Landskrona Podcasts
-
Johan utser sig till general för en ny fotbollsfestival. Anders avslöjar vad han ångrar mest i livet.
Dessutom: Avslappningsförbud i Leeds, Djurgårdens målvaktssituation, orkesterledaren Hodgson, talang i Brokind, bita sig i tungan-intervjuer, Micke Stahre i terapisoffan, provokationer i Landskrona och en parallell tränarvärld där Jimmy Thelin skickar gamla Weezerklipp till Alexander Axén. -
Avsnitt 155 av Radio Rantorget, en go podd om kulturfenomenet GAIS!
Vi snackar om vinsten mot Utsikten, kommande match mot Landskrona och kulturtips!
Vill ni oss något finns vi på twitter under @rantorget samt på mejl, där når ni oss på [email protected] -
Kalle Willstrand gästar Landskrona BoIS-podden. Akademichefen pratar bland annat om de starka anorna inom familjen, hur en dag på nya jobbet ser ut och på vilket sätt BoIS ska bli en talangfabrik att räkna med igen.
Efter förra veckans besök hos Olof Lundh på TV4-huset i Stockholm har Landskrona BoIS-podden nu besökt IP för att prata med den färske akademichefen Kalle Willstrand.
I ett lång samtal avhandlas exempelvis de här programpunkterna:
* Vad gör en akademichef och hur står sig BoIS akademi i dag?
* Fotbollstokiga familjen. Kalle Willstrands pappa Bernt "Linkan" Lindgren är en stor BoIS-profil och mångårig talangutvecklare. Kalle Willstrands bror Rasmus Lindgren hade en stark spelarkarriär i bland annat Ajax, Red Bull Salzburg och Häcken. Nu spelar akademichefens son i BoIS ungdomslag.
* Så ska BoIS bli en talangfabrik att räkna med igen.
* Problematiken efter P19-lagets degradering.
* Hur ser BoIS på forwarden Christian Stark, som skrev lärlingskontrakt i slutet av fjolåret?
* Hållbarhetssatsningen med Svante Hildeman.
* Egna aktiva karriären där Kalle Willstrand bland annat gjorde en handfull superettanmatcher för BoIS.
* Kärleken till BoIS.
* Akademiska bakgrunden.
* Musikintresset. -
I tre avsnitt har En hund begraven berättat om 31-åriga Maline Perssons försvinnande, den 23 december 2021 i Landskrona. Under resans gång har vi pratat med närstående till Maline, rest till Landskrona för att själva se platsen där Malines kropp hittades, 13 dagar efter att hon försvann. Vi har kontaktat Trafikverket, SMHI, Polis, Rättsmedicinalverket och Åklagarmyndigheten för att få information och bättre förstå vad som hänt och få svar på våra frågor.I En Hund Begraven har vi testat alla tänkbara teorier om hur Malin egentligen miste livet. Det finns flera frågetecken kvar. Vi bestämmer oss för att göra en sista resa till Landskrona för att se om vi kan få några slutgiltiga svar. Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
Maline är inte det enda försvinnandet som man pratar om i Landskrona. Två år tidigare försvann, den 43-åriga, Eirin Mikkelsen efter en utekväll, dagarna runt jul. De båda försvinnandena har många likheter och även i Eirins fall lägger polisen ner utredningen kort efter att hon återfunnits, trots att hennes anhöriga menar att de inte har fått svar på frågan om vad som egentligen hände henne.Viktor, Sofia och Hans tar experter till hjälp för att försöka förstå varför polisen inte valt att utreda vidare.Du kan tipsa oss om fallet på [email protected]. Du kan också hitta mer om vår granskning på vårt instagramkonto @fallet_MalineHar du eller någon närstående psykiska utmaningar eller om du behöver prata, ring närmaste psykvårdsmottagning eller akutmottagning. Vid akut risk för suicid, ring polisen på 112.Du kan även dygnet runt kontakta 1177 eller någon av de organisationer och jourer som du hittar på mind.se. Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
En sammanfattning om vad som hänt i den svenska politiken under året.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det har hänt mycket i den svenska politiken under året. Det har varit val. Sverige har fått en ny regering, och en ny statsminister. Men året började med att en partiledare avgick.
I våras gick det dåligt för partiet Liberalerna. Väldigt få personer sa att de skulle rösta på partiet. I april slutade Nyamko Sabuni som partiledare för Liberalerna. Johan Pehrson tog över. Efter det började det gå bättre för partiet.
Nu ska det handla om valet.
Den 11 september var det val i Sverige. Det var tre val samtidigt: kommunval, regionval och riksdagsval. Folk röstade om vilka som ska styra i Sveriges kommuner och regioner och vilka som ska styra i Sveriges riksdag.
Kommuner bestämmer till exempel om vård av äldre och skolor. Regioner bestämmer över sjukhus och kollektivtrafik, som till exempel bussar. Riksdagen bestämmer om nya lagar och statens pengar. Riksdagen jobbar också med EU-frågor och utrikespolitik.
På valdagen fick folk stå i kö i flera timmar för att kunna rösta. Det var värst i Stockholm, Malmö och Uppsala. Köerna berodde på en ny regel som gjorde att det tog längre tid att rösta än tidigare.
Jacob är en av dem som struntade i att rösta för att det var så lång kö.
– Då var det ju minst två timmars kö. Och då tänkte jag att nej då får det vara.
Fyra dagar efter valet var alla röster räknade. Partierna till höger vann valet till riksdagen. Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna fick fler röster än Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet. Men resultatet var väldigt jämnt. Partierna till höger fick 176 platser i riksdagen. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet fick 173 platser.
Socialdemokraterna fick ungefär 30 procent av rösterna och blev det största partiet. Moderaterna har länge varit det näst största partiet i Sverige. Men i årets val blev Sverigedemokraterna näst störst. SD fick ungefär 20 procent av rösterna. Partiledaren Jimmie Åkesson sa att han var stolt över att SD har blivit ett stort parti.
– Vi är på riktigt ett stort parti idag och jag är så stolt.
Moderaterna fick 19 procent av rösterna, och blev det tredje största partiet. Partiledaren Ulf Kristersson sa att han var glad över att högerpartierna fick flest röster.
– Jag är stolt över det förtroende som vi har fått.
Samma dag sa Annie Lööf att hon kommer sluta som partiledare för Centerpartiet.
– Jag kommer att avgå som Centerpartiets partiledare.
Annie Lööf har varit partiledare i elva år. Det är inte bestämt vem som ska bli ny partiledare än.
Partierna till höger vann alltså valet till riksdagen. Men partierna till vänster tog makten i flera regioner. I till exempel region Stockholm vann Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet. Nu samarbetar de med Vänsterpartiet. Före valet styrde Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet. De hade makten i 16 år.
Det blev också ändringar i vissa kommuner. De nya Partiet Nyans, som riktar sig till invandrare, röstades in i kommunerna Botkyrka och Landskrona.
Nu ska det handla om regeringens samarbete med Sverigedemokraterna.
I mitten av oktober fick vi veta vilka partier som kom med i den nya regeringen. Det blev Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Sverigedemokraterna kom inte med i regeringen, men de är med och bestämmer över regeringens politik. Regeringen och Sverigedemokraterna ska samarbeta nära, sa Ulf Kristersson från Moderaterna.
– Det kommer bli en trepartiregering bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Den regeringen kommer samarbeta nära med Sverigedemokraterna i riksdagen.
Den nya regeringen och Sverigedemokraterna vill ändra mycket i Sveriges politik. De har kommit överens om ett avtal som kallas Tidöavtalet. Många sidor i avtalet handlar om migration och integration. Partierna har flera förslag på förändringar. De vill till exempel att det ska bli svårare att bli svensk medborgare. Ett annat förslag är att det ska bli svårare för personer som har flyttat till Sverige att ta hit sin familj. Uppehållstillstånden ska vara tidsbegränsade för de som kommer till Sverige som asylsökande, tycker partierna.
Tidöavtalet har gjort många människor oroliga. En av dem är Rahman Heydari. Han kommer från Afghanistan. Han har bott i Sverige i snart sju år. Han säger att förslagen gör honom rädd.
– Alltså det är helt hopplöst. Och jag är verkligen jätterädd och tänker så här det kommer självklart bli mycket värre.
Nu ska det handla om Sveriges nya ministrar.
Den 17:e oktober valde riksdagen Ulf Kristersson till ny statsminister. Han presenterade också alla ministrar i den nya regeringen. Kristdemokraterna fick sex ministerposter och Liberalerna fick fem. De 13 andra ministrarna är moderater.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch blev vice statsminister. Hon blev också energi- och näringsminister. Hon har ansvar för landets energi, alltså elen, och för företagen.
Liberalernas partiledare Johan Pehrson blev arbetsmarknads- och integrationsminister. Han har ansvar för jobben, och för att invandrare kommer in i det svenska samhället.
Moderaten Elisabeth Svantesson blev finansminister. Hon har ansvar för Sveriges ekonomi.
Moderaten Tobias Billström blev utrikesminister. Han har ansvar för Sveriges utrikespolitik.
Romina Pourmokhtari från Liberalerna blev Klimat- och miljöminister. Hon är 26 år och den yngsta ministern någonsin i Sverige.
I slutet av året handlade politiken mycket om pengar.
I november presenterade den nya regeringen sin första budget. Budgeten är regeringens plan för hur statens pengar ska användas. Finansminister Elisabeth Svantesson från Moderaterna sa att det var svårt att göra budgeten på grund av den ekonomiska krisen.
– Inflation, hög inflation, samtidigt som vi bedöms gå in i en lågkonjunktur. Det är svårt att bedriva ekonomisk politik då.
Regeringen ska ändra på flera saker för att spara pengar. De ska till exempel ge mindre pengar till människor som behöver hjälp i fattigare länder, så kallat bistånd. Och mindre pengar ska användas till miljö- och klimatarbete.
Regeringen ska använda mer pengar till försvaret och till fler platser på fängelserna. De ska även använda pengar för att sänka skatten på bensin och diesel.
Före valet sa Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna att de skulle sänka priset på bensin och diesel med minst fem kronor per liter. Efter valet sa regeringen att bensin kommer bli 14 öre billigare och diesel 41 öre billigare. Då blev folk arga. Många skrev i en av Sveriges största facebookgrupper Bränsleupproret. De var besvikna och skrev att de inte gillar politiker, sa gruppens talesperson Peder Blohm Bokenhielm.
– Det är besvikelse. Det är politikerförakt. Det är väldigt korttänkta men intensiva känslor som kommer ut.
Budgeten har fått mycket kritik från forskare och miljöorganisationer. De tycker att den är dålig för klimatet och miljön. Oppositionen tycker att budgeten är dålig för jobben och vården också. Regeringen och Sverigedemokraterna lovade att göra på ett sätt före valet och nu gör de på ett annat sätt, sa socialdemokraten Mikael Damberg.
– Politiker i den nuvarande regeringen och Sverigedemokraterna lovade väldigt mycket innan valet och nu när man tvingas av verkligheten bedriva en ansvarsfull ekonomisk politik som inte ska spä på inflationen, då får man bryta väldigt mycket löften.
Finansminister Elisabeth Svantesson från Moderaterna tycker att partierna i regeringen har hållit sitt löfte.
– Så vi gör vad vi sa att vi skulle göra. Men allt finns ju självklart inte med i den första budgeten.
I december röstade riksdagen ja till budgeten.
-
Malines försvinnande har väckt många frågor och det lilla som framkommer i de handlingar som lämnats ut av polismyndigheten skapar ännu större frågetecken. Viktor, Sofia och Hans beger sig därför till Landskrona därmed träffar flera av Malines närstående som alla ger samma bild - Maline var omtyckt av alla som träffade henne och det fanns inga tecken på att hon skulle ha velat försvinna frivilligt. Men det är först när ett tips om fyndplatsen kommer som allt ställs på sin spets och bilden av vad som egentligen hänt blir tydligare.Du kan tipsa oss om fallet på [email protected]. Du kan också hitta mer om vår granskning på vårt Instagramkonto @fallet_MalineHar du eller någon närstående psykiska utmaningar eller om du behöver prata, ring närmaste psykvårdsmottagning eller akutmottagning. Vid akut risk för suicid, ring polisen på 112.Du kan även dygnet runt kontakta 1177 eller någon av de organisationer och jourer som du hittar på mind.se. Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
Natten mot den 23:e december 2021 försvinner 31-åriga Maline Persson spårlöst efter en utekväll i Landskrona. Trots att polisen genast inleder en utredning och hundratals frivilliga söker efter Maline hittas hon inte förrän efter 13 dagar, i närheten av ett tågspår i ett industriområde. Snart därefter avskriver polisen brottsmisstankarna kring Malines försvinnande. Men frågorna kvarstår - hur såg egentligen Malines sista timmar ut innan hon försvann? Hur har hon hamnat på platsen där hon hittas? och varför tog det så lång tid innan kroppen hittades?Du kan tipsa oss om fallet på [email protected]. Du kan också hitta mer om vår granskning på vårt instagramkonto @fallet_MalineHar du eller någon närstående psykiska utmaningar eller om du behöver prata, ring närmaste psykvårdsmottagning eller akutmottagning. Vid akut risk för suicid, ring polisen på 112.Du kan även dygnet runt kontakta 1177 eller någon av de organisationer och jourer som du hittar på mind.se.Podden “En hund begraven” görs av journalisterna Viktor Petrovski, Sofia Sofroniadou och den pensionerade kriminalkommissarien Hans Strindlund och handlar om hur ett samhälle och dess medborgare påverkas av ett försvinnande när det inte finns några tydliga svar på vad som egentligen har hänt. Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
Ny serie - ett år efter händelserna i Landskrona. En hund begraven släpps i fyra delar, från torsdag 22/12. Natten mot den 23:e december 2021 försvinner 31-åriga Maline Persson spårlöst efter en utekväll i Landskrona. Trots att polisen genast inleder en utredning och hundratals frivilliga söker efter Maline hittas hon inte förrän efter 13 dagar, i närheten av ett tågspår i ett industriområde. Snart därefter avskriver polisen brottsmisstankarna kring Malines försvinnande. Men frågorna kvarstår - hur har hon hamnat på platsen där hon hittas? Varför tog det så lång tid innan kroppen hittades? Och har polisen verkligen vänt på alla stenar för att ge Malines anhöriga och vänner svar på vad som egentligen hände? “En hund begraven” görs av journalisterna Viktor Petrovski, Sofia Sofroniadou och den pensionerade kriminalkommissarien Hans Strindlund och handlar om hur ett samhälle och dess medborgare påverkas av ett försvinnande när det inte finns några tydliga svar på vad som egentligen har hänt. Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
Sara Lundkvist från Bjurfors i Landskrona är 1 av 2 kvinnor som lyckats omsätta mer än 7 miljoner ett verksamhetsår i Bjurfors Skåne. Hon är också en av landets mest rekommenderade mäklare, trots att hon mäklar på en lite mindre ort. Vi pratar om allt från försäljning, vara rak och ärlig, ha känslorna utanpå, varför hon slutade och tog paus från mäkleriet i 3 månader till varför vi behöver fler kvinnor på ledande positioner. Ni ser ju själva, ett toppenavsnitt helt enkelt!
Hemnet kommer det spaningar och insikter, stort tack till Hemnet som gör podden möjlig!
-
Vi sörjer den bortgångne VSK-legendaren Lennart "Liston" Söderberg. Vila i frid Liston. Förlusten borta mot Landskrona plockas ner med hjälp av "Greven", Simon Gefvert. Vi ger er även de två sista frågorna (av totalt fyra) i tävlingen där ni kan vinna en T-shirt från Blåsbogården.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Dagarna efter damlagets segervrål gästar Richard Persson Landskrona BoIS-podden. Tränaren uttrycker både ris och ros kring damsatsningen, hyllar skyttedrottningen Ida Nielsen och pratar om den kluriga sitsen mellan HIF och Malmö FF.
Den gångna helgen avslutades säsongen – då kunde Landskrona BoIS damlag sätta på sig guldhattarna och fira sin plats i division 3.
Tränaren Richard Persson gästar nu Landskrona BoIS-podden och pratar exempelvis om:
* De starka känslorna kring att skriva in sig i historieböckerna.
* Kärleken till BoIS och Landskrona.
* Dialogen med klubbledningen. Richard Persson tycker till om damsatsningen. Tränaren pekar exempelvis på bristfällig organisation kring laget och svårigheter med att få platser på elvamannaplaner.
* Risken att hamna mitt emellan HIF och Malmö FF även på damsidan.
* Långsiktiga målsättningen. BoIS pratar snarare om division 2 än damallsvenskan.
* Nicklas Nielsens lillasyster Ida Nielsen har öst in mål i år. Richard Persson tror att tonåringen har kapacitet för att spela på elitnivå i framtiden.
* Bakgrunden i andra Landskronaklubbar.
* Ovissa framtiden. Richard Persson är hemlighetsfull. -
Lyssna på tre kommuner (Anders Scotte, metodstödjare Helsingborgs stad, Jane Schrewelius, socialpedagog Landskrona stad och Adrian Johansson, projektledare Lunds kommun) berätta om hur de utvecklat digitala lösningar inom funktionshinderområdet. De medverkande berättar om vikten av att få med sig brukaren och att ge kunskap till medarbetare som stöttar användare. Du får också höra om hur brukaren kan vara en resurs i verksamhetsutvecklingen. Podden ger dessutom tips på hur VR-tekniken kan användas. Samtalsledare är Eva Sahlén, Kompetenscenter välfärdsteknik.
Tack för att du lyssnar och tipsa gärna andra om det här avsnittet!
Mer information om SKR:s satsning på välfärdsteknik och digitala arbetssätt i äldreomsorgen:
Prenumerera på nyhetsbrevet Se informationsfilmen: Så kan välfärdsteknik bidra till ökad trygghet i äldreomsorgen - SKR Play Läs mer om Kompetenscenters stödmaterial och vägledning om välfärdsteknik -
Ett långt samtal om drivkraften att bli bättre än pappa, gymnasiefesterna på Lidingö och varför Philip Andersson är superettans bäste back.
Det och mycket mer när Landskrona BoIS-podden möter Melker Jonsson.
BoIS-mittbacken Melker Jonsson kom till HD:s redaktion och pratade länge om sin resa tillbaka till nordvästra Skåne.
I avsnittet pratar stockholmaren bland annat om:
* När han var sekunder från att gå miste om sin allsvenska debut på grund av att han glömt tröja och benskydd.
* Baksidan med att vara son till före detta landslagsspelaren och Premier League-proffset Mattias Jonson.
* Namndetaljen som indikerar att Melker Jonsson vill ta en egen väg.
* Tiden då fester och kompisar var minst lika viktigt som fotbollen. Sen kom ett vägskäl.
* Att aldrig ta fotbollen på ett lekfullt sätt och varför det brunnit till i skallen när lagkamrater har skojat om fotboll.
* Livet i Helsingborg.
* Flytten till BoIS och långa avtalet.
* Vänskapen och valsnacket med lagkamraten Albin Linnér.
* Därför tycker Melker Jonsson att Philip Andersson är superettans bäste back.
* Emotionella avskedet från Djurgården och drömmen om att avsluta karriären i Stockholmsklubben.
* Tiden som praktikant hos Djurgården där han bland annat byggde en bänk på Kaknäs.
* Anledningen till att han först inte vågade flytta till Djurgården.
* Tränaren som gjorde Melker Jonsson intresserad av videoanalys.
* Därför ser han sig som mittback i stället för mittfältare.
* Därför knackar han inte på tränarkontoret och frågar varför han inte spelar mer.
* Smärtorna mot Norrby.
* Allsvenska potentialen i BoIS. Nästa år vill Melker Jonsson slåss om allsvenskt avancemang. -
Xisbiga dhawaan la aasaasey ee "Nyans" oo ku guulaystay kursi golaha deegaanka ee degmada Landskrona. Dhakhtar ka hawlgalo gobolka Småland ayaa sheegay war xaqiiq ahayn oo ku saabsan in talaalka covid-19 uu kor u qaadi karo halista kansarka. Kubbad la ciyaaro iyadoo aan la ordin oo xiiso gelisay waayeel badan.
- Visa fler