SSU Podcasts
-
Det är dagen efter valet! Christopher och Emma har kikat in valvakorna som gått. Det pratas stående ovationer, vilket Garpen begär (rättmätigt!). P3:s inrikespolitiska reporter Annizeth Åberg sammanfattar valnatten och vad som kan komma. Matilda Ekeblad (MUF) och Lisa Nåbo (SSU) tycker till efter valrörelsen. Statsvetaren Oskar Hultin Bäckersten snackar om utlandsröster och förtidsröster.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Christopher Garplind och Emma Molin.
-
Granskar medier och journalistik. Går bakom veckans rubriker och spanar i framtidens medielandskap.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Webbtv-kanalen Riks granskade brottsbelastningen i Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU men researcharbetet lämnade mycket övrigt att önska. Vi har pratat med mannen som anklagades för flera brott han inte begått.
Vår eminente mediepolitik-korrespondent Lasse Truedson försöker reda ut vilka som kan bli vinnare respektive förlorare om det nya mediestödet som presenterades i veckan en dag blir verklighet.Och så första delen av vår sommarserie om medierivaliteter. Den här veckan grottar reporter Therese Rosenvinge ner sig i den mest klassiska rivaliteten av alla, den mellan kvällstidningarna Expressen och Aftonbladet.
-
Hur vill finansminister Mikael Damberg (S) hantera den höga inflationen? Hur ska han skapa ordning i budgetprocessen? Och är tystnad om förtryck i Turkiet priset man får betala för Nato-medlemskap?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I onsdags yrkade regeringen avslag på sitt egen budgetförslag eftersom kompromissförslaget om höjda pensioner hade stoppats av oppositionen. Två dagar senare lämnade regeringen in ett nytt budgetförslag där pensionsförslaget ingick.
För att regeringen ska få igenom sin budget i riksdagen nästa vecka behöver de stöd från den politiska vilden Amineh Kakabaveh. Hon har kommit med nya krav för att hon ska rösta ja nästa vecka, att Sverige lovar att inte exportera vapen till Turkiet och mer pengar till arbetet mot hedersförtryck. Hur säker är Mikael Damberg på att han får igenom sin budget?
Inflationen i Sverige steg till 7,2 procent under maj månad. Det är den högst uppmätta nivån sen 1991. Regeringen har fått kritik för att man lagt många extraändringsbudgetar och fört en mycket expansiv finanspolitik även efter att pandemikrisen tagit slut och ekonomin fått fart. I Ekots lördagsintervju kritiserar Finansministern i sin tur andra partier för att de kommer med löften till väljarna utan att tala om hur de ska finansieras.
– Det blir ett ganska brutalt och kallt uppvaknande efter valet, vi går mot tuffare tider, då måste vi i politiken prioritera mellan olika utgifter och medborgarna är alltmer plågsamt medvetna om att de också kommer att få en tuffare ekonomi framöver.
För att finansiera ökade försvarssatsningar vill han se en beredskapsskatt. Mikael Damberg efterlyser nu en diskussion med övriga partier om hur satsningen på försvaret ska finansieras, han har själv föreslagit en beredskapsskatt.
Om Mikael DambergNamn: Mikael Damberg, finansminister
Ålder: 50 år
Bakgrund: Uppväxt i Solna, läste förvaltningslinjen vid Stockholms universitet. 28 år gammal blev han ordförande i SSU. Valdes in i riksdagen 2002. Tio år senare blev han gruppledare för Socialdemokraternas riksdagsgrupp. 2014 utsågs han till närings- och innovationsminister, 2019 till inrikesminister och när Magdalena Andersson blev statsminister 2021 fick han efterträda henne som finansminister.Gäst: Mikael Damberg, finansminister
Kommentar: Jonas Hinnfors, statsvetare Göteborgs universitet
Programledare: Erika Mårtensson
Producent: Maja Lagercrantz
Tekniker: Jesper Timan -
I en tid då homosexualitet var brottsligt i Sverige hade affärsmannen Kurt Haijby ett förhållande med kungen, som nu har blivit dramatiserat. Var det äkta kärlek, eller var Haijby en simpel bedragare?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Gustav V och hans hemliga förhållande med Kurt Haijby handlar Sveriges Televisions stora dramasatsning om. Haijby har pekats ut som en brottsling och utpressare, men i teveserien blir han istället hjälten, som mutas, landsförvisas och tvångsvårdas på mentalsjukhus för att hålla tyst om sitt förhållande med kungen. Möt manusförfattaren Bengt Braskered.
Igår pratade vi om polisens låga uppklarningsfrekvens, och idag tittar vi lite närmare på polisutbildningarna. Hundratals platser står tomma, och hur ska man då kunna öka antalet poliser? Våra gäster är Anders Henckel, gruppchef aspirantutbildning, Lisa Nåbo, förbundsordförande i SSU, som själv utbildar sig till polis, och Matilda Ekeblad, förbundsordförande i MUF.
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Amanda Rydman
-
Den ideologiska frågan möter Lisa Nåbo, ordförande i SSU inför Socialdemokraternas kongress i Göteborg
Anders Lindberg intervjuar
-
Idag slår vi oss för bröstet och pratar om Sveriges resultat i OS. Det blir även Socialdemokraternas framtid med SSU:s nya ordförande samt en fördjupning i den elaka granbarkborren.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Idrottsforskaren Josef Fahlén kan förklara varför Sverige, trots en liten befolkning, når så pass goda resultat i stora idrottstävlingar.
Lisa Nåbo är nu förbundsordförande för SSU. Hon utbildar sig till polis och vill prata mer om brott och straff. Men vad mer vill hon tillföra?
Granbarkborren kan sägas vara veckans insekt. Den anfaller granar, drar sig inte för att mörda Sveriges högsta träd, och ställer till med stora. ekonomiska skador. Vad finns att veta om denna lille gynnare? Anne-Maarit Hekkala, forskare på SLU hjälper oss reda ut.
Dessutom: dagens Sommar-värd är Sara Bruun, lärare som berättar om hur det är att arbeta i skolan idag. Vi har förstås ytterligare frågor om det!
Programledare: Claes Elfsberg
Bisittare: Hélène Benno
Producent: Niklas Runsten