Mattias Lundberg Podcasts
-
Kontrapunkt är ett av de mest centrala begreppen i den västerländska musikhistorien. Ändå associerar nog de flesta snarare till ett frågesportprogram i tv – om man alls hört ordet. Så vad är egentligen kontrapunkt? I den bredaste bemärkelsen är det regelverket för hur flerstämmig musik klingar harmonisk. Men i sin lite strängare definition syftar kontrapunkt på hantverket att fläta individuella melodier till en harmonisk helhet. Kontrapunkten som hantverk hade sin guldålder under renässansen och barocken, men dess historia börjar redan i medeltiden och leder hela vägen fram till Beatles, Blur och Lady Gaga. Bildningspodden ger grundkursen till kontrapunktens teori och historia.
Gäst i studion är MATTIAS LUNDBERG, professor i musikvetenskap vid Uppsala universitet, där han forskar och undervisar på medeltidens, renässansens och barockens musikhistoria. Han är också ledamot av Musikaliska Akademien samt verksam som radioproducent och folkbildare.
Samtalsledare och producent: Magnus Bremmer
Ljudredigering: Lars in de Betou
Bildningspodden är en del av bildningsmagasinet Anekdot. Mer info om avsnitten och våra gäster – liksom fler poddar, filmer och essäer – hittar du på Anekdot.se. -
Den så kallade moodmusiken, skapad och anpassad för stämningsspellistor, vinner mark. Några vill se lägre ersättning från strömningstjänsterna till den. Men hur avgör man vilken musik som har verkshöjd?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Inom musikrättsorganisationen STIM pågår parallellt en debatt om huruvida symfoniska verk ska ha samma ersättning som poplåtar. Är ett musikverk bättre bara för att man lagt ner mer arbetstid? Samtal i studion med musikjournalisten Johanna Paulsson och musikprofessorn Mattias Lundberg om hur vi värderar musik.
FÖLJ MED IN I DET HEMLIGHETSFULLA MOOD-SKIVBOLAGETDen så kallade moodmusiken har vuxit explosionsartat de senaste åren. Genren kan beskrivas som en modern hissmusik, och är anpassad efter strömningstjänsternas humörspellistor, till exempel för sömn eller träning. På spellistorna drar moodartisterna in miljontals strömningar – samtidigt som de oftast är helt anonyma. P1 Kulturs reporter Nike Rydberg har besökt ett svenskt mood-skivbolag för att undersöka den hemlighetsfulla branschens framväxt.
FÖRFATTAREN JENNY ERPENBECK: MURENS FALL VAR EN SVÅR TID FÖR MIG PERSONLIGENErpenbeck är född och uppvuxen i Östberlin. Men trots erfarenheten av att se Berlinmuren falla i hemmakvarteren 1989 har hon till skillnad mot andra tyska författarkollegor länge vägrat skriva den stora romanen om DDR, och om tiden för murfallet. Men så en dag öppnade hon sina gamla dagböcker från 1980-talet. Och så skrev hon "Kairos", en kärlekshistoria om Hans och Katharina i det sena 1980-talets Östberlin. P1 Kulturs Anna Tullberg träffade Jenny Erpenbeck när hon nyligen besökte Sverige. Vad var det egentligen som stod i de där dagböckerna?
ESSÄ: SVERIGE VAR VACKERT – MEN SAKNADE CIVILISATIONI dag är vi vana vid att studera en stad som en karta sedd rakt uppifrån, men under lång tid var perspektivet lite mer snett från ovan. Utsiktens centrala roll för den som reser står i fokus när latinforskaren och poeten Anna Blennow tar sig upp på fjället och ser världen växa och krympa framför sina ögon, i dagens OBS-essä.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Felicia Frithiof -
Hur går det när en ai-baserad textrobot ska skriva manus till programmet? Vi testar Chat-GPT. Vilken psalm i psalmboken är sämst och vilka känns daterade och kan styrkas? Och varför var partiledardebatten så seg?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Chat-GPT - hur funkar det?Det handlar om det uppmärksammade Chat-GPT - det artificiell intelligensbaserade datorprogrammet som alla nu har fri tillgång till. Det kan producera texter som är så originella och välskrivna att hemuppgifter blivit helt meningslösa som kunskapsprov. Det menar gymnasieläraren och doktoranden Erik Winerö.
Vilken psalm i psalmboken är sämst?Vilka psalmer skulle kunna rensas ut i den nya psalmboksrevideringen? Vilka argument finns mot de populära? Kanske stämmer vi upp i Sverige sämsta psalm, tillsammans med musikprofessor Mattias Lundberg.
Dessutom undrar Thomas: var partiledarna för mentalt bakis efter Nobelfesten för att kunna föra en vettig debatt igår?
Bakom kulisserna på White LotusWhite Lotus är årets bästa TV-serie, enligt Thomas, och sista avsnitt släpps idag. Den har fått Thomas att längta till Sicilien.
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Ronnie Ritterland -
Annika Jankell tar över programledarskapet efter Kent Finell och samtidigt genomförs den största regelförändringen någonsin på Svensktoppen. Nu tillåts låtar på engelska och med det tappar dansbanden greppet om listan.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Historien om Svensktoppen – Kent Finell slutar och Annika Jankell får en tuff start | Del 4/5Annika Jankell tar över programledarskapet efter Kent Finell och samtidigt genomförs en historisk regelförändring. Nu tillåts låtar på andra språk än svenska och med det tappar dansbanden greppet om listan. Lyssnarna är inte helt nöjda. 2003 skriver in sig i Svensktoppens historia som ett år som börjar skakigt men som också inleder den nya moderna och popigare tiden på listan.
I det här avsnittet reder Carolina Norén ut sanningarna bakom rubrikerna och skandalerna under början av 2000-talet.
Ett helt nytt fenomen tar över listan – långkörarna, låtar som vägrar att lämna. Vad är det till exempel som gör att lyssnarna vill höra låten ”Du är min man” om och om igen i mer än fem år? Är det texten, är det musiken eller är det läget i omvärlden?
Hör också om den konstigaste skandalen någonsin på Svensktoppen, ”Den fräcka tårtkuppen”. En världsstjärna går iväg med Svensktoppstårtan mitt framför den förvånade redaktionen.
Och så blir det valår i Svensktoppen. Lyssnarna röstar om hur länge en låt ska få ligga på listan. Magnus Uggla blir språkrör för linje två, att låtar ska få ligga hur länge som helst.
Omröstningen slutar med att Svensktoppsredaktionen gör precis tvärtemot vad lyssnarna vill…
I programmet medverkar och hörs: Annika Jankell, Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Peter Jöback, Björn Skifs, L-G Alsenius, Lars Gurell, Mattias Lundberg, Tage Danielsson, Ulf Elfving, Marie Bergman, Lasse Anrell, Kaj Kindvall, Eric Saade, Jessica Andersson, Magnus Carlsson och Magnus Uggla.
Svensktoppens fantastiska historia en dokumentärserie i fem avsnitt av Carolina NorénHör sanningen bakom rubrikerna och skandalerna genom åren. Återupplev genombrotten och långkörarna. Artister, tidigare programledare, psykologer, musikvetare, de som hyllar listan och de som kritiserat den hårdast talar ut. Hör gamla klipp och minns de älskade låtklassikerna. Högt och lågt blandas när Sveriges mest omtalade 60-åring ska firas och uppmärksammas i en dokumentärserie.
Carolina Norén är programledare för Svensktoppen och skapare av serien Svensktoppens fantastiska historia.
-
Ett nytt röstningssystem upprör lyssnarna och Carolina hamnar mitt i den största lyssnarstormen någonsin. I det femte och sista avsnittet försöker Carolina Norén reda ut vad lyssnarna gillar och inte gillat med Svensktoppen genom åren.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Historien om Svensktoppen – Agnetha Fältskog ger exklusiv intervju om ABBA och lyssnarna rasar mot röstningen | Del 5/5Dessutom berättar några av Svensktoppens största stjärnor vad listan betytt för dem. Lasse Berghagen minns till exempel när han körde bil och lyssnade på programmet och var tvungen att stanna bilen och kräkas. Vad var det han hörde?
Och hur gick det till när Agnetha Fältskog bestämde sig för att ge den enda intervjun om ABBA´s comeback till Svensktoppen?
Vad är hemligheten med Svensktoppen? Hur har programmet kunnat överleva så länge, trots alla påhopp och försök att stoppa det?
Kanske är det som Björn Dixgård från Mando Diao säger i slutet av programmet – Svensktoppen är den svenska folksjälen…
I det här avsnittet medverkar och hörs:
Benny Andersson, Björn Ulvaeus, Miriam Bryant, Agnetha Fältskog, Kikki Danielsson, Bert Karlsson, Siw Malmqvist, Ulf Elfving, Mattias Lundberg, Tanja Suhinina, Dan Granlund, Petra Marklund, Ebbe Nilsson, Björn Dixgård, Ann-Louise Hanson, Lasse Berghagen, Lasse Anrell, Lasse Lönndahl, Per Myrberg, Ann-Louise Hanson, Magnus Uggla och Björn Ranelid.
Svensktoppens fantastiska historia en dokumentärserie i fem avsnitt av Carolina NorénHör sanningen bakom rubrikerna och skandalerna genom åren. Återupplev genombrotten och långkörarna. Artister, tidigare programledare, psykologer, musikvetare, de som hyllar listan och de som kritiserat den hårdast talar ut. Hör gamla klipp och minns de älskade låtklassikerna. Högt och lågt blandas när Sveriges mest omtalade 60-åring ska firas och uppmärksammas i en dokumentärserie.
Carolina Norén är programledare för Svensktoppen och skapare av serien Svensktoppens fantastiska historia.
-
Dansbanden tar över listan, men är det fusk eller riktig framgång? Vilken roll spelar Bert Karlsson och varför försvinner dansbanden från listan precis när de börjar anses trendiga? Går det inte att vara folklig och trendig samtidigt?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Historien om Svensktoppen – Bert Karlsson & dansbanden tar över | Del 3/5I det här avsnittet reder Carolina Norén ut sanningarna bakom rubrikerna och skandalerna på 90-och början av 2000-talet.
1990-talet har kallats för dansbandseran på Svensktoppen. Dansbanden dominerar nu listan totalt. Hur kunde det bli så mycket dansband? Var Lasse Stefanz, Streaplers och Vikingarnas musik så mycket bättre än all annan svensk musik? Vid den här tiden får ju artister som Ace of Base, Roxette och The Cardigans stora internationella genombrott, men är helt osynliga på Svensktoppen.
Och hur var det med alla anklagelser om att vissa dansband försökte att fuska sig in på listan? Kvällstidningarna skriver spaltmetrar och Robert Aschberg genomför i TV 3 en röstkupp mot Svensktoppen.
Vilken roll spelade kanalomläggningen i Sveriges Radio, när P3 skulle bli ungdomskanal och P4 rikta sig till en mognare publik?
Programmet avslutas med att Kent Finell chockar alla genom att sluta som programledare.
I programmet medverkar och hörs: Bert Karlsson, Robert Aschberg, Kent Finell, Lars Gurell, Mattias Lundberg, Annika Jankell, Lasse Anrell, Ebbe Nilsson, Olle Jönsson och Per Sinding-Larsen.
Svensktoppens fantastiska historia en dokumentärserie i fem avsnitt av Carolina NorénHör sanningen bakom rubrikerna och skandalerna genom åren. Återupplev genombrotten och långkörarna. Artister, tidigare programledare, psykologer, musikvetare, de som hyllar listan och de som kritiserat den hårdast talar ut. Hör gamla klipp och minns de älskade låtklassikerna. Högt och lågt blandas när Sveriges mest omtalade 60-åring ska firas och uppmärksammas i en dokumentärserie.
Carolina Norén är programledare för Svensktoppen och skapare av serien Svensktoppens fantastiska historia.
-
I första avsnittet om Svensktoppens historia reder Carolina Norén ut sanningen bakom rubriker och skandaler under 60- och 70-talet. En tid när Kyrkan upprördes över att Svensktoppen sändes samma tid som högmässan och proggrörelsen ville stoppa programmet som ansågs fult, kommersiellt och till och med farligt att lyssna på. Det fanns de som menade att om lyssnarna satt hemma och njöt av låtar om kärlek och romantik skulle de förlora sitt samhällsengagemang Svensktoppen var en samhällsfara!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Historien om Svensktoppen - sanningen bakom skandalerna | Del 1/5Farligt att vara programledareDet kunde också vara farligt att vara programledare för Svensktoppen. Det fick Ulf Elfving erfara när han är nära att bli nedslagen av en överförfriskad och illasinnad trubadur. Det var efter att Ulf berättat att han jobbade med Svensktoppen.
Ett av 70-talets största proggband, Hoola Bandoola Band, går så långt att de vill stoppa sin musik från att bli testad på listan – men de får en rejäl överraskning av svaret från Sveriges Radios chefer.
Kyrkan rasar mot SvensktoppenOch Svensktoppens producent, Lars Gurell, blir anklagad för att förfölja kristna då andliga sånger under en tid har problem att komma in på listan. ”Gud är stoppad på Svensktoppen” kan man läsa i tidningarna.
I det här avsnittet hör du intervjuer och inslag med; Ulf Elfving (programledare) , Mikael Wiehe (artist) , Lasse Anrell (musikjournalist), Lars Gurell (producent) , Mattias Lundberg (professor i musikvetenskap) , YTF-Yrkestrubadurernas Förening, Norsjö Församling, Lars Collmar (prost emeritus)
Programledare: Carolina Norén
Exekutiv Producent: David Rune
Svensktoppens fantastiska historia en dokumentärserie i fem avsnitt av Carolina NorénHör sanningen bakom rubrikerna och skandalerna genom åren. Återupplev genombrotten och långkörarna. Artister, tidigare programledare, psykologer, musikvetare, de som hyllar listan och de som kritiserat den hårdast talar ut. Hör gamla klipp och minns de älskade låtklassikerna. Högt och lågt blandas när Sveriges mest omtalade 60-åring ska firas och uppmärksammas i en dokumentärserie.
Carolina Norén är programledare för Svensktoppen och skapare av serien Svensktoppens fantastiska historia. De första två avsnitten släpps i Sveriges Radio Play 13/10.
-
Ukraina, Nato och val i höst - hur ser vi på oss själva numera? Dessutom musikalisk avslutningsspecial med Daniel Alling och koristkollegor från Radiokören. Borde Studentsången skrivas om? Vad gör en psalm till en hitlåt? Programledare Daniel Alling som alltså gör sin sista sändning i rollen som sådan. Bisittare: Louise Epstein.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hej till Nato?Krig i Ukraina, hej då till den svenska neutraliteten och hej till Nato. Hur är vår självbild efter våren 2022? Katarina Barrling, statsvetare och författare och Göran Rosenberg, journalist och författare, menar att Sverige kanske kommit lite närmare en europeisk verklighet, där krig existerar.
Hör historien om "Sommarpsalm"Mattias Lundberg, professor i musikvetenskap, Uppsala Universitet, berättar historien om en av våra mest älskade avslutningspsalmer, "Sommarpsalm", som bytt melodi, skrivits om och blivit en hit.
Korister från Radiokören: Jennie Eriksson Nordin, sopran, Tove Nilsson, alt och Gunnar Sundberg, tenor.
Programledare: Daniel Alling
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Olle Björkman -
För Carola är det självklart att sjunga de ursprungliga orden i populära "Blott en dag". När den skulle in i psalmboken 1937 var texten ändrad så att "modershjärta" blev "en faders hjärta".
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vem bytte ut "moder" mot "fader i en av svenskarnas mest sjungna och tolkade sånger, Lina Sandells och Oscar Ahnfelts Blott en dag?
Teorierna och åsikterna har varit många och förändrats genom åren.
Men vad vet man egentligen om hur det gick till? Och vad spelar det för roll idag?
I 1800-talspoeten Lina Sandells dikt, En dag, ett ögonblick i sänder, som senare omarbetades till den psalm många idag känner till och söker tröst hos i svåra tider, skrev hon att Gud hade "mer än modershjärta". I dagens psalmbok är modershjärta borta och ersatt av "en faders hjärta".
Vad innebär det egentligen att ha ett modershjärta? Och fadershjärta?
Ett program av Thella Johnson
Medverkande:
Carola Häggkvist, artist
Margaretha Palm, Kajsa Sandqvist mfl, Åbybergskyrkans sygrupp
Mattias Lundberg, professor i musikvetenskap
Anne Brügge, författare
Emy Stahl, dramatiker
Gösta Imberg, präst, Sandell-forskare
Intervjuer: Thella Johnson och Lollo Collmar
Slutmix: Brady Juvier
Tack till Per Harling, präst, författare, tonsättare -
Restriktionerna har släppt! Det skålar vi för med artisten Martin "E-type" Eriksson och musikalartisten Sara Jangfeldt. Vi pratar också mer om blockflöjten. Varför tvingade barnen lära sig instrumentet i skolan?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Frihetens timme är slagen! Vi gästas av musikalartisten Sara Jangfeldt och artisten Martin "E-type" Eriksson som på olika sätt påverkats av och hanterat pandemin. Hur ser de på att vi nu får ses ordentligt igen? Hur har de hanterat pandemin och vad har de hittat på under de senaste två åren?
Efter att Vladimir Putin och Emmanuel Macron deltog i en pressträff i måndags var det många som reagerade på Putin i samband med att Ukraina kom på tal sa “Gilla det eller inte, älskling, du får stå ut med det”. Vad menade han med det? Var kommer uttrycket ifrån? Vi pratar med Ludmila Pöppel, professor i ryska vid Stockholm universitet.
Förra veckan pratade vi om blockflöjten vilket väckte starka känslor och synpunkter hos lyssnarna. Idag ska vi fördjupa oss i blockflöjtens historia tillsammans med Mattias Lundberg, professor i musikvetenskap vid Uppsala universitet. Var ifrån kom idén att alla barn skulle lära sig blockflöjt? Är blockflöjt en bra ingång till andra instrument? Vi reder ut.
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Olle Björkman
-
Emma Frans och Maja Åström tar hjälp av vetenskapen och granskar sanningshalten i ett antal påståenden om musik. För att ta reda på vad som är sant, falskt eller mittemellan får Emma och Maja experthjälp av Mattias Lundberg, professor i musikhistoria vid Uppsala universitet. Tillsammans synar de påståenden som "musiken låter annorlunda idag för att man aldrig träffas och jammar", "spela Mozart för dina barn och de blir smarta" och att "Svensk musik inte svänger för att vi införde ett trumförbud från 1684".
-
Hur ska en modern tränare vara? Vi gästas av psykologen, författaren och föreläsaren Mattias Lundberg som startar en unik ledarutbildning. Utslagningen i svenska föreningar gör att företagen tar över barnidrotten!? Leksand mot MoDo i hockeykval till våren? Tommy vill återigen införa damhockeyregler på herrsidan. Och så kärleksbombas - Tarzan!!!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Mattias Lundberg utbildade sig först till kock och så småningom till psykolog. Tillsammans med komikern Janne Bylund skrev han en bok 2014 som heter "Den Lyckliga Pessimisten". Eftersom jag ser mig själv som optimist (iallafall innan avsnittet spelades in) tyckte jag det kunde vara spännande att prata med Mattias om deras bok och inlägg i "lyckodebatten".
Frågor man ska ställa sig är om man måste vara optimist för att bli lycklig och om det går att "bara tänka" sig lycklig?
Vad har stoism med lycka att göra?
Behöver vi nöja oss med det vi har eller ska vi alltid ha högt flygande mål?
I avsnittet pratar vi om bland annat målsättning och hänvisar till en artikel om mål; https://hbswk.hbs.edu/item/goals-gone-wild-the-systematic-side-effects-of-over-prescribing-goal-setting
Mattias och Jannes bok hittar du här: https://www.bokus.com/bok/9789137142753/den-lyckliga-pessimisten-varfor-negativt-tankande-ar-positivt/
För att prenumerera på Hjärnpodden går du till http://hjarnpodden.se
Där får du tillgång till alla 90 utgivna avsnitt. För att komma i kontakt med Kristina mailar du lättast till [email protected]