Marius Podcasts

  • Begränsat erbjudande (limited offer) - 20% rabatt på kursen Strong Swedish - Läs mer här!

    Fram tills den 21:a september kan du använda koden NYATAG för att få 20% rabatt på kursen Strong Swedish. Du skriver in den i kassan (the checkout) när du registrerar dig för kursen. Läs om kursen här!

    ----------

    Hej! Bor du själv, eller bor du tillsammans med andra? Är dom din familj, vänner, eller bara personer som du råkar (happen to) bo med? I det här avsnittet pratar jag om det här ämnet!

    Sample of the transcript at the bottom!

    --------------------

    För att stödja podden och få transkript till alla avsnitt - bli patron för bara 5€ per månad! Gå in på min hemsida www.swedishlinguist.com och klicka på länken till Patreon!

    Om du tycker att den här podden är ganska lätt och vill avancera till nästa nivå, då är kursen Strong Swedish för dig! Klicka här för att läsa mer om kursen!

    För att göra det superlätt att studera transkripten rekommenderar jag att använda LingQ. Det är min favorit-app för att träna på läsning och vokabulär! Klicka här för att komma till LingQ och här för kursen Simple Swedish Podcast!

    Letar du efter en svenskalärare? Jag tycker att italki är den bästa sidan för att hitta lärare! Jag har personligen använt italki i många år för att träna på språk. Klicka här för att få 10$ gratis krediter på italki efter du har spenderat dina första 20$!

    --------------------

    To support the podcast and get transcripts to all the episodes – become a patron for only 5€ per month! Go to my website www.swedishlinguist.com click on the link to Patreon!

    Do you find this podcast quite easy, and would like to advance to the next level? Then the Strong Swedish course is for you! Click here to read more about the course!

    To make it super easy to study the transcripts I recommend using LingQ. It’s my favourite app for practicing reading and vocab! Click here to get to LingQ and here for the Simple Swedish Podcast course!

    Are you looking for a Swedish teacher? I think italki is the best page for finding teachers! I have personally used italki for many years to practice languages. Click here to get 10$ in free credits on italki after you’ve spent your first 20$!

    -------------------

    Instagram: swedish.linguistYouTube: Swedish LinguistFacebook: Swedish Linguist

    -------------------

    Ett smakprov (sample) på transkriptet:

    Hallå hallå, och välkommen till Simple Swedish Podcast! Det här är podden för dig som vill träna på talad svenska som är lite långsammare och lite enklare. Så idag så är ämnet att bo själv eller att bo med andra människor.

    Och först, som vanligt, ska jag tacka några patrons. Det är Marius, Tommaso, Aleksi, Isaac, Cristian och Gabriele. Stort tack till er för att ni stödjer podden! Alla som stödjer podden får ju transkript till alla avsnitt. Du kan gå till min hemsida swedishlinguist.com om du är intresserad av det.

    Och, vi har just nu en speciell kampanj, för att det är ju september nu, och sommaren är officiellt slut. Även om..här i Valencia så är det fortfarande väldigt varmt och skönt. Men, jag och många andra har precis kommit tillbaka från semester och ledighet och roliga saker och så, och man kanske känner att man vill börja med sina språkstudier igen. Och, ah, september är en väldigt bra månad för att börja lägga nytt fokus på dom sakerna som man vill göra, sina mål, och såna saker.

    Så för dig som är på en medelnivå och vill nå en avancerad nivå i svenska, det är för dig som jag skapade kursen Strong Swedish. Och just nu så får du 20% rabatt på kursen Strong Swedish. Och det är till och med den 21:a (tjugoförsta) september. Så från och med nu, till och med den 21:a september får du rabatt på kursen Strong Swedish. Läs i beskrivningen för det här avsnittet hur man gör för att få det. Så ja, Strong Swedish, kursen, 20% rabatt, till och med den 21:a september.

    Okej, men då ska vi ta och, ja, köra igång då! Så.. Och Sverige, det är faktiskt det landet i världen med flest singelhushåll. Så det betyder att det finns inget annat land i världen där fler människor bor själva. Och då menar jag liksom per capita, så, procentuellt. För Sverige är ett ganska litet land, så inte flest människor totalt, utan flest människor procentuellt, alltså per capita, som bor själva, som bor i ett singelhushåll.

    Och jag, när jag bodde i Sverige, då bodde jag också själv faktiskt. Jag hade min egna lägenhet. Jag bodde i Göteborg, och jag bodde där i ungefär tre år, lite mer än tre år. Och jag bodde då själv där.

    ....för att läsa hela transkriptet till detta och alla andra avsnitt, klicka här!

  • Här fick jag till en intervju med Marius från Mortem. Det bllev lite snack om Thorns, Mayhem och lite annat smått å gott.

    Låten efter intervjun heter "Ravnsvart"

  • Rickards bagge är nog sjuk och behöver kanske dö. Rickard är definitivt sjuk men kommer nog inte dö. Rickard har varken byxor eller wikipediasida men hittade sig själv på en annan sida, ty han är tydligen ett hot mot skogen. Per-Ola tyder Rickards drömmar och gjorde gevär att sillådor när han var liten.

    Rickard pratar om att skänka en älg till dagis. Eller om det heter förskola. Per-Ola pratar om giraffen Marius som sköts, dissekerades inför en flock dagisbarn, eller om det heter förskolebarn, och sedan gavs till lejonen. Per-Ola ska skriva bok men blir hela tiden arg och måste avbryta för att slå i dörrar.

    Rickard svettas om magen och diskuterar tillsammans med Per-Ola vansinnigheter staten ägnar sig åt för att hålla ner folk. Per-Ola har varit på Löparö och berättar om ett smått surrealistiskt möte med familjen Pensars grannar. Rickard förväntas ta hand om lik gratis.

    www.bondepraktikan.eu www.bulletin.nu


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Erik av Pommern – från hertig till unionskung och sjörövare


    Erik av Pommern (1382-1469) var konung över Sverige, Norge och Danmark. Han föddes i Pommern och kom att styra över Europas största land i mer än 40 år, men han utmanövrerades och blev sjörövarkung på Gotland innan han återvände till Pommern.


    Född i Pommern adopterades Erik av unionsdrottningen Margareta som barn. Han kröntes till kung som 15-åring men hade ingen egentlig makt före Margaretas död 1412. Då hade han fått gå i lära hos den främsta av Nordens regenter.


    I detta avsnitt av podden Historia Nu samtalar programledare Urban Lindstedt med författaren Herman Lindqvist som är aktuell med boken Erik – Nordens härskare och sjörövarkung.


    Erik föddes som Bogislav och var son till hertig Vratislav VII av Pommern-Stolp och hans hustru Maria av Mecklenburg, drottning Margaretas systerdotter. Eftersom Margareta inte hade några egna söner hade hon utsett Erik till sin efterträdare.


    Erik införde centralstyrning i sitt vidsträckta rike genom att tillsätta egna danska och tyska fogdar i de olika slottslänen i Sverige och Norge som var direkt underställda honom. Erik utmanade både Hansans och Tyska ordens maktställning i Östersjön.


    Eriks drog in Kalmarunionen i konflikter som påverkade handeln på Östersjön negativt. Hansan, som hade ett fullständigt handelsmonopol, försatte Kalmarunionen i blockad. De lokala stormännen i Sverige och Norge var också mycket missnöjda med att de blivit förbigångna av Eriks danska och tyska fogdar.


    Detta var en av orsakerna till Engelbrektsupproret 1434. Hansans handelsblockad lamslog järnexporten från Bergslagen och de tyskättade bergsmännens skrån ville därför ha goda förbindelser med sina tyska fränder i Hansan vilket ytterligare undergrävde Eriks ställning i Sverige.


    Erik av Pommern är ett tydligt exempel på att det är vinnarna som skriver historien. Trots att han redan som barn adopterades av drottning Margareta och regerade över Kalmarunionen i mer än 40 år är han relativt bortglömd i svensk historia. Nationalistiska historiker på 1800-talet såg honom som en utböling och glömde bort hans kamp mot Hansan. Idag vårdas hans minne främst i födelsestaden Darłowo i Polen där delar av Pommern hamnat efter historiens alla lappkast.


    Bild: Erik av Pommern 1382-1459, hertig av Pommern konung av Danmark Norge och Sverige - Nationalmuseum public domain.


    Musik: Medieval World Video Game med Marius, Soudblock Audio

    Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Mordet på Gajus Julius Caesar år den 15 mars 44 f.v.t har aldrig slutat att fascinera mänskligheten. Mordet blev en brytpunkt i Romarriket mellan två politiska systemet: republiken och kejsardömet.


    Caesar var militären som aldrig förlorat ett slag, som nådde de högsta ämbeten i Romarriket och skrev bland de främsta verken på latin. Han blev ihjäl huggen av 23 senatorer, däribland hans egen adoptivson Brutus. De sammansvurna vände sig mot att han utnämnt sig till diktator på livstid.


    Dramatikern Shakespeare, som själv läst den grekiska historikern Plutarchos Caesarsbiografi skriven hundra år efter dådet, har format vår bild av mordet. Det är en orsak att det cirkulerar många myter om mordet på Julius Caesar.


    I avsnitt 161 av podden Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Ida Östenberg är professor i Antikens kultur och samhällsliv vid Institutionen för Historiska Studier, Göteborgs Universitet. Hon har bland annat skrivit essän Mordet på Caesar. 2018 belönades hon med Stora Historiepriset.


    Trots dåliga omen och avrådan från hustrun Calpurnia som haft onda drömmar begav sig Caesar till ett senatsmöte i curian intill Pompejus teaterkomplex på Marsfältet i Rom där sammansvurna väntade. Caesar hade ingen livvakt trots att han utnämnt sig till diktator på livstid och därmed utmanat alla som stödde republiken.


    Publius Servilius Casca högg först i Caesars skuldra. Omringad träffades han av dolkhugg över hela kroppen. Han försökte skydda sig. Och mån om sitt yttre in i det sista, och för att hans mördare inte skulle se honom dö, täckte han huvudet med sin toga.


    Gajus Julius Caesar föddes år 100 f.v.t i en förnäm familj. Hans politiska och militära begåvning ledde honom till de högsta militära befälen och politiska ämbeten i en tid präglad av inbördeskrig och ett smutsigt politiskt liv. Han kom att lägga grunden för kejsardömet.


    Caesar kunde också forma bilden av sig själv genom egna skrifter om hans galliska krig. Men mycket av det vi tror oss veta om Caesar är litterära konstruktioner av dramatiker som Shakespeare som levde 1600 år efter hans död.


    Under hundratalet före Kristus kom den romerska republiken alltmer i otakt med det ständigt växande imperiet. Stora män som Marius, Sulla, Pompejus och Caesar erövrade enorma områden. Det gav dem en stark maktbas genom sina soldater och klienter.


    Caesars allt mer diktatoriska uppträdande utmanade den republikanska adeln, och även många av hans tidigare vänner. I början av 44 lät han sig utses till diktator på livstid, och vid Lupercaliefesten den 15 februari uppträdde han i kungaskrud med gyllene krans. Ett sextiotal senatorer ingick i sammansvärjningen och den 15 mars (Idus Martiae) mördades han vid ett senatssammanträde i Pompejus teater.


    Efter mordet på Caesar utbröt ännu ett blodigt inbördeskrig som avslutandes med att den adopterade sonen Octavianus tog makten som Augustus. Rom blev ett kejsardöme.


    Lyssna också på Klottret visar de vanliga människorna i romarriket och Folkvandringstiden och Västroms fall.


    Bild: Caesars död (målning av Vincenzo Camuccini 1798).

     

    Musik: Blood Meridian av Lance Conrad, Soundblock Audio

    Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • I dag tassar vi in i vårt kära grannland Norge och bekantar oss med landets kanske mest kända tröja! Och vem håller oss i handen om inte Ingvild Våge från underbara videopodden Strikketerapi som hon har tillsammans med Kristin Frøsland. LJUVLIGT sällskap! Och så drar vi igång en KAL, nu ska vi sticka Mariuströjor och...... Continue Reading →