Malmö universitet Podcasts
-
Hur påverkas du av att bo i ett utsatt område – under uppväxten och resten av livet? Och hur kan mönster brytas? Hör Agneta Nordin samtala med Nicolas Lunabba från Helamalmö och Anna-Karin Ivert, kriminolog och forskare på Malmö universitet.
-
I fjol råkade nyhetsbrevsjätten Mailchimp ut för en attack. Genom att lura Mailchimp-medarbetare att avslöja sina inloggningsuppgifter fick angripare tillgång till Mailchimps interna system. Nu i januari föll Mailchimp för samma attack, på samma sätt, en gång till.
I höstas undersökte Södertälje kommun hur många av deras medarbetare som lurades att läcka sina inloggningsuppgifter i en iscensatt nätfiskeattack. 70 medarbetare råkade läcka sina inloggningsuppgifter. Samma höst testade Malmö Universitet sina medarbetare. Hos dem var det 179 medarbetare som läckte sina lösenord.
I veckans podd pratar Peter och Nikka om det ständigt återkommande problemet med nätfiskeattacker. Nikka ger också tre handgripliga tips som alla organisationer bör implementera för att få bukt med problemet.
Se fullständiga shownotes på https://go.nikkasystems.com/podd181.
-
Givet hur styrda vi är av normer, har vi någon handlingsfrihet kvar? Statsvetaren Elsa Kugelberg på Oxford och Stanford diskuterar med etnologen Jesper Fundberg och filosofen Lena Halldenius.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sociala normer är oskrivna regler som är viktiga för att människor ska fungera tillsammans. Men hur påverkar normerna individens handlingsutrymme? Det här avsnittet handlar om förhållandet mellan moral, lagar och sociala normer. Gäster i samtalet är Jesper Fundberg, professor i etnologi vid Malmö universitet, Lena Halldenius, filosof och professor i mänskliga rättigheter vid Lunds universitet samt Elsa Kugelberg, statsvetare och gästforskare vid Stanforduniversitetet i Kalifornien.
Programledare Lars Mogensen. Research Paulina Witte, producent Thomas Lunderquist.
-
Hur kan föreningen vara tillgänglig, inkluderande och skapa låga trösklar för engagemang? Vad är communitykultur och hur kan vi använda dessa metoder? Hur kan föreningen aktivera medlemmar genom bra digitala strukturer?
Till ABFs årliga medlemsträff bjuder vi in de föreningar som är medlemmar hos oss. I år var temat "Engagera medlemmarna i föreningen". Vi lät flera lokala föreningar berätta hur dom, med olika metoder, lyckats med just detta. Dom delade med sig av sina erfarenheter, tips och verktyg kring att engagera fler, nå nya medlemmar och skapa en medlemstillväxt.
De som höll föreläsningar var:
Pål Brunnström från Institutet för Malmös historia (Malmö universitet)Lina Al-Nahar från Irakiska kulturföreningenJonas Jarl från CommunitykulturcentrumRichard Olsson från Vänsterpartiet MalmöFrida Ekerlund från Vardagens civilkurageDe fem tipsen i detta poddavsnitt är en kort sammanställning från dessa föreläsningar. Du hittar tipsen som text här.
Läs mer om att använda ABFs poddstudio här: www.malmo.abf.se/malmo/poddstudio.
Läs mer om att bli medlemsorganisation hos ABF här: www.malmo.abf.se/malmo/medlemsorganisation.
I podden RÖRELSE tar du del av föreläsningar, samtal, kultur och musik. Det varje avsnitt har gemensamt är den enkla påminnelsen: Allt går att förändra och allt är i rörelse. Vi är din stabila röda röst – från rörelsen, rätt in i öronen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I detta avsnitt samtalar vi om hur vi kan tänka om begreppen manlighet/maskulinitet eller snarare maskuliniteter eftersom det finns flera olika. För att få en god plattform för samtalet inleder etnologen och lektorn på polisprogrammet Jesper Fundberg från Malmö universitet. Jesper grundar diskussion i den laddade kombinationen kön och makt. Prästen och författaren Kent Wisti sätter sökarljuset på vad han för sin egen reflektion av manlighet saknar i den offentliga debatten. Att det möjligen finns ett behov av att formulera oss på andra sätt för att röra oss vidare från 60- talets bilder av manlighet. Vi får även ett spännande inspel av lektor Karin Lövgren från Högskolan i Gävle. Hon talar om de skönlitterära skildringarna av manlighet och åldrande och som kan få oss att förstå, skapa insikt och ge perspektiv på livet. Hon har bland annat skrivit en artikel för Äldre i centrum baserad på böcker av Jörn Donner, Jan Myrdal och Ulf Lundell.Slutet av detta samtal kan sägas vara en början på ytterligare samtal. Kents frågeställning om att det saknas formuleringar för en bredare syn på manligheter vill vi komma tillbaka till i ett eller flera nya samtal.
-
Hur ser framtidens supporterkultur ut? Ny forskning visar att kvinnliga fotbollssupportrar tar allt större plats på läktaren. Där och i sociala medier skapar de sin egen tydliga kultur och identitet. Vilken roll spelar arenan för upplevelsen som supporter? Och hur mycket märker man som spelare? Vad är det som lockar med spänningen och atmosfären på plats? Och hur skapar man en läktarkultur som gör att inte bara de mest inbitna fansen känner sig delaktiga?
I panelen:
Aage Radmann, forskare i idrottsvetenskap vid Malmö universitet.Rebecca Bayer, ordförande i MFF Support.Behrang Safari, agent och fotbollsspelare.Moderator är Malena Henriksson, redaktionschef på Sydsvenskan. Panelsamtalet spelades in på Grand i Malmö den 26 oktober 2022.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I detta avsnitt diskuterar vi regleringen av genitala ingrepp, i synnerhet förbudet mot kvinnlig omskärelse.
Vår gäst är Sara Johnsdotter, professor i medicinsk antropologi vid Malmö universitet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hur får vi social mobilisering och organisering att hålla över tid? Hur kan folkbildningens metoder vara ett verktyg för hållbar organisering? Och: hur ser vi till att klimatfrågan omfattar sociala rättviseperspektiv, så att vi också får in fler grupper i miljörättvisekampen?
Detta får du ta del av i RÖRELSE #1. Samtalet modereras av Showan Shattak. Deltar i samtalet gör Nasim Soleimanpour från Krakel, Annas Mohammad från Motetten Folkets Hus och Riley Schultz från Tillsammans i Förening.
Samtalet är en del av kurserna "Social mobilisering och områdesorganisering" och "Community work och mobilisering på lokal nivå", som görs i samarbete mellan Malmö universitet, Helamalmö och ABF Malmö.
Samtalet spelades in med publik på ABF i Malmö, tisdag 18 oktober 2022.
I podden RÖRELSE tar du del av föreläsningar, samtal, kultur och musik. Det varje avsnitt har gemensamt är den enkla påminnelsen: Allt går att förändra och allt är i rörelse. Vi är din stabila röda röst – från rörelsen, rätt in i öronen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Intresset för att återvinna byggmaterial ökar, men det är fortfarande billigare att slänga än att återvinna.
Varför är det så och hur kan utvecklingen bli mer hållbar?Hör Agneta Nordin samtala med Anna Bernstad, hållbarhetsstrateg i Malmö stad och Mats Persson, lektor i byggteknik vid Malmö universitet.
-
I det här avsnittet gör vi avstamp i valet till riksdag, region och kommun som gick av stapeln den 11 september. Det har ju framkommit att Valmyndigheten har skickat ut ett felaktigt valmaterial till punktskriftsläsare som därigenom riskerade att rösta på ett annat parti än de avsett. Vi pratar med Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten, för att få reda på vad som har gått fel och varför. Vi får även träffa Linus Johansson, som röstade i valet för första gången.
Margareta Persson är författare till boken Styvsystrar. Vi möter henne för ett samtal om kvinnor med funktionsnedsättning förr och nu.
Techpepp handlar om Apples höstevent och senaste IOS-uppdateringen 16.
Manifestationen En av allaArrangeras av föreningen FQ – Kvinnor och funktionshinder. Syftet är att manifestera att kvinnor med funktionsnedsättning är kvinnor – En av alla – och ska synliggöras och finnas med i arbetet för kvinnors rättigheter, för jämställdhet, mot våld och diskriminering. Det blir korta appeller, musik och gemenskap. Konferencierer: Isabel Ekman och Emm Åstrand.
Efterlysning av deltagare till forskningsprojekt
Datum: 2 oktober klockan 13–16.
https://kvinnor-funktionshinder.se/Deltagare sökes till ett forskningsprojekt om arbetslivet under covid-19-pandemin. Projektet syftar till att undersöka hur erfarenheterna från Covid-19 pandemin kan bidra till att förbättra förutsättningarna för personer med olika former av funktionsnedsättningar att delta i arbetslivet. Projektet drivs av Göteborgs universitet, Malmö universitet och forskningsinstitutet RISE. Forskningen har stöd från Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (FORTE) och pågår under 2022–2024.
Mer information om projektet finns att läsa på projektets webbplats: https://dworklife.uni.mau.se/ (på engelska)
Anmälan: Jörgen Lundälv, projektledare, senast den 1 oktober 2022.
E-post: [email protected]
Uppdateringen till Apple IOS 16Vi har upptäckt några buggar kopplade till de svenska rösterna, särskilt hur de läser upp sifferuttryck. Den som har problem med att talsyntesen missar delar av sifferuttryck kan använda rotorn, ordval där man alltså läser ett ord i taget eller byta till ett annat språk, exempelvis engelska, när siffror ska läsas upp.
Grundproblemet är att Nuance som tillverkar de svenska talsynteserna vägrar att avhjälpa problemet. Det finns även för dem som använder andra skärmläsare, till exempel Jaws. Apple har dock gjort någon sorts temporär lösning, men ibland försvinner den. Den brukar komma tillbaka efter en tid. SRF har en pågående dialog med Apple om dessa problem och vi kommer att följa upp det i kommande Techpepp.
Programledare: Anna Bergholtz och Monica Walldén
Kontakta Synpodden
Ljudtekniker: Jan DahlqvistHar du synpunkter, frågor eller önskemål på vad vi ska ta upp i Synpodden? Hör av dig på e-post [email protected] eller till vår telefonsvarare på 08-39 92 40.
-
Emma Frans och Karin Adelsköld tar sig an en packe vanliga påståenden om kontoret. Emma och Karin undersöker sanningshalten i påståenden som ”aktivitetsbaserade kontor gör oss stressade”, ”att sitta ner och jobba hela dagen är farligt” och ”mötena blir bara fler och fler”. I programmet hör vi Åsa Stöllman, psykolog och doktorand inom Arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset samt Patrik Hall, professor i Statsvetenskap vid Malmö Universitet.
-
I november 1942 vände andra världskriget och Peter Englund vill nu ta reda på hur vanliga människor upplevde denna tumultartade tid. Dessutom tar vi reda på vad Facebook gör med vår historiesyn.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hur kändes det att leva under en av de mörkaste och mest tumultartade månaderna under 1900-talet? Historikern Peter Englund har i aktuella boken Onda nätters drömmar samlat berättelserna från ett 40-tal helt vanliga människor som på olika sätt påverkades av krigets vändpunkt – frontsoldater, journalister, sexslavar, koncentrationslägerfångar och helt vanliga hemmafruar. Tobias Svanelid träffar författaren för att ta reda på vad dessa erfarenheter kan säga oss idag och vilken ny bild de ger av andra världskrigets vändpunkt.
Dessutom uppmärksammar vi pinfärska forskningsfältet digital minnes- och historiekultur, där historiker och andra forskare nu vill ta reda på vad Facebook och andra sociala medier gör med våra minnen och vår historiekultur. Robin Ekelund vid Malmö universitet är en av få svenska forskare som fördjupat sig i ämnet.
-
Varför är kultur viktigt för stadsutveckling och vad kan den spela för roll framöver?
Hur kan vi göra mer plats för kultur och kulturskapande i våra stadsrum?Om det pratar Agneta Nordin med Maria Hellström Reimer, konstnär och professor i design i teori och praktik vid Malmö universitet och Carolina Olsson, kulturlots, Malmö stad.
-
.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
درس حسام موصللي الترجمة الإنكليزية أثناء إقامته في دمشق، وبدأ بترجمة أشكال مختلفة من الكتب المعرفية والكتابات الأدبية، لكن الروايات كانت المجال الأقرب إلى قلبه.
كان حسام قد وصل إلى السويد بصفة كاتب المدينة الحرة لينشوبيغ عام 2016، وعمل على ترجمة عدد من الروايات الأدبية من الإنكليزية إلى العربية، ثم قرر البقاء في السويد.
يقول حسام: أدرس حالياً في جامعة مالمو في مجال العلاقات الدولية، وفي نفس الوقت ما زلت مستمراً بترجمة الأعمال الأدبية وكتابة مقالات الرأي في بعض الصحف العربية.. انا بصدد المشاركة أيضاً في الفترة المقبلة في مشروعٍ بحثي مشترك بين عدد من الجامعات الدولية.
SVENSK TEXT
Detta är en repris från den 28 januari 2022
Housam Mosilli översätter böcker till arabiska
Housam Mosilli är litterär översättare. Han översätter engelsk litteratur till arabiska och satsar nu mot en forskarkarriär
Housam Mosilli utbildade sig till engelsk tolk när han bodde i Damaskus. Han började med att översätta olika former av dokument. Men det var litteraturen som låg honom närmast hjärtat
Han kom till Sverige som fristadsförfattare och här började han också översätta romaner och facklitteratur från engelska till arabiska
-Nu studerar jag på Malmö universitet och jobbar för att få igenom en ansökan om ett forskningsprojekt, säger ha
-
Människor och Migration i samarbete med Välkommen till Sverige.
Under sommaren sänder Asylrättscentrums podd Människor och Migration Arena Idés podcastserie Välkommen till Sverige - om att välkomna de som nu flyr från krigets Ukraina till Sverige. Välkommen till Sverige görs även i samarbete med forskningsinstitutet REMESO.
I det andra avsnittet av Välkommen till Sverige, pratar vi bostäder. Var ska de som nu flyr från Ukraina bo när det kommer till Sverige? Vad spelar bostaden för roll för integration och segregation?
Med oss har vi Marie Linder, ordförande för Hyresgästföreningen, Martin Grander, biträdande lektor på institutionen för urbana studier vid Malmö universitet samt Åsa Eriksson, riksdagsledamot för Socialdemokraterna och f.d. kommunalråd i Norberg, en av de kommuner i Sverige som tog emot flest flyktingar per capita 2015.
Programledare: Lisa Pelling
Producent: Amanda Sonesson
Avsnittet spelades in i Arenagruppens poddstudio. - Visa fler