Tories Podcasts
-
Efter en kaosartad höst har Storbritanniens nya premiärminister Rishi Sunak nu en tillsynes omöjlig uppgift i knät. Han måste rädda såväl landets ekonomi som ett sargat Toryparti.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Efter en hård fajt inom Torypartiet i somras föll Rishi Sunak i slutändan mot Liz Truss. Men på måndagen blev det klart att Sunak nu tar över som ny ledare för konservativa Tories och som ny premiärminister i Storbritannien. Detta efter Liz Truss korta stormiga tid vid makten, endast 45 dagar.
– Hopplösheten sprider sig i Torypartiet och har gjort så under lång tid. Även hos väljarna, säger Mikael Sundström, statsvetare och expert på brittisk politik.
Så djup är splittringen i ToriesUnder sommarens partiledarkampanj varnade Rishi Sunak för Liz Truss planer. Kraftiga skattesänkningar för att få fart på tillväxten var en farlig väg att gå, ansåg Sunak. Nu får han den svåra uppgiften att återta kontrollen och reda upp i ett ekonomiskt och politiskt kaos. Men vad kan en ny premiärminister göra? Och är det ens möjligt att ena det djupt splittrade partiet?
– Idag är Torypartiet nästan som ett paraplyparti med olika förgreningar, säger Stephanie Zakrisson, Londonkorrespondent.
Hör också om Rishi Sunaks politiska bakgrund och om vem han är. Rishi Sunak är 42 år gammal och därmed den yngsta på den brittiska premiärministerposten sedan 1700-talet. Han är också den första hindun och den första icke-vita premiärministern.
I avsnittet avhandlas också de senaste turerna i Bryssel. Toppmötet i förra veckan var Ulf Kristerssons första som svensk statsminister. Bland annat kom det att hetta till i frågan om EU:s, framförallt Tysklands, relation till Kina.
Medverkande: Stephanie Zakrisson, Londonkorrespondent. Mikael Sundström, statsvetare och expert på brittisk politik. Susanne Palme, EU-kommentator.
Programledare: Claes Aronsson
Producent: Therese Rosenvinge
Tekniker: Brady Juvier -
Ronie Berggren samtalar med John Gustavsson om den nya brittiska partiledarkampen. Boris Johnson drar sig ur sitt försök till comeback och vägen tycks nu banad för Rishi Sunak att ta över Tories partiledarskap och därmed premiärministerämbetet.
---------
STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER: http://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html -
Hon klarade sig inte längre än ett salladshuvud. Hon kraschade pundet. Hon avgick. Efter sex kaotiska veckor som Storbritanniens premiärminister undrar vi: Vad hände Liz Truss? James Savage, chefredaktör på The Local berättar om Liz Truss resa till makten som Boris Johnsons efterträdare. Vi pratar om Rishi Sunak som kan bli Tories nya ledare och den brittiska politikens kärlek till karismatiska ledare.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Torbjörn Averås Skorup, Kodjo Akolor och Linnea Wikblad
-
Extrapodd. Efter 45 dagar präglade av finanskaos och desperat krishantering rann bägaren över och Storbritanniens premiärminister Liz Truss fick avgå. Inom sargade Tories är nästa strid redan igång.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
U-svängar, avskedanden och ursäkter räckte inte. Liz Truss har fajtats för sitt politiska liv, men tappade i slutändan kontrollen. Hör om hur de senaste veckornas kaos ledde fram till att Liz Truss klev ut genom dörren på 10 Downing Street och meddelade sin avgång på torsdagen.
Kan Boris Johnson göra comeback?På bara en vecka ska nu det djupt splittrade och sargade Torypartiet utse en ny ledare. Men frågan är om partiet kommer att kunna återta kontrollen. I brittiska medier genererar den tidigare premiärministern Boris Johnson återigen rubriker, sedan en kampanj inletts för att få honom att göra en politisk comeback. Hör om striden som redan inletts och om vilka som är de hetaste namnen.
Medverkande: Stephanie Zakrisson, Londonkorrespondent. James Savage, chefredaktör för The Local.
Programledare: Claes Aronsson
Producent: Anna Roxvall och Therese Rosenvinge
Tekniker: Monica Bergmark -
Ronie Berggren intervjuar John Gustavsson om Storbritanniens premiärminister Liz Truss besked om att hon avgår och det intensiva sökandet efter en efterträdare som nu börjar inom det konservativa partiet Tories.
--------
STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER: http://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html -
Dessutom i Godmorgon, världen! om mammor som nattvandrar, konkurrensen om personalen i norr, veckans Panel, krönika om Lars Vilks av Nina Solomin och kåseri av Helena von Zweigbergk.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Varför hotar Putin med kärnvapen?
Den senaste veckan har Rysslands president Putin varnar för att man kan komma att använda kärnvapen om landets "territoriella integritet" hotas. Här om dagen höjde USA:s president Joe Biden tonläget och varnade för att världen kan stå inför Armageddon - alltså den sista striden mellan Det Onda och Det Goda.
Har vi närmat oss gränsen för en konfrontation mellan stormakterna?
Samtal med överstelöjtnant Joakim Paasikivi och Anna Wieslander från den amerikanska tankesmedjan Atlantic Council.Drygt 200 000 ryssar har mobiliserats de senaste två veckorna, enligt bedömningar. Samtidigt uppskattas lika många valt att lämna landet, för att undvika att skickas till fronten i Rysslands anfallskrig i Ukraina.
Förmågan att mobilisera en stor armé har genom historien varit en av Rysslands styrkor när landet befunnit sig i krig. Så vilken betydelse har det idag, och hur väl kommer den ryska statsledningen att lyckas? Reportage av Nina Benner.
Det har varit stort fokus på att locka personal till de stora industrisatsningarna i norra Sverige. I Norrbotten och Västerbotten ska det bland annat byggas stålverk i Boden, järnsvampsfabrik i Gällivare och i Skellefteå - batterifabriken Northvolt, som har anställt 1300 personer hittills. Vid årsskiftet vill de vara 1500.
Men suget efter personal till industrin, riskerar att hota samhällsviktiga funktioner, som vården och skolan. Även vårdbiträden går till bättre betalda jobb i industrin. Reportage av Erica Sundén.
Timme 1:Kärnvapenhot från Ryssland – USA talar om Armageddon. Samtal med Joakim Paasikivi överstelöjtnant på Försvarshögskolan, Anna Wieslander från amerikanska tankesmedjan Atlantic Council.
Den ryske soldaten och landets mobilisering genom tiderna. Reportage av Nina Benner.
Nobelpriset i medicin till Svante Pääbo inspirerar barn och forskare. Reportage av Martin Hult.
Storbritanniens nya premiärminister Liz Truss har haft en tuff start och fick ros och ris på Tories partikonferens. Reportage av Stephanie Zakrisson.
Krönika om Lars Vilks, ett år sen han dog i en trafikolycka. Vilks gestaltar en av vår tids stora konflikter, menar krönikören Nina Solomin.
Veckans panel:
Kajsa Kettil Borås Tidning
Daniel Swedin, Arbetet
Martin Thunberg, BarometernTimme 2:
Kampen om personalen i norra Sverige. Även vårdbiträden går till bättre betalda jobb i industrin. Reportage av Erica Sundén.
Satir med Public Service med Mattias Konnebäck och Erik Blix och imitatörerna Rakel Mohlin och Göran Gabrielsson.
I dagarna har det gått ett år sedan artisten Einár mördades i Hammarby sjöstad i Stockholm. Det ledde till att engagemanget för att nattvandra ökade bland föräldrar. Reportage av Lotta Myhrén.
Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach om varför det kärvar mellan SD och L i regeringsförhandlingarna.
På Museum of Arts and Design i New York pågår utställningen Queer Maximalism, med kostymer skapade av designern, performanceartisten och musikern Machine Dazzle, eller Matthew Flowers. Reportage av Roger Wilson.
Kåseri om minnet av barndomens somrar i Benidorm av Helena von Zweigbergk.
Programledare Sara Stenholm
Producent Margareta Svensson
Tekniker Tim Kellerman -
Liz Truss blir Torypartiets nya ledare och därmed Storbritanniens nya premiärminister efter Boris Johnson. Men vem är hon? Vad vill hon? Hör historien om Liz Truss.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Liz Truss växte upp i Leeds i norra England och framhåller ofta sin bakgrund som otypisk för en konservativ politiker. Men vid 47 års ålder har Truss en lång politisk karriär bakom sig. Hon har varit minister under tre konservativa primärministrar, nu senast utrikesminister i Boris Johnsons regering. Under sin kampanj har Truss upprepat löften om skattesänkningar. Och på måndagen stod det alltså klart att Liz Truss löften gått hem hos partiets medlemmar och att hon besegrat partikamraten Rishi Sunak i kampen om ledarposten i Tories.
Jämförs ofta med Margaret Thatcher"Den nya järnladyn" har blivit ett epitet som återkommer när det gäller Liz Truss. Men åsikterna går isär om hur rättvis jämförelsen med landets första kvinnliga premiärminister Margaret Thatcher egentligen är. Även de många politiska u-svängar som Liz Truss stått för har fått stort utrymme i kampen om partiledarposten, inte minst att Liz Truss helt bytt fot i fråga om Brexit. Hur länge kommer u-svängarna att förfölja Truss när hon nu flyttar in på 10 Downing Street? Och vad betyder det för framtiden att hon inte vill svara på om Emmanuel Macron är en vän eller fiende?
Medverkande:
Claes Aronsson, programledare
Stephanie Zakrisson, Londonkorrespondent
James Savage, chefredaktör för The Local
-
Idag blir det diagnos på Liberalerna i vår serie Partiakuten, dessutom tar vi tempen på KAMPEN om partiledarposten i brittiska Tories och hur ska vi undvika framtida epidemier med bättre djurhållning.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Idag fortsätter vår serie Partiakuten där alla riksdagspartier erbjuds en politisk hälsokontroll inför valet. Idag har turen kommit till Liberalerna och vi pratar också om partiets valfilmer som innehåller en hel del humor. Vad säger det om Liberalerna självförtroende? Partidoktor idag är Niklas Ekdal från Dagens Nyheter.
Imorgon avslutas valet av ny partiledare för det brittiska torypartiet. Vinnaren kommer även att bli landets nästa premiärminister. Vilken sorts politiker vill partimedlemmarna se och hur stor är skillnaden egentligen mellan de två kandidaterna Liz Truss och Rishi Sunak? Vi har med oss Nicholas Aylott, expert på brittisk politik.
Sjukdomar som sprids mellan djur och människa kallas zoonoser och de ligger bakom många av de pandemier som plågat mänskligheten. Vad kommer att krävas av djurhållningen i framtiden för att minska risken för framtida pandemier? Det ska vi prata om utifrån en ny rapport från Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt. Vi har med oss en av rapportförfattarna: Johanna Lindahl, veterinär och docent.
Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Olle Björkman -
John Gustavsson kommenterar Liz Truss på väg mot seger i Tories partiledarval och de valpolitiska problem som brittiska Labours partiledare Keir Starmer har hamnat i.
--------
STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER: https://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html -
John Gustavsson analyserar de nästan två hållna debatterna mellan Tories två partiledarkandidater, Rishi Sunak och Liz Truss.
------
STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER: http://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html -
John Gustavsson kommenterar brittiska Tories partiledarvalsprocess där nu bara tre kandidater kvarstår i kampen om vem som ska efterträda Boris Johnson.
-------
STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER: http://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html -
John Gustavsson kommenterar de fyra partiledarkandidater som nu kvarstår i Tories interna fajt om vem som ska efterträda Boris Johnson. De kvarvarande kandidaterna är: Kemi Badenoch, Penny Mordaunt, Rishi Sunak och Liz Truss.
-------
STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER: http://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html -
Ronie Berggren samtalar med John Gustavsson som analyserar Tories andra partiledardebatt den 17 juli, i processen med att välja en efterädare åt Boris Johnson.
--------
STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER:http://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html -
John Gustavsson analyserar den första TV-debatten i Tories partiledarval i kampen om vem som ska efterträda Boris Johnson.
---------
STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER: http://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html -
Nu börjar kampen om vem som får städa upp efter Boris Johnson. Det viktiga för det konservativa partiet Tories när det väljer ny ordförande är att hen är allt annat än Boris Johnson.
Många vill leda Tories och Storbritannien efter Johnson. Men två namn lönar det sig att hålla ett extra öga på; Rishi Sunak och Penny Mordaunt.
Oberoende av vem som blir Storbritanniens följande premiärminister ärver hen stora inrikespolitiska problem att lösa. Det säger Viktor Heikel, utrikesreporter på Svenska yle i Nyhetspodden med Jonna Nupponen.
Nyhetspodden går på djupet med dagens största och viktigaste nyhet. Vi förklarar politiken, världen och allt det andra.
Producent: Ami Lassila. Har du frågor eller synpunkter? Kontakta oss på: [email protected] - Visa fler