Avsnitt
-
Martin Wolf är en av världens viktigaste ekonomiska röster. I decennier har han skrivit om marknadsekonomin, och dess förtjänster, för Financial Times. Nu pratar han om dess brister.
-
Vi har haft en potentiell finanskris nu igen, när Silicon Valley Bank plötsligt föll. Tillsammans med Joakim Rönning försöker vi reda ut vad som hände, hur det kunde hända, och vad som händer nu.
-
Saknas det avsnitt?
-
När världens centralbanker nu höjer räntorna känner svenskarna av det mer än de flesta andra. Vi har stora skulder, med kort bindningstid. Men varför? Vi gräver ner oss i hur svenskarna kunde bli ett av världens mest räntekänsliga folk.
-
Det finns sex argument för alla typer av ägande, i alla fall enligt Jim Salzman och Michael Heller. Och eftersom världen till väldigt stor del består av just ägande, är förståelse för ägande en förståelse för världen. Men ägande håller också på att förändras, och snart kanske vi inte äger något alls.
-
Bra nyheter: Inflationen vänder äntligen nedåt!
Dåliga nyheter: Den underliggande inflationen är högre än någonsin. Vi åkte till Riksbanken för att fråga hur mycket vi borde bry oss.
Medverkande: Henry Ohlsson, vice riksbankschef. -
Den ekonomiska situationen är ju som bekant ganska dyster. Men den här veckan vänder vi på steken och hittar tre saker som faktiskt ser ut att bli bättre! En här-och-nu-analys över varför det nuvarande ekonomiska läget inte bara är negativt, ett brett penseldrag som ger perspektiv på den ekonomiska historiens kriser, och en specifik förändring som kan hjälpa hela samhället att bli bättre.
Medverkande: Fredrik Sjögren, Uppsala universitet, Andreas Bergh, Lunds universitet, Anna Dreber Almenberg, Handelshögskolan i Stockholm. -
När inflationen stiger så stiger räntan. Men är verkligen räntan ett särskilt effektivt sätt att bekämpa inflation? Och vad finns det för andra bekämpningsmedel? Vi frågade riksbankschefen.
Medverkande: Erik Thedéen, riksbankschef. Elinor Odeberg, chefsekonom på Arena idé. -
Plötsligt blossar debatten om euron upp igen. Men vad skulle egentligen hända om Sverige bytte valuta? Vi lät Lars Calmfors, mannen som gjorde den första EMU-utredningen, göra en till.
-
Sponsrat avsnitt: Jacob intervjuar Stabelos medgrundare Hampus Brodén, som berättar vad som hände med bolånemarknaden 2022, och hur han tror att den kommer utvecklas i år. Tidigare hade medianfamiljen i Stockholm räntekostnader på motsvarande 5% av hushållets disponibla inkomst. I mitten av 2023 tror Hampus att kostnaden passerar 30%, och mycket tyder på att prisnedgångarna på bostäder inte riktigt är färdiga.
Mer information om Stabelo och deras bolån på www.stabelo.se -
Idag finns bara ett företag kvar i Sverige som distribuerar kontanter. Vad händer om de bestämmer sig för att lämna landet?
I somras hotade det enda företaget som distribuerar kontanter i Sverige att lämna den svenska marknaden. Vad händer med våra pengar om de plötsligt försvinner?
Medverkande:
Stefan Johansson, sälj- och marknadschef på Loomis.
Niklas Arvidsson, professor vid INDEK, KTH
-
Under årets avtalsrörelse står mer på spel än vanligt. Inte bara ska lönerna för över två miljoner människor bestämmas, man ska också komma fram till vem som egentligen ska ta ansvar för den svenska ekonomin. Hela situationen får nationalekonomen Fredrik NG Andersson att fråga sig: har den svenska modellen gjort sitt?
-
Det nya året börjar med ytterligare ett Kryptoteketavsnitt, och den här gången går vi till botten med politiken, tekniken och utopin som driver kryptovärldens mest övertygade grupp: Bitcoinmaximalisterna.
-
Det här är ett avsnitt av Krypoteket, där heter det SimpDAO, men det var ett lite för krångligt namn. Hursomhelst så handlar det om Eric Wall som har en teori om ekonomi, internet och framtiden.
-
Förra året köpte svenskarna julklappar för 21 miljarder kronor. Många av dessa julklappar har legat och dammat i en låda sedan dess. Så varför håller vi på såhär? Vi har bett en ekonom förklara nyttan med usla julklappar.
Medverkande:
Kenneth Ahlborn, pappa
Olof Johansson-Stenman, professor i nationalekonomi -
Den första november 2022 har underbarnet Sam Bankman-Fried allt: ett bolag som ses som kryptovärldens största framgångssaga, mäktiga vänner i Washington DC, miljarder på kontot och lyxhus i Bahamas. En vecka senare har hans bolag gått i konkurs, och han anklagas för ett av tidernas största bedrägerier. Vad var det egentligen som hände?
-
Fifflandet med referensräntan Libor blir en jätteskandal. Efter det måste hela systemet göras om. Men hur? Världen försöker enas om en ersättare till världens viktigaste siffra.
Medverkande:
Pehr Wissén, Swedish House of Finance.
Johannes Forss Sandahl, Riksbanken.
Peter Danielsson, Nasdaq -
Elon Musk köpte Twitter för 44 miljarder dollar. Sen började konstiga saker hända. Halva arbetskåren sades upp, Donald Trump bjöds in i värmen och en blå bock började plötsligt kosta 8 dollar i månaden. Varför? Kanske ligger svaret i själva sättet Musk köpte plattformen på: Genom världens största leveraged buyout.
-
Sponsrat avsnitt: Priset på en helt vanlig t-shirt kan variera med tusentals kronor. Så vad är egentligen skillnaden mellan en billig t-shirt och en dyr t-shirt, och vad säger det om hur modeindustrin fungerar? Vi har träffat Jakob Dworsky och August Bard Bringéus, grundarna bakom det svenska klädmärket Asket. Det blev en historia om bomullsproduktion, spinning, sömnad och grumliga affärsmodeller.
Programmet görs i samarbete med Asket.
www.asket.se
-
Svensk ekonomi går mot en bister vinter. Samtidigt går det bättre än någonsin för bankerna. Hur kommer det sig? Och hur står det egentligen till med konkurrensen mellan svenska storbanker?
Medverkande:
Bo Becker, professor i finansiell ekonomi.
Claes Hemberg, oberoende ekonom.
Mark Bernard, Konkurrensverket. -
Hemliga ägare och multinationella företag. Porrbranschens ekonomi sticker ut på många sätt. Men hur kommer det sig egentligen att kortföretagen Visa och Mastercard kontrollerar delar av den porr som produceras idag?
Medverkande: Patricia Nilsson, journalist på Financial times - Visa fler