Bloom Podcasts

 • Den överraskande frågan i ett möte med en främmande man i en vänthall fick komminister Luka Vestergaard att tänka efter länge.

  Predikan, böner och texter finns nu att lyssna på som PODD!Den äldre, av livet slitne, mannen i sin trasiga träningsoverallsjacka och raka sätt att prata sa en hel del mer som inte var helt lätt att förstå direkt. Senare kom Luka fram till vem det var han hade mött:Jag mötte en profet en gång. Det var ett tag sen nu. Jag var på uppdrag mellan orter, hade prästkragen på mig och på järnvägsstationen i Västerås väntade en profet i en trasig träningsoverallsjacka. Jag fattade inte att han var det först. Mannen hade sin egen livsberättelse. Det visade sig att han hade varit hemlös, på samhällets botten, haft det rätt kämpigt i livet, men funnit vägen, funnit frälsning, som han sa. Det var alltså Gud som hade skickat honom till vänthallen att möta mig. Vi kristna jobbar inte med att frälsa människor i samma form sa han. Se på mig! Vem vill ha en sån som mig? Men Jesus vill inte strömlinjeforma oss. Han känner oss och alla våra sidor! Och det är inte bara framsidan som blir frälst.Predikan är förlossningskonst, säger Luka Vestergaard. Det är allmänmänskligt att vara rädd för förändringar men han menar att det är i det obekväma, utmanande och främmande utveckling startar och det profetiska är inte att väja för det svåra. Då skulle det bara vara ett godisregn eller som stenar stapalade på varandra." I dag hör vi om att kristendomen utmanar världens bekvämlighet, i en predikan i vad som kan kallas reformationens högborg, Mariestads domkyrka. Det var här det började en gång. Mariestads domkyrka kan ses som en symbol för reformationen och kampen som rådde mellan den katolska och den protestantiska läran i slutet av 1500-talet. Märkligt nog valde hertig Karl Klara kyrka i Stockholm som förebild. Där den ligger på stadens högsta punkt, har kyrkan fungerat som sjömärke för sjöfarande på Vänern. Fyra gånger om dagen kan man höra klockspelsmusik från tornet, inspelad av organisten Anders Börjesson.TextFörsta Moseboken 45:4-8 Första Petrusbrevet 4:12-19 Matteusevangeliet 23:37-39 och 24:1-2MusikSv Ps 235 Som en härlig gudomskälla (A Dulin/F Bloom) Frälsare , tag min hand (L. Mason/F. Engelke) Sv Ps 231 Oändlig nåd (Amerikansk/A Frostenson) Sv Ps 640 O Jerusalem bland städer (J Goss/A Frostenson) Nu tacka Gud allt folk (A S. Börjesson) Sv Ps 45 Jesus för världen (F A Ekström/L Sandell) Salut damour (E. Elgar) Sv Ps 77 Hör hur tempelsången stiger (J Schop/J-O Wallin) postludium: Ein feste Burg (A. S. Börjesson) MedverkandeLuka Vestergaard, liturg och predikare Anders Börjesson, organist och sång Eva Lindholm, tramporgel och Pille Luur på fiol Diakon Solveig Bäckman samt kyrkvärdarna Petra Hiort af Ornäs och Håkan Axelsson läste texter och böner Psalmkören: Kristina Lans, Gunilla Cedmar, Åke Olsman, Sigrid Ringblom, Anita Öhlander och Eva Clara Lindahl.Producent Neta Norrmo Tekniker Bengt Pettersson och Thor Andersson för Sveriges Radio Göteborg liv@sverigesradio.se

 • Johanna Sternberg, är en brinnande bokoman och bookstagrammer. Och hon är mer än så i läsningens värld när hon beskriver sig själv såhär: "Läsningen har blivit mer än ett intresse. Läsningen är vem jag är. Böcker är luften jag andas. Och ja, jag låter lite besatt". Hon går går under namnet @mellsageek på Instagram där hon recenserar böcker. Böckerna hon visar upp där är alltid i vacker miljö vald med omsorg. Omslaget  på böckerna betyder mycket för Johanna när hon väljer ut vilka hon ska läsa. Johanna är också en Youtuber, där hon vloggar om sin läsning. Youtubekanalen är kopplad till Instagramkontot.

  Johanna gillar att få boksmällor, vilket visar på att en bok har berört. Men "alla böcker lämnar inte en stark känsla när jag läst dom. Det skulle vara lite väl mycket att kräva av alla böcker egentligen. Vissa är ju bara en stunds underhållning." säger hon.

  Johannas favoritgengrer är bland annat historisk romance och fantasy, hon recenserar även andra genrer och hon är nyfiken på och vill utforska serieromaner och att läsa mer poesi.  

  Johannas väg in i läsningen kom av ett annat intresse, nämligen hästar. När hon blev biten av hästintresset i barndomen,  föll det sig naturligt att börja läsa hästböcker. Så tog läsningen vid och numer är inte hästintresset så stort men läsningen är desto större. En boks tillkomst har många delar förutom författandet av en författare. Johanna har många utbildningar som rör sig inom bokens och läsningens fält. Kom gärna med här och lyssna på en som kan konsten att brinna för det hon gör, Johanna lär oss också vad uttryck som TBR och DNFa en bok innebär. Välkommen!

  Böcker som nämns:

  Livets alla färger av Lisa Aisato

  Som stjärnor i natten av Jennifer Niven

  The hate you give av Angie Thomas

  Där kräftorna sjunger av  Delia Owens

  Saga av Brian K Vaughan, Fiona Staples

  Bloom av Kevin Panetta

  Hungerspelen av Suzanne Collins

  Call me by your name av André Aciman

  Sandor slash Ida av Sara Kadefors

  Den otroliga vandringen av Sheila Burnford