Jim Swan Podcasts

  • UNDAN FÖR ESS! Efter en liten snabbrecension av ett nytt whiskyglas kastar vi oss vindsnabbt in på hur man snabbar upp processen av att göra mogen, fin whisky på nolltid. Dessutom: Destilleriet Tullamore och ordet "Make", inte den goda new maken som vi alla (utom Mathias) älskar, utan bara make. Hittepå eller inte? Bara att lyssna! Swosh!Vad var det i glaset?David fortsätter dricka icke-whisky på grund av muskelavslappnande medicin men Mathias smuttade en 14 YO (!) Mackmyra från privatfat medan Jeroen körde Loch Lomond Inchmurrin 12 YO: https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/loch-lomond-inchmurrin-48501/Cradle glass: bra eller anus?Här kan ni kolla in glaset:https://www.cradleglass.com/…från destilleriet Cradle Mountain:https://www.cradlemountainwhisky.com/homeEtt av tusen exempel på köpta idiotartiklar som rekommenderar ett gäng skitglas har du förresten här:https://luxe.digital/lifestyle/home/best-whisky-glasses/Glaset Corkcicle Whiskey Wedge i den där artikeln kan kanske vara det dummaste som hänt i whiskyvärlden sedan Diageo blandade annat än Cardhu i Cardhu 12 YO och fortsatte buteljera den numera blended malten som Cardhu 12 YO. Göra whisky bra när den är ung: tips och tricks! Det minst sagt ensidigt positiva eftermälet efter Jim Swan som David menar borde problematiseras: https://www.alltomwhisky.se/2017/02/jim-swan-dod-en-av-de-stora-ar-borta/https://www.masterofmalt.com/blog/post/jim-swan-a-legacy-of-style.aspxhttps://scotchwhisky.com/magazine/in-depth/12859/obituary-dr-jim-swan-1941-2017/https://whiskipedia.com/heroes/jim-swan/https://www.whiskyadvocate.com/remembering-dr-jim-swan/Andrew Derbidge om australiensisk whisky som ”under-matured yet over-oaked”: https://www.whiskyandwisdom.com/australian-whisky-has-an-image-problem/Det här med långa jäsningstider…Exempel på nya och gamla destillerier med långa jäsningstider är Arbikie, Ballindalloch,Glenfarclas, Glen Scotia, GlenWyvis, Kilchoman, Lindores Abbey och Oban.Och Laphroaig jäser förresten inte alls på 48 timmar men väl på de ordentligt korta 50–55 timmar.Fatfyllningsstyrka… Det japanska Fuji Gotemba heter numera Mt. Fuji fyller sina fat med för maltwhisky på superlåga 50,5, och när de framställer vad som skulle ha kallats bourbon om destilleriet låg i USA kör de med 55,5. Även svenska Agitator fyller på låga 55%.Egensinniga Benrinnes:https://www.malts.com/en-gb/brands/benrinnesVeckans ord: makeAlfred Barnards klassiska bok The whisky distilleries of the United Kingdom (1887) finns i hur många facsimilutgåvor som helst. Stora delar av boken är ofattbart astråkiga men i små doser är han ganska kul att läsa.Veckans destilleri: Tullamore (D.E.W.)Originaldestilleriet Tullamore grundades 1829 och lades ned 1954. Sedan gjordes whiskeyn på John’s Lane, innan det lades ned 1974. Efter det gjordes Tullamore D.E.W. på både Midleton och Bushmill’s men numera är det alltså William Grant & Sons som kokar spriten på sitt nya destilleri som kom i produktion 2014. Kapaciteten var inledningsvis på 1,8 miljoner liter ren sprit per år, en siffra som dubblades till 3,6 redan 2017. Numera har destilleriet fyra pannor för produktion både av maltwhiskey och single pot still whiskey, all trippeldestillerad. 2017 lades också ett graindestilleri med en kapacitet på åtta eller nio miljoner liter ren sprit per år till området.https://www.tullamoredew.com/en-gb/Här kan man läsa lite mer, om än kort:http://www.historyireland.com/volume-22/tullamore-d-e-w-distillery/Davids recension av Tullamore D.E.W. Cider cask finish från 2017:http://tjederswhisky.se/tullamore-dew-cider-cask-finish/Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960

  • Det lutar åt lauter! David är tillbaka och nördar loss med besked. Hellauter, halvlauter – milda mäsktunnor, vilken djupdykning. Dessutom dåliga korkar, rökig feedback från läsarna och ett härligt besök på engelska The Cotswolds distillery. Och Mathias på 50-årsfestival. Vilket avsnitt!Just D:s klassiker 87, 87: https://www.youtube.com/watch?v=nHO4wGZsVI8Three strikes and you’re out:https://en.wikipedia.org/wiki/Three-strikes_lawVad var det i glaset?David hade denna galna BenRiach:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/34655/benriach-19762015 skrev David denna lyriska skildring av den underbara whiskybutiken The Old Pipe:https://tjederswhisky.se/the-old-pipe/Mathias drack te och hämtade sig från hejdlöst lördagssupande. Jeroen smuttade dubbelt, på Loch Lomond Original och Madeira cask:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/loch-lomond-original-59701/https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/loch-lomond-madeira-cask-finish-nas-53001/Allt om Whiskys livesändning med Loch Lomond och Glen Scotia:https://youtu.be/LoOlpcJDBScDet där med Octomore…Far och son Lüning, jättebra källa till kunskap här:https://www.whisky.com/David minns inte vilken av Horst Lünings provningar av Octomore det var han hade sett så här får ni tre ganska långa (han gillar ingen av dem)…Horst Lüning provar Octomore 07.2:https://www.youtube.com/watch?v=wPvo5oXw4ckHorst Lüning provar Octomore 6.3:https://www.youtube.com/watch?v=JN0OraQxYV0Horst Lüning provar Octomore 06.1:https://www.youtube.com/watch?v=dMrGAoGT4i4Tomintoul peaty tang hittar ni här:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/tomintoul-32701/Lauter, halvlauter, traditionella mäsktunnorEn bild som David la upp med bara bitar av en falskbotten till en mäsktunna:https://www.facebook.com/entreawhisky/posts/429726095354503Det finns gott om källor kring detta med mäsktunnor men låt oss göra det enkelt för oss och stanna vid denna: Scott Davies, Mark Philips & John Hancock, ”Evolution of a mash tun”, presentation på Distilled Spirits Conference 2014, ligger uppe bland annat här:https://www.briggsplc.com/wp-content/uploads/technical-papers/davies-mashing-wdsc2014complete.pdfJättekort kan ni också kolla här:https://www.undiscoveredscotland.co.uk/usfeatures/maltwhisky/mashtun.htmlOch apropå att far och son Lüning har bra info på sin sida, titta här:https://www.whisky.com/information/knowledge/production/details/mashing.htmlEn snabbtitt ned i Edradours traditionella mäsktunna här:https://www.youtube.com/watch?v=nscCh2GOf64Deanstons traditionella mäsktunna med räfsorna igång (tidigt under mäskningen, mäsktunnan är långt ifrån tillräckligt full här):https://youtu.be/LXg6qrvq3Y?t=107Ardbegs halvlautermäsktunna inuti med de där vertikala liksom pinnarna i rostfritt stål: Foto: Marcus HotakainenHär kan man se den lilla inbyggda plogfunktionen och de lite mer Z-formade grunkorna på pinnarna på en hellauter: https://www.bevindustry.com/articles/90987-tips-for-improving-todays-brewhouseDen där omtalade Craigellachien från Dram good whisky…https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/71038/craigellachie-2003-ctWhiskybroker som kör filtrering men en del svart kan ibland finnas i botten på flaskorna:https://www.whiskybroker.co.uk/Veckans destilleri: CotswoldsHemsida: https://www.cotswoldsdistillery.com/En intervju med Daniel Szor, destillerichefen:https://scotchwhisky.com/magazine/interviews/five-minutes-with/25823/daniel-szor-cotswolds-distillery/Se också här:https://scotchwhisky.com/magazine/from-the-editors/22827/what-is-english-whisky/Ett urval hyllande och diskuterande texter om Jim Swan:https://www.masterofmalt.com/blog/post/jim-swan-a-legacy-of-style.aspxhttps://scotchwhisky.com/magazine/in-depth/12859/obituary-dr-jim-swan-1941-2017/Och ja, kapaciteten ligger på rejält under en miljon liter ren sprit om året. Det finns en hel del flarror att köpa på Systembolaget.

    Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhisky