Avsnitt
-
Vi besöker Ölands Museum Himmelsberga på den gamla mytomspunna ön utanför Kalmarsund. Inför en härlig publik pratar vi om sägner och de väsen som förekommer i de Öländska berättelserna. Sägner som är präglade av dess vatten och långa historia med grodkvinnor, gastar, havsrån och mycket mer.
Under poddens inspelning visades även museets sommarutställning "Öländska sägner och myter" som pågick mellan 25 juni - 31 augusti 2022.
Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollenVi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49Intromusiken är producerad av Marc Jungermann. -
Många är vi som säkert vill svalka oss i våra sjöar och tjärnar just nu. Men vilka sjöar borde vi undvika för att inte råka väcka sällsamma odjur nere i djupen? I detta stora sommaravsnitt med hela 2 gäster och 19 st spännande historier inlästa av Eva, undersöker vi detta! 😎 Vår gäst Sanna Händén-Svensson är doktorand inom humanekologi vid Lunds universitet och gör sitt examensarbete om Storsjöodjuret. Vi får en exklusiv inblick i hennes forskning och arbete med de oerhört många observationer kring landets kanske mest kända sjöodjur. Vi får även höra om ett spännande möte med odjuret! 😮 Men Storsjön är inte den enda platsen i Sverige som sägs inrymma ett sjöodjur, liknande berättelser finns från stora delar av landet knutna till specifika sjöar där många av dessa till och med är namngivna. I det här avsnittet undersöker vi traditioner, kulturhistoria och berättelser om olika sjöodjur i Sverige, men vi gör också utblickar till liknande traditioner från andra länder som Norge, Island, USA, England och Skottland. Förvänta er ett fullmatat avsnitt om olika sjöodjur och många inlästa vittnesmål och sägner! Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida: www.oknytt.com/podcastPatreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollenVi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49Intromusiken är producerad av Marc Jungermann.
-
Saknas det avsnitt?
-
I detta avsnitt kommer vi att undersöka kyrkogrimens historia, funktion och relation till oss människor. Vilka är de skrämmande väsen som hemsöker de kyrkogårdar där kyrkogrimen råder. Finns det tecken på en mänsklig kyrkogrim? Vi besvarar dessa och många fler frågor kring detta skrämmande väsen. Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida: www.oknytt.com/podcastPatreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollenVi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49Intromusiken är producerad av Marc Jungermann.
-
I det här avsnittet tar vi oss an ett stort ämne - nämligen kärleksmagi i alla dess former, från obscena handlingar och ritualer till mer oskyldiga sätt att finna ut vem som håller en kär. Med oss har vi även Lena Kättström Höök, etnolog och författare som med sin stora expertis inom traditioner, folktro och magiska ritualer står oss till tjänst när vi undersöker det spännande fenomenet med kärlekslås.Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida: www.oknytt.com/podcastPatreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollenVi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49Intromusiken är producerad av Marc Jungermann.
-
Vi pratar om folktrons väsen i naturen på Orionteatern, i samband med föreställningen Det Vilda. Tommy och Lars undersöker hur synen på naturen och övernaturliga väsen förändrats över tid och rum — från att ha upplevts som en hotfull och farlig plats, till att bli betraktad med ett romantiskt skimmer.
Tillsammans med dramaturgen Kristian Hallberg diskuterar vi även om naturväsen är något som bara hör till det förflutna, eller om de alltjämt lever kvar i modern tid och hur Det Vilda har inspirerats av vår gamla folktro.
-
I vår folktro finns det många föreställningar om dessa skatter som ibland tänktes tillhöra övernaturliga väsen eller som vaktades av särskilda skattväktare, allt från drakar och ormar till hönor eller basilisker. Det finns också berättelser som gått i arv från generation till generation om allt från sjunkna skattskepp till skattkistor eller guldvagnar. Vår gäst är ingen mindre än Kent Andersson fil. dr och docent i arkeologi vid Uppsala universitet.
Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida: www.oknytt.com/podcastPatreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollenVi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49Intromusiken är producerad av Marc Jungermann. -
I det här avsnittet tar vi oss an ett kärt ämne, nämligen tro och föreställningar om Djävulen. Vi möter denna figur i religiösa föreställningar och i folktron, från forntiden till modern tid. Vad för berättelser om Djävulen finns i religiösa texter och i den folkliga föreställningsvärlden? Vilka namn och benämningar på Djävulen finns? Har han beskrivits som ett slags väsen i folktron och skiljer sig den bilden från kyrkans läror? I vilka sammanhang har man berättat om Djävulen och vad har berättats?
Vår första gäst är Per Faxneld, docent i religionshistoria, lektor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola och författare. Faxneld har gjort sig ett namn som en av världens främsta kännare av satanism och esoterism och kommer lära oss om djävulen i modern tid och satanismen. Vi får även besök av doktoranderna Petter Spjut och Natalie Lantz. Natalie och Petter kommer att ge oss en klarare bild av Hin Håle i de gamla abrahamitiska texterna. Vilket är utmärkt då Natalie och Petter är doktorander inom Gamla resp. Nya testamentets exegetik vid Teologiska institutionen vid Uppsala Universitet. De har även arbetat fram den spännande kursen ”En satans idéhistoria” vid universitetet, vilket kan vara värt att kolla in!
Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida: www.oknytt.com/podcastNu har vi även en Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete!www.patreon.com/narmantalaromtrollenIntromusiken är producerad av Marc Jungermann. -
I årets första avsnitt pratar vi om myter, sägner och sagor om kråkfåglar. Denna stora grupp av fåglar har förknippats med allt från död och mörka makter till visdom och orakel. I vanlig ordning lägger vi störst fokus på föreställningar i Sverige och Norden, men vi kommer även göra utblickar till övriga världen. Vi startar även med en inspirerande introtext som är skriven av vår fina vän Sara Boström och som vanligt uppläst av Eva Boström. 📜🖋️
Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida: www.oknytt.com/podcastNu har vi även en Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete!www.patreon.com/narmantalaromtrollenIntromusiken är producerad av Marc Jungermann. -
I det här avsnittet pratar vi om Väsenologi, den populära serien faktaböcker om folktrons väsen för barn och unga, skrivna av författaren Ingela Korsell och illustrerade av Reine Rosenberg. Varje bok har faktagranskats av en forskare, de två första (som handlar om äldre tiders väsen) av professor Ulf Palmenfelt och den tredje (som handlar om moderna väsen) av fil. dr. Tommy Kuusela.
I avsnittet pratar vi även om Ingelas andra böcker, särskilt den framgångsrika Pax-serien som hon skrev tillsammans med Åsa Larsson. Vi pratar även om fördelen med att använda sig av väsen och folktro i ett pedagogiskt syfte riktat mot barn och unga. Lyssna på detta spännande samtal som spelades in hemma hos Ingela Korsell i Mariefred. Avsnittet är ett samarbete med bokförlaget Natur & Kultur. Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida: www.oknytt.com/podcast Nu har vi även en Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete!www.patreon.com/narmantalaromtrollen Intromusiken är producerad av Marc Jungermann. -
I det här avsnittet undersöker vi vår tids sägner och hör många exempel på sådana. Vi diskuterar även skillnaden mellan ryktesspridning och vandringssägner eftersom de ofta kan tyckas ligga nära varandra.
Med ett 50-tal böcker och oräkneliga artiklar om folklore, sägner och folkets berättelser svarar Bengt af Klintberg på alla våra frågor om vandringssägner. Vi välkomnar även Jack Werner, journalist och författare, känd bland annat för sitt arbete med faktagranskning, källkritik och moderna vandringssägner på internet.
Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida: www.oknytt.com/podcast Nu har vi även en Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete!www.patreon.com/narmantalaromtrollen Intromusiken är producerad av Marc Jungermann. -
I det här avsnittet tar vi oss an ett ämne som borde ge er kalla kårar – nämligen spöktro och hur den satt sina spår i olika berättelser från åtminstone vikingatiden fram till bondesamhällets dagar.
Med oss har vi Eva Carlsson Werle, fil mag. i religionshistoria, som lär oss om själens betydelse i äldre tid samt om sin bok Vålnaden går före.
Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida: www.oknytt.com/podcast
Nu har vi även en Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete!
www.patreon.com/narmantalaromtrollen
Intromusiken är producerad av Marc Jungermann. -
I det här livesända avsnittet tar vi oss an ett kärt ämne – skräckfilm och folktrons väsen i Norden. Hur har berättelser om olika väsen använts i filmer och vilka möjligheter finns? Vad ser vi för möjligheter och vad för typ av berättelser ur den nordiska folktron hade vi gärna sett mer av?
-
Öl har i alla tider satt fantasin i rörelse. I vårt sjuttonde avsnitt berättar vi om fornnordiska myter om öl och mjöd, hur det betraktades som ett magiskt skyddsmedel och om vikingatida riter där rusdrycken spelat en central roll.
Med oss har vi två spännande gäster. Först ut har vi kvartärgeologen Jens Heimdahl, fil. dr. med inriktning mot arkeobotanik, som fördjupar samtalet kring ölet och bryggningens intåg i norden genom våra arkeologiska fynd.
Sedan har vi även med oss Jessica Heidrich, som är sommelier, före detta läkemedelsforskare, fyrfaldig SM-vinnare i bryggning och sedan 10 år ölbryggare på heltid. Även kallad Sveriges öldrottning!
Läs mer på www.oknytt.com/podcast
-
Vi förs med till takterna av djävulens lömska toner när vi pratar om den berömda Hårgasägnen, den plats där Djävulen spelade så vilt att en skara människor dansade till döds. Vi svarar också på hur gammal sägnen är och om den har paralleller från andra orter? På vilket sätt lever den kvar i vår tid?
Vår gäst är riksspelman och universitetslektor i musik Thomas von Wachenfeldt från Bergsjö i Hälsingland. Vi hoppas att ni är lika uppspelta som vi är nu när vi bjuder upp till dans!
Läs mer på www.oknytt.com/podcast
-
I vårt jubileumsavsnitt så kommer vi att svara på så många frågor vi kan kring trollens ursprung, leverne och framtid. Vad skiljer myternas troll från folktrons? Vad betyder ordet troll? Vilka interaktioner har troll med människan, och mycket mycket mer!
Med oss har vi även Camilla Asplund Ingemark, lektor i etnologi vid Campus Gotland, som berättar om sin avhandling 'The Genre of Trolls: The Case of a Finland-Swedish Folk Belief Tradition'. 😁
Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida www.oknytt.com/podcast.
Intromusiken är som vanligt producerad av Marc Jungermann . 🎧 -
Vi besöker Ljungby Berättarfestival och spelar in ett liveavsnitt med temat folktro i mörkaste Småland. Som gäst har vi med oss Vibeke Hyltén-Cavallius som berättar en klassisk sägen från Småland. Läs gärna mer om Vibekes berättande på www.admetam.se och om festivalen på www.ljungbyberattarfestival.se.
-
Vi tar avstamp i berättelsetraditioner om olika typer av väsen från vikingatiden och medeltiden. Går det att finna rester av detta i senare tiders folktro som samlades in under det sena 1800-talet och tidiga 1900-talet? Hur gamla är berättelserna om gårdstomtar, jättar, gengångare, vättar, skogsrå, troll eller varulvar?
-
I det här avsnittet pratar vi om skogsrået. Vi går igenom olika föreställningar och sägner som har knutits till henne och undersöker lokala traditioner. Några frågor som vi besvarar är: Hur gammal är föreställningen om skogsrået? Var det alltid en kvinna? Var det primärt ett erotiskt väsen? Finns det liknande traditioner i andra länder? Var hon alltid ondskefull? Hur såg hon egentligen ut?
Med oss har vi Catarina Harjunen som 2020 disputerade med sin avhandling Att dansa med de(t) skeva : Erotiska möten mellan människa och naturväsen i finlandssvenska folksägner.
Läs mer på www.oknytt.com/podcast -
I detta avsnitt av När man talar om trollen kommer att prata om hur folktrons väsen har gjort avtryck i konsten genom tiderna. Med oss i avsnittet har vi flera kunniga och kända gäster. Först ut är konsthistorikern Pia Bengtsson Melin som är 1:e antikvarie vid Statens historiska museer och prisbelönt för sin forskning om Albertus Pictor. Den andra gästen är Elina Druker som är professor i litteraturvetenskap vid och en framstående expert på barn- och ungdomslitteratur (inklusive Bland tomtar och troll). Sist men inte minst gästas vi av den omtyckta illustratören Johan Egerkrans som har illustrerat och skrivit flera böcker om bland annat väsen och myter.
Många av de motiv vi pratar om i avsnittet finns att ses i vår videoversion av podden på vår Youtube- och Facebooksida.
Lästips och mer info på: www.oknytt.com/podcast
-
I detta avsnitt tar vi oss an ett av våra mest skräckinjagande väsen i Norden och till vår hjälp har vi i vanlig ordning kunniga gäster som fördjupar diskussionen utifrån sina expertområden. Religionshistorikern Catharina Raudvere, Nordens främsta expert på folktro om maran samt Jerker Hetta, professor emeritus i psykiatri vid Karolinska Institutet, en av landets ledande forskare inom sömn och sömnstörningar.
Introtexten sätter stämningen med ett spännande utdrag ur Sofia Albertssons novellsamling Benkvarnen.
Läs mer på www.oknytt.com/podcast
- Visa fler