Tullverket Podcasts
-
I skuggan av gängkriminaliteten växer heroinmarknaden i Sverige. Det säger poliser från Stockholm, Göteborg och Malmö som I lagens namn har pratat med. Trots det läggs få resurser inom polisen på att få stopp på ökningen. Vi ser att det kommer nya säljare hela tiden, säger narkotikaspanaren Martin till I lagens namn.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I lagens namn har under flera veckors tid träffat poliser, Tullverket och heroinister för att få en inblick i hur heroinförsäljningen ser ut i dag, varifrån heroinet kommer, och vad som görs för att stoppa ökningen.
Enligt polisen i Stockholm, Göteborg och Malmö har heroinförsäljningen ökat efter pandemin. Detta eftersom priserna på drogen sjunkit. Men samtidigt som drogen blivit lättare att få tag på har polisen ont om resurser för att jobba mot heroinmarknaden.
– Idag är polisen piskad att jobba mot specifika ändamål. Det som är mest känt för allmänheten är väl skjutningar och gängkriminella. Även om de som håller på med heroinet är gängkriminella så skjuter de inte ihjäl varandra, så vi har inte haft utrymme att jobba på detta sätt igen. Det blir lite som en fristad för dem, säger Martin som är narkotikaspanare vid Norrmalmspolisen i Stockholm.
Mellan sommaren 2018 och årsskiftet 2020-2021 gjorde polisen och Tullverket riktade operationer mot heroinsmuggling och försäljning. Under den här tiden gjorde både polisen och tullen gjorde stora heroinbeslag.
Insatserna, i kombination med en global coronapandemi och stängda landsgränser, gjorde att det under en period blev svårt att få tag på heroin i Sverige. Enligt Tullverket kunde ett gram, som idag kostar runt 500 kronor då kosta upp till 4 000 kronor."Julia" har ett fast jobb och fästman. Väldigt få vet om att hon är beroende av heroin sedan tre år tillbaka. Ett beroende som kostar henne 15-45 000 kronor i månaden.
– Jag sköter mig som vilken Svensson som helst med enda skillnaden att jag brukar heroin, säger "Julia" som egentligen heter någonting annat.
Hör henne, Markus som tidigare tagit heroin, narkotikaspanaren Martin och flera andra om heroinsituationen i dag.
Programledare: Martin Wicklin.
Reporter: Alexandra Sannemalm.
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist.
Producent: Linus Lindahl. -
Tullverket åkte på en GDPR-bot på ca 300 000kr för att ett antal anställda använde Google Photos på sina jobbtelefoner.
Hem till podden: https://citynetwork.se/podcast
-
Republiken Jämtland kommer snart välja en ny president. Men vilket syfte har egentligen verksamheten i Republiken Jämtland och JRA, Jämtlands republikanska armé?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Idag ska vi prata om Republiken Jämtland som bildades 1963 när regissören och skådespelaren Yngve Gamlin lite på skämt utropade sig till republikens första president. Vilket syfte har verksamheten idag? Handlar det om skämt eller allvar? Och hur går det till när man väljer sina presidenter? Det är ju dags att utse en ny i år. Med oss har vi Sofie Sillrén från Storsjöyran och Gunnel Olausson som skrivit en bok om republikens historia.
Nyligen publicerade Tullverket en rapport som visade att kriminella arbetar på nya sätt för att smuggla in vapen och narkotika i Sverige. Ett av dem är starta egna företag för att kontrollera transporterna. En del av dagens kriminella verkar besitta en fallenhet för entreprenörskap. Hur förhåller sig kriminalvården till det här? Finns det medvetna utbildningssatsningar på ekonomi och företagande för interner som tydligt visat att de vill leva lagligt? Och hur viktigt är det att utgå från en människas intressen och begåvning i rehabiliteringen? Det ska vi prata om med Martin Lardén, chef på Enheten för behandlingsprogram hos Kriminalvården.
Dessutom pratar vi om hur det går för Boris Johnson, om den geniala musikvideon från danska Livsmedelsverket och om biskopen i Visby som nu får sparken efter en otrohetsaffär.
Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Daniel Alling
Producent: Amanda Rydman -
Att bara söka till Robinson 2021 räckte egentligen som utmaning för Annica Lundgren Frisk, att sen komma så långt som till finalveckan gjorde att upplevelsen är det modigaste hon någonsin gjort. Annica arbetar som utbildningskoordinator och ledningsstöd på Tullverket där hon har arbetat i 35 år. När hon ser kvinnor som passerat femtio resignera och sluta utvecklas vill hon vara en motvikt men också ge unga kvinnor framtidstro. Vi pratar om nyfikenhet som drivkraft i ledarskapet men framför allt om mod som genererar glädje och oväntade upplevelser.
-
När han grips tror Tullen att någon äldre ligger bakom. Men snart uppdagas att han drivit egen verksamhet från Darknet och att både vapen och knark har smugglats in i landet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den 24 mars tidigare i år sitter två killar, Jasper och Endrit hemma och leker. Men det är ingen vanlig lek. På golvet ligger mängder av ammunition, magasin och flera vapen. Pojkarna spelar in filmer på när de poserar, rappar och håller upp pistolerna.
Materialet kommer senare att ingå i en omfattande utredning gällande vapen- och narkotikasmuggling. Men det som står ut är killarnas unga ålder.
Programledare:Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:Karolina Tillborg, utredare Tullverket
Jens Högström, försvarsadvokat till Endrit*
Jaspers pappa
Erik, en av köparna i utredningen
* Jasper, Endrit och Erik heter egentligen nåt annat
Producent: Viktor Papini
Reporter: Karin Isaksson
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: [email protected]
Tipstelefon: 0734-61 29 15
-
2016 instiftade regeringen två nya brott för att skärpa straffen vid grova narkotikabrott. Men har lagen verkligen resulterat i skärpta straff för de som ertappas med stora mängder narkotika?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Aldrig tidigare har det flödat så stora partier knark in i Sverige. Förra året blev ett rekordår för tullverket som beslagtog tio gånger mer narkotika än för tio år sen.
De kriminella nätverken som styr droghandeln har också blivit effektivare i sin hantering av logistikkedjorna, konstaterade Brottsförebyggande rådet i en ny en rapport som släpptes förra veckan.
De internationella nätverken har likt de globala e-handelsbolagen gjort sina varor mer tillgängliga och skapat en tillförlitlig handel med snabba leveranser.
De svenska gängen har även de flyttat fram positionerna och kontrollerar nu större delar av leveranskedjan. Med transporter över gränserna, agenter som mellanhänder i transitländerna och sen försäljningen. Som ofta genomförs av yngre killar i köpcentrum eller av langare som kör hem drogerna paketerade ända fram till dörren. Snabbt, billigt och enkelt.
Idag berättar vi hur narkotikahandeln i Sverige har förändrats och om en lagstiftning som enligt åklagare inte räcker till.
Programledare: Martin Wicklin.
Reporter: Mikael Funke, Jill Eriksson
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist.
Producent: Viktor Papini -
Allt fler hundar upptäcks av den svenska tullen när de smugglas in i landet. Brottet riskerar att sprida sjukdomar och leder ofta till att hundarna avlivas.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hittills i år har tullen stoppat över 250 hundar från att komma in i Sverige. Det är lika många som totalt upptäcktes under föregående år. Det handlar om alla möjliga raser, men framför allt mindre hundar.
I dagens P3 Krim berättar vi om hundsmuggling, som inte bara handlar om brottslingar som försöker tjäna pengar svart på att köpa billiga valpar utomlands för att sedan sälja dem dyrt i Sverige.
Utan om människor som blir lurade att köpa sjuka hundar som måste avlivas, om sjukdomar som kan smitta människor, valpfabriker i andra länder och miljonvinster för bedragare.
Vi har pratat med tullen om ökningen av hundar som smugglas in, och kopplingen till pandemin. Och om hur smugglarna blivit allt bättre på att förfalska dokument, allt för att lura tullen vid kontroller.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:Katharina Mohlin, utredare Tullverket
Linda Maria Vonstad, ordförande för Djurskyddet Sverige
Per Leander, verksamhetschef Hundstallet i Åkeshov
Gunnel Hellman, utredare Tullverket
Producent: Viktor PapiniReporter: Lova Nyqvist Sköld
Ljudtekniker: Fredrik Nilsson
Kontakt: [email protected]
Tipstelefon: 0734-61 29 15
-
Varje år smugglar internationella ligor ut stöldgods för 1,5 miljarder från Sverige. En ny lag ger tullen ökade befogenheter att ingripa mot brottsligheten. Men lagen döms ut av flera experter.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Tulltjänstemän har tidigare bara kunnat se på ifall en kontrollerad last med misstänkt stöldgods beslutar sig för att åka ifrån kontrollen och lämna landet. Befogenheter för att kvarhålla misstänkta personer har saknats och man har varit tvungna att invänta polis.
Det ska åtgärdas då en ny lag börjar gälla den 1 augusti. Tullen får nu utökade befogenheter att kvarhålla misstänkta och utföra fler kontroller. Men kommer det verkligen sätta stopp för de internationella stöldligorna? Lagen döms ut av flera experter då det inte skjuts till mer resurser för att möjliggöra fler kontroller vid den svenska gränsen för utgående gods.
- Så länge inte tullen fått i uppdrag att titta på utgående gods så kommer det inte bli någon skillnad med den nya lagen, säger Monika Krüger som är gruppchef på gränspolisen i Stockholm.
P1 programmet “I lagens namn” har begärt ut statistik på hur många kontroller tullen gör och förra året kontrollerades drygt 36 000 fordon på väg in i landet, på väg ut gjordes det drygt 350 stycken. Det betyder att mindre än bara en av hundra kontroller sker på last som lämnar Sverige.
Flera bransch- och intresseorganisationer som drabbats hårt av stölder har också ställt sig kritiska till den nya lagen och kräver fler kontroller på utresa.
- Vi tycker att det är alldeles för blekt, den är tandlös, säger Mats Galvenius som är VD för försäkringsbranchens gemensamma organisation Larmtjänst.
Enligt finansminister Magdalena Andersson, som ansvarar över Tullverket, är den nya lagen bara en pusselbit i regeringens större satsning där främst polisen ska arbeta mot ligorna.
Och även om tulltjänstemännen nu får ökade befogenheter och själva tror att fler kontroller skulle vara en bra metod, så vill hon inte ge tullen några nya direktiv om att öka antalet kontroller.
- Om jag trodde att det var en effektiv metod, då hade vi ju naturligtvis gjort det för länge sen. Men bedömningen är ju att jobba på ett underrättelsebaserat och modernt sätt är väldigt mycket effektivare än att man står och letar efter en nål i en höstack.
Programledare: Martin Wicklin.
Reporter: Mikael Funke
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist.
Producent: Viktor Papini -
Från en villa på en ö i Roslagen anklagas ett par i 25-årsålder för att ha sålt tung narkotika till kunder över hela Sverige. Försäljningen ska ha skett på Darknet via sajten Flugsvamp 3.0.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Just nu pågår rättegången i Uppsala tingsrätt mot paret som står åtalade för bland annat synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott.
Ytterligare en man står åtalad för smuggling och verksamheten ska ha dragit in 3,5 miljoner kronor under ett halvårs tid.
Narkotikan ska ha importerats från Nederländerna och sen distribuerats vidare till kunder runt om i landet genom vanliga brevförsändelser på posten.
Samtliga åtalade förnekar brott.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsminister
Karolina Ekberg, utredningsledare Tullverket
Alexander Norman, Camillas försvarsadvokat
Anna Vikström, Amirs försvarsadvokat
Karin Lavén, den tredje mannens advokat
Alex, polis på Nationella operativa avdelningen
Producent: Viktor Papini
Reporter: Lova Nyqvist Sköld
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: [email protected]
Tipstelefon: 0734-61 29 15
-
Möt Annica Lundgren Frisk från Tullverket, som engagerat delar med sig av några framgångsnycklar för bra ledarskap. Annica vill utmana alla lyssnare till att våga bli ledare! Det är kul och du kommer inte att ångra dig. Från idrotten hämtar hon mycket erfarenheter kring att skapa effektiva team. “Försök skapa team med olika kompetenser, personligheter, kön och bakgrund”
Blir ni nyfikna på Annica vill ni kanske även följa hennes framsteg i årets omgång av Robinson - “Den största utmaningen hittills- “
Idag är det Lars från Leadership2Grow som samtalar med Annica
-
Nu finns det äntligen ett avtal på plats som ska vägleda företagare som gör affärer med Storbritannien. Men hur blir det i praktiken för alla de svenska företagare som vill göra affärer med britterna? Det ska vi ta reda på i veckans avsnitt tillsammans två tunga experter.
Theresa Ryberg, är Företagarnas expert på handel och exportfrämjande. Hon har tidigare arbetat på det portugisiska justitiedepartementet för EU-frågor, i Bryssel på Europeiska Ekonomiska och Sociala Kommittén.
Avsnittet gästas även av Kenneth Persson, sakkunnig på Enheten EU och internationell samordning på Tullverket. Han har arbetat på Tullverket i drygt 40 år, de senaste dryga 25 åren med internationella frågor på EU-nivå och utvecklingsfrågor.
Det är ungefär 6 000 svenska företag som handlar med Storbritannien och runt 70 000 svenska jobb som direkt berörs av den handeln. Hur ska de agera framöver och hur undviker man onödiga tullavgifter? Det tar vi bland annat reda på i veckas avsnitt. Lyssna nu! -
I veckans avsnitt träffar vi en av alla de människor som kontrollerar att lastbilarna som kör längs våra vägar och vid våra landgränser har med sig rätt gods. David berättar om sitt jobb och berättar om vad tullverket arbetar med.
-
#12. Tullverket har beslagtagit våra varor IGEN!!!!!
Oredigerat samtal med Helen Benedict på Tullverket.
De beslagtog, tvål, te, hudkräm gjorda på hampa.
https://www.greenmovement.se -
Hur kan jobbet för en hund vid Tullverket se ut? Vilka hundar tar de in? Och varför söker Tullverket dumsnälla hundar för?
Adam Hübinette, hundsamordnare på Tullverket, som söker blivande narkotikasökhundar, samtalar med producent-Maria på Stockholm Hundmässa om Tullverkets hundar!
Instagram: @HundpodcastenFacebook: "Hundpodcasten Vår Bästa Vän"
Flera avsnitt kommer att publiceras från Stockholm Hundmässa de kommande veckorna framöver. Som vanligt släpps nya avsnitt varje måndag och torsdag kl 10:00!