Västerbotten Podcasts
-
I Tärnaby i Västerbotten pågår sedan hundra år tillbaka en bitter konflikt mellan två grupper av samer. Nu ska fallet prövas i hovrätten.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Tvångsförflyttningar, olika sätt att bedriva renskötsel och ett regelverk som splittrar. Konflikten om vem som ska få vara medlem i samebyn och därmed få del av alla de rättigheter som följer, går i arv. Hör Sameradions reporter Jörgen Heikki berätta om turerna i den infekterade och långdragna konflikten mellan nord-och sydsamer i Vapsten söder om Tärnaby.
Programledare: Lena Nordlund
Gäst: Jörgen Heikki, reporter Sameradion
Producenter: Elin Roumeliotou och Karl Kadhammar
Hörs gör även: Inger-Ann Omma och Torkel Stångberg, ur P1 Dokumentär "Den bittra samestriden i Tärnaby" av Bertholof Brännström
Med ljudklipp från: Attjés, Svenskt fjäll- och samemuseum, SVT och Sameradion
-
"Sagor slutar så" heter en ny dokumentär om författaren Stina Stoor på SVT Play. Elin Berge har följt henne från Balåliden i Västerbottens inland till palatslivet i Istanbul, där hon lever som ambassadörshustru. Det är en dokumentär om drömmar som uppfylls men ändå inte är så enkla att leva.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Del 2 av ”TEKO – uppgång och fall”, med fokus på fall. En tung filt av konkurser lägger sig över den svenska textilindustrin. Från slutet av 60-talet fram till slutet av 70-talet förlorar runt 70 000 textilarbetare jobbet. Ett desperat försök att etablera Algots i Västerbotten slutar i kooperativ och protester, och krisen är ett faktum. Made in Sweden är nu ett minne blott, eller?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det var efter att 11-åriga Bryna kommit på ett akutbesök på BUP på grund av en allvarlig självskada som hon fick antidepressiva läkemedel. Nu kritiseras kvaliteten på läkemedelsuppföljningarna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det är allt fler barn som får antidepressiva läkemedel i Sverige, och vården ska hålla noggrann koll på medicineringen eftersom det hos deprimerade ungdomar som tar de här läkemedlen finns en viss ökad risk för till exempel självmordstankar, självskadebeteende och aggressivitet.
Håkan Jarbin, som är chefläkare på BUP Halland, har varit med och utformat Läkemedelsverkets rekommendationer för hur man ska behandla barn med ångest och depression. Han understryker att sådana här läkemedel är viktiga och räddar liv.
– Biverkningarna kan vara svåra att upptäcka. De kan ligga rätt nära symptomen, säger Håkan Jarbin.
Brynas mamma Jennie Jakobsson menar att hon inte förstod fullt ut vilka biverkningarna kunde vara:– Jag tänkte ju att det var hennes mående. Jag känner ju att man lade mycket vikt på att jag skulle fixa det, säger hon.
Tre specialistläkare, som gått igenom Brynas journaler för Ekots räkning, menar att BUP följt för dåligt hur läkemedlet påverkat henne.I Brynas journaler står det visserligen att hon upplevs som något stabilare, men också att hon har ångest, kan bli mycket arg, har svårt att sova och fortsätter att skada sig själv.
Det går inte att se vad som är symptom på sjukdomen eller en eventuell biverkan på läkemedel säger Håkan Jarbin:
– Man skulle vilja veta: hur har hennes ångest, självskador, nedstämdhet, dödstankar varierat innan medicinen, och efter den lägre dosen?
BUP Västerbotten har själva konstaterat att effekterna av läkemedelsbehandlingen skulle ha följts upp på annat sätt.
Kerstin Eliasson är chef där. Hon vill inte svara på några frågor om det specifika fallet.
– I efterhand när vi har, när man tittar på ärenden så kan man ju se att vi skulle kunna gjort på ett annat sätt. Vi skulle kunna ha följt upp på ett annat sätt. Vi ska alltid sträva efter att bli bättre, säger Kerstin Eliasson, verksamhetschef på BUP Västerbotten.
Hit kan du vända dig om du mår dåligtÄr det akut – ring nödnumret 112.
SPES
MIND – självmordslinjen
Jourhavande Medmänniska
Maria Ridderstedt
[email protected]Victoria Gaunitz
[email protected] -
Bryna kom akut till BUP efter att hon skurit sig i ansiktet 11 gånger. Ett drygt halvår senare tar hon sitt liv. Hon har då inte fått någon annan behandlingsinsats än medicin.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ekots granskning visar en rad brister i Barn- och ungdomspsykiatrins vård av 11-åriga Bryna. Trots att hon hade ångest, självmordstankar och skadade sig själv fick hon ingen samtalsbehandling. Den enda behandlingsinsatsen från BUP var medicin.
– Det kändes som en quick fix, så att man… ett plåster på någonting men man kollar aldrig riktigt skadan under, säger Brynas mamma Jennie Jakobsson.
– Jag kände ju mer och mer att att hon måste få prata med någon, för att bara medicinera och inte få berätta om hur man mår och hur man känner, för det var ju mycket hon bar på.
Ekot har låtit tre specialister i barn- och ungdomspsykiatri granska Brynas journaler och de är bland annat mycket kritiska till att hon inte fick samtalsbehandling.
En av dem är Håkan Jarbin, överläkare på BUP Halland:
– Man ska aldrig bara ge läkemedel och i synnerhet inte i denna komplexa situation med denna flicka som har gjort så allvarliga självskadande handlingar, säger han.
BUP Västerbotten har själva hittat flera brister i vården av Bryna och Inspektionen för vård och omsorg är kritisk på flera punkter, bland annat för att Bryna inte fick någon samtalskontakt.
Men chefen för BUP Västerbotten, Kerstin Eliasson, vill inte svara specifikt om Brynas fall eller kommentera experternas kritik:
Hit kan du vända dig om du mår dåligt
– Rent generellt är det bästa är alltid att kombinera samtal med medicinering. Så är det.
– Jag kan bara konstatera att det har gjorts misstag, som vi har gått igenom, som vi också verkligen måste lära oss av, så att vi gör allt vi kan för att undvika att det skulle hända igen.Är det akut – ring nödnumret 112.
SPES
MIND – självmordslinjen
Jourhavande Medmänniska
Maria Ridderstedt
[email protected]Victoria Gaunitz
[email protected] -
I veckans avsnitt möter du en av Västerbottens allra främsta slöjdare Jögge Sundqvist. Under hans varumärke Surolle tillverkar han egna objekt, håller workshops och föreläser inom området.
I avsnittet diskuterar vi skillnaden mellan slöjd och hantverk, varför engelskan borde komplettera sitt ordförråd med slöjd samt hur man kalibrerar den inre kompassen och balanserar kommersiella arbeten med passionsdrivna uppdrag.
-
Det var en öppen gallerdörr som gjorde att schimpanserna kunde rymma på Furuviksparken. Det visar parkens egen utredning. I Örebro vill ett par föreningar att det ska vara grön gubbe längre tid vid övergångsställena. Annars hinner man inte över innan det blir rött. Och i Västerbotten får personer på LSS-boenden besök av terapihunden Stihl.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Warar iyo Barnaamijyo Af Soomali ah
Guryaha lagu xannaaneeyo dhallinyarada oo magacooda loo soo gaabsho HVB ayaa noqday meelo ay carruuurtaasi ka bilaabaan isticmaalka maandooriyaha iyo dembiyadaba.
Magaca gabdhaha ee Alice oo muddo lix sannadood ahaa magaca ugu badan ee hablaha dhasha loo bixiyo ayaa sannadkii tagay waxaa booxka ka xayuubiyay, magaca Astrid.
Degmadda Timrå ee gobolka Västerbotten ee waqooyiga Sweden, nin dambiile ayaa deyrtii hore isku dayay in uu soo jiito caruur da'doodu tahay 11 jiro.
-
🎆 Nytt år och Kreativa Norrland rullar vidare med påfylld energi och bibehållet fokus att rikta ljuset på kreatörer och tillverkare från norra Sverige. Vi vill inspirera andra, sprida kunskap om branschen och inspirera fler att våga satsa på de kreativa och kulturella branscherna.
📆 Veckans avsnitt är en avstickare i format då vi tillåter oss vara lite mer aktuella. Du får lyssna till Anna Gudmundsdottir och Andreas Kojcevski Hansson, projektledare för SPOK Sverige, detta med anledning av att S-P-O-K Västerbotten lanserades i onsdags 18 januari.
🆙 Andreas & Anna berättar om S-P-O-K och de värden plattformen skapar för producenter, formgivare, samhället och miljön.
S-P-O-K står för samtida produktion och konsumtion.
-
Gruvor, vindkraft och annan tung industri - i Västerbotten etableras just nu många verksamheter. Alla dessa måste miljöprövas, och olika intressen ska vägas mot varandra. Men vem är det egentligen som fäller avgörandet? Och hur ska länsstyrelsen vässa sin roll för att bättre kunna vägleda, serva och samordna? I det nya avsnittet av poddserien ”Nya Perspektiv” möts landshövding Helene Hellmark Knutsson och Magnus Langendoen, chef på Miljöenheten på Länsstyrelsen Västerbotten. Det blir ett samtal om komplexa tillståndsprövningar, regeringsuppdraget att göra samrådsprocesserna smidigare, och om att bevara biologisk mångfald under en industriboom. Och så lite grann om jakthundar och Vindelälvens storhet, förstås.
-
Här kommer ett späckat avsnitt med tre intervjuer från Riksstämman 2022 . Den första med Henrik Toremalm. Han har en gedigen bakgrund som ordförande i Sveriges Privattandläkares centrala förtroendenämnd, Försäkringsodontologisk rådgivare, Försäkringskassan samt bedömningstandläkare. Senast kommer han från en post som ledamot i Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN. Den andra med Lars Sjödin, försäkringsodontologisk koordinator på Försäkringskassan med tidigare arbetsbakgrund från TLV, Socialstyrelsen, Umeå Universitet samt arbete med utredning, tillsyn, utveckling, utbildning och med klinisk vård inom Folktandvården Region Västerbotten. Vi pratar bland annat om som återkallande av legitimationer inom tandvården som har ökat markant. Hur kan oskicklighet kan upptäckas, utredas och hurfattas besluten?
I den tredje intervjun får ni lyssna på två fantastiska och inspirerande tandsköterskor. Moa Svedin från Frenda och nätverket Oh Dent samt Johanna Ene, kliniskt aktiv inom Folktandvården Västra Götaland och bloggare i bloggen Tandsköterskan.
Blodad tand önskar God Jul, Gott nytt år och en trevlig lyssning!
-
Bloggaren UnderbaraClara om konsten att vila som vuxen.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Influerare som driver en av Sveriges mest lästa bloggar där hon skriver om inredning, matlagning, feminism och miljö. Mitt i karriären drabbades Clara Lidström av utmattning. Om detta skrev hon senare i boken ”Hjälp jag är utmattad”. Hon har även gett ut böcker som handlar om bakning och odling. Clara Lidström utgör den ena halvan av podcasten ”Wollin & Clara”.
Clara Lidström om sitt Vinterprat:– Jag ska prata om konsten att vila som vuxen. Om folksjukdomen utmattning, om läkande skridsko-is och hur en människa kan må bättre av att härma en björn.
Producent: Erica Dahlgren -
När Suzanne Jonsson Lindström upptäckte att hennes farfars farfars farfar varit skarprättare blev hon minst sagt förvånad. Nu försöker hon ta reda på allt om honom och hans liv.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Olof Olofsson Häll föddes 1776 i byn Medle strax väster om Skellefteå. Han blev först soldat men senare senare i livet fick han titeln skarprättare, vilket innebar att han skulle utföra kroppsstraff och avrättningar på de människor som staten dömt till sådana straff. Hans distrikt blev Västerbotten och Norrbotten vilket betyder att han hade halva Sverige som sitt arbetsfält.
Ulf Andersson som är arkivchef i Region Värmland har forskat i skarprättarnas historia, och han menar att det finns många myter om deras liv och villkor som mer hör hemma i medeltiden. De beskrivs som ljusskygga varelser med avskurna öron, speciella bödelshättor och allmänt avskydda. Men när skarprättare Häll var verksam sökte man tjänsten som andra statliga jobb och hade en mer respekterad position i det lokala samhället.
-Den siste skarprättaren i Sverige, Anders Gustaf Dahlman (1848-1920) hade till och med namn och yrkestitel på sin dörrskylt vilket visar att han inte skämdes för sitt yrke, säger Ulf Andersson.När Olof Olofsson häll dog 1836 utlystes tjänsten efter honom med följande text.
"Som skarprättare Olof Häll den 14:de innevarande månad aflidit. Så äga hugade sökande till den ledigblefne skarprättaretjänsten, sig härstädes anmäla, inom en månad eller Trettio dagar härefter. LandsCancelliet i Umeå den 18:te april 1836."Ur Västerbottens läns allmänna kungörelser Digitala samlingar Umeå universitet.
Programmet är gjort av
Gunilla Nordlund och Elisabeth Renström
Uppläsare: Patrik Paulsson
[email protected] -
På fjärde söndagen i advent reflekterar och samtalar präst Liza L Lundkvist om Maria. Sång och musik med Veronica Janunger och Tomas Pleje. Från Ålidhemskyrkan i Umeå.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
På fjärde söndagen i advent handlar gudstjänsten om Jesus mamma Maria. ”Jag undrar hur det var för Maria”, frågar prästen Liza L Lundkvist i sin dikt i gudstjänsten, hämtad från boken "Jag är äntligen här". Hon reflekterar kring Maria och samtalar med diakon Erik Hansson och präst Lisa Tegby,
Många gånger skulle Marias berättelse ge mig svindel. Jag skulle komma att känna igen mitt eget liv i hennes många skikt. Hon skulle komma till mig med sin egen sorg och smärta, men också med sin kraft, sin integritet och sin stora livsglädje. Hon skulle oväntat komma att bära Gud också till mig. Jag skulle inte alltid förstå, men tro skulle födas också i mitt liv, säger Liza L Lundkvist i gudstjänsten.
TexterJesaja 52:7-10
Musik
Lukasevangeliet 1:39-45Var hälsad Herrens moder (Sv Ps 480)
Medverkande
Ave Maria (J S Bach, C Gounod)
Saliga de som hör Guds ord (Sv Ps 688)
Maria (P Harling)
Advent är mörker och kyla (Sv Ps 609)
Ach bleib mit deiner Gnade (M Reger)
Maria vaggsång (E Lindström, M Reger)
Gud bor i ett ljus (Sv Ps 605)
Alla källor springer fram i glädje (Sv Ps 481)
Himlen i min famn (C Häggkvist, E Hillestad)Liza L Lundkvist, liturgi, reflektion och samtal
Elin Hagberg, bön och textläsning
Erik Hansson, bön och samtal
Lisa Tegby, samtal
Sånggrupp
Veronica Janunger, solosång
Tomas Pleje, orgel och pianoProducent Helena Andersson Holmqvist
Moskit media
[email protected]
Tekniker: Björn Nitzler och Magnus Kjellsson
Sveriges radio Västerbotten -
Flera ufo-undersökning pågår i USA, bland annat om flygsäkerhet. Görs något liknande i Europa? Storuman framhålls som förebild av WHO-när det gäller vård i glesbygd - men vad är det de gör så bra?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ufon i Europa
Amerikanska piloter har regelbundet rapporterat att de observerat flygande föremål som de inte vet vad det är. Just nu pågår det parallella ufo-utredningar i USA, en drivs av den amerikanska rymdmyndigheten Nasa, och annan av Pentagon. Vad handlar det här om? Vad är det piloterna säger att de har sett? Och hur kommer det sig att den europeiska rymdmyndigheten ESA inte startat någon egen ufo-utredning? Det frågorna ställer vi till Clas Svahn, DN-journalist och vice ordförande UFO-Sverige, och Eric Stempels, astronom vid Uppsala universitet.
Världsberömd glesbygdsvård
Det är inte helt enkelt att få vården i glesbygd att fungera, bland annat eftersom avstånden är så stora. Därför blev det rubriker när WHO utnämnde primärvården i Storumans kommun till ett föredöme för hela världen. Vilken är den största skillnaden mellan Storumans sjukstuga och en vårdcentral i en storstad? Och vad finns det för genvägar att ta till när patienter är utspridda över stora områden? Idag pratar vi med läkaren som var med om att utforma vårdmodellen, Peter Berggren, distriktsläkare på Storumans sjukstuga i Västerbotten.
Direkt från Börje Salmings gata
Och så får vi en rapport från Matojärvigatan i Kiruna, där Börje Salming växte upp. Gatan ska byta namn till Börje Salmings gata efter ett beslut i kommunfullmäktige. Men hur ser den ut?
Dessutom: Sparsamhetens dygd, kungligt studiebesök och bästa brittpopen. Samt lite hundstatistik.
Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Fabian Asserbäck - Visa fler