Bonniers konsthall Podcasts
-
Den senaste tiden har flera ikoniska konstverk utsatts för matattacker av klimataktivister. Varför? Tjänar attackerna klimatkampens syften? Hör bland andra Theodor Ringborg från Bonniers konsthall.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
NYTT LJUS ÖVER CHRISTER STRÖMHOLMS PARISGatuliv, konstnärer, krogar och ateljéer, en air av en försvunnen tid att bara kliva in i - nu visas fotoutställningen "Christer Strömholm - porträtt i Paris" på Nationalmuseum i Stockholm. Och vi har träffat curatorerna bakom utställningen, Joakim Strömholm och Anna Nilsdotter Strömholm.
GIORGIO VASARI - RENÄSSANSENS CENTRALGESTALTVi stannar kvar på Nationalmuseum. För samma entrébiljett som leder till Christer Strömholms Paris kan man också göra resa en bakåt i tiden till Renässansen. "Giorgio Vasaris teckningar - en mytomspunnen samling" heter utställningen. Den tar avstamp i den mytomspunna album med teckningar som Vasari själv sammanställt. En bok som försvann efter hans död 1574 och som konsthistoriker genom åren mödosamt försökt rekonstruera. P1 Kulturs Cecilia Blomberg tar rygg på Nationalmuseums Carina Fryklund in i en konsthistoria som ständigt skrivs om.
VIRGINIA WOOLFS "JACOBS ROOM" - EN UNDERSKATTAD 100-ÅRINGIdag är det på dagen exakt hundra år sedan Virginia Woolfs roman "Jacobs Room" kom ut. Litteraturvetaren Karin Nykvist lyfter fram en pigg och underskattad åldring i dagens OBS-essä.
Programledare: Cecilia Blomberg
Producent: Ulph Nyström -
Eva Dahlgren började sin långa artistkarriär på det sena 70-talet ett 20-tal album och åtskilliga priser senare kommer nu första delen av vad hon kallar memoarer under konstruktion: "Instrumenten".
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Eva Dahlgren är gäst i dagens program.
HÖR PRISADE UKRAINSKA REGISSÖREN OLEG SENTSOV DIREKT FRÅN FRONTEN
En av Europas mest uppmärksammade filmregissörer, ukrainske Oleg Sentsov är inte bara omtalad för sina filmer – sedan ett halvår tillbaka strider i den ukrainska armén mot den ryska invasionen. I november skulle han ha besökt Stockholm filmfestival för att ta emot pris – men kriget kom emellan. Vi har fått tag på regissören vid fronten.
LAXROSA FÖRLÖSNING PÅ BONNIERS KONSTHALL
Konstnärsduon Cooking Sections undersöker världen med utgångspunkt i maten vi äter. På Bonniers Konsthall presenterar de projektet "Undamming Rivers", som kretsar kring den odlade laxens levnadsbetingelser. Mårten Arndtzén ser konst som bjuder på psykologisk förlösning snarare än klimatkamp.
OPERA OM OPERA I ARIADNE PÅ NAXOS
Igår var det premiär för Richard Strauss metaopera Ariadne på Naxos på Kungliga Operan i Stockholm. Eric Schüldt har sett den.
ESSÄ: BESATTHETEN AV ATT BERÖRA FÖRLAMAR TEATERN
Berördhetens centrala position inom teatern kan ses som ett anti-intellektuellt fenomen, där känslan står höjd över kritik, analys och kunskap. Det menar teaterforskaren Kent Sjöström i dagens essä.
Programledare: Lisa Wall
Producent: P1 Kultur -
Sverigedemokraterna är det parti som har den mest utstuderade kulturpolitiken. Hur kommer den att märkas efter valet?
Vi är vana med kulturpolitiker som håller armlängds avstånd till konsten men här kommer ett parti som engagerar sig djupt i bildkonstens och arkitekturens utseende. Alltid med ”svenskheten” i första rummet.
I själva verket håller eftervalsdebatt och funderar på hur själva stadsbilden kommer att förändras med SD i maktposition. Alla försök att bygga ”gammaldags” har ju fått stora problem. Jakriborg i Skåne och Stadtschloss i Berlin är i grund och botten bara fasadarkitektur som passat på Disneyland.
Ulrika har sett en riktig topputställning – Salad Hilowles ”Homecoming” i Gävle.
Det är otroligt helgjutet. Skimrande. Och Hilowle är en av landets mest spännande konstnärer just nu.
Cooking sections utställning på Bonniers konsthall hade däremot passat bättre på Naturhistoriska museet, tycker Clemens. Trots att den handlar om laxar så har han inte sett något torrare. Ulrika är mer förlåtande. Konsten måste också få vara lite undervisande ibland.
Dessutom har vi läst Per I Gedins bok om Sveriges första professionella konstkritiker – August Brunius. Och vi har sett Tora Vega Holmström på Thielska.
Gatufotografiets fader William Klein är död, förresten. Han blev lika gammal som Drottning Elizabeth.
Med Ulrika Stahre och Clemens Poellinger
Producent Martin Aagård
-
Daniel Vaccino är copywriter och creative director på Oatly i Malmö*. Han berättar om sin krokiga väg in i reklambranschen, att det är toppen om någon blir arg, och att copywriters och cowboys har ett och annat gemensamt. Du hör också Daniel Vaccino snacka om:
Varför Oatly är en bråkig lillebrorsa (och vilken som är deras största utmaning) Hur han bråkar om sina formuleringar (utan att dö på kuppen) Varför du bör se till att vara sämst där du jobbar Hur det är att skriva loss ihop med en annan begåvad copywriter Att ta rygg på andra och stjäla mycket (utan att det märks)I Copypodden intervjuar Mattias Åkerberg en radda av Sveriges bästa copywriters. Mattias är copywriter och UX-writer sedan över 15 år, och är aktuell som författare till Copyboken, som du kan förhandsköpa redan nu.
I avsnittet hör du Daniel läsa sin annons “Hur pratar du med din 58-åring om mjölk?” (Pappahjälpen för Oatly).
Folk som Daniel namedroppar i avsnittet: Lisa Vaccino, Ida Backman, Jan Cederquist, Jack Hansen, Christer Wiklander, Magnus Jakobsson, Olle Langseth, Tove Eriksen Hillblom, Oskar Pernefeldt, Linus Bronge och Joakim Khoury.
Kampanjer som Daniel namedroppar i avsnittet: Pappahjälpen för Oatly, Har du moms, eller? för Apotek Hjärtat, Ölavtalet för Norrlands Guld, Du nya du fria för Försvarsmakten, Inte för alla för Bonniers Konsthall, och Det är mycket nu för Försvarsmakten.
* Numera jobbar Daniel Vaccino som creative director på Åkestam Holst Syd i Malmö.
***
Copypodden är inspelad hos TMP Media Group i Göteborg och Stockholm. Och det är Oskar Nyström på Studio Nyström som har klippt, fixat och ljudsatt varenda sekund av det här poddavsnittet. Fotografen heter David Einar, och jobbar på Linkin i Linköping. Tack för att du lyssnar!