Kriminalvården Podcasts
-
Turkiska exil-journalister räds Sveriges agerande efter Erdogans hårda natokrav. Krimreportrar kritiska mot Kriminalvården. Har det blivit svårare att få intervjua interner? SVT svarar på kritiken om en allt för texttung nyhetssajt. Komiker lurade SVT i enkät på stan.
-
Vad säger forskningen om vilka typer av brott som har ökat i Sverige och vilka som inte har det? Och hur kan olika delar av samhället gemensamt motverka brottslighet?
MedverkandePär Bygdeson, vd, Livsmedelshandlarna
Andreas Carlson (KD), vice ordförande i justitieutskottet
Hanna Jarl, kriminalvårdsdirektör, Kriminalvården
Gustaf Lantz (S), ledamot i justitieutskottet
Åsa Ljusberg, chef, enheten för trygghet och brottsförebyggande arbete, Stadsledningskontoret, Stockholms stad
Amir Rostami, docent i kriminologi vid Högskolan i Gävle och affilierad forskare vid Institutet för framtidsstudier
Camila Salazar Atías, kunskapsområdeschef, Fryshuset
Jerzy Sarnecki, professor emeritus i kriminologi vid Stockholms universitet och senior professor i kriminologi vid Högskolan i Gävle
Samtalet leds av Emelie Lekebjer, projektledare på SNS.
-
Paulina får ett mejl från en kvinna som skriver att hon är livrädd, fast i en lägenhet med en hallick som utsätter henne för sadistiska övergrepp. Den den här gången ska han inte komma undan.
"Sveriges värsta sexförbrytare"Redan 2005 döms en hallick till 14 års fängelse för bland annat grova våldtäkter och koppleri. Nu träder två av hans offer fram och berättar hur de blev manipulerade in i prostitution. Paulina Bengtsson och trebarnsmamman Kicki Wallström vittnade då mot mannen och fick honom dömd. Dömd för nya brott - gamla offer får nyckelrollEfter drygt nio år i fängelset blir mannen villkorligt frigiven 2014 - nästan fem år i förtid. Kriminalvården skriver i ett utlåtande att återfallsrisken bedöms som hög och det ska visa sig att de får rätt. Han byter namn och återfaller snart i nya sexualbrott. Under tiden har ett av hans gamla offer, Paulina Bengtsson, skrivit en bok. Uppmärksamheten runt boken Utnyttjad, våldtagen och såld ska hjälpa till att avslöja och rädda nästa offer, som för första gången ställer upp på intervju i dokumentären. Reporter: Pernilla Wadebäck Producent: Magnus ArvidsonEtt program från Tredje Statsmakten media AB. Slutmix Fredrik Nilsson. -
Hur ska man få stopp på skjutningarna och den organiserade brottsligheten?
“Sluta skjut” är en metod som redan används i Malmö och som nu ska införas i Stockholm under namnet Group Violence Intervention.
Som ett samarbete mellan Brottsförebyggande rådet, Polismyndigheten och Kriminalvården ska man arbeta med att dels stoppa grovt våld och våld med skjutvapen, dels försöka se till att kriminella väljer en annan bana i livet.
Men hur har metoden fungerat i Malmö?
Varför har den inte kommit till Stockholm förrän nu?
Kommer den att ha någon effekt där?
Och vilka är de största utmaningarna för polisen framåt?
Det talar vi om i Aftonbladet Daily.
Gäst: Oisín Cantwell, nyhetskolumnist Aftonbladet.
Programledare: Olivia Svenson.
Kontakt: [email protected]
-
Nora lever ett lyckligt liv med sin familj. Hon går på lågstadiet och anar inte vad som snart ska hända. Plötsligt försvinner hennes pappa men ingen säger vad som hänt. Fantasin skenar, har han dött?
Det ska visa sig att pappan gripits av polis och kommer dömas till ett flerårigt fängelsestraff. Händelsen ska förändra hela Noras liv och påverka henne ännu idag, många år senare.Hur ska man prata med ett barn när en förälder fängslas? Vad är fallgroparna och hur ska man bygga en relation för framtiden?P3 krim handlar denna vecka om "Nora" och om hur det kan vara när en förälder åker in i fängelse.* Nora heter egentligen nåt annat och hennes röst har lästs in av skådespelaren Karin Engman.Programledare:Evalisa WallinViktor AhldénMedverkande:Nora*Madelein Kattel, verksamhetschef BUFFF Sverige (Barn och ungdom med förälder/familjemedlem i fängelse)Sara, familjestödjare BUFFFMalin Isaksson, senior handläggare på KriminalvårdenChristoffer Carlsson, kriminolog Stockholms universitetInformation:Vill du som barn ha stöd kan du ringa på BUFFF:s stödlinje:020-200 330 vardagar mellan 09-17Det finns också en chatt där du kan skriva på tisdagar, torsdagar, och söndagar kl.19-21Flera länkar:Kriminalvården om föräldrarskap i fängelset https://www.kriminalvarden.se/fangelse-frivard-och-hakte/fangelse/foraldraskap-pa-anstalt/Barn och ungdom med förälder/familjemedlem i fängelse - Bufff www.bufff.se Även föräldrar erbjuds stöd.Solrosen www.solrosen.se En mötesplats för barn och unga med föräldrar i fängelse.Rädda Barnen www.raddabarnen.se Centrum för barn och ungdomar i kris.Jourhavande kompis, Röda korset, rkuf.se/vad-vi-gor/jourhavande-kompis/ En chatt för barn och unga upp till 25 år, helt anonymt.Barnombudsmannen, BO, www.barnombudsmannen.se/for-barn-och-unga/ BO:s uppdrag är att företräda barn och ungas rättigheter utifrån FN:S barnkonvention.Barnens rätt i samhället, Bris, www.bris.se Barn och unga får stöd och kan dela med sig av sina erfarenheten och tankar.Jag vill veta, www.jagvillveta.se, Barn och unga hittar information om vad som är brottsligt, hur det känns att bli utsatt för brott, vad som händer om man anmäler eller om det blir rättegång.Producent: Viktor PapiniReporter: Linnea HjortstamLjudtekniker: Johan HörnqvistKontakt: [email protected] Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15 -
Republiken Jämtland kommer snart välja en ny president. Men vilket syfte har egentligen verksamheten i Republiken Jämtland och JRA, Jämtlands republikanska armé?
Idag ska vi prata om Republiken Jämtland som bildades 1963 när regissören och skådespelaren Yngve Gamlin lite på skämt utropade sig till republikens första president. Vilket syfte har verksamheten idag? Handlar det om skämt eller allvar? Och hur går det till när man väljer sina presidenter? Det är ju dags att utse en ny i år. Med oss har vi Sofie Sillrén från Storsjöyran och Gunnel Olausson som skrivit en bok om republikens historia. Nyligen publicerade Tullverket en rapport som visade att kriminella arbetar på nya sätt för att smuggla in vapen och narkotika i Sverige. Ett av dem är starta egna företag för att kontrollera transporterna. En del av dagens kriminella verkar besitta en fallenhet för entreprenörskap. Hur förhåller sig kriminalvården till det här? Finns det medvetna utbildningssatsningar på ekonomi och företagande för interner som tydligt visat att de vill leva lagligt? Och hur viktigt är det att utgå från en människas intressen och begåvning i rehabiliteringen? Det ska vi prata om med Martin Lardén, chef på Enheten för behandlingsprogram hos Kriminalvården. Dessutom pratar vi om hur det går för Boris Johnson, om den geniala musikvideon från danska Livsmedelsverket och om biskopen i Visby som nu får sparken efter en otrohetsaffär. Programledare: Louise Epstein Bisittare: Daniel Alling Producent: Amanda Rydman -
Efter ett bråk under rättegången om mordet på Årstabron lyfts frågan kring hur det är möjligt att våld kan ske, när så många personer är på plats för att upprätthålla säkerheten. Kriminalvården pekar mot att svenska rättsalars utformning omöjliggör en helt säker miljö. Men det är inte myndighetens största problem. Häkten som når maxkapacitet och långa rättegångar med stora mängder åtalade skapar en logistisk mardröm för transportenheten - och det får konsekvenser ända in i rättssalen.
-
Sveriges fängelser och häkten är fulla och kriminalvården står inför en stor utveckling och expansion. Minst 3000 personer till behöver anställas. Podden gör ett unikt besök på Tidaholmsanstalten och träffar kriminalvårdsinspektör Björn Wäring. Han berättar om de viktiga uppdragen som kriminalvården har. Hör ett spännande och intressant samtal om hur en arbetsdag kan se ut på ett fängelse.
- Kriminalvården är "rättskedjans" sista länk. Hinner Martin Holmgrens myndighet hänga med i politikens snabba skärpning?
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
- Kriminalvården är "rättskedjans" sista länk. Hinner Martin Holmgrens myndighet hänga med i politikens snabba skärpning?
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
- Jag övar mig på att se de som gör andra val än jag, och tänker: det där är också OK. Jag måste inte gilla det, jag måste inte välja det själv. Men det är OK.
Om Martin Höög:Martin Höög bor i Ostnäs utanför Umeå och är stiftelserektor på Folkuniversitetet i norra Sverige. Han har tidigare jobbat bl.a. i Kriminalvården och BRIS. Fritiden ägnas åt huset vid havet, skogen, böcker och musik.Producent Gunilla Nordlund [email protected] -
Henrik är en av de omkring 1000 intagna som sedan starten sökt sig till klostret på Kumla. Han gick från grovt narkotikabrott till att avlägga tystnadslöfte som ett sätt att sig ut kriminalitet.
Kumlas kloster, innanför fängelsets murar 2006.Henrik som dömts för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott söker sig till Klostret, mest för att han är så less på den vanliga fängelsematen. Men när han väl kommit dit får han frågan om vem han är, på riktigt. Så att då när ja fick den här frågan liksom wow. Det är ju det jag har sökt. Omkring 1000 intagna har sedan starten 2001 sökt sig till Kumlafängelsets kloster. Där avlägger man tystnadslöfte och får tid att arbeta med sig själva och förändra tankemönster.Men de knökfulla svenska fängelserna har lett till att klostret stängts ner. Något som Sebastian Stakset, även känd som Sebbe Staxx, tycker är synd. De här morötterna försvinner och piskorna blir fler. Vi behöver förvandla hjärtan. Hårda hjärtan blir mjuka. Sebastian har självt levt ett liv i kriminalitet men lämnade det när han blev frälst. När jag fick uppleva förlåtelse, när jag fick uppleva kärlek, att det fanns en Gud som älskade mig då hände det någonting med mitt hjärta. P3 Krim - om andligheten, religionen och det tidigare klostret på Kumlas roll för dömda brottslingarProgramledare:Evalisa WallinViktor Ahldén Medverkande:Henrik, tidigare intagen på KumlaLars-Gunnar Skogar, pastor missionskyrkanSebastian Stakset, musikerLena Roxell, kriminologMartin Lardén, chef för behandlingsprogram för intagna på Kriminalvården Producent: Viktor PapiniReportrar: Jill Eriksson & Lova Nyqvist SköldLjudtekniker: Johan HörnqvistKontakt: [email protected]: 0734-61 29 15 -
- Det är lätt att tycka en massa. Att de låter för mycket och att de inte tar hänsyn eller visar respekt. Att de verkar så obekymrade när livet är så allvarligt. Jag tror vi har fel.
Om Martin Höög:Martin Höög bor i Ostnäs utanför Umeå och är stiftelserektor på Folkuniversitetet i norra Sverige. Han har tidigare jobbat bl.a. i Kriminalvården och BRIS. Fritiden ägnas åt huset vid havet, skogen, böcker och musik.Producent Gunilla Nordlund [email protected] -
- I år är det trettio år sedan jag flyttade till Västerbotten. Det gick inte så många månader innan jag reagerade på uttrycket som användes när man träffades. - Vadå, bara bra?
Om Martin Höög:Martin Höög bor i Ostnäs utanför Umeå och är stiftelserektor på Folkuniversitetet i norra Sverige. Han har tidigare jobbat bland annat i Kriminalvården och BRIS. Fritiden ägnas åt huset vid havet, skogen, böcker och musik.Producent Gunilla Nordlund [email protected] -
Sverige lättar på restriktionerna - samtidig fruktar världen nya smittvågor. Frenetiskt covidtestande i Cannes. Världsbanken: återuppbyggnaden av Gaza kostar 485 miljoner dollar. Gäddan hotad - men jättepandan återhämtar sig.
Hur ser de ungas framtid ut i Afghanistan? Kriminalvården testar VR-teknik för att behandla kriminellas aggression. Framtidens gendopning kan redan vara här. - Visa fler