Regeringspartiet Podcasts
-
Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir, Kodjo Akolor och David Druid.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En fjärde minister har lämnat Japans regering efter anklagelser om kopplingar till den ökända Moonrörelsen. Frågan om hur kopplingarna mellan rörelsen och regeringspartiet ser ut har väckts till liv efter att en Moon-kritiker skjutit den tidigare premiärministern Shinzo Abe på öppen gata i somras.
Sen dammar vi av den gamla 00-talsdebatten om Eurons vara eller icke vara som svensk valuta. 20 år senare har nämligen flera tidigare Euro-motståndare svängt i frågan, och en av dem efterfrågar en runda till i debatten.
-
Det senaste decenniet har det polska regeringspartiet Lag och rättvisa gång på gång skärpt abortlagarna. Många har protesterat och en av dom är aborträttsaktivisten Justyna Wydrzynska, som hamnat mitt i en historisk rättegång.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Dokumentären gjordes i oktober 2022 och uppdaterades i mars 2023 av Irma Eneroth och producent Dennis Jörnmark. Ljuden i dokumentären är hämtade från Sveriges Radios arkiv, SVT, Aftonbladet, The Guardian, Vice, NPR, Tagesschau och Twitter.
-
Utrikeskrönikan 13 juli.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
London, torsdag.
De som kan drar härifrån nu. Det är så varmt att asfalten smälter, sminket smälter, allt smälter. Inklusive sammanhållningen i regeringspartiet. För här pågår den största politiska krisen i mannaminne och för varje minut som går stiger temperaturen även där.
Det pratas om en ”political melt down”, som trappades upp när Boris Johnson i förra veckan meddelade att han kommer avgå, och som sen har övergått till en strid mellan Tory-partiets nya premiärministerkandidater.
Anklagelser om skattefusk och dålig moral flyger genom luften och stämningen har trissats upp inför startskottet för den första omröstningen – som sker senare idag. Då ska några av de minst populära kandidaterna få sina premiärministerdrömmar krossade av de egna partikamraterna i parlamentet.
I intervjuerna på tv ser man den ena blanka politiker-pannan efter den andra. Exakt vad som sägs är svårt att hänga med i, eftersom värmen och svettfläckarna på dem som pratar tar över alla andra sinnesintryck. Det pratas dessutom om att det bara ska bli värre.
Om några dagar – strax innan de sista kandidatomröstningarna ska genomföras i parlamentet och alla utom två ska elimineras inför slutstriden – väntas också alla tidigare värmerekord spräckas här. Befolkningen uppmanas att hålla sig borta från solen, dra ner gardinerna, dricka mycket vatten och göra vad de kan för att hålla kroppstemperaturen i schack.
Det är svårt att hålla humöret uppe och undvika bråk när det är så här varmt. Jag vet inte hur AC-situationen är för politikerna i parlamentet, men jag önskar dem så mycket svalka som det bara går. Om inte annat för att det brittiska folket ska få slippa mer politiskt strul.
Hanna Malmodin, London.
[email protected] -
Ungern går till val och premiärminister Viktor Orbáns vänskap med Putin ser ut att ligga honom och regeringspartiet Fidesz i fatet. Orbán har fått väldigt mycket kritik för deras relation, säger Milan Djelevic, Sveriges Radios Östeuropakorrespondent.
Söndag 3 april går Ungern till val.
Orbáns relation till PutinEU-landet Ungern har medverkat till fördömanden och sanktioner mot Ryssland efter invasionen av Ukraina. Därom har han sagt nej till att sluta importera rysk olja och gas.
”Dilemmat för Orbán har varit att hans relation till Putin varit alltför god. Det har han fått väldigt mycket kritik för”, säger Milan Djelevic.
Om Viktor OrbánViktor Orbán är född 1963 som den äldsta av tre bröder.
Orbán var med och grundade Fidesz, partiet som har haft regeringsmakten i Ungern sedan 2010. När Fidesz grundades var partiet en vänsterliberal studentrörelse som var i opposition mot den kommunistiska regimen.
“Genom åren har Orbán gått mot ett konservativt tänkande. Han har utvecklat partiet till ett mer nationalistiskt, konservativt och flyktingfientligt parti”, säger Ekots Östeuropakorrespondent Milan Djelevic.
Partiet Fidesz och Viktor Orbán har anklagats för att montera ned demokratin i Ungern, genom att undergräva rättsväsendets oberoende och begränsa pressfriheten.
Hbtq-personers rättigheter har begränsats i UngernUngerska Haya, 29, kom ut som transkvinna under en period där hbtq-personers rättigheter i Ungern diskuteras på högsta politiska nivå. 2020 blev det förbjudet för transpersoner att juridiskt korrigera sitt kön i Ungern.
”Jag behöver komma ut varje gång jag visar legitimation”, säger Haya till Sveriges Radio.
Medverkande: Ungerska Haya, 29.
Reporter: Milan Djelevic, Sveriges Radios Östeuropakorrespondent. Caroline Kernen, P3-korrespondent, Johanna Melén, Rysslandskorrespondent, Cecilia Uddén, Mellanösternkorrespondent.
Ljud från AFP.
Programledare: Marcus Nilsson
Producent: Julia Juhlin Karlsson och Dennis Jörnmark