Vänern Podcasts
-
Den 23 november gästade vi Lidköpings stadsbibliotek som avslutning på 2022 fantastiska poddår ute i landet. Förr i tiden har det berättats många sällsamma historier vid södra delarna av Vänern, i närområdena kring Lidköping. I landskapet har spår setts efter forntida jättar. Här har personer mött gastar, troll, lyktgubbar, tomtar och sett Odens jakt spränga över himlavalvet. Det har också berättats om allehanda spökerier, om svartkonst och om folklig läkekonst där de kloka visste hur man kunde bota eller skada. Förvänta er allt från kusliga till lustiga berättelser som har en anknytning till Lidköping med omnejd.
Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollenVi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49Intromusiken är producerad av Marc Jungermann. -
Bli prenumerant för att se alla avsnitt här: https://anchor.fm/tfkvod/subscribe I detta avsnitt: Sälen SkiStar Lodge Snowblades Nyårslöften Simma över Vänern Julklappar Porrtidning Trisslotter Bröllopskläder Saker man grävde ner som liten Julklappslistor Begravning Kistor Begravningsplatser Dödsbo Vår adress: Tack För Kaffet Wargentinsgatan 2 112 29 Stockholm Maila oss: [email protected]
-
Ta din lyssnarupplevelse till nästa nivå? Bli en del av vårt exklusiva Premium-community! Då får du tillgång till TVÅ reklamfria avsnitt per vecka och ALLA våra appfunktioner! Plus, du får möjlighet att kommentera och vara en del av vårt fantastiska community. Det bästa av allt? Du kan prova premium gratis i 14 dagar här!
Följ oss på Instagram:
@johaank
@TfkMathie
@Tfkjohannes
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I det åttonde avsnittet av SMHI-podden pratar vi om olika sätt att anpassa samhället till klimatet. Vi berör frågor som att bygga dammar för att skydda städer, att människor behöver fly, påverkan på handel och att planera för skuggiga ytor som skydd undan värmeböljor. Gäst i dagens avsnitt är professor Sten Bergström som berättar om några av Sveriges tidigaste klimatanpassningsåtgärder: där man med hjärtat i halsgropen insåg att man behövde dimensionera om dammarna på 80-talet för att undvika en nationell katastrof och när man under det blöta året 2000 var tvungen att tappa Vänern på mer vatten än vad som var tillåtet enligt vattendomen. Vår andra gäst Karin Hjerpe berättar om naturbaserade anpassningsåtgärder, om vilka grupper i samhället som är mest sårbara för klimatförändringarna och hur anpassning är en rättvisefråga.
Vill du lära dig mer om klimatanpassning? Här kan du läsa mer.
SMHI-podden produceras av SMHI – Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut. SMHI-podden på smhi.se | E-post till redaktionen: [email protected]
Vad tycker du om SMHI-podden? Hjälp oss att förbättra podden genom att besvara en enkät med 10 frågor. Gå till enkäten...
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Intåget i Jerusalem den bibliska Prideparaden fredsmanifestationen, skiljer sig markant från militärparader och modeuppvisningar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
På det mest oväntade sätt kan vi nås av budskapet i advent. Jesus kom ju på en åsna, vad skulle det ha varit idag?
Luka Vestergaard, präst i Mariestad, predikar om en tro mäktigare än råstyrka och machoideal. Med värme minns han ett samtal med konfirmanderna, hockeykillarna, där en av de rostiga mopederna utanför kyrkan hade fått smeknamnet ”åsnan”.
Kom som du är! blev det årets adventsbudskap; att inte behöva göra sig till, utan våga vara sig själv på insidan, våga tro, trots allt.
Predikan finns att ladda ner eller lyssna på separat på SRplay!
Mariestads domkyrka är ett av landets förnämsta byggnadsverk från sin tid. Vi kan se Mariestads domkyrka som en symbol för reformationen och kampen som rådde mellan den katolska och den protestantiska läran i slutet av 1500-talet. Där den ligger på stadens högsta punkt, har kyrkan fungerat som sjömärke för sjöfarande på Vänern.
Text
Sakarja kapitel 9:9-10
Uppenbarelseboken kapitel 5:1-5
Matteusevangeliet kapitel 21:1-9Musik
Hör flera rösters ljud (trad/Luka Vestergaard)
Bereden väg för Herran (trad/FM Franzén)
Herre, förbarma dig
Gloria, ära åt Gud i höjden
Laudamus te (A Vivaldi)
Gläd dig du Kristi brud (J Regnart/BG Hallqvist)
Hosianna, Davids son (M Luther/JO Wallin)
Det susar genom livets strid (D Ahlberg/H Lindström)Skymningspolska (Lars-Olof Ejstes)
Gå, Sion, din konung att möta (J McGranahan/E Nyström)
Advent (O Olsson)
Postludium Variation över Bered en väg (A Börjesson)
Medverkande
Luka Vestergaard, predikan och sång
Ulrika Keidser-Flygare, inledning och evangelieläsning
Dagens bön och textläsning av Kerstin Hjelmare
Förbön av Petra Hiort af Ornäs
Anders Börjesson, organist
Anton Berg, trumpet
Lars-Olof Ejstes, riksspelman, fiol
Sång av Moa Andersson och
körledare Johanna Kämpe Sandström
samt delar av kören CantabileProducent Neta Norrmo
Tekniker Hedvig Olosson och Thor Andersson
för Sveriges Radio P1
[email protected] -
Åsskar drar igång avsnittet på egen hand och svarar, såklart, på massor av frågor om gurkaglass. Han får även ett förslag på ett sätt att pranka Gabriel, men det går inte riktigt som han tänkt sig... Därefter läser dom upp massor av lyssnarinlägg om kärlek, dinosaurier, mat, mattetal, gurkavatten, historia och mycket annat. Gabriel berättar om morgonens jordskalv i Vänern och förklarar hur Richterskalan fungerar. Åsskar får lära sig om tidernas starkaste och mest förödande jordbävning och om jordbävningen som drabbade Afghanistan i juni. Bilden på avsnittsbilden är från Port-au-Prince i Haiti, 2010.
Dagens ord: logaritmisk skala
HÄR KAN DU RÖSTA OM CUTHUNDERS SUPERKRAFT: https://forms.gle/peGES71zzeEPEuep9
Produceras av Frälsningsarmén
www.kylskåpsradion.se
-
Nu har vi poddat i ett år! I det här avsnittet har vi sparat ljud från sommarens resor, back to the roots, bergen i Österrike där vi började skriva låtar och spela gitarr. Musikkvällar med alpbönder, en stilla kväll vid Vänern och kobjällror som klingar i skymningens sluttning. Låter syrsor olika på olika platser och hur låter egentligen tystnaden?
Vi pratar även om artister som överger sina major mamas för att stå på egna ben, drömmer om ett musikimperium och reflekterar över vår förra gäst Lune. Vi är ringrostiga men peppade – och blickar framåt mot höstens avsnitt och ett andra poddår tillsammans med er.
-
I årets andra SM i traillöpning, nu på den korta distansen, blev det övertygande seger för 20-åriga Emilia Brangefält och en desto tajtare för 26-årige Oscar Claesson. Nina Eibring var en av tre som i veckan sprang runt hela Vänern, på den drygt 60 mil långa, nya Vänerleden.
I avsnittet går vi även igenom uttagningen till trail-EM om mindre än tre veckor, de första kvinnorna att genomföra Supervasan och förstås helgens tävlingar Björnfrossa Ultramaraton, Billingen Trail Marathon och Risinge Backyard Ultra, samt jubileumsloppet Alby Minibackyard som firade 70-åriga Svenska Maratonsällskapet. Och vad är det för utmaning som Johnny tänker ge sig på kommande helg?
Stöd bevakningen av svensk ultralöpning: ultramarathon.se/patreon
-
För 20 år sedan stannade ett av världens största metalband till på en liten scen i Lidköping. Historien om när Motörhead en vinterkväll stormade in bland de röda stugorna i Folkets park handlar om eldsjälen Henry, de inbitna fansen och en glöggservering som inte fick missas.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När Henry Henriksen vintern 2002 får ett samtal om att arrangera en konsert med världskända metalbandet Motörhead på en liten scen utmed Vänern i Lidköping tar han sig an uppgiften utan att riktigt veta vilka utmaningar som väntar.
Hör om kärleken till rockmusiken där också Mikkey Dee, dåvarande trummis i Motörhead, och fanet Daniel Maronde berättar om stämningen och känslorna under spelningen. Du hör också Emelie Johansson, trummis i metalbandet Thundermother, beskriva Motörheads inflytande på hårdrocken och metalfansen i både lilla Lidköping och stora världen.
Programledare: Carolina Bladh
Reporter: Christopher Johansson
Producent: Torbjörn Borg
Klipp och slutmix: Christopher Johansson och Karl Boustedt
Kanal: P4 Skaraborg
Ansvarig utgivare: Kajsa Hallberg
-
Hej hej! Här kommer ett lite lättare avsnitt om att vara på stranden. Att sola och bada är något som svenskar gillar mycket att göra, och eftersom det är säsong för det nu så tänkte jag att jag gör ett avsnitt med vokabulär relaterat till detta :)
--------------------
Om du vill stödja podden och få transkript till alla avsnitt kan du bli patron - det kostar bara 5€ per månad! Gå in på min hemsida www.swedishlinguist.com och klicka på länken till min Patreon-sida!
På min hemsida kan du också hitta information om kursen Strong Swedish! Kursen för dig som vill nå en avancerad nivå i svenska.
Instagram: swedish.linguistYouTube: Swedish Linguist
--------------------
If you want to support the podcast and get transcripts to all episodes, you can become a patron - it's only 5€ per month! Go to my website www.swedishlinguist.com and click the link to my Patreon page!
On my website you can also find information about the course Strong Swedish! The course for you who want to reach an advanced level in Swedish.
Instagram: swedish.linguistYouTube: Swedish Linguist
-------------------
Ett smakprov (sample) av transkriptet: (du kan också läsa det på min hemsida)
(Tänk på att detta är transkriberat talspråk, det ser inte ut som vanlig skriven svenska!)
Så ja, svenskar älskar sol och varmt väder, antagligen för att vi inte har så mycket av det i Sverige. Så, ja. Så svenskar älskar.. Vi kanske behöver kompensera för allt mörker, och kylan som är under vintern, och..inte bara vintern, utan också höst och vår. Så ja, det är vanligt att svenskar gillar att gå till stranden, att sola, bada, såna saker.
Och att sola, ja, det betyder helt enkelt att man ligger i solen för att bli brun, för att få en solbränna. Och en solbränna, det är ju då den här bruna färgen man får när man ligger mycket i solen – när man solar mycket. Så - att sola. Och att bada, det betyder då såklart att man är i vattnet. Man är i vattnet, man gör saker i vattnet, man simmar, leker, eller bara är i vattnet – det är att bada.
Och det här kan man göra vid havet. Havet, alltså, till exempel Atlanten, eller Östersjön. Så, om man bor i Sverige, då kan man åka till kusten. Till exempel västkusten, och man kan bada i havet, ligga på en strand eller på klipporna. Ibland finns det ingen strand, utan det kanske bara finns klippor. Ja, då får man ligga på klipporna.
Så man kan åka till..man kan också åka till en sjö. Och en sjö, det är liksom vatten som är inne i landet. Så till exempel Vänern och Vättern, dom är Sveriges största sjöar. Och sjöar är ofta sötvatten. Så, havet är saltvatten, men sjöar..i alla fall i Sverige så är sjöar sötvatten.
Och man kan också åka utomlands. Så, att vara utomlands betyder att man inte är i Sverige. Så man åker till nåt annat land – så man åker utomlands. För svenskar är det väldigt populärt att åka till till exempel Spanien.
...för hela transkriptet tillsammans med översättningar på svåra ord och uttryck, klicka här!
-
Ohoy kosmonauter! För att fira 75 avsnitt med skitprat avhandlas tematik i musik och en topp 3 låtar med tema eld inklusive ljudexempel. Vi rapporterar även om spelet Dinosaur World, upplevelsen att få vara på Borås spelkonvent samt fantiserar om Christer Sjögrens korståg runt Vänern. Björn läxas upp å det gröfvsta gällande medlemmarna i Deep […]
-
Den överraskande frågan i ett möte med en främmande man i en vänthall fick komminister Luka Vestergaard att tänka efter länge.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Predikan, böner och texter finns nu att lyssna på som PODD!
Den äldre, av livet slitne, mannen i sin trasiga träningsoverallsjacka och raka sätt att prata sa en hel del mer som inte var helt lätt att förstå direkt. Senare kom Luka fram till vem det var han hade mött:
Jag mötte en profet en gång.
Det var ett tag sen nu. Jag var på uppdrag mellan orter, hade prästkragen på mig och på järnvägsstationen i Västerås väntade en profet i en trasig träningsoverallsjacka.
Jag fattade inte att han var det först. Mannen hade sin egen livsberättelse. Det visade sig att han hade varit hemlös, på samhällets botten, haft det rätt kämpigt i livet, men funnit vägen, funnit frälsning, som han sa. Det var alltså Gud som hade skickat honom till vänthallen att möta mig.
”Vi kristna jobbar inte med att frälsa människor i samma form” sa han.
”Se på mig! Vem vill ha en sån som mig?”
”Men Jesus vill inte strömlinjeforma oss.”
”Han känner oss och alla våra sidor!”
”Och det är inte bara framsidan som blir frälst.”Predikan är förlossningskonst, säger Luka Vestergaard. Det är allmänmänskligt att vara rädd för förändringar men han menar att det är i det obekväma, utmanande och främmande utveckling startar och det profetiska är inte att väja för det svåra.
Text
” Då skulle det bara vara ett godisregn eller som stenar stapalade på varandra."
I dag hör vi om att kristendomen utmanar världens bekvämlighet, i en predikan i vad som kan kallas reformationens högborg, Mariestads domkyrka. Det var här det började en gång.
Mariestads domkyrka kan ses som en symbol för reformationen och kampen som rådde mellan den katolska och den protestantiska läran i slutet av 1500-talet. Märkligt nog valde hertig Karl Klara kyrka i Stockholm som förebild. Där den ligger på stadens högsta punkt, har kyrkan fungerat som sjömärke för sjöfarande på Vänern.
Fyra gånger om dagen kan man höra klockspelsmusik från tornet, inspelad av organisten Anders Börjesson.Första Moseboken 45:4-8
Musik
Första Petrusbrevet 4:12-19
Matteusevangeliet 23:37-39 och 24:1-2Sv Ps 235 Som en härlig gudomskälla (A Dulin/F Bloom)
Frälsare , tag min hand (L. Mason/F. Engelke)
Sv Ps 231 Oändlig nåd (Amerikansk/A Frostenson)
Sv Ps 640 O Jerusalem bland städer (J Goss/A Frostenson)
Nu tacka Gud allt folk (A S. Börjesson)
Sv Ps 45 Jesus för världen (F A Ekström/L Sandell)
Salut d’amour (E. Elgar)
Sv Ps 77 Hör hur tempelsången stiger (J Schop/J-O Wallin)
postludium: Ein feste Burg (A. S. Börjesson)
MedverkandeLuka Vestergaard, liturg och predikare
Anders Börjesson, organist och sång
Eva Lindholm, tramporgel och
Pille Luur på fiol
Diakon Solveig Bäckman samt
kyrkvärdarna Petra Hiort af Ornäs
och Håkan Axelsson
läste texter och böner
Psalmkören: Kristina Lans, Gunilla Cedmar, Åke Olsman, Sigrid Ringblom, Anita Öhlander och Eva Clara Lindahl.Producent Neta Norrmo
Tekniker Bengt Pettersson
och Thor Andersson
för Sveriges Radio Göteborg
[email protected] -
En natt försvinner Agneta Anderssons medaljer. Hon är en av tidernas främsta svenska olympier med tre OS-guld. Men det är i hennes nya liv som priserna blir stulna. På olika märkliga vis ska dock medaljerna återvända till sin ägare. Till exempel ska en man på motorcykel stanna utanför Agneta Anderssons café vid Vänern. Mannen har med sig ett av hennes OS-guld. Han kräver 1 000 kronor för att lämna tillbaka den.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande:
Agneta Andersson, Sveriges främsta kvinnliga sommarolympier med 7 OS-medaljer i kanot.
En dokumentär av Alexander Lundholm, 2021Slutmix: Maria Stockhaus
-
SOMMARPODD! Tjejorna dyker ner i allt från Vänerns mörka vatten till Vakens sena timmar med Ekot. Karolina ska göra en tjejklassiker och ligger väl lite efter i schemat men har ändå bestämt sig för att göra en Home Edition. Sofia har kommit att vänja sig vid sin pojkväns närvaro efter alla dessa år och blir därför fruktansvärt rädd när hon är ensam hemma för första gången på ett år. Även: mangold, bärs i båt och pipande mördare i garderober. TÄNK att ni finns <3
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Innan han gav sig av mot Nordpolen testade Andrée ballongflygningar i Sverige. Med tanke på hur fel han flög borde han kanske hoppat över polarexpeditionen. Vi berättar den spännande historien!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När blivande polarlegendaren Samuel August Andrée damp ner på Eskören i finska skärgården trodde fiskarbönderna att deras sista tid var kommen. Och ballongflygaren själv trodde att han var över Vänern när han egentligen var på väg till Gotland. Tobias Svanelid träffar historikern Carl-Johan Svensson, aktuell med boken Provflygningarna som målar den ibland dråpliga men också spännande historien om Andrées testflygningar i Sverige på 1890-talet – innan han satte sin ödesdigra kurs mot Nordpolen.
Dessutom får vi en förhandstitt på världens största vikingautställning – Vikingarnas värld öppnar på Historiska Museet i sommar och vill berätta en ny historia om vår mest älskade historiska epok.
- Visa fler