heliga Graal Podcasts
-
Likt Jesus har Sen Lunch återuppstått efter påsken och vi är tillbaka med dunder och brak. Nyheterna är för det mesta under bältet men vad gör det. Vi pratar granskningssystem av utländska investerare, speciellt Kina och hur Sverige tillsammans med EU (och Nato?) ska tänka i frågan. Vi diskuterar vidare om EU:s allsmäktighet och eviga byråkrati och hur EU-valet kommer gå nästa år när ingen har koll på vad som egentligen händer i Bryssel. Sveriges heliga graal, systembolaget, utmanas när frågan om gårdsförsäljning tas upp men är det ett hot för monopolet? SD vill va med när regeringen utövar utnämningsmakt och vi vill som vanligt killgissa. I Studion: Ellen Meiby, Richard Wahlström, Freja Nyström och Jakob Steiner Blasberg.
-
Tyskland har tvekat och Polen pressat på om att skicka stridsvagnar till kriget. Hör om Leopard-striden som fått enigheten bland Ukrainas bundsförvanter att krackelera och vad det betyder.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den tysktillverkade stridsvagnen Leopard har allt mer kommit att porträtteras som det ukrainska försvarets heliga graal. Finland, Polen och Lettland har sagt sig vilja skicka delar av sina leopardbestånd till Ukraina men Tyskland har tvekat och hållit inne med klara besked. Samtidigt har Storbritannien utlovat 14 stridsvagnar av typen Challenger till Ukraina.
Tysklands oro för eskaleringMånga bedömare utgick ifrån att Tyskland skulle släppa Leoparderna fria i samband med mötet på militärbasen Ramstein i fredags. Hör om vad som hände inne på mötet och om hur det uteblivna beskedet från Tyskland tagits emot i Europa. I Tyskland är frågan mycket laddad av en rad skäl. Ett tungt argument för att inte skicka stridsvagnar har varit att undvika en eskalation av kriget. Samtidigt pekas allt tyngre vapen ut som ett måste för Ukraina.
Medverkande: Daniel Alling, Tysklandskorrespondent. Stephanie Zakrisson, Londonkorrespondent. Robert Dalsjö, forskningsledare på FOI.
Programledare: Caroline Salzinger
Producent: Therese Rosenvinge
Tekniker: Adam Alvin -
Kung Artur är en av de mest ryktbara gestalterna ur Europas medeltida historia. Hans namn har gjorts odödligt genom populärkulturen där det ofta förknippas med fantasieggande företeelser som riddarna kring runda bordet, svärdet Excalibur och jakten på den heliga Graal.
Dessvärre är kung Artur förmodligen mer myt än verklighet. Han omnämns förvisso av walesiska historieskrivare redan under äldre medeltid. Bland annat beskrivs han i verket Historia Brittonum som ett slags militär ledare för de keltiskspråkiga britannierna – en ”dux bellorum” som i början av 500-talet ledde sina trupper till seger mot anglosaxarna i tolv bataljer, någonstans i de västliga delarna av våra dagars Storbritannien.
Samtliga historiska källor om kung Artur är dock nedtecknade flera hundra år efter hans påstådda död i slaget vid Camlann kring år 540. Därför är det i första hand som myt – inklusive rollen som propagandamässig förebild – som denna medeltida potentat har haft historisk betydelse.
I detta avsnitt av podden En oväntad historia samtalar historikerna Olle Larsson och Andreas Marklund om Arturmytens historiska rötter. De går igenom beläggen för kung Arturs existens och tittar närmare på huvudingredienserna i den historiska mytbildningen. De diskuterar även omständigheterna kring kung Arturs död, som bokstavligt talat är något dimmiga, då det bland annat hävdas att Artur försjunker i ett slags helbrägdagörande dvala bland dimmorna på den förtrollade ön Avalon.
Bild: Gobeläng som visar Arthur som en av de nio värdiga, bärande en vapensköld som ofta tillskrivs honom (ca 1385) Okänd konstnär – Wikipedia, Public Domain
Lyssna också på Olof Rudbecks Atlantica förebådar Putin
Litteraturtips:
Joshua Hammer: ”Was King Arthur a Real Person?” Smithsonian Magazine, 2022.
Dick Harrison: Englands historia. Del 1: Från forntiden till 1600. Historiska Media, 2018.
Klippare: Emanuel Lehtonen
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi har hämtat oss från sjukdom och misär men inte från "life looming ahead". Sara tar därför inspiration av Queen Elizabeths 21-års tal, medan Moa spekulerar i om den omöjliga killtypen "modersbundna män" nu får en revansch.
Dessutom: Ursäktas downfall, excentriska studentlivs-arketyper i Uppsala, alla tjejers heliga graal "Student 64" med mera.
Salut!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Sveriges heliga graal - alliansfriheten håller på att raseras. Men ännu är Sverige inte färdig att ge sig in i Natodebatten. I stället sneglar man på Finland och väntar på vad lillebror skall ta sig till.
– Alliansfriheten är en identitetsfråga för många, säger journalisten och säkerhetspolitiska kännaren Patrik Oksanen i Nyhetspodden. Med Jonna Nupponen.
Nyhetspodden går på djupet med dagens största och viktigaste nyhet. Vi förklarar politiken, världen och allt det andra. Producent: Ami Lassila.
Har du frågor eller synpunkter? Kontakta oss på: [email protected] -
Den juliga patchnisseduon Effineff laddar upp inför julhelgen med ett julavsnitt om supersamlaren Peter Nielsen och hans passion kring THIN LIZZY! Världens kortaste poddsäsong avslutas alltså i peak. Hör hur han byggde upp sin hemsida och hur han lever med sitt imponerande samlande, hur han träffade Phil Lynotts mamma och om hans sökande efter sin heliga Graal. Vi tas även med på berättelsen om hur Peter glömde adresslappen när han åkte till storstan för att gå på sin första Lizzy-träff och hur säcken till den historien sedan knöts ihop på Sweden Rock Festival flera år senare. Vi säger God Jul och Gott Nytt År till alla lyssnare och gäster och på återseende i ett virusfritt 2022. Och glöm inte att hårdrockare är farliga!
Show-notes med bilder på Peters samling: Avsnitt 27: Thin Lizzy med Peter Nielsen | Patchtrollen
-
Vi snackar med Christofer Nober bara fyra veckor innan tävlingen som kan ge honom bodybuildingens heliga Graal - IFBB Pro Card. Hur mår han? Hur tränar han? Hur ser han på hela bodybuildingcirkusen, var det bättre förr? Och det viktigaste av allt – han berättar om känslorna som hör ihop med att äta grus och nålar om det är det som krävs för att nå sina mål.
00:03:49 – Gäst in 01:12:57 – Gäst utTyngre Old School: Om svunna gyllene fysiker och om hur mycket bättre byggningen egentligen var förr – med Fredrik Age & Ashkan Aghili.
-
Teliabråk när Vd tröttnat på styrelse och ägare. Är staten ryggradslös och konflikträdd? Och hur sannolikt är det att Telia skulle gå ut med nyemission till svenska folket? Fingerprint än en gång ute i blåsväder och vi får frågan vad vi tycker om indexfonder, är det fondvärldens heliga graal, eller är det mera som McDonalds, det är billigt och man vet vad man får.