Viktor MattssonTekniker Podcasts
-
Koranhärvan rullar vidare och nu märks Natospänningarna mellan partierna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Rasmus Paludans koranbränning gjorde Turkiets president Erdogan så upprörd att han nu säger att ett Natomedlemskap inte är aktuellt så länge Sveriges tillåter att man eldar den heliga skriften.
Samtidigt går Socialdemokraterna till angrepp mot Sverigedemokraterna och menar att statsministers Kristerssons samarbete med Jimmie Åkesson försvårat Natoprocessen.
Centerpartiet valde Muharrem DemirokPå torsdagen avslutade Annie Lööf sin karriär som partiledare för Centerpartiet. Som hennes efterträdare har partiet valt Muharrem Demirok. Det politiska spelet siar om partiets färdriktning, vad som blir Lööfs arv och på vilka punkter Demirok kan tänkas bryta med sin efterträdare.
Klimatkrisen och kulturkrigetSverigedemokraterna satt tonen för invandringsdebatten i Sverige. Nu vill de göra samma sak med klimatet och växlar upp sina ambitioner på området. Vi ställer oss frågan om det är möjligt att vinna mark för en mer skeptisk syn på klimatforskningen, och huruvida klimatet är en kulturkrigsfråga överhuvudtaget.
Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot och Annie Reuterskiöld, politikreporter på Dagens Nyheter.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Joachim Persson
-
Så mår statsminister Kristerssons samarbete vid denna låtsas-milstolpe.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Högerextremisten Rasmus Paludans koranbränning väckte ilska hos Turkiets president Recep Tayyip Erdogan som blockerade Sveriges väg in i Nato ännu mer. Hur tänker statsminister Kristersson navigera i denna storm, och kan det rentav bli så att Natomedlemskapet glider honom ur händerna?
Samtidigt firar regeringen 100 dagar vid makten – en politisk hittepådag som blivit allt mer populär att uppmärksamma. Fredrik Furtenbach och Elisabeth Marmorstein förklarar dagens ursprung och redogör för regeringens främsta motgångar och medgångar hittills.
Hen är störst på TwitterDet politiska spelet djupdyker också i Twitters fantastiska värld. Med hjälp av färska siffror kan vi berätta vem som är störst på svenska politiktwitter och vilken tweet som hade sönder internet 2022.
Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot och Elisabeth Marmorstein, inrikespolitisk kommentator på SVT.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Joakim Persson
-
Inte bara Joe Biden och Donald Trump som stoppat dokument lite varstans.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
USA:s president Joe Biden bjöd in FBI till att söka igenom hans hem i deras jakt på fler säkerhetsklassade dokument – vilket de också hittade. Samtidigt har det upptäckts hemliga dokument även hemma hos Trumps tidigare vice president Mike Pence.
Med primärvalen för 2024 års presidentval ett år bort ställer vi hos frågan hur dessa avslöjanden påverkar de båda herrarnas chanser. Vi lyfter också blicken och scannar av vilka som står i startgroparna för en presidentkampanj 2024 – Donald Trump? Ron DeSantis? Nikki Haley
Abortmotståndarna behöver en ny strategiNär Högsta domstolen upphävde Roe V. Wade-beslutet firade många republikanska politiker. Det visar sig dock att en majoritet av USA:s väljare inte håller med dem, och nu börjar republikanska strateger bli stressade.
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Cecilia Khavar, USA-korrespondent och Kajsa Boglind, programledare P4 Världen.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Alma Segeholm
-
Regeringen får kritik för att krypa för Turkiet men S är inte mycket tuffare.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Rättelse: I en första version av avsnittet pratade vi om ett EU-lagförslag gällande restaurering av natur. Vi sa då att riksdagen stod upp som en man mot förslaget med hänvisning till subsidiaritetsprincipen. Detta stämmer inte utan L, MP och V:s ledamöter delade inte majoritetens åsikt. Vi har klippt bort det som blev fel och förtydligat med en rättelse i slutet av avsnittet. Tack för att du lyssnar.
Sverige kommer att leverera artillerisystemet Archer, stridsfordon 90 och pansarvärnsrobot NLAW till Ukraina. Detta meddelade regeringen på en pressträff på torsdagen. Hur viktigt var detta för statsminister Ulf Kristersson givet attackerna mot den tidigare regeringen för senfärdighet?
Samtidigt pågår en yttrandefrihetsdebatt sedan såväl statsministern som utrikesministern i hårda ordalag fördömt dockaktionen mot Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Kritiker menar att regeringen tummar på en grundlagsskyddad rättighet.
DPS har också färska siffror över vilken minister som är allra minst känd. Vem toppar listan – och hur ska man göra för att slippa hamna där?
Frågorna som avgör EU-ordförandeskapetSom om det inte vore nog gästas vi även av Ekots EU-kommentator Susanne Palme. Nu när Sverige är ordförande för unionen under årets första sex månader får hon förklara vilka frågor som är brännheta, och var Sverige riskerar att gå på nitar.
Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot, My Rohwedder, inrikespolitiska kommentator på Aftonbladet och Susanne Palme, EU-kommentator på Ekot.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Jakob Lalér
-
DPS stora årssummering med allt som hände i år och vad som kommer att hända 2023.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
2022 har varit ett exceptionellt händelserikt år. Det inleddes med Rysslands invasion av Ukraina vilket ledde till borgfred här hemma och Sverige gav tummen upp till Nato.
Därefter tog valrörelsen vid där höga bränslepriser, elpriser, lågkonjunktur och inflation fick alla partier att tävla om vem som kunde erbjuda väljarna mest pengar i plånboken.
Det blev ett tajt val men maktskiftet var ett faktum och därmed tog också Sverigedemokraterna ett enormt kliv in i värmen som samarbetsparti till regeringen. Vilken av alla dessa händelser är årets absolut viktigaste?
Så blir politiken 2023Det politiska spelet blickar också fram mot 2023 och siar om framtiden. Kommer Tidöavtalet att hålla? När går Sverige med i Nato egentligen? Och vem är nästa partiledare att avgå?
Medverkande: Fredrik Furtenbach, Sveriges Radio, Annie Reuterskiöld, Dagens Nyheter, My Rohwedder, Aftonbladet och Mats Knutsson, SVT.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Alma Segeholm
-
Demokraterna gör om sitt primärvalssystem och bryter därmed en närmast helig tradition. Vi pratar också om Trumps önskan att riva upp konstitutionen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I närmast evigheter har delstaten Iowa varit först ut när Demokraterna ska utse sin presidentkandidat. Nu vill president Joe Biden se över turordningen och låta andra delstater gå före. Bakgrunden är bland annat kritik mot delstatens demografiska sammansättning, som en del menar inte är representativt för övriga USA.
Trump vill riva upp grundlagenUSA:s tidigare president Donald Trump gjorde ett utspel på sin sociala medier-plattform där han önskade riva upp landets konstitution – för att sedan hävda att det var fake news. Vad menade han egentligen, och hur landar det i det republikanska partiet att Trump vill riva upp grundlagen?
Georgia väljer Raphael WarnockNatten till onsdag stod det klart att Georgia väljer demokraten Raphael Warnock som senator framför hans republikanske utmanare Herschel Walker. Warnocks vinst innebär att Demokraterna utökar sin majoritet i senaten och ger president Biden bättre möjligheter att genomföra sin politik.
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator, Roger Wilson, USA-korrespondent och Cecilia Khavar, USA-korrespondent.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Jakob Lalér
-
Johan Pehrson har kallat SD för en brun sörja och delar av Tidöavtalet som skit. Ännu en gång sätts relationen mellan L och SD på prov.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I veckan höll Liberalernas Johan Pehrson ett möte utanför Sandviken. I sitt tal till publiken, besående av partivänner, kallade han SD:s vitbok för en brun sörja och beskrev delar i Tidöavtalet som skit.
Uttalandet har fått relationen mellan L och SD att gnissla ordentligt. Men Fredrik Furtenbach tror inte det var medvetet gjort av Johan Pehrson.
Centerpartiets nästa ledareKampen om Annie Lööfs efterträdare fortsätter. Centerpartiets gruppledare Daniel Bäckström är en av kandidaterna, men svaret på frågan om att viga samkönade verkar ha sållat ut honom från processen.
Dessutom, Ekots politikreporter Katarina Helmerson gästar studion för att berätta hur det var att följa L och SD fram till Tidöavtalet. Hör om kulisserna bakom P1 Dokumentären "Maktskiftet – när SD släppte in L i regeringen".
Medverkande:
Fredrik Furtenbach ochTomas Ramberg, inrikespolitiska kommentatorer Ekot samt Katarina Helmerson, politikreporter Ekot
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Tor Sigvardsson
-
Donald Trump ställer upp i presidentvalet 2024 men har han sitt parti med sig?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
USA:s tidigare president Donald Trump har tillkännagivit att han kandiderar till presidentposten 2024. Beskedet kommer kort efter mellanårsvalet där Trumplojala kandidater gått dåligt, något ex-presidenten fått hård kritik för.
Demokraterna stod emot en röd vågDen republikanska mellanårssuccén uteblev och istället presterade många demokrater förvånansvärt bra. Vi tittar närmare på valresultatet och ställer oss frågan om Joe Biden verkligen är så dålig för partiet som många trott.
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator, Cecilia Khavar, USA-korrespondent och Roger Wilson, USA-korrespondent.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Alma Segeholm
-
Många av Trumps kandidater lyckades sämre än väntat i mellanårsvalet 2022.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Republikanerna hade hoppas på en så kallad röd våg men mellanårsvalet 2022 tycks inte ha blivit det stora bakslag för Demokraterna som många förutspått. Hur kommer det sig?
Ron DeSantis vs Donald TrumpFloridas guvernörs Ron DeSantis gjorde ett succéval i Florida och nu är frågan inte om utan när han kommer att ställa upp som presidentkandidat. Och hur kommer Donald Trump att hantera det?
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator, Kajsa Boglind, programledare P4 Världen, Cecilia Khavar, USA-korrespondent, Roger Wilson, USA-korrespondent och Caroline Kernen, korrespondent med fokus på unga.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Joar Jonsson
-
Team Kristersson mot team Andersson - fast i ombytta roller. Så var den första debatten i riksdagen sedan regeringsskiftet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Under onsdagen var det premiär. För första gången stod Ulf Kristersson i regeringsställning och Magdalena Andersson i opposition i en riksdagsdebatt.
M, KD och L ville visa sig starka som lag, samtidigt som SD demonstrerade en självständighet. V, C och MP gick hårt åt den nya regeringen och Tidöavtalet. Men många av frågorna efteråt handlar ändå om S. Varför sparade Magdalena Andersson på krutet mot den nya migrationspolitiken?
Politikens guldålderFörutom riksdagsdebatt har även en ny spännande rapport sett dagens ljus. Sociologiprofessorerna Gabriella Elgenius och Jens Rydgren har forskat på vad partier ser som den politiska guldåldern.
SD och S delar favoritepok, Fredrik Furtenbach förklarar varför!
Medverkande:
Fredrik Furtenbach och Tomas Ramberg, inrikespolitiska kommentatorer Ekot
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Monica Bergmark
-
Få grupper har så mycket politiskt inflytande som den evangelikala rörelsen. Hur blev det så?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I årtionden har den kristna högern påverkat den politiska debatten i USA och Högsta domstolens abortbeslut var en monumental seger för denna inflytelserika rörelse.
Men var har rörelsen egentligen sina rötter, och hur kom den att få så mycket inflytande? Vi djupdyker i den kristna högerns historia tillsammans med kyrkohistorikern Joel Halldorf.
Stödet för Ukraina vacklar liteRepublikanernas ledare i representanthuset Kevin McCarthy har skickat tydliga signaler om att han vill se en annorlunda politik gällande stödet till Ukraina. Samtidigt pågår det en debatt inom Demokraterna om USA:s hantering av konflikten. Är det en förändring i stödet för Ukraina på gång?
Allas blickar mot PennsylvaniaDet tycks allt mer som att ekonomin och delstaten Pennsylvania är de två ingredienser som kommer att avgöra mellanårsvalet 2022. Republikanerna har medvind, har Demokraterna något att sätta emot?
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Cecilia Khavar, USA-korrespondent och Joel Halldorf, professor i kyrkohistoria vid Enskilda Högskolan Stockholm.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Susanne Martinsson
-
Ulf Kristersson fick två dagar till på sig att bilda regering, men frågan är om han hinner gå i mål innan klockan tickat klart.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson fortsätter att försöka bilda regering, även om allt är "i princip helt klart". I morgon fredag är det dags att träffa talmannen igen.
Bristen på förtroende mellan SD och andra partier har satt käppar i hjulet. Samtidigt går Johan Pehrson ut med att Liberalerna inte kan lova M-ledaren stöd i en statsministeromröstning.
Fredrik Furtenbach har själv ställt frågan till Ulf Kristersson om vilka som ska sitta i regeringen och fick minst sagt ett snårigt svar.
Sveriges reaktioner på IranHändelserna i Iran har fått stort genomslag i svenska medier och inrikespolitiken. På måndag presenterar utrikesminister Ann Linde och EU nya sanktioner. Kommer Sveriges balansgång i Iranfrågan att förändras med den nya regeringen?
Medverkande:
Fredrik Furtenbach och Tomas Ramberg, inrikespolitiska kommentatorer Ekot.
Johan-Mathias Sommarström, Mellanösternkorrespondent
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Joar Jonsson
-
President Biden skärper tonen men kommer Putin att lyssna?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
USA varnar Ryssland för att fortsätta sitt krig in på områden som tillhör Natoallierade och tidigare CIA-chefen och armégeneralen David Petraeus säger att USA står redo att svara med full kraft om Putin använder sig av kärnvapen. Har vi närmat oss ett krig mellan USA och Ryssland?
Guvernörsvalet i Texas hettade till när Greg Abbott och Beto O'Rourke drabbades samman i en enda debatt inför valet i november. Vi tittar närmare på detta rafflande race och tipsar även om fler guvernörsval att hålla koll på i höst.
HD samlas igen efter abortbeslutetHögsta domstolen samlas återigen efter sommaruppehållet och frågan är om dammet nu lagt sig efter alla protester i samband med beslutet att riva upp den grundlagsskyddade rätten till abort. Fler uppmärksammade fall står på tur och många kommer följa HD:s arbete med stor spänning i höst.
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator Ekot, Roger Wilson, USA-korrespondent, Kajsa Boglind, programledare P4 Världen och Johanna Melén, utrikesreporter Ekot.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Susanne Martinsson
-
Nord Streams läckande gasledningar sätter säkerhetspolitiken i gungning mitt i regeringsbildningen. Och när är namngissningsleken slut för Centern?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det misstänkta sabotaget mot gasledningarna Nord Stream i Östersjön har fått Magdalena Andersson att jobba in i kaklet som statsminister. Den bubblande läckan har riktat ögon på säkerhetspolitiken, men vem är det egentligen som kör?
Ulf Kristersson har fått två veckors sonderingstid samtidigt som Magdalena Andersson leder en övergångsregering. Att det dessutom sker i samband med Natoprocessen sätter Sverige i limbo. Omvärlden ser oss som blivande Natomedlem, men vad innebär det om ansökan drar ut på tiden?
Centerpartiets nya partiledareResan på Annie Lööfs ersättare fortsätter. Namn kastas i gissningslekar, men det har snarare blivit en tävling om vem som inte vill ersätta som partiledare.
Nomineringsprocessen började förra veckan. Toppkandidaten Emil Källström har tackat nej så nu är frågan vem som ska leda partiet efter rop på förändring.
Medverkande:
Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator på Ekot
Annie Reuterskiöld, politisk reporter Dagens Nyheter
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Jari Hänninen
-
Sverigedemokraterna vill hemskt gärna se en av sina egna som riksdagens talman. Varför är posten så viktig? Och kostade verkligen lilla Nyans Magdalena Andersson statsministerposten?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ulf Kristerssons försök att bilda regering fortsätter och det är knepigt att få en inblick i hur det går. Det verkar dock bli strid om vilket parti som ska få talmansposten. SD är sugna och det skulle innebära en stor prestigevinst för partiet.
Inget succéval för personkryssenSedan valet 1998 har väljarna haft möjligheten att kryssa in kandidater i riksdagen med ambitionen att öka väljarnas inflytande. Men det vackra syftet till trots är det förhållandevis få som lyckats norpa en riksdagsplats på detta sätt i år. Hur kommer det sig att personkryss inte är en större grej i Sverige?
Nyans betydelse för riksdagsvaletDet har spekulerats i huruvida partiet Nyans kostade Socialdemokraterna makten genom att attrahera röster i områden som annars kunde ha gått till Magdalena Andersson. Stämmer detta verkligen? Och vilken betydelse hade i sådana fall partier som Medborgerlig samling för högersidan?
Medverkande: Fredrik Furtenbach och Tomas Ramberg, inrikespolitiska kommentatorer på Ekot.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Monica Bergmark
- Visa fler