se också Alan Rutherfords artikel här:https://whiskymag.com/story/the-elements-of-style-part-2Supernördigt om mäsktunnor:https://www.briggsplc.com/wp-content/uploads/technical-papers/davies-mashing-wdsc2014_complete.pdfMer direkt om klar vört:https://whiskymag.com/story/whisky-worts-and-allhttps://smwsa.com/blogs/cask-curriculum/how-wort-contributes-to-flavourDet här från Yamazaki var rätt kul:https://yamazaki-moments.com/mashing/High Coast säger mycket riktigt att de är inspirerade av Japan vad gäller den klara vörten:https://highcoastwhisky.se/en/destilleriet/Glen Grant kör med klar vört, David vet inte om det även gäller Glenlivet.Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960 -
UNDAN FÖR ESS! Efter en liten snabbrecension av ett nytt whiskyglas kastar vi oss vindsnabbt in på hur man snabbar upp processen av att göra mogen, fin whisky på nolltid. Dessutom: Destilleriet Tullamore och ordet "Make", inte den goda new maken som vi alla (utom Mathias) älskar, utan bara make. Hittepå eller inte? Bara att lyssna! Swosh!Vad var det i glaset?David fortsätter dricka icke-whisky på grund av muskelavslappnande medicin men Mathias smuttade en 14 YO (!) Mackmyra från privatfat medan Jeroen körde Loch Lomond Inchmurrin 12 YO: https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/loch-lomond-inchmurrin-48501/Cradle glass: bra eller anus?Här kan ni kolla in glaset:https://www.cradleglass.com/…från destilleriet Cradle Mountain:https://www.cradlemountainwhisky.com/homeEtt av tusen exempel på köpta idiotartiklar som rekommenderar ett gäng skitglas har du förresten här:https://luxe.digital/lifestyle/home/best-whisky-glasses/Glaset Corkcicle Whiskey Wedge i den där artikeln kan kanske vara det dummaste som hänt i whiskyvärlden sedan Diageo blandade annat än Cardhu i Cardhu 12 YO och fortsatte buteljera den numera blended malten som Cardhu 12 YO. Göra whisky bra när den är ung: tips och tricks! Det minst sagt ensidigt positiva eftermälet efter Jim Swan som David menar borde problematiseras: https://www.alltomwhisky.se/2017/02/jim-swan-dod-en-av-de-stora-ar-borta/https://www.masterofmalt.com/blog/post/jim-swan-a-legacy-of-style.aspxhttps://scotchwhisky.com/magazine/in-depth/12859/obituary-dr-jim-swan-1941-2017/https://whiskipedia.com/heroes/jim-swan/https://www.whiskyadvocate.com/remembering-dr-jim-swan/Andrew Derbidge om australiensisk whisky som ”under-matured yet over-oaked”: https://www.whiskyandwisdom.com/australian-whisky-has-an-image-problem/Det här med långa jäsningstider…Exempel på nya och gamla destillerier med långa jäsningstider är Arbikie, Ballindalloch,Glenfarclas, Glen Scotia, GlenWyvis, Kilchoman, Lindores Abbey och Oban.Och Laphroaig jäser förresten inte alls på 48 timmar men väl på de ordentligt korta 50–55 timmar.Fatfyllningsstyrka… Det japanska Fuji Gotemba heter numera Mt. Fuji fyller sina fat med för maltwhisky på superlåga 50,5, och när de framställer vad som skulle ha kallats bourbon om destilleriet låg i USA kör de med 55,5. Även svenska Agitator fyller på låga 55%.Egensinniga Benrinnes:https://www.malts.com/en-gb/brands/benrinnesVeckans ord: makeAlfred Barnards klassiska bok The whisky distilleries of the United Kingdom (1887) finns i hur många facsimilutgåvor som helst. Stora delar av boken är ofattbart astråkiga men i små doser är han ganska kul att läsa.Veckans destilleri: Tullamore (D.E.W.)Originaldestilleriet Tullamore grundades 1829 och lades ned 1954. Sedan gjordes whiskeyn på John’s Lane, innan det lades ned 1974. Efter det gjordes Tullamore D.E.W. på både Midleton och Bushmill’s men numera är det alltså William Grant & Sons som kokar spriten på sitt nya destilleri som kom i produktion 2014. Kapaciteten var inledningsvis på 1,8 miljoner liter ren sprit per år, en siffra som dubblades till 3,6 redan 2017. Numera har destilleriet fyra pannor för produktion både av maltwhiskey och single pot still whiskey, all trippeldestillerad. 2017 lades också ett graindestilleri med en kapacitet på åtta eller nio miljoner liter ren sprit per år till området.https://www.tullamoredew.com/en-gb/Här kan man läsa lite mer, om än kort:http://www.historyireland.com/volume-22/tullamore-d-e-w-distillery/Davids recension av Tullamore D.E.W. Cider cask finish från 2017:http://tjederswhisky.se/tullamore-dew-cider-cask-finish/Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960
-
Vad var det i glaset?Frida smuttade på en nittonårig Mortlach från Signatory Vintage:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/94066/mortlach-1996-svDavid hade kaffe men innan var det denna:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/31694/kilchoman-sherry-cask-releaseMathias körde på ett fjortonårigt privatfat från Mackmyra. Jeroen smuttade också på Mortlach: https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/73683/mortlach-1998-ctSju whiskies tills du dörHär kan du se lagen:https://www.entreawhisky.se/utmaningTrådar i grupper där folk kommenterar och lägger upp egna lag, för den som vill titta på folks diskussioner: Whiskynörderi på hög nivå:https://www.facebook.com/groups/1670737649822085/posts/3249340251961809/Här är mitt whiskyskåp:https://www.facebook.com/groups/whiskyskap/posts/1826754397528765/Kroumata:https://sv.wikipedia.org/wiki/Kroumata…men vad var Mathias diss av Lars?!?!?! Det får vi aldrig veta!Serien The Ten som kan användas för att träna på att blanda egen whisky presenteras lite här: https://www.whiskynotes.be/2011/whisky-news/the-ten/Fridas lag:J.P. Wiser 10 YO, 235 kronor:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/jp-wisers-42201/…som David förresten tyckte såhär illa om:https://tjederswhisky.se/jp-wisers-10-yo-triple-barrel/Caol ila 12, 499 kronor:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/caol-ila-37701/Spirit of Hven Hvenus, 395 kronor:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/hvenus-4034202/Amrut Kadhambam, 1425 kronor numera (jösses vad den har gått upp i pris!):https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/amrut-8134201/Old Pulteney 15, som just i detta nu inte är tillgänglig på Systembolaget faktiskt! Här Fridas och Davids intryck av denna whisky:https://www.anglarnasandel.se/?p=1589&lang=svhttps://tjederswhisky.se/old-pulteney-15-yo/Glen Scotia 15, 729 kronor:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/glen-scotia-8584001/Elijah Craig Small batch, 569 kronor:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/elijah-craig-8247201/Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960 Special Guest: Frida Birkehede.
-
Jeroen har varit på whiskymässan och vår trio ställs mot väggen: Hur färgade är ni av gratisprover? Veckans destilleri är Jameson, eller favorit i repris på Midleton. Fast det är så stort så det tål att repriseras. Dessutom öl med kimchi och mexikansk whisky. ¡Caramba!Vad var det i glaset?David blindprovade. Mathias körde Agitator Kastanj, den här:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/agitator-4041401/Jeroen körde med Glen Scotia seasonal release 2021:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/glen-scotia-4101001/High Coasts många 63 i sin whisky 63:https://highcoastwhisky.se/produkter/sixty-three/Vadå kimchi?https://www.ica.se/recept/kimchi-717188/Klimatanpassningar pratade vi om här:https://www.entreawhisky.se/79Närheten mellan de som skriver om whisky och producenterna… Här är det svårt att hitta några egentliga länkar i frågan, men här är i alla fall den där The Nose som David inte uppskattade:https://tjederswhisky.se/spirit-of-hven-the-nose/Veckans destilleri Midleton:Henrik Aflodals flera texter om Irish och Irishs historia:”Irish is back – pot still whiskeyns återkomst”, 23/3 2021:https://spiritsnews.se/pot-still-whiskeyns-aterkomst/”Irish whiskeys storhetstid då alla drack pot still-whiskey”, 29/12 2020:https://spiritsnews.se/irish-whiskeys-storhetstid/”WhiskyTV: Irish Pot Still genom tiderna”, 15/4 2021: https://spiritsnews.se/irish-pot-still-genom-tiderna/Här lite om John Jameson, skotten som blev stor på Irland:https://scotchwhisky.com/magazine/whisky-heroes/21560/john-jameson/Och en intervju med Brian Nation på Midleton:https://scotchwhisky.com/magazine/interviews/17824/brian-nation-irish-distillers/Midleton distillery:https://www.jamesonwhiskey.com/sv-SE/visit-us/jameson-distillery-midletonhttps://en.wikipedia.org/wiki/NewMidletonDistilleryLite kul läsning om single pot still:https://scotchwhisky.com/magazine/opinion-debate/the-debate/14946/is-irish-pot-still-the-new-single-malt/Här var Midleton veckans destilleri:https://www.entreawhisky.se/38Plus lite diskussion om irländsk whiskey:https://www.fft.ie/the-trouble-with-irish-whiskey-part-1/17424http://www.fft.ie/the-trouble-with-irish-whiskey-part-2/18376Clontarf: https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/clontarf-49201/Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhisky
-
Det lutar åt lauter! David är tillbaka och nördar loss med besked. Hellauter, halvlauter – milda mäsktunnor, vilken djupdykning. Dessutom dåliga korkar, rökig feedback från läsarna och ett härligt besök på engelska The Cotswolds distillery. Och Mathias på 50-årsfestival. Vilket avsnitt!Just D:s klassiker 87, 87: https://www.youtube.com/watch?v=nHO4wGZsVI8Three strikes and you’re out:https://en.wikipedia.org/wiki/Three-strikes_lawVad var det i glaset?David hade denna galna BenRiach:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/34655/benriach-19762015 skrev David denna lyriska skildring av den underbara whiskybutiken The Old Pipe:https://tjederswhisky.se/the-old-pipe/Mathias drack te och hämtade sig från hejdlöst lördagssupande. Jeroen smuttade dubbelt, på Loch Lomond Original och Madeira cask:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/loch-lomond-original-59701/https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/loch-lomond-madeira-cask-finish-nas-53001/Allt om Whiskys livesändning med Loch Lomond och Glen Scotia:https://youtu.be/LoOlpcJDBScDet där med Octomore…Far och son Lüning, jättebra källa till kunskap här:https://www.whisky.com/David minns inte vilken av Horst Lünings provningar av Octomore det var han hade sett så här får ni tre ganska långa (han gillar ingen av dem)…Horst Lüning provar Octomore 07.2:https://www.youtube.com/watch?v=wPvo5oXw4ckHorst Lüning provar Octomore 6.3:https://www.youtube.com/watch?v=JN0OraQxYV0Horst Lüning provar Octomore 06.1:https://www.youtube.com/watch?v=dMrGAoGT4i4Tomintoul peaty tang hittar ni här:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/tomintoul-32701/Lauter, halvlauter, traditionella mäsktunnorEn bild som David la upp med bara bitar av en falskbotten till en mäsktunna:https://www.facebook.com/entreawhisky/posts/429726095354503Det finns gott om källor kring detta med mäsktunnor men låt oss göra det enkelt för oss och stanna vid denna: Scott Davies, Mark Philips & John Hancock, ”Evolution of a mash tun”, presentation på Distilled Spirits Conference 2014, ligger uppe bland annat här:https://www.briggsplc.com/wp-content/uploads/technical-papers/davies-mashing-wdsc2014complete.pdfJättekort kan ni också kolla här:https://www.undiscoveredscotland.co.uk/usfeatures/maltwhisky/mashtun.htmlOch apropå att far och son Lüning har bra info på sin sida, titta här:https://www.whisky.com/information/knowledge/production/details/mashing.htmlEn snabbtitt ned i Edradours traditionella mäsktunna här:https://www.youtube.com/watch?v=nscCh2GOf64Deanstons traditionella mäsktunna med räfsorna igång (tidigt under mäskningen, mäsktunnan är långt ifrån tillräckligt full här):https://youtu.be/LXg6qrvq3Y?t=107Ardbegs halvlautermäsktunna inuti med de där vertikala liksom pinnarna i rostfritt stål: Foto: Marcus HotakainenHär kan man se den lilla inbyggda plogfunktionen och de lite mer Z-formade grunkorna på pinnarna på en hellauter: https://www.bevindustry.com/articles/90987-tips-for-improving-todays-brewhouseDen där omtalade Craigellachien från Dram good whisky…https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/71038/craigellachie-2003-ctWhiskybroker som kör filtrering men en del svart kan ibland finnas i botten på flaskorna:https://www.whiskybroker.co.uk/Veckans destilleri: CotswoldsHemsida: https://www.cotswoldsdistillery.com/En intervju med Daniel Szor, destillerichefen:https://scotchwhisky.com/magazine/interviews/five-minutes-with/25823/daniel-szor-cotswolds-distillery/Se också här:https://scotchwhisky.com/magazine/from-the-editors/22827/what-is-english-whisky/Ett urval hyllande och diskuterande texter om Jim Swan:https://www.masterofmalt.com/blog/post/jim-swan-a-legacy-of-style.aspxhttps://scotchwhisky.com/magazine/in-depth/12859/obituary-dr-jim-swan-1941-2017/Och ja, kapaciteten ligger på rejält under en miljon liter ren sprit om året. Det finns en hel del flarror att köpa på Systembolaget.
Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhisky
-
Parfym eller sprit? Dyr eller billig whisky? Vi pratar både om High Coasts 10-åring och Glenlivets 80 yo. Men också om anrika destilleriet Glen Scotia, hur man utför en perfekt blank run och en kort men intensiv träff med Arga surgubben. Flaskdesign för miljonen – bra eller anus?
Ja, hur många bultar är det egentligen i Ölandsbron? Här är facit:
https://www.facebook.com/watch/?v=1444741522496453
Här kan du köpa lite olika sorters Ölandstok:
https://www.granngarden.se/tradgard/vaxter/hackplantor/olandstokVad var det i glaset?
Mathias pimplade rödtjut, David Arran 25 YO och Jeroen tog en Longmorn 16.Den där svindyra whiskyn då…
Lite om whiskyn från Gordon & MacPhail:
https://www.gordonandmacphail.com/generations/#
…inklusive en film från dem:
https://www.gordonandmacphail.com/generations/?vidid=sSoAVR8JFc
Importören Symposions information om flaskan:
https://www.symposionhot.com/2021/10/27/generations-glenlivet-80-years-old/
Och så lite mer kring denna omtalade whisky då:
https://www.alltomwhisky.se/2021/10/varldens-dyraste-whisky-billig-i-sverige/
https://www.alltomwhisky.se/2021/10/vi-var-dar-allt-om-whisky-i-tv4-nyhetsmorgon/
Från nyhetsmorgon, TV4 – kolla in storleken på den där lådan!
https://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon/steffo-dricker-v%C3%A4rldens-%C3%A4ldsta-whisky-f%C3%B6r-en-miljon-ska-inte-smaka-s%C3%A5-h%C3%A4r/13724537?first=13724537
Här ser ni lite bilder på tidigare Glenlivet 1940 från Gordon & MacPhail. Såhär tycker vi på ETW att buteljen skulle ha sett ut:
https://whisky.auction/auctions/lot/31442/glenlivet-1940
https://www.thewhiskyexchange.com/p/25484/glenlivet-1940-bot1970s-gordon-macphail
https://www.thewhiskyvault.com/glenlivet-1940-gordon--macphail-eighties-bottling-2567-p.aspHigh Coasts The first ten years
https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/the-first-ten-years-4103702/
https://highcoastwhisky.se/high-coast-whisky-forsta-10-ar-buteljerade-pa-flaska-the-first-ten-years/
https://highcoastwhisky.se/produkter/the-first-ten-years/
Whisky weekly provar den ihop med Lars Karlsson här:
https://www.youtube.com/watch?v=4-hVH664Dac
Podden Whisky Weekly har koll på det senaste om nyheter på Systemet och whiskyvärlden.
https://whiskyweekly.se/Blank run
Google ger bara luddiga träffar rörande blank run så här blir det till att rekommendera en del hard-core whiskylitteratur och hoppas på att de tar upp blank run:Buxton, Ian, & Paul S. Hughes, The science and commerce of whisky (Cambridge: RSC Publishing, 2014).
Russell, Inge, red., Whisky: Technology, production and marketing ([London]: Academic Press, 2003).
Russell, Inge & Graham Stewart, red., Whisky: Technology, production and marketing, 2 uppl. (Oxford: Academic Press, 2014)
Och så lite om trippeldestillering från ETW:s resident whisky anorak:
https://tjederswhisky.se/the-enigma-of-triple-distillation/
(Det finns en till betydelse av blank run som David inte tog upp i fyllan och villan. Vi kör lite copy paste ur den där boken av honom som aldrig verkar komma och ber om ursäkt för att nörderinivån skjuter genom taket:Blank run är (också) ”en misslyckad körning i spritpannan, där spriten på grund av kontaminering aldrig klarar dimtestet. Det beror normalt på en alltför hög alkoholhalt i LWFR (lågvinstanken). Om alkoholhalten där överskrider 30% börjar de tyngre oljorna och estrarna som lägger sig ovanpå alkoholen (i betydelsen etanolen) i tanken att lösa sig i alkoholen och därmed smutsa ned den. Det kan också hända att man tömmer hela LWFR och därmed får med oljorna och estrarna, istället för att bara tömma det undre lagret i den. Följden blir då smutsig sprit som det kan krävas flera körningar i för att helt tvätta bort ur både spritpanna och kylare. Börjar alkoholhalten i LWFR närma sig 30% bör man därför späda vätskan där med vatten. Råkar man ut för en blank run behöver spriten destilleras om eller kasseras. Det är ofta betydligt svårare att i sådana körningar få till skärningspunkterna i spritpannan vid omdestillering.”
Hängde ni med så hängde ni med!
Veckans destilleri: Glen Scotia
Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://ww.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)
https://www.glenscotia.com/
Destilleriet har upplevt ovanligt många perioder av stängning, även i modern tid: 1928–1932, 1942–1945, 1984–1988 och från oktober 1994 till maj 1999. Det var 2014 som Loch Lomond Group köptes upp av Exponent Private Equity. Runt 10% av produktionen är lättrökig och hårt rökig, resten är orökig.