Vattenfall Podcasts
-
Dadka Iswiidhen oo gaari doono ku dhowaan 11 milyan sannadka 2030. Shirkadda tareemmada ee MTR oo dacweynaysa darawallada tareemmada ee ku jira shaqo joojintakana doonaysa magdhow iyo iney shaqada dib ugu soo laabtaan si degdeg ah. Shirkadda Vattenfall oo dhisaysa wershado cusub ee hanaanka biyaha laga dhaliyo korontada.
-
Idag berättade Vattenfall om en planerad utbyggnad av svensk vattenkraft. Och det ger oss möjlighet att berätta historien om uppdämningen av den vilda 50 mil långa Lule älv. ÄNTLIGEN!! Talkshow i P1 i dag med programledare: Katherine Zimmerman och bisittare: Kristoffer Ahonen Appelquist.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Lule älv har 15 vattenkraftverk och står för 10 procent av Sveriges hela elförsörjning. Jannete Hentati har rest längst älven och pratat med människor och nu kommer hon ut med boken Älven i mig.
Sedan pratar vi om de bästa ramadan-tv-serierna i år med Sara Rifaat från tidningen Al-Kompis.
Och så kommer Louise Epstein och berättar om det senaste avsnittet av I hjärnan på Louise Epstein. Den här gången handlar det om magiska svampar.
Programledare: Katherine Zimmerman
Bisittare: Kristoffer Ahonen Appelquist
Producent: Fabian Asserbäck -
Att bygga ny kärnkraft är ingen quick fix
Men statliga Vattenfall planerar trots allt att gå vidare, avslöjar produktionschefen.
-
Kriget i Ukraina har skakat om Europas energimarknader och under det senaste året har energins koppling till säkerhetspolitik förstärkts. Sanktionerna mot rysk olja och gas har lett till ökad instabilitet på den europeiska gas- och elmarknaden. EU:s medlemsländer arbetar därför aktivt för att försöka minska de skenande energipriserna och skapa ett mer robust energisystem inför framtiden.
Energimyndigheten anger i sin senaste lägesrapport att elförsörjningen i Sverige är stabil men ansträngd. Under vintermånaderna finns det risk för effektbrist och det svåra omvärldsläget kan också riskera att medföra begränsade importmöjligheter för Sverige. Utöver en volatil elmarknad i Sverige och Europa finns det betydande risker att energisektorn, i likhet med andra samhällsviktiga sektorer, drabbas av allvarliga dataintrång och attacker som kan hota Sveriges energisäkerhet.
Vilka hot och störningar riktas mot vår energiförsörjning idag och hur ska svensk elberedskap stärkas framöver? I följande avsnitt av Folk och Försvar-podden kommer vi att diskutera hur vårt omvärldsläge präglar Sveriges och Europas energiförsörjning samt vilka utmaningar som väntar i framtiden med anledning av den pågående energiomställningen i kombination med allt fler komplexa säkerhetshot?
Medverkande:
Mikael Toll, senior rådgivare, Ramboll Anne Gynnerstedt, chefsjurist, VattenfallAvsnittet är producerat av Hanna Waerland-Fager och Redmeansgo. Jingeln är producerad av Die Hard Productions.
-
Det dundrande ljudet av ett vattenfall skapar ett naturligt vitt brus som är perfekt för att sova, studera eller koppla av. Vattenljuden stillar sinnet. Ljudet stänger också ute distraktioner så att du i lugn och ro kan somna, studera eller fokusera.
På Relaxing White Noise är vårt mål att hjälpa dig att sova bra. Det här avsnittet är åtta timmar långt utan reklamavbrott, så du kan använda det som sovljud under hela natten. När du lyssnar på våra ljud av vitt brus via podden har du friheten att låsa telefonen på natten och låta sovrummet falla i mörker medan du somnar in. Du kan även växla mellan olika appar när du pluggar eller arbetar utan avbrott i bakgrundsljudet.
Relaxing White Noise är webbplatsen nummer ett för vitt brus och naturljud som hjälper dig att sova, studera eller lugna en bebis. Med mer än en miljard visningar på YouTube och andra plattformar är vi glada att nu kunna dela våra lugnande omgivningsljud med podden Avkopplande ljud.
Vitt brus är ett konstant bakgrundsljud som används för att stänga ute distraktioner och hjälper dig att sova gott. Om du till exempel störs om natten av högljudda grannar, musik eller trafik kan vitt brus hjälpa dig att maskera de oönskade ljuden och göra det lättare att somna och att fortsätta sova natten igenom. Vitt brus kan också vara till stor hjälp för att koncentrera dig när du studerar eller arbetar, genom att maskera distraherande samtal. För nyblivna föräldrar kan vitt brus spelas upp på låg volym för att lugna en gråtande bebis. Avslutningsvis erbjuder Relaxing White Noise en mängd olika naturljud, bland annat regn, hav och åska, och forskare har visat att man kan minska sin stress genom att lyssna på inspelningar av naturen. Vi hoppas att den här podden hjälper dig att leva mer avkopplat!
Om du vill hitta fler ljud som hjälper dig att sova eller studera kan kolla in Relaxing White Noise YouTube-kanal: https://www.youtube.com/RelaxingWhiteNoise
***
FRISKRIVNING: Kom ihåg att höga ljud kan skada din hörsel. Om du spelar upp ett av våra omgivningsljud och du inte kan föra ett samtal utan att höja rösten på grund av ljudnivån, kanske ljudet är för högt för dina öron. Placera inte högtalare direkt vid en bebis öron. Om du hör dåligt eller om du hör ringande ljud i öronen ska du omedelbart sluta att lyssna på ljud av vitt brus och kontakta en hörselspecialist eller din läkare. Ljuden som tillhandahålls av Relaxing White Noise är endast för underhållningssyften och ska inte användas som behandling för sömnstörningar eller tinnitus. Om du ofta har avsevärda insomningsproblem, upplever störd eller orolig sömn eller känner dig trött under dagen bör du kontakta din läkare.
© Relaxing White Noise LLC, 2013. Med ensamrätt. All återgivning eller återpublicering av hela eller delar av texten/det visuella innehållet/ljudet är förbjuden.
-
Vattenfall utreder möjligheterna för nya små, modulära reaktorer vid Ringhals. Genom att krympa reaktorerna och tillverka dem på löpande band ska kärnkraften bli mer flexibel, säkrare och billigare. Men alla är inte övertygade.
Text Marie Alpman. Inläst av Iris media.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Öresundsbron har dragit ner kraftigt på sin belysning, allt medan fem miljoner lampor glittrar på Jul på Liseberg. Vad spelar belysningen för roll i elspartider?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
De dramatiskt höjda elpriserna har fått bland andra olika kommuner att välja delvis och tidvis nedsläckning av gatubelysning. Men Energimyndigheten har förvånats över den strategin, säger analyschefen Gustav Ebenå. Forskarna Vania Ceccato och Lina Bertling Tjernberg på Kungliga tekniska högskolan och doktoranden Katarina Hennig på Lunds universitet ser också generell nedsläckning av offentliga miljöer som ett trubbigt eller rentav fel instrument att använda. I programmet medverkar också Vattenfalls klimatcoach Lars Ejeklint, Öresundsbrons anläggningschef Bengt Hergart och Lisebergs marknadschef Mårten Westlund.
Bengt Hergart, anläggningschef Öresundsbron; Mårten Westlund, marknadschef Liseberg, Gustav Ebenå; analyschef Energimyndigheten; Vania Ceccato, professor urbana och regionala studier Kungliga Tekniska Högskolan Stockholm; Katarina Hennig, doktorand miljöpsykologi Lunds universitet; Lars Ejeklint, klimatcoach Vattenfall; Lina Bertling Tjernberg, professor elkraftnät Kungliga Tekniska Högskolan Stockholm.
I programmet hörs också nyhetsklipp kring elbesparingar från Studio Ett och lokala SR-kanaler.
Reporter: Ylva Carlqvist Warnborg
Producent: Björn Gunér
[email protected] -
Detta avsnitt är ett specialavsnitt av Techskaparna i samarbete med Ingenjörsdagen och som spelades in live på Ingenjörsdagarna i Göteborg och Luleå. Där intervjuade Anna Leijon sex otroligt spännande individer och företag, nämligen Försvarsmakten, Vattenfall, Göteborgs stad, Klarna, Northvolt och slutligen Försvarsmakten igen. Vi har pratat om missguided weapons inom militären, havsbaserad vind och vätgas, hur man bygger en hållbar stad, hur betalningar online fungerar, hur man bygger en gigafactory och vad det är för något samt obemannade undervattensfarkoster, bland annat. Hoppas att du gillar dem och glöm inte bort att prenumerera på podden och att du även kan ge betyg i vissa poddspelare.
Bra länkar:
FörsvarsmaktenVattenfallGöteborgs stadKlarnaNorthvoltDet här avsnittets sponsor - Ingenjörsdagen! Den är till för alla som har ett intresse för tech och nästa år går det av stapeln igen i Stockholm, Malmö, Luleå, Göteborg och eventuellt fler ställen också. Kom och häng på Ingenjörsdagen! Du kommer få massvis med inspiration, socialt utbyte och nya lärdomar inom spännande techområden. Gå in på ingenjorsdagen.se för att läsa mer och anmäla dig (det är helt gratis) och glöm inte att du kan nominera grymma techpersoner till Stora ingenjörspriset! -
Jan Moström, vd för LKAB, säger att det krävs en helt annat politisk styrning om den gröna omställningen ska bli möjlig, dagens energipolitik räcker inte för att få fram de enorma mängder grön el som krävs.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det största projektet i den gröna omställningen i norra Sverige är HYBRIT, ett samarbetet mellan statliga gruvbolaget LKAB, stålbolaget SSAB och energibolaget Vattenfall som ska ersätta kol med vätgas i stålproduktionen. På så sätt ska en av landets största källor till klimatutsläpp nästan helt försvinna. Men bara HYBRIT kommer att kräva lika mycket el som halva Sveriges nuvarande förbrukning. Jan Moström säger att det krävs en helt annan politisk styrning för att få upp elproduktionen så att att den fossilfria och konkurrenskraftiga elen ska räcka – både till de nya industrierna i norra Sverige, och till övrigt näringsliv och till svenska hushåll.
– Ska vi genomföra den gröna omställningen, jag säger ska vi, så kommer vi ju ersätta enorma mängder olja, kol och gas med elektricitet och jag tror att det har vi inte riktigt tagit till oss, vilka enorma mängder elektricitet vi behöver, det ska till ett rejält medvetenhetsskifte och förstå att vi kommer att behöva producera enorma mängder elektricitet med vind och kärnkraft och solkraft, säger Jan Moström.
De nya industrierna i norra Sverige kommer de närmsta åren behöva el från tusentals nya vindkraftverk, men Jan Moström säger att alla fossilfria kraftslag kommer att behövas. Den nya regeringen och Sverigedemokraterna har presenterat flera satsningar på kärnkraft och samtidigt klargjort att vindkraft inte ska subventioneras. Jan Moström tycker inte att den energipolitik som finns på plats inte räcker:
– Jag är ganska övertygad om att den inte räcker, säger Jan Moström.
Är regeringens politik för ny vindkraft tillräcklig?
– Det är svårt att säga att den är tillräcklig, jag skulle vilja omformulera det och säga att jag skulle gärna se absolut större prioritet och fokus på hur ska vi överhuvudtaget kunna producera konkurrenskraftig el under en väldigt lång period. Jag tror att vi behöver ha en sammanhållen politik, blocköverskridande. Den här typen av beslut går inte att omformuleras var fjärde år, säger Moström.
Hur viktig är det med den där långsiktig blocköverskridande överenskommelse?
– Jag skulle säga att det är förmodligen en av de viktigaste frågorna som vi i modern tid har att ta ställning till, säger Jan Moström.
Ny kärnkraft i anslutning till HybritOckså ny kärnkraft kan vara aktuell, Jan Moström öppnar för att bygga små modulära kärnkraftverk vid LKAB:s anläggningar, när den tekniken finns på plats.
– Vi jobbar också och börjar se hur och under vilka förutsättningar kärnkraft kan vara konkurrenskraftig, alltså SMR:er.
Skulle ni vilja se någon sådan vid någon av era anläggningar, om det blir tillåtet att bygga på på andra platser än idag?
– Förutsatt att den är konkurrenskraftig och att vi får tillstånd.
Sällsynta jordartsmetaller och fosforLKAB håller också på att utveckla teknik för att kunna utvinna sällsynta jordartsmetaller och fosfor ur gruvavfall från järnmalmsbrytning. Den gröna omställningen har kraftigt ökat efterfrågan av metaller som ingår i elmotorer, vindkraftsverk och batterier. Idag importeras det mesta från tex Kina. Jan Moström säger att han hoppas att LKAB i framtiden ska kunna leverera både sällsynta jordartsmetaller och stora mängder fosfor som behövs för att framställa konstgödsel till jordbruket.
Gäst: Jan Moström, LKAB:s vd
Programledare: Johar Bendjelloul
Kommentar: Marie-Louise Kristola, klimatkorrespondent
Producent: Maja Lagercrantz
Tekniker: Jakob Lalér -
Som barn var Annika fast besluten att bli klassisk balettdansös och hade dagliga lektioner på Kungliga Operans balettelevskola. På 80-talet sadlade hon om till det vi idag kallar IT-branschen där hon arbetade i 20 år, i roller som programmerare, systemkonsult, konsultchef och försäljningschef. I utvecklingen av branschen fick hon spännande erfarenheter, som introduktionen av Internet på 90-talet och tillväxten med IT-boomen i början av 2000-talet. Hon gjorde ett större karriärbyte 2006 och gick från IBM till statliga Vattenfall och den reglerade elnätsverksamheten, där hon blev marknadschef och enhetschef och sedan 2010 VD för Vattenfall Eldistribution. 2015 fick hon dessutom ansvaret som affärsområdeschef för Vattenfallkoncernens Distributionsverksamhet, med uppdrag att elektrifiera genom utbyggnation och förstärkning av elnätet, i syfte att möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation.Hennes starka engagemang inom jämställdhet och mångfald har resulterat i att hon utnämndes till Årets mångfaldschef 2017 av Tidningen Chef samt till Årets Kraftkvinna 2019 av energibranschens nätverk Kraftkvinnorna.En del beskriver henne som energisk, entusiastisk och envis att nå mål. Själv beskriver hon sig som en engagerad chef, en stolt mamma och mormor med förmånen att ha ett av energibranschens mest spännande jobb – att möjliggöra elektrifieringen i Sverige. På fritiden laddar hon batterierna med husrenovering, att gå i skogen samt att uppnå ett av sina mål för året– att bli bra på att backa med släp.
-
Det här är första podden i nya serien Djupet. Temat är ny kärnkraft i Sverige och särskilt med tekniken små modulära reaktorer, SMR. Programledaren Åsa Julin samtalar med tre experter: Desirée Comstedt, chef för kärnkraftsutveckling på Vattenfall, Ane Håkansson, professor i tillämpad kärnfysik och Calle Berglöf, kärnkraftsexpert på Energiföretagen. De ger sin bild av varför små modulära reaktorer är så intressanta och vilka hinder som kvarstår för att få till den satsning på kärnkraft som regeringen önskar. Två av Kvartals lyssnare medverkar också, Marianne Berg och Oscar Forsström.
-
2 mil norr om Rättvik, strax väster om byn Bodas förnäma kyrka, ligger Styggforsens naturreservat. Namnet Styggforsen kommer av det 35,6 meter höga vattenfall som brusande och brutalt kastar sig ut bland branta klippor och högrest granskog vilket ger området en dramatisk och fantasieggande stämning för besökaren. Det är kanske inte så konstigt att området anses vara en av Dalarnas mest mytomspunna platser. Där frodas sägnerna likt nysådd säd på en åker och väsen lurar i vartenda hörn. Ja bara namnet i sig, Styggforsen, lär komma från Styggmannen, vilket är ett annat namn för självaste Hin Onde.
I Historier från Dalarna balanserar berättelsen mellan Vidskepelse och Verklighet. I historierna får vi möta farliga väsen och kallblodiga mördare, men också lära oss mer om äldre tiders folktro och skrock. Vissa avsnitt är ren och klar, faktisk historia, medan andra för oss in i ett magiskt gränsland där sanningen inte alltid är vad den ser ut att vara.
Stöd oss gärna i vårt arbete med podden. SWISH 1235672431
Historier från Dalarna finns också på Facebook och Instagram
Har du en historia du vill få uppläst i podden eller förslag på tema? Mejla oss på [email protected]
Vill du boka Historier från Dalarna för en berättarkväll/event eller köpa reklam i podden? Ring 0739937451 eller maila på [email protected]
Foto: Robert Fors Layout: Thomas Evensson Manus: Robert Fors Musik: Theo Schön
Följ gärna vår systerpodd Historier från Hälsingland. Den hittar du där poddar finns.
-
Löpsedlarna larmar om helt sjuka elpriser. Och de ska bli ännu värre i vinter! Begrepp som rysk gas, elområden, flaskhalsar och produktionskapacitet slängs runt. För alla som känner "what the what", reder vi ut vägen från statligt monopol till minuthandel.
Medverkande:
Anton Tigerstedt, journalist på nyhetsbyrån Montel.
Carl-Eric Nyquist, tidigare generaldirektör för Statens vattenfallsverk och VD för Vattenfall. -
Löpsedlarna larmar om helt sjuka elpriser. Och de ska bli ännu värre i vinter! Begrepp som rysk gas, elområden, flaskhalsar och produktionskapacitet slängs runt. För alla som känner "what the what", reder vi ut vägen från statligt monopol till minuthandel.
Medverkande:
Anton Tigerstedt, journalist på nyhetsbyrån Montel.
Carl-Eric Nyquist, tidigare generaldirektör för Statens vattenfallsverk och VD för Vattenfall. -
I vårt 79:e avsnitt satt vi ner med Tord Eriksson, tillförordnad vd för Vattenfall Vattenkraft AB — den del av Vattenfall som äger ungefär 50% av den svenska vattenkraften.
Vi börjar med att få en historisk kontext kring vattenkraften i Sverige. Vad låg till grund för byggnationen av de tre första storskaliga vattenkraftverken i Trollhättan (1910), Porjus (1915) och Älvkarleby (1915) — och sedermera efterkrigstidens rejäla utbyggnad av svensk vattenkraft? Varför hamnade vattenkraftverken där de hamnade? Och hur har tekniken utvecklats över tid?
Förutom att vattenkraften producerar en stor andel av svensk el (förra året stod man för 71 terawattimmar eller 42% av elproduktionen) har den även en mycket viktig roll när det gäller att balansera det nordiska elsystemet när utbud och efterfrågan varierar. Tord går igenom hur det här ser ut mer i detalj; vi får höra om hur man schemalägger produktionen i vattenkraftverken, hur kraftverken interagerar med varandra och vad som begränsar flexibiliteten i produktionen.
Avslutningsvis går vi igenom några av de möjligheter och utmaningar som vattenkraften står inför framöver. Bland annat pratar vi om den miljöprövning som vattenkraften ska genomgå under den kommande tjugoårsperioden. Och så får vi höra om Vattenfalls pågående förstudie om att eventuellt återställa det gamla pumpkraftverket i Juktan utanför Storuman.
- Visa fler