Roman Abramovitj Podcasts
-
Berättelsen om hur en föräldralös pojke gick från att sälja leksaksdockor på marknaden till att bli en av världens rikaste män.
Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.
Roman Abramovitj växer upp i 70-talets Sibirien. Lagom till att han blir vuxen kollapsar Sovjetunionen. I den stunden förändras precis allt.
Inspirerad av den nya, ryska entreprenörsandan sniffar Roman upp affärsmöjligheter både till höger och vänster. Tillsammans med sin mentor Boris Berezovsky köper han upp det statliga oljebolaget Sibneft – och finner sig snart på förnamnsbasis med hela den politiska eliten.
När Roman Abramovitj köper den engelska fotbollsklubben Chelsea vid 36-års ålder är han en av världens rikaste män. Samtidigt väcks det nu frågor om hans kopplingar till Kreml. Det är frågor som kommer att bubbla upp till ytan igen, drygt 20 år senare, när Romans gamle vän Vladimir Putin ger order om att invadera Ukraina.
I avsnittet medverkar SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg, Sportexpressens Therese Strömberg och Ekots ekonomikommentator Kristian Åström.
Avsnittet gjordes av Studio Olga våren 2022.
Programledare: Vendela Lundberg
Avsnittsmakare och reporter: Hateff Mousaviyan
Ljudmix: Fredrik NilssonKlippen är hämtade från BT Sport, BBC, SVT, beIN Sports, Sky Sports, Al Jazeera, The Guardian och Sveriges Radio.
Boken "Abramovich: The Billionaire from Nowhere" av Dominic Midgley och Chris Hutchins var till extra stor hjälp under researcharbetet.
-
Roman Abramovitj har enligt The Times ångrat sig om vill ha tillbaka de 19 miljarder som han under åren lånat ut till Chelsea. Det ställer förstås till det in den pogående försäljingen som kommer allt närmare sin deadline. Vi pratar semifinaler, Dybala, Jesse Lingard, Matthias Ginter och en massa annat.
-
I Vladimir Putins närhet finns mäktiga oligarker med spektakulära rikedomar. Hör om männen som byggt upp enorma förmögenheter under Putins styre och vilken roll de spelar i den ryska maktapparaten.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Efter Ukrainakriget har USA och en rad andra länder har riktat personliga sanktioner mot ryska oligarker och deras familjemedlemmar. Världen över publiceras foton på oligarkernas lyxyachter, privatflygplan och palats och krav höjs på att deras tillgångar ska konfiskeras.
Oligarkerna nära Vladimir PutinOligarker som stöttar president Vladimir Putin har gynnats av sina band till presidenten medan de som utmanar Putins makt riskerar att straffas hårt. Den ryske miljardären Jurij Kovaltjuk är en nära vän till Rysslands president och brukar kallas ”Putins personliga bankir”. Kovaltjuk äger bland annat några av Rysslands mest inflytelserika TV-kanaler och anses ha stor makt över den information som förmedlas till exempel om kriget i Ukraina. Oligarken Alisjer Usmanov leder ett enormt konglomerat med företag inom gruvindustrin och telekombranschen. Han är något av en doldis men listas av EU som ”en av Putins favorit-oligarker”. Usmanov anses vara en av de 100 rikaste i världen och äger världens dyraste och tyngsta lyxyacht.
Roman Abramovitj vill sälja ChelseaEn annan av de mest välkända oligarkerna är Roman Abramovitj som är listad som en av världens rikaste män och som gjort sig stora förmögenheter bland annat genom att ha ägt oljebolag. Abramovitj äger idag fotbollsklubben Chelsea men efter att sanktioner riktats mot honom så planerar han att sälja klubben. Under Ukrainakriget har Abramovitj deltagit vid förhandlingar mellan parterna.
Medverkande: Johanna Melén och Maria Persson Löfgren, Rysslandskorrespondenter, Torbjörn Becker, expert på rysk ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm
Programledare: Jesper Lindau
Producent: Katja Magnusson
Ljudtekniker: Andreas Ericsson
-
Nyligen meddelade Magdalena Andersson att anslaget till det svenska försvaret ska öka till två procent av BNP. Hur ska man nå det målet? Finns det en prioriteringslista för var pengarna ska gå till? Programledare: Daniel Alling. Bisittare: Louise Epstein
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hur ska pengarna till försvaret fördelas?Vem är det egentligen som bestämmer hur mycket krigsmateriel som ska köpas in till försvarsmakten och hur lång tid kommer det ta innan man nått målet på två procent av BNP? Vi pratar med Per Olsson, försvarsekonom vid Totalförsvarets forskningsinstitut FOI.
Igår möttes Newcastle United och Chelsea i engelska Premier League. Newcastle ägs indirekt av den saudiska staten och Chelsea av den ryske oligarken Roman Abramovitj. Men fotbollstränarna för lagen vill inte svara på frågor som rör deras problematiska ägare. Hur stort ansvar har tränarna och spelarna i laget för deras arbetsgivare? Behöver de ta ställning och vilken ansvar har vi idrottskonsumenter som tittar på matcherna? Vi ringer upp Johanna Frändén, sportjournalist på Aftonbladet.
Varför är koltrasten så populär i Sverige?Ett av Daniels starkaste vårtecken är när koltrasten börjar sjunga. Fågeln som anses vara Sveriges nationalfågel omnämns också i många låttexter. Varför är den så populär i Sverige? Finns det ett liknande intresse i andra länder? Vi gästas av Claes Thor, författare och journalist som har skrivit boken "Koltrasten: Sveriges nationalfågel".
Programledare: Daniel Alling
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Amanda Rydman
-
Roman Abramovitj tillgångar blir frysta.
Därmed stoppas miljardären från att sälja Chelsea – och klubben får inte sälja biljetter, merchandise och värva nya spelare.
Det uppger flera brittiska medier.
Frida Fagerlund och Patrik Syk diskuterar de senaste nyheterna från londonklubben.
-
Hur ser missnöjet mot Putin ut i Ryssland och vad krävs för att han självmant ska kliva åt sidan? Vi reder även ut vem medlaren mellan Ryssland och Ukraina är. Satt han ens med under förhandlingarna? Programledare: Louise Epstein. Bisittare: Kattis Ahlström.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kattis Ahlström vikarierar för Thomas Nordegren idag som är ledig.
Magdalena Anderssons tal till nationenVi reflekterar över Magdalena Anderssons tal till nationen igår kväll. Påverkade det känslan av trygghet? Många känner oro över det säkerhetspolitiska läget men hur ska man hantera känslorna? Vi gästas av Camilla Lif som är präst i Svenska Kyrkan. Vad säger hon till människor som uttrycker oro och rädsla nu?
Finns det möjligheter för en så kallad palatskupp i Kreml?I takt med krigets utveckling växer det ryska folkets missnöje mot Putin. Är Putins dagar som ledare räknade? Finns det möjligheter för en så kallad palatskupp? Vi pratar med Anna-Lena Laurén, Dagens Nyheters rysslandskorrespondent. Vi reder också ut vad begreppet "palatskupp" faktiskt innebär och när det tidigare i historien har förekommit tillsammans med Daniel Hermansson från Historiepodden.
Vem är den rysk-israeliska miljardären Roman Abramovitj?I måndags inleddes förhandlingarna mellan Ukraina och Ryssland i den belarusiska staden Gomel. En av medlarna mellan länderna är den rysk-israeliska miljardären Roman Abramovitj. Vem är han egentligen? Hur ser hans kopplingar till Putin ut och befann han sig verkligen på mötet i Belarus i måndags? Vi frågar fotbollsjournalisten Olof Lundh som kommer till studion.
Programledare: Kattis Ahlström
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Olle Björkman
-
Om Chelsea, Roman Abramovitj och sportswashing. Och sen, efter det, en hel del om en massa annat också. Liverpools cupguld, exempelvis.
-
Tv-personligheten, skribenten, poddaren och, kort sagt, fotbollsjournalisten Erik Niva tar plats i ”Tombolaintervjun” med Barometern-OT. Han avslöjar varför han tackar nej till tv-frågesporter och vad han har emot hipstersanktionerade kockar. Vi får veta vad Viktoria Žižkovs tredjetröja kostar och varför han vill äta middag med Roman Abramovitj. Det blir också kärvänligt snack om Henrik Rydström och Avantgardet. Och så får vi veta alla smaskiga detaljer om springnotan på Hotell Hulingen i Hultsfred 1998. Programledare: Christian Gustafsson. Musik: A little more numb – Les Big Byrd.