Ulla Walldén Podcasts
-
Simmaren om ärren som format henne till den person hon är i dag.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Lina Watz är ett av de stora namnen i truppen till sommarens Paralympics i Tokyo. Lina Watz föddes med fibula aplasi som innebär att man saknar ett vadben. Många operationer hade försökt rätta till hennes fot och vadben, men ihållande smärtor fick Lina att välja amputation.
Hon deltog i Paralympics i Rio de Janiero 2016 och är en förebild för många unga parasportare.
Lina Watz har också medverkat i tv-serien ”Vinnarskallar”.
I sitt Sommar berättar Lina Watz om ärr som har tagit henne till fantastiska platser och som har format henne till den person hon är i dag.
- Jag pratar om hur stolt jag är över mina ärr som visar min historia utan att jag behöver öppna munnen.
Om Lina Watz:Simmare, 25 år.
Född på Hammarö, bosatt i Karlstad.
Debuterar som Sommarvärd.
Producent: Ulla Walldén.
Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play -
Om att få världens finaste tränaruppdrag och sen bli av med jobbet.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Sven–Göran Eriksson är en av Sveriges mest framgångsrika fotbollstränare. Han hade i början av sin karriär stora framgångar med IFK Göteborg som 1982 vann Uefa-cupen.
Svennis har även tränat topplag som italienska Lazio.
Som förbundskapten tog han det engelska landslaget till kvartsfinal i VM 2002 och 2006 samt i EM 2004 – med spelare som David Beckham och Wayne Rooney.
I programmet talar Sven–Göran Eriksson om åren då hade ett av världens finaste tränaruppdrag.
- Jag berättar om mitt besök på Buckingham Palace och hur jag blev av med jobbet. Om varför Kina kommer bli en gigant i fotbollsvärlden och vad svensk fotboll behöver för att kunna konkurrera ute i Europa igen.
Om Sven-Göran Eriksson:Fotbollstränare, 73 år.
Född i Torsby, bosatt i Sunne.
Tidigare Sommarvärd 2000.
Producent: Ulla Walldén.
Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play
-
Läkare. Född i Hedemora, bosatt i Kapstaden. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Läkaren Ingrid le Roux berättar om arbetet med utsatta kvinnor och barn i Sydafrikas fattigaste områden, och om hur hon hamnade där.
En dag i augusti 1964 står Ingrid le Roux på kajen i Amsterdams hamn. Där stod hon tillsammans med kanske tusen nervösa och förväntansfulla tonåringar från världens alla hörn. De hade kommit till Amsterdam för att ta båten till New York. Alla var stipendiater, och skulle bo i amerikanska familjer och gå på High School under ett år i USA. En av stipendiaterna var Pieter le Roux från Sydafrika, som så småningom blev hennes man.
"Det var inte självklart för oss att vi skulle bosätta oss i det ras-segregerade Sydafrika, med en så osäker framtid. Men Pieter är nationalekonom och var inspirerad av den svenska välfärdsekonomin, han ville påverka Sydafrika i den riktningen. Och jag ville göra sjuka barn friska. Vi kände båda att vi skulle kunna göra nytta i Sydafrika."
"Vi förstod snart att vi måste göra något åt undernäringen om vi skulle kunna bota barnen från alla infektioner. Vi öppnade en mottagning för rehabilitering av de undernärda barnen i en enkel kyrksal. Dit kom mammorna varje dag med sina barn och vi började tala om vad som hade orsakat undernäringen. Oftast handlade det om brist på pengar."
Ingrid berättar om mötet med Nelson Mandela – en stor man vars hjältegloria inte bleknar när man kom närmare.
Om Ingrid le RouxHar i 40 år arbetat med utsatta kvinnor och barn i Sydafrikas fattigaste områden. Tilldelades utmärkelsen Årets livsgärning vid Svenska hjältar-galan 2018. Läkarundersökte Nelson Mandela dagen efter hans frigivning. Är Desmond Tutus husläkare och nära vän. Livsverket är organisationen Philani som driver barn- och mödravårdskliniker i Kapstadens kåkstäder.
Har utbildat hundratals ”mentormammor” som gör hembesök i fattiga och farliga områden där de själva vuxit upp. Utsedd till hedersdoktor vid Karolinska Institutet.
Har en djup och stark kristen tro.
Producenter: Lisbeth Gustafsson och Ulla Walldén
-
Sångare, 82 år. Född och bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Mötet med Lasse Bagge ledde till gruppen Gals and Pals som var stora i svenskt nöjesliv. De både jobbade och levde i storfamilj tillsammans.
Att ha Hasse och Tage som arbetsgivare var stort - och det ledde så småningom till revyn Gula Hund på China Teatern – och då var det svårt att inte ha kul på jobbet.
Svante berättar om klassiska nöjespalatset Nalen och gamla Hamburger Börs. Här blev det möten med spännande giganter. Han träffade bland andra Beppe Wolgers som var väldigt produktiv och skapade nya svenska texter till utländska hitlåtar. En Hit ska vara som originalet, hela låten, varje gång - så det är jämförbart med att sortera post.
Svante Thuresson berättar även om sitt stora sportintresse. Jag har simmat, stött kula, kastat diskus och ägnat mig åt bowling, men nu har all sport landat i en golfbag avslöjar han.
Om Svante ThuressonFlitigt turnerande sångare och musiker med över 60 år i branschen.
Populär artist som sjöng med gruppen Gals and Pals och medverkat i revyer av Hasse och Tage och Povel Ramel.Kom tvåa med sången Nygammal vals med Lill Lindfors i Eurovision Song Contest 1966.
Producerat skivor med Cornelis Vreeswijk, Ann-Kristin Hedmark med flera. Samarbetat med artister som Anneli Rydé och Dregen. Uppträtt i Carnegie Hall och på jazzklubben Birdland i New York.
Har fått Cornelis Vreeswijk-stipendium, en Grammis och Expressens kulturpris Spelmannen. Ger svensk röst åt mandrillen Rafiki i filmerna om Lejonkungen.
Producent: Ulla Walldén
-
Biolog, professor, 52 år. Född i Sarpsborg, Norge. Bosatt i Lørenskog utanför Oslo. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Biologen Anne Sverdrup-Thygeson berättar varför hon är så fascinerad av insekter, varför de är så underliga och roliga och varför vi behöver dem så mycket.
Redan som barn var Anne väldigt intresserad av insekter och natur. I sitt Sommar vill hon dela med sig av sin kunskap och kärlek om de sexbenta djuren.
Hon undrar varför insekterna baktalas så i böcker, film och i media när de gör så mycket nytta för oss. Det finns till och med knott som hjälper till så vi kan äta choklad. Hon berättar om tester som visar på humlors intelligens och om vad som händer om en bananfluga blir av med huvudet.
Tyvärr minskar antalet insekter.
"En fersk undersøkning viser at i Tyskland er insektmengden redusert til en fjerdedel av det som fantes der på slutten av 1980-tallet", säger Anne Sverdrup-Thygeson.
Anne avslutar med att ge några handfasta tips på hur du kan hjälpa våra insekter att leva.
Om Anne Sverdrup-ThygesonNorsk professor som gjort succé världen över med boken Insekternas planet - om småkrypen vi inte kan leva utan som sålts till 23 länder. Forskar bland annat på insekter i döda träd och har varit med och spridit mottot ”Död ved lever”.
Arbetar vid Norges miljö- och biovetenskapliga universitet, NMBU, och är rådgivare åt Norska institutet för naturforskning, NINA. Medverkar regelbundet i NRK, är krönikör i den norska dagstidningen Klassekampen och skriver på bloggen Insektøkologene.
Har tilldelats det norska Bonneviepriset för sin förmåga att sprida biologisk kunskap.
Producent: Ulla Walldén
-
I P4 Dokumentären Sommar i P1 bakom kulisserna berättar människorna som jobbar med Sveriges mest lyssnade radioprogram om processen före sändning.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Måste alla sommarvärdarna prata om sina trauman? Vad hände när en av värdarna bröt ihop totalt i studion och vilka är de som har svårast att göra ett Sommar i P1?
Stefan Sundberg möter både producenter och tekniker och personer som själva sommarpratat. Och så avlivas myten om att alla Sommar i P1 tidigare sändes live.
- Det är en stor villfarelse att man alltid sände live förr. Man har alltid delvis bandat. Men idag har ju programmet blivit så stort och då vill man ju inte utsätta sommarprataren att sitta där och vara livrädd, hyperstressad och torr i munnen och så är det också en enorm risk att låta sommarvärden sända direkt, säger Bibi Rödöö.
Henrik Jonsson är en av dem som producerat flest Sommar i P1 under de senaste åren. Han avslöjar att det finns vissa saker han helst ser att sommarvärdarna hoppar över.
- Vissa låtar som handlar om sommar, vissa grepp som handlar om att man börjar berätta att man föddes och slutar med att det ska bli en härlig sommar…..Den största utmaningen är att få dem att vända sig inåt och leta efter den egna berättelsen. Sen kan man göra en massa roliga grejor och spela Gyllene Tider och What a wonderful world, säger Henrik Jonsson.
I programmet medverkar:
Bibi Rödöö, programchef för Sommar i P1
Ulla Walldén, med i namnkommittén
Johan Egeskog, tekniker
Elisabeth Åsbrink, producent
Henrik Jonsson, producent
Jan Scherman, sommarvärd 2012
Jacob Mühlrad, sommarvärd 2017 -
RIKSPOLISCHEF, 58 år. Född i Halmstad, bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
”Jag heter Anders Thornberg. Jag har arbetat inom Säkerhetspolisen i 30 år. Sedan den 15 februari i år är jag rikspolischef. I det här programmet tänker jag berätta varför jag tog det här jobbet, hur jag hamnat där jag är och tänker inför framtiden”.
Rikspolischefens Sommarprogram tar avstamp i julhelgen 2010 och ”Säkerhetspolisens kanske största spaningsinsats hittills”. Operationen slutar med ett gripande av en svensk terrorcell som planerat en attack mot Jyllandsposten i Köpenhamn.
Anders Thornberg berättar om en trygg uppväxt i Halmstad under 60 och 70-talet, och om vändningen som kom när han ryckte in i lumpen och så småningom fick ta sina ”första stapplande steg som ledare”.
Han berättar om sina 30 år inom Säkerhetspolisen och om vad attacken mot World Trade Center 11 september 2001 har betytt för deras arbete. Något som blev allt viktigare var till exempel samverkan mellan myndigheter och organisationer och en större öppenhet mot media. Anders Thornbergs idéer om mer kommunikation och transparens ledde till att han blev Säkerhetspolisens första kommunikationschef. Tillsammans med sin stab anordnade han en tävling om myndighetens första tweet, som i slutändan blev ” ”För säkerhets skull finns vi nu på Twitter. Följ oss, för vi följer er”.
Han pratar om terrordådet på Drottninggatan: ”Nu hände det plötsligt fullt ut. Det som vi hade förberett oss för i alla år” – och om hur han reagerar när det händer något allvarligt.
Vi får även en inblick i de senaste årens reformer inom polisorganisationen, hur framtiden ser ut och vilka utmaningar och målsättningar som finns för morgondagens poliser.
Om Anders ThornbergSveriges nye Rikspolischef sedan februari i år. Kom då från posten som generaldirektör för Säkerhetspolisen.
Började sin polisbana som patrullerande polis. Blev kontaktad av SÄPO 1986 för ett hemligt uppdrag som spanare inom kontraspionaget. Arbetade på olika positioner inom SÄPO, bland annat som informationsdirektör och som operativ chef. Utbildades bland annat av FBI i USA.
Intresserad av konst, musik, design och segling. Håller på fotbollslaget IS Halmia.
Producent: Ulla Walldén