Publicistklubbens Podcasts
-
2022 lider mot sitt slut och PK-debatt samlas för att nagelfara det gångna årets journalistiska insatser och blicka framåt mot 2023. Det blir en kväll med ris, ros och förhoppningsvis en hel del humor.
Vad blev 2022 års snackis? Vilket avslöjande lämnade störst avtryck? Och vilket var årets stora journalistiska magplask? Frågorna är många när PK-debatt nagelfar det journalistiska året 2022 och siar om 2023 – vad har vi att vänta då?
PK-debatt 22 december 2022 på Kulturhuset i Stockholm.
I panelen:
Oisín Cantwell, kolumnist på Aftonbladet Karin Olsson, biträdande chefredaktör på Expressen Nanna Olasdotter Hallberg, programledare Janne Josefsson, frilansjournalistKvällen inleds med att Oisín Cantwell tilldelas Guldpennan 2022 för sina journalistiska insatser.
PK-debatt leds av Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.
-
På onsdag den 16 november kan riksdagen fatta beslut om en ändring i grundlagen, som hotar både demokratin och yttrandefriheten. Med den kontroversiella lagen om utlandsspioneri riskerar graverande uppgifter att stanna i det fördolda – och journalisten bli spion.
Eller hur ska man egentligen förstå det som nu sker? Kan viss journalistik snart bli olaglig? I vilken utsträckning kan detta påverka möjligheterna att bevaka Sveriges internationella samarbeten och avslöja missförhållanden? Och vad händer med meddelarfriheten? Kommer ingen att våga vara visselblåsare längre?
Konstitutionsutskottet har redan sagt ja till lagändringen, och snart ligger förslaget på riksdagens bord ännu en gång. Våra folkvalda är på god väg att anta den nya spionlagen – men det får inte ske utan debatt om vilka konsekvenser det för med sig.
PK-debatt 14 november 2022 på Kulturhuset i Stockholm.
Medverkande:
Nils Funcke, journalist och debattör i yttrandefrihetsfrågor Stina Oscarson, författare och samhällsdebattör Tove Carlén, jurist på Journalistförbundet Ida Karkiainen (S), ordförande i Konstitutionsutskottet och tidigare civilminister Jan Riise (MP), ledamot KonstitutionsutskottetPK-debatt leds av Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.
Kvällen inleddes med ett samtal med den turkiske exiljournalisten och debattören Bülent Kenes. Han bor i Sverige och precis har pekats ut som "terrorist" av Turkiets president Erdogan, som vill se honom utlämnad.
-
Protesterna mot regimen i Teheran möts av urskillningslöst våld. I Sverige kämpar redaktionerna med att bevaka en revolt på avstånd. Vilka är de största utmaningarna?
Det har gått en dryg månad sedan 22-åriga Mahsa Amini dog efter att hon gripits av den iranska moralpolisen. Hennes död har utlöst en våg av protester som mötts av hård repression från regimens sida.
Hur lyckas svenska medier med sin rapportering av det som sker i Iran? Hur verifierar redaktionerna uppgifter som sprids via sociala medier? Och ligger det något i kritiken om att vi rapporterar för lite?
Journalistiskt arbete från diktaturer kan vara nästintill omöjligt. Hur lyckas man, och vilka fällor finns?
PK-debatt 17 oktober 2022 på Kulturhuset i Stockholm.
Medverkande:
Martin Schori, stf ansvarig utgivare på Aftonbladet Atefeh Sebdani, skribent och aktivist Paul Hansen, fotograf på Dagens Nyheter Pia Bernhardson, utrikeschef på SVTKvällen inleds med ett samtal med Cecilia Uddén, Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent.
PK-debatt leds av Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.
-
Valet är över och PK-debatt nagelfar den svenska politikbevakningen. Det blir en diskussion om och med de som kommenterar politiken.
Valet 2022 blev en riktig rysare och landets redaktioner har haft fullt upp med att beskriva alla utspel, attacker och strategier. Vi undrar vad några av våra mest namnkunniga kommentatorer tycker om valbevakningen. Vilket avslöjande vägde tyngst? Vilka frågor kom i skymundan? Och vad tycker de om sin egen insats?
PK-debatt 19 september 2022 på Kulturhuset i Stockholm.
Medverkande:
Viktor Barth-Kron, inrikespolitisk kommentator på Expressen Johannes Klenell, kulturredaktör på tidningen Arbetet Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator på Sveriges Radio Amilia Stapelfeldt, politikinfluencer Fouad Youcefi, reporter och programledare, SVTPK-debatt leds av Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.
-
Valdagen närmar sig med stormsteg och den politiska journalistiken tar sig an den mest kritiska fasen av mandatperioden: valspurten. Hur väl sköter de svenska politikredaktionerna sitt uppdrag? Frågan går till de på andra sidan.
Hur mycket vet journalister om politik egentligen? Hur når man maximal spridning för sitt utspel? Vilka frågor glömmer vi att ställa?
PK-debatt 23 maj 2022 på Kulturhuset i Stockholm.
Medverkande:
Hanif Bali, moderat riksdagsledamot Fredrick Federley, tidigare centerpartistisk Europaparlamentariker Paula Bieler Eriksson, tidigare riksdagsledamot för SverigedemokraternaKvällens inleddes med ett samtal med Klas Wolf-Watz, chef på Ekot, om de hårt kritiserade översättningarna hos Radio Sweden. Samtalet med honom hittar du nedan.
PK-debatt leds av Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.
-
Vid katastrofer och kriser ställs journalister på svåra prov. Åsa Erlandsson, som skrivit böckerna om skolattentatet i Trollhättan och terrordådet på Drottninggatan, är kritisk till hur medierna släppt fram berättelser och detaljer som inte stämmer i jakten på ljus i mörkret.
Hur säkerställer vi etiken och det kritiska förhållningssättet mitt i en pågående kris? Vilka fällor finns det och hur ska de undvikas? Panelen har egna erfarenheter av att leda och bevaka, eller av att vara drabbade i de svåra lägen när nyhetsjournalistiken ställs för sin största utmaning.
PK-debatt 25 april 2022 på Kulturhuset i Stockholm.
Medverkande:
Åsa Erlandsson, journalist och författare Eshtar Faris, kusin till Lavin som mördades i skolattacken i Trollhättan Carina Bergfeldt, journalist SVT Diamant Salihu, reporter och författare Magnus Alselind, redaktionschef ExpressenDebatten leds av Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.
-
Det brukar sägas att krigets första offer är sanningen. Utifrån detta ställer vi oss frågan vad Rysslands attack mot Ukraina innebär för journalistiken och vilka utmaningar svenska publicister ställs inför.
Hur skildrar svenska medier kriget i Ukraina? Vilket ansvar tar mediehusen för säkerheten för sina medarbetare på plats? Hur stor är risken att desinformation tränger in i svensk nyhetsförmedling? Bevakar vi detta krig annorlunda jämfört med krig som inte äger rum i Europa?
PK-debatt 14 mars 2022 på Kulturhuset i Stockholm.
Medverkande:
Lubna El-Shanti, Östersjökorrespondent Sveriges Radio Per Enerud, senioranalytiker Myndigheten för psykologiskt försvar Charlotta Friborg, programchef SVT Riksnyheter Björn Löfdahl, programdirektör Sveriges Radio Karin Olsson, kulturchef och biträdande chefredaktör Expressen Kristina Riegert, professor i journalistik Södertörns högskola
Samtalet leds av Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.