Wuhan Podcasts
-
Konflikt blickar tillbaka på ett år då rykten och misstankar florerat om att Sars-cov 2 kom från ett labb i Wuhan, då politiker åter seriöst började diskutera UFO:n och när frågetecknen hopat sig kring Havannasyndromet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Robin Olin
[email protected]Tekniker: Gardar Hansen
-
Det som ansågs vara en konspirationsteori verkar nu accepteras av allt fler; att coronaviruset skapades i ett laboratorium i Wuhan. Dessutom: Döljer man hur farligt viruset är för att inte skapa panik? Ny konspirationsteori på gång!
-
Parallellt med att coronaviruset spreds över världen spreds också missuppfattningar och konspirationsteorier om viruset. Däribland att sjukdomsutbrottet berodde på en läcka ifrån högsäkerhetslaboratoriet i Wuhan. WHO uppmärksammade tidigt problematiken med att felaktiga påståenden spreds på nätet och försökte stoppa denna så kallade infodemi genom att samarbeta med Google, Twitter och Facebook. Till en början hörsammade Facebook WHOs vädjan och tog bort alla påståenden om mänsklig inblandning i framställandet av coronaviruset. Ända fram till att Joe Biden deklarerade att det inte gick att utesluta att viruset skapats på ett kinesiskt laboratorium. Emma och Mattias pratar om risker när sociala medie-plattformarna blir sanningsdomare och hur man kan förhålla sig till desinformation. Dessutom har Emma pratat med DNs techredaktör Linus Larsson om Facebooks ansvar och makt.
Klipp och musik:
Nyhetsmorgon, TV4
CNN
Global News
Dr Tedros, WHO
CNA
RT
CBS News
BBC News
Berättarröst: Peter Öberg
Producent: Clara Wallin
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Den ledande teorin om coronavirusets ursprung är att det kommit från fladdermöss och förändrats i ett annat djur, så att det blivit smittsamt för människor. Men hur ser andra teorier ut?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Fortfarande vet ingen exakt varifrån corona-sars2 kommer. Någonstans i södra Kinas skogar har man hittat nästan samma virus, men bara nästan. Någon mellanvärd har man ännu inte hittat, och hur viruset tagit sig från fladdermössens grottor till Wuhan, där pandemin tog sin början, är oklart.
Det är viktigt att ta reda på virusets väg till oss, anser många forskare, eftersom det kan hjälpa oss att hålla kontroll på farliga virus om och när de utvecklas på ett liknande sätt i framtiden.
Det finns också kritiska röster som inte utesluter att viruset av misstag har läckt ut från ett laboratorium. Hur vanligt är det? Det har hänt ett antal gånger, visar det sig.
Med: Richard Ebright, professor molekylärbiologi Rutgers University NJ USA, Gigi Gronvall, senior forskare Johns Hopkins University MD USA, Farshid Jalalvand, forskare infektionsmedicin Lunds universitet, Ali Mirazimi, professor virologi Karolinska Institutet Stockholm.
Programmet är en repris från 10 maj 2021.
Programledare
Tomas LindbladProducent
Peter Normark
[email protected] -
Sommaren och semestertider är runt hörnet och vi summerar det gångna året, coronapandemin då, nu och framgent. Vad hände egentligen i Wuhan och hur väl förberedda var Sverige och världen för en pandemi? Vilka trender ser vi i arbetsmarknaden och vad har vi att vänta oss post-corona? Vem eller vilka skall betala för pandemin och finansiera statskassornas underskott? Vi diskuterar pandemin och vilka trender vi ser och vad du kan tänka på framåt om du exempelvis går i tankar att byta jobb.
Hålltider00:00 - Midsommar, nubbe och uppsnack03:26 - Coronapandemin, vad hände egentligen?13:30 - Hur mår Sverige och världen idag och vad händer på arbetsmarknaden? 19:34 - Hur väl förberedda var vi för pandemin och vad lär vi oss av denna?26:26 - Vad händer nu efter Corona? Vilka trender ser vi och hur anpassar vi våra beteenden?36:05 - Arbetstillfällen, arbetsmarknad och karriärtankar?40:30 - Summering och avslutande ord***
-
Varför dröjde det så länge innan svenska medier började rapportera om oklarheter kring laboratoriet i Wuhan? Hur orolig ska man vara för uppgifterna om biverkningar av coronavaccineringen? Och bör föräldralagen ändras så att det blir mindre fokus på den biologiska pappan? Det är ämnen som diskuteras i det 19:e avsnittet av Veckans nyheter. Sven Almkvist får även dela med sig av några av sina bästa sommartips. Programmet spelades in före regeringskrisen, så den frågan tas inte upp.
-
Teorin om att coronaviruset från början läckt ur ett labb i Wuhan har hela tiden kallats för konspirationsteori.
Fram tills nu.
I Aftonbladet Utrikes djupdyker vi i frågan om coronavirusets ursprung. Vad är det egentligen för forskning som pågår vid det virologiska institutet i Wuhan? Går det att lita på Världshälsoorganisationen? Och hur är läget nu i staden som blev coronans ground zero?
Programledare: Jenny Ågren.
Utrikeskommentator: Nivette Dawod
Gäst: Johan Björnfot, svensk hockeytränare boende i Wuhan.
-
Hur troligt är det att coronaviruset spreds från ett laboratorium i Wuhan? Behöver svensk abortlagstiftning ändras? Och bör vi införa dödshjälp i Sverige? Det är frågor som diskuteras i det 16:e avsnittet av Veckans nyheter. Sven Almkvist svarar även på en personlig tittarfråga.
-
Britterna har infört nya visumregler och miljoner Hongkongbor kan nu få uppehållstillstånd i Storbritannien. Kommer Hongkong nu att tömmas? Varför bryr sig Storbritannien? Och vilka reaktioner har kommit från Peking? Och så har korrespondent Björn Djurberg lyckats ta sig in på det nya pandemimuseet i Wuhan.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande i podden: Kinakommentator Hanna Sahlberg, Björn Djurberg, korrespondent i Peking, Londonkorrespondent Daniel Alling och programledare Lasse Johansson.
Producent: Cecilia Zabin Tengmark
Researcher: Saga Ringmar
Tekniker: Fredrik Von Der Pahlen