Sagan om ringen Podcasts

  • J.R.R. Tolkien föddes i det gamla koloniala Sydafrika år 1892. Släkten Tolkien kom ursprungligen från Sachsen. • Hans pappa arbetade för Bank of America i Sydafrika. • Signalunderrättelseofficer under världskrigen. • Debatterade ofta det valutafinansiella systemet. • Professor i anglosaxiska i Oxford. • Flytande i nordiska språk inklusive svenska. Det är också de nordiska språken som ligger till grund för hans eget språk som han införlivat i Sagan om ringen. Tolkien visste en del om det moderna krigets beståndsdelar: • Kinetisk militär verksamhet • Ekonomi • Informationshantering Han visste även en hel del om Sverige och hans böcker är fyllda med metaforer. Men det är klart, allting kan ju vara slumpen… Idag är det onsdagsmys! De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

  • I vårt drygaste avsnitt hittills går vi igenom medeltiden, utifrån dess TÖNTIGA småskalighet. Vi förväntar oss HEMA-folk med högafflar i kommentarsfältet.


    Mattis inleder med att prata fejder (dvs. mycket små krig) och medeltidens neurotiska inställning till avtal och tjänstgöring; vilket inbegriper riddare som ska tjänstgöra för England, givet att de inte måste tjänstgöra för Frankrike eller HRE. Per tar vid och diskuterar medeltidens största slag (en skärmytsling som adlats till Sagan om ringen) samt den SVENSKA medeltiden; en tid så påver att det visar sig att Arn-filmerna är fullkomliga dokumentärer.


    Dessutom: kycklingar som betalningsmedel, riddare som dör av att ha ätit för mycket fet fågel, en person som blåser i sitt horn för hårt, medeltida förvirring, skattesystem, invasioner som ingen märkte av och mycket mer!


    Avsnittet börjar: 6:16

    Get bonus content on Patreon

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • I detta specialavsnitt av Tolkienpodden gör vi en kort recension av del 4 av Sagan om Ringen: Maktens ringar. Vi som gör podden är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).

    OBS! Detta är ett bonusavsnitt inspelat på distans, vilket gör att ljudkvalitén är mycket sämre än vanligt.

  • I detta specialavsnitt av Tolkienpodden gör vi en kort recension av del 3 av Sagan om Ringen: Maktens ringar. Vi som gör podden är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).

    OBS! Detta är ett bonusavsnitt inspelat på distans, vilket gör att ljudkvalitén är mycket sämre än vanligt.

  • I det här politiskt laddade avsnittet så pratar Kevin om sin tid i Falun och hur det känns att gå på Högskola. Efter det så snackar Johan lite om Sagan om Ringen serien som han har sett och får sedan hela sin politiska världsbild krossad när han kör Valkompassen och får reda på vilket politiskt parti han faktiskt tillhör! Det lovas drama och intrig, poppa dina majskorn och sätt dig ner bekvämt i valfri möbel - så - kör - vi - igång! WOOOO!

     

    LÄNKAR:

     

    NÖRDNYTTS: PATREON

    NÖRDNYTTS: INSTAGRAM

    NÖRDNYTTS: FACEBOOK

     

    JOHANS INSTAGRAM: JUANITO

    JOHANS TIKTOK: MCJAAYY

     

    KEVINS INSTAGRAM: KFOGLARSSON

    KEVINS TIKTOK: KFOGLARSSON

     

    Båda finns även på deras gemensamma Youtube sida:

    GOLDEN GOTLAND TV YOUTUBE

    GOLDEN GOTLAND FACEBOOK

    GOLDEN GOTLAND INSTAGRAM

    GOLDEN GOTLAND TIKTOK

    Nej men hallå! Du! Är du trött på reklam? Vill du bli av med skiten? Vill du samtidigt stötta oss så att vi kan köpa grejer till Podden? Kanske bättre utrustning, kanske energidryck så vi pallar podda, kanske bärs till våra fyllepoddar. Klicka på den här länken: https://plus.acast.com/s/fran-tva-synvinklar-med-johan-och-kevin.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • I detta avsnittet har vi valt ut 2 filmer var att prata om och ge betyg och även vad vi har sett sedan senaste avsnittet Jennifer va med i.
    Jennifer ber även om ursäkt för att hon inte har kollat på Sagan om ringen triologin och i slutet blir vi oense där vi behöver eran hjälp att komma fram till en lösning! 
    tack för att du lyssnar!

  • I detta specialavsnitt av Tolkienpodden gör vi en kort recension av del 1 och 2 av Sagan om Ringen: Maktens ringar. Vi som gör podden är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).

    OBS! Detta är ett bonusavsnitt inspelat på distans, vilket gör att ljudkvalitén är mycket sämre än vanligt.

  • Medverkande denna gång är: Fredrik, Danny och Max.

    Veckans avsnitt är en salig blandning av spel, film och nyheter. Det finns lite roliga saker att prata om, om det så är drömmande serier eller mini konsoler.

    Nyheter som vi tar upp är t.ex. att Mega Drive 2 släpps nu i höst här i Europa. Embracer Group köper rättigheterna till Sagan om Ringen och allt som det innefattar. Death Stranding släpps till PC Game Pass inom kort. Dead Island 2s släppdatum har läckt på Amazon. Star Wars: Knights of the Old Republic Remaken har nu bytt utvecklare. PS+ är fortfarande tomt på nya spelsläpp i Extra/Premium även under Augusti. Hackers hittar hintar om en Sony PC launcher i Spider-Man Remastereds PC version.

    Men nu blir det lite vad vi har spelat och sett på. Fredrik ger oss sin åsikt ang. Xenoblade Chronicles 3. Han har även kört Sweet Transit och Astria Ascending. Danny har recenserar RedOut 2 där man kan köra runt ett svart hål. Max pratar om Metal: Hellsinger. Sandman har släpps och Max och Fredrik ger oss sina tankar om serien. Max har också sett den nya Predator filmen Prey, var den något bra eller en lätt glömd rulle?

    Vi fortsätter med Game Pass Roulette, vi tar oss an ett spel som lottas fram från Game Pass, vilka vi sedan ska spela på tills nästa avsnitt. Detta och mycket mer i veckans avsnitt.

    Hoppa gärna med i vår Discord, där vi har omröstningar på olika ämnen och diskussioner om allt nördigt. Låter det intressant, ja tryck här i så fall.

  • En viktig dramaturgisk regel säger att om man presenterar en pistol i första scenen så måste den avfyras innan berättelsen är slut. Den regeln brydde sig inte Tolkien om när han tog med sig Frodo, Sam, Merry och Pippin in i Gamla skogen. I stort sett alla dramatiseringar och filmatiseringar av Sagan om Ringen har valt bort Tom Bombadill. Sagan funkar ändå. Men Tolkien ansåg att Tom Bombadill står för något viktigt som annars inte hade kommit med i sagan. Vad kan detta viktiga vara? Ja, det är just det vi försöker förstå i den här episoden. I vårt slingrande samtal dyker inte bara Tolkien och hans olika figurer upp, utan även Yoda, CG Jung, Leo Tolstoy, och morfar Kalle i Gula huset.
    På slutet berättar vi vad nästa episod kommer att handla om, för den som vill vara med och läsa samma bok som vi läser.

    Just nu är det Anna Widerberg och Mattias Kvick som driver den här podden. Om ni blir nyfikna på oss så hittar ni oss här:
    annawiderberg.se/
    www.mattiaskvick.n.nu/bilder

    Vinjettmusik: Summer Fun by Ahjay Stelino mixkit.co/free-stock-music/

  • I det femtionionde avsnittet av Tolkienpodden tar vi en närmare titt på det vi i nuläget känner till om den kommande Amazonserien Sagan om ringen: Maktens ringar. Vi utgår från den nyligen släppta teasertrailern och diskuterar och analyserar det vi ser. Vi hinner också med en uppdatering om den kommande filmen The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim, ett inslag om hur "Tolkien" egentligen ska uttalas, samt vilken som egentligen är den mest populära boken i The Lord of the Rings bland er lyssnare. Vi som gör podden är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).

  • "Hey, tell me haven't ya heard? Luv, is a serious word." Shout out till DC Talk's golden oldie "Luv Is a Verb" men framförallt till alla NG-grupper som loveverbade järnet under alla hjärtans dag förra veckan. I dagens avsnitt ger Hanna & Andreas dig en rapport från några av skolorna. Det pratas även om hur detta kan bli en livsstil för varje dag. Vad innebär det att älska med handling och sanning? Vad menas med "love is a verb"? Och är Sagan om ringen en kärleksfilm?

    Bibelord i detta avsnitt: 1 Joh 3:18, 1 Kor 13:6, Matt 5:13-16

  • Medverkande denna gång är: Fredrik, Danny och Mattias.

    I veckans långa och välfyllda avsnitt kommer vi ta allt från Sagan om Ringen till Nintendo Direct. Veckans avsnitt inleder vi med nyheter om att Obi-Wan serien har fått ett releasedatum och en poster, vi spinner loss på vad vi tror och hoppas kommer finnas i serien och lite vad som har lett upp att den blev till. Futurama kommer få en åttonde säsong, som kommer släppas elva år efter att den lades ner. Sagan om Ringens film och spel rättigheter är till försäljning, vi spekulerar om vem som som kan tänkas vara intresserade av att köpa upp dem, samt vad för typ av spel som kan komma ut efter försäljningen och vilken typ vi inte vill se. Nintendo Direct var i veckan där vi fick både datum och det visades upp en massa titlar (som t.ex. Kirby and the Forgotten Land, Disney Speedstorm, Xenoblade Chronicles 3 och Mario Strikers Battle League) som kommer att släppas under året som kommer, massa prat om vilka spel som vi tyckte så mest intressanta ut och våra tankar om Nintendo Directen som helhet. Ett fristående Assassins Creed spel kan komma att släppas antingen senare i år eller någon gång under 2023. Vi har sett den nya trailern för Jurassic World: Dominion, här ger vi våra tankar och åsikter om vad vi tycker om den och om vi ser fram emot den. Fredrik ger oss sina tankar om Pokémon Legends: Arceus som han har spelat och de saker som han har upplevt i spelet sett både till dess historia och gameplay. Mattias delar med sig av intrycken han har av Dimension Tripper Neptune: TOP NEP och Not For Broadcast som har recenserat på sista tiden. Danny och Fredrik har sett både The Book of Boba Fett och Peacemaker och delar med sig om vad de tyckte som var bra och dåligt med respektive serie. Fredrik har sett sett filmen Nightmare Alley, samt tv-serien The Gilded Age och ger en ingående sammanfattning på om han faktiskt tyckte om en eller båda av dem. Slutligen har Mattias sett den animerade lite udda film/tv-serien The House. Detta och lite mer i veckans underhållande och snackiga avsnitt.

    Hoppa gärna med i vår Discord, där vi har omröstningar på olika ämnen och diskussioner om allt nördigt. Låter det intressant, ja tryck här i så fall.

  • Vi försöker, och misslyckas, med att tömma contentcontainern och nöjer oss med att:

    - Hylla Christians stork*ksloafers
    - Glädja oss åt att Sam Hyde verkar göra comeback på bred front
    - Prata tinder-schmindlare
    - Få Herr D:s reaccs på Sagan om Ringen serien
    - Soss-Kenneth får sin egen hyllning text nedan:

    Har inga pengar, inte en spänn
    Inget socbidrag, inte än
    Men soss-Kenneth, han räddar mig
    Han är den ende som offrar sig

    Jag ser hans namn i donationslistan
    varje vecka, varje VP-avsnitt
    Han swishar Dulny för en öl
    Det är så en VP-lyssnare gör
    Oh, vad har du gjort med två kulturarbetare
    Oh oh, vad har du gjort
    Socbidrag jag vill ha ditt
    Socbidrag jag behöver ditt
    Socbidrag allt jag har är ditt socbidrag
    Men inte mer.

    Bli en månadsgivare https://patron.podbean.com/vitapillret
    SWISH: 079-313 72 88
    Bitcoin: 37NusdrM1ooJyt9tinR2fiYvbEgsDSSXwo
    Etherum: 0xAab50798F9741a9D674e212Ee2091dCB5843De0D
    Vita Pillret: https://www.spreaker.com/show/vita-pillret
    E-mail: [email protected]
    Telegram: https://t.me/altnorden

    Become a supporter of this podcast: https://www.spreaker.com/podcast/vita-pillret--2653426/support.

  • I Mytologipodden utforskas hela världens mytologier: skapelsemyter, gudar, varelser, händelser, universella teman, arketyper och artificiella mytologier inom populärkultur. Den sista måndagen i månaden släpps ett nytt avsnitt där Eric och Lee turas om att välja ämne.


    Den här gången blir det gästbesök i podden av ingen mindre än Adam Westlund, en av rösterna bakom Tolkienpodden. Fokus hamnar på konceptet "Mythopoeia" och mytskapande med författaren J.R.R. Tolkiens värld Arda som fallstudie. Det blir en övergripande inblick i det pantheon som finns, hur världen och dess invånare skapades, vad händer efter döden och vilka myter eller legender berättas inom världen. I avsnittets mellansnack har vi fått in en fråga som berör kristna inslag i Sagan om ringen. Avslutningsvis så jämför vi traditionella mytologiska teman och berättelser som Tolkien inspirerats av och byggt in i sin egna berättarväv. Tack Adam och Tolkienpodden!

    __________________________


    Här hittar ni Tolkienpodden:

    Facebook | @tolkienpodden

    Twitter | @tolkienpodden

    För att lyssna gå in på Podbean eller sök på "Tolkienpodden" i valfri podcast-app.

    Kontakt: [email protected]

    __________________________


    www.mytologipodden.com

    Facebook | @mytologipodden

    Instagram | @mytologipodd

    __________________________


    Lista med källor, länkar och tips finns på vår hemsida under fliken "Bibliotek".

    __________________________


    Musik

    - Jade by Scott Buckley - https://www.scottbuckley.com.au/

    Licensed under Creative Commons BY Attribution 4.0 License

    http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/


    - Skaga by Alexander Nakarada - https://www.serpentsoundstudios.com/

    Licensed under Creative Commons BY Attribution 4.0 License

    http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

    __________________________


    Omslagsbild

    Lee W Lundin https://leewlundin.com/


    Teckensnitt

    Caesar Dressing Regular by Open Window - https://www.1001fonts.com/caesar-dressing-font.html


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • J.R.R Tolkiens (18821973) postuma utgivning är omfattande. Kristoffer Leandoer reflekterar över tjusningen med och vådan av att skapa ett litterärt universum.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

    Vad ska man ha en egen värld till, om inte att fly in i när yttervärlden blir för trist?

    På femtiotalet reste professor Tolkien regelbundet till Irland för att tjänstgöra som gästexaminator på universitetet i Cork. Uppdraget kan inte ha varit särskilt fängslande, för professorn fyllde alla tomma ytor på examenspapperen med utvecklingar och förklaringar av den kosmologi han själv hittat på. Det var ändå inte i alviska språket som studenterna i Cork tenterades, men det var nyanser och betydelseskiftningar i alviskan som deras ditreste examinator satt och tänkte på.

    Vi har väl alla drömt oss bort, men Tolkien drömde storskaligare och mer metodiskt än de flesta, vilket i mitten på femtiotalet, samtidigt med irlandsresorna, förde honom ur askan i elden: den exempellösa och ihållande framgången för Sagan om ringen medförde att Midgård inte längre enbart var en tillflykt från akademiska plikter; Midgård innebar en lång rad plikter, om än av annat slag. Brev att besvara, korrektur att granska, rättelser att införa, förklaringar att ge. Och Midgård innebar förväntningar: läsare och förlag ville ha mer.

    Han gjorde ändå som han brukade: flydde in i Midgård, bara ännu längre in i detaljernas underbara värld. Även förlagspapper, försäljningsredovisningar, avtal och liknande, har tomma ytor där man kan klottra ner nya rön gällande skäggväxt, livslängd, familjebildning, matvanor och språkbruk hos de folkslag som bebor ens värld.

    Han hittade egentligen aldrig ut igen. Efter Sagan om ringen gav han bara ut skärvor och divertissemang i marginalen av det stora pågående världsbygget.

    Det stora flertalet titlar i den digra verkförteckningen, från Silmarillion och framåt, är utgivna efter hans död år 1973, och de har sammanställts utifrån mer eller mindre välordnade papperslappar av författarens son Christopher Tolkien, som ägnade ett halvsekel av sitt liv åt att förvalta faderns litterära arv.

    När Christopher nittiofem år gammal gick bort i januari 2020 tänkte man att detta var vägs ände, nu var den ändlösa strömmen av postuma böcker slut. Men hösten 2021 lades ännu en diger volym till biblioteket, The Nature of Middle-Earth, sammanställd av specialisten Carl F. Hostetter, som började sitt arbete för 25 år sen (allt som har med detta författarskap att göra antar gärna episka proportioner). Det är en bok som ytterligare understryker med vilken extrem noggrannhet denna värld skapats, och vilka problem denna noggrannhet medförde. Han hade ju börjat detta världsbygge från två håll samtidigt – dels det rena filologiska och litteraturhistoriska leklynnet, lusten att själv hitta på något i stil med den fornengelska han sysslade med på arbetstid, dels viljan att berätta en spännande saga. Att skapa konsekvens utifrån dessa motstridiga förutsättningar visade sig svårt och tidskrävande. I The Nature of Middle-Earth bevittnar vi därför hur professorn utkämpar ett tvåfrontskrig, dels bygger upp en fungerande kosmologi, dels försöker få enskildheter i Sagan om ringen, tillkomna utifrån berättartekniska och inte kosmologiska behov, att retroaktivt passa in i denna värld. Denna problemlösning, visar det sig, skapade i sin tur nya problem: ställd inför två tänkbara förklaringar på en synbar inkonsekvens, väljer Tolkien alltid den förklaring som för längst tillbaka i tiden, den som tvingar honom – ger honom en ursäkt – att hitta på en ny legend, ett nytt ursprung. Dels för att han inte vill bli klar med själva skapelseakten. Som gudom är han motsatsen till Voltaires klockmakargud, som vred igång skapelsens urverk och sedan lämnade den för alltid. Dels för att hans ambition verkligen är att skapa en enhetlig, logisk och konsekvent värld, eller med hans egna ord: ”att tillfredsställa kraven på ett sammanhängande teologiskt och metafysiskt system”. Handen på hjärtat, hur många befintliga kosmologier klarar av det? Om våra kyrkor och trossamfund klarat av att leva upp till så höga krav hade religionshistorien sannolikt varit mindre blodig.

    Det är ingen tvekan att den som vill lära sig i grunden hur man bygger ett litterärt verk som är trovärdigt och sammanhängande ska gå till de stora fantasyförfattarna. Ju brantare uppförsbacke en berättelse har för att vinna läsarens tillit, desto noggrannare måste man vara med detaljerna. Drakar och besvärjare måste bete sig mer enhetligt och konsekvent än snabbköpskassörskor och bartendrar. Detta upptar större delen av professorns tid, ofta i form av listor och tabeller över befolkningstillväxt, genomsnittsålder och så vidare. Hans ändlösa beräkningar av alvers livslängd är till utseendet inte helt olika fransmannen Stephane Mallarmés beräkningar över hur många som ska få plats i publiken när det blir dags att uppföra Verket, symbolistpoetens stora ofullbordade text. Mallarmé var också ständigt på flykt undan vardag och plikter, och hade sannolikt egentligen ingen önskan att någonsin bli klar med sin skapelse. Tankarna leds även till ingenjören och mystikern Swedenborgs försök att systematisera det himmelska. Samma konflikt mellan ordningssinne och ohämmad leklust.

    Det som sysselsätter Tolkien är minne, äktenskap, tid, tidsuppfattning och livslängd. Frågor som med stigande ålder sysselsätter de flesta av oss – men de flesta av oss har inte skapat en egen värld och ett eget folkslag som kan gestalta dessa frågor.

    Han hade alverna.

    Vi får veta att alverna visserligen lever extremt långa liv, men att de är fullt upptagna med sådant som är djupt angeläget och roligt för dem, så därför upplever de ändå att tiden går fort. Vilken tur för alverna, tänker man. Och vilken otur för professor Tolkien, som inte ens efter pensioneringen fick vara fullt upptagen av sådant som var djupt angeläget och roligt för honom. Han var alldeles för väluppfostrad och försökte leva upp till varje krav som ställdes på hans tid.

    Tolkien, som tänkte även på sitt eget långa äktenskap i alvtermer och hade ett alviskt namn på sin hustru, funderar medan han sysslar med sina tabeller över alvers livslängd: vad händer när man blir mycket gammal? Är det inte sorgligt att det måste ta slut en dag? Nej, även för alver blir tillvaron så småningom tyngande. Även alver lever alltmer i det förflutna. Minnet av tankar och mödor, historiska händelser av såväl allmän som enskild karaktär, blir så småningom en börda för dem. Vad det än gäller tar han omvägen via Midgård och sina egna skapelser – äktenskap, barn, existentiella frågor. Även för honom, den moderna fantasyns fader, är den andra världen både ett sätt att fly livet och ett verktyg för att kunna närma sig det.

    Han hade naturligtvis aldrig blivit klar, ens om han fått leva lika länge som en alv. (Och då ska man veta att Arwen ändå var 2778 år gammal när hon gifte sig med Aragorn.) Det roliga var ju att ha någonstans att gömma sig. På så sätt liknar professor Tolkien sin egen skapelse Bilbo, som i äldre år gärna grep till sin magiska ring när han ville slippa undan ett trist besök.

     Kristoffer Leandoer, författare, översättare och skribent